TomRar pisze:What the hell? Zauważyłem coś dziwnego http://www.banggood.com/New-Brushless-Tail-Motor-Set-For-MJX-F45-Helicopter-p-926256.html
Ten ESC ma jedno wyjście zasilające (gruby przewód czerwony i czarny) oraz 3 przewody sygnałowe. Wszystko okej, 3 przewody sygnałowe lutujemy jak na obrazku (czerwony do plusa, czarny do minusa, a biały do punktu obok żyroskopu). Następnie na obrazku podpunkt J lutujemy grube przewody zasilające do plusa i minusa, logiczne bo zasilanie musi być. I teraz coś dziwnego, podpunkt K, musimy jeszcze podpiąć wtyk do złączki tylnego silnika, ale skąd do diaska wziąć ten przewód skoro od ESC wychodzą 2 przewody: jeden sterujący który przylutowaliśmy do odbiornika i drugi zasilający który również przylutowaliśmy do odbiornika, więc jakim cudem mamy jeszcze podłączyć przewody do złączki tylnego silnika?
Tak samo jest z silnikiem głównym, tam też musimy podłączyć do złączki silnika głównego. Czyli mam sobie dorobić jedną wtyczkę do ESC, przewody zasilające równolegle żeby jednocześnie podłączyć do wtyczki silnika oraz przylutować do odbiornika?
TomRar pisze:Jakieś lewe te zdjęcia, Na jednym widać co innego a na drugim co innego. Okej teoretycznie powiedzmy, że jest tyle wtyczek ile potrzeba.
Martwi mnie jednak silnik ogonowy od F49. ESC nie ma tego białego przewodu sygnałowego, w zasadzie dziwię się jak to może działać skoro nie ma tego przewodu. Albo zdjęcie jest tak zrobione że wygląda jakby nie było tego przewodu a w rzeczywistości on jest. Nie chcę wydawać 180zł na oryginalny silnik skoro za 99zł mogę mieć to samo gdyby tylko elektronika załapała.
TomRar pisze:Ale przecież mógłby być ten biały przewód bo odbiornik f49 ma każde wyjście cyfrowe, nawet tylny silnik.
TomRar pisze:http://www.m.banggood.com/MJX-F49-RC-Helicopter-Accessories-Receiver-Board-014-p-941028.html
Według mnie ta płytka ma wyjście cyfrowe na tail motor, ale w takim razie po co w oryginalnym ESC brushless konwerter sygnałów skoro ta płytka ma wyjścia cyfrowe. Coś tu chyba nie gra. Trochę dziwne. Ale przecież nawet jest narysowany przebieg prostokątny przy każdym wyjściu.
morfeo2000 pisze:
tom74 pisze:Co do elektroniki z MJX F649 - to aby mieć bezszczotkę na ogonie trzeba podłączyć pod wyjście cyfrowe dodatkowy regulator - wystarczy coś 12-15A.
tom74 pisze:Niestety zaproponowany silnik ma za mało KV, podczas niskich lotów jest w stanie skompensować obrót ogona, ale przy 15-20 m nad ziemią będzie obracało helikiem.
TomRar pisze:Ale z kolei nie zamierzam płacić po 80zł za sam silnik skoro za 99zł mam już gotowy zestaw z silnikiem prawdopodobnie 2600kV.
TomRar pisze:Niestety bardzo powolutku. Czekam na wysłanie odbiornika bo nie ma go w magazynie i czas oczekiwania wynosi 6-9 dni. Tak samo z silnikami, nie znalazłem jeszcze ogłoszeń, które miały by przyzwoitą cenę. W związku z tym być może kupię gotowy zestaw tail motor za 98zł i będzie chyba najprościej, bo kupienie samego mocowania ze statecznikiem na brushlessa kosztuje 26zł. Mam nowy pakiet 2s turnigy 2200mAh 25/35C, więc zapewne różnica będzie spora w porównaniu do oryginalnego akumulatorka. Trzeba jeszcze uzbierać kasę na brushlessa głównego.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości