A pewnie nic bym nie ruszał, ale chcę się pozbyć delikatnego dryfu ogona i liczę po cichu, że rozebranie całości i ponowne złożenie załatwi sprawę.
No i babska ciekawość czy ustawienie ogona w "zero dryfu" cokolwiek zmieni przy HH

Ramotny pisze:Sebus pisze:Ja w ogóle nie rozumiem trochę tematu sprawy. Chcesz latać w rate? Jeżeli żyroskop ma HH to olej rate w ogóle modelu nie ustawiałem w rate. Ogon zazwyczaj ustawiam tak żeby "na oko" łopatki w rate były równe a ślizgacz w centrum ale nie robię tego dokładnie i nie sprawdzam:) Ważne żeby HH trzymało i reszty nie trzeba ustawiać bo rate tylko do makiet jest zazwyczaj.
Mario nie chce latać w RATE tylko ma problem z limitem który mu wychodzi za mały. RATE używa tylko do regulacji neutrum..
No wałaśnie "tak" nie ustawiasz. Chodzi o neutrum.. ale helika w zawisie. Tzw. zero dryftu w trybie rate. Trzeba odpowiednio ustawić długość popychacza/ kąt łopatek ogonowych (przy jednoczesnym pozostawieniu orczyka serwa na 90st) aby w zawisie w trybie rate heli nie kręcił się tylko stał w miejscu tak jakby był w trybie HH.Sebus pisze:No neutrum... tak tez ustawiam...neutrum serwa
![]()
A mnie się wydawało (może mylnie), że po zastosowaniu tego moda Finless'a zero dryftu w rate będzie bardziej na środku wałka, więc może jednak wtedy uda się ustawić limitysuper_mario2 pisze:Nie zmienia to faktu, że mój problem pozostanie.
problem się nie zmieni jeśli przy zerowym kącie łopatek suwak jest dokładnie w środku wałka (a dokładniej - gdy wolna strefa wałka po obu stronach suwaka jest taka sama.jedrus pisze:A mnie się wydawało (może mylnie), że po zastosowaniu tego moda Finless'a zero dryftu w rate będzie bardziej na środku wałka, więc może jednak wtedy uda się ustawić limitysuper_mario2 pisze:Nie zmienia to faktu, że mój problem pozostanie.
Ramotny pisze:Odwrócenie sterowania to akurat banał ale ma sens tylko wtedy jeśli przy zerowym kącie łopatek wolny wałek po stronie kontrującej jest większy niż zgodnej. Jeśli są równe to odwrócenie sterowania nic nie da.
Wiktor pisze:travel i dr dla ogona masz na 100? moze zapamieta jak ustawisz 125%
No właśnie - na sąsiednim forum swojego czasu była dyskusja i Kolega Kenobi odradzał moda z łopatkami m.in. z powodów j.w. Zastanawiam się tylko czy taki figo-fago jak Finless przeoczył tę kwestię... czy może jednak sztywnośc układu ogon-popychacz-serwo w heliku klasy 450 jest na tyle duża, że nie ma to znaczenia? W końcu ten popychacz nie jest aż tak długi, no i ma punkty podparcia (przelotki)... zawsze można jeszcze zrobic kolejnego moda - wymienic popychacz na carboniastyWiktor pisze:sterowanie jest takie a nie inne ze względu na właściwości popychacza i jeśli jest to elastyczny pręt to zmiana taka nie jest dobra
to sie nazywa "rutyna" - sprawdź czy przypadkiem przy grzebaniu jednak nie przełączyłeś rewersu jak nie na apce to raczej na żyro. Mi juz parę razy się trafiło ze "przecież jest tak jak było" a wcale nie było... włącz model obróć go w ręku i zobacz jak reaguje żyro/serwo/ogonLejna pisze:ale nie możliwe przecież parę dni temu jak próbowałem go ustawić miałem tak samo ustawiony revers i było wszystko ok
Wiktor pisze:Gmeracz pisze:Obydwa rewersy są prawidłowo ustawione
taaaa
zabawne
Lejna pisze:Wiktor pisze:Gmeracz pisze:Obydwa rewersy są prawidłowo ustawione
taaaa
zabawne
czyli są prawidłowo czy nie są
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości