WLtoys - V977

Wszystkie maluszki do polatania w domu i w hangarze. Chociaż wiele z nich potrafi też poszaleć na dworze...
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 13 wrz 2015, o 15:29

Ożesz, nieźle to zrobiłeś!!
Aż się prosi porobić rolę testy, z różnymi silniczkami i śmigłami i zrobić zestawienie z tego.
Jestem ciekawy jakby wyszły wyniki w porównaniu do odczuć w locie i można by na prawdę dobry ogon znaleźć...
Gajos

Postautor: Gajos » 14 wrz 2015, o 05:31

Najprostsze jak się tylko da, ale precyzyjne wyszło już naprawdę dostatecznie. Łożyska przygotowane specjalnie, żadnych histerioz i zakłóceń nie upolowałem przez 2 godziny. Powoli pomierzę wszystkie silniczki i śmigiełka, które dotąd testowałem na Super CP, zanim mi SUTka Miruuu pokazałeś... :rotfl: ;)
A tymczasem ten 'średni' z moich trzech SUTków, który nie utrzyma ogona w Super CP, w którym mam najlepszy z silniczków głównych (Spin), a "Pitch" mógłby być jeszcze dużo większy:
- druty 0,55 mm / 18 cm
- ciąg 27 g
- śmigiełko http://www.banggood.com/WLtoys-V966-V97 ... 36841.html
- napięcie 3,70 V
- prąd 2,3 A
- moc 8,5 W

Edit: A to doplotkuję sobie w wolnych chwilach już tutaj...:
1) Belka ogonowa.
Nie jest to dobry pomysł, żeby jakąkolwiek 'klasyczną' listwę węglową obciążać na skręcanie (dotyczy też wału głównego). Lepszym pomysłem jest od razu przyjąć, że
- jej wytrzymałość na skręcanie wynosi 0. Nawet dla nowiusieńkiej, a co dopiero rozwarstwionej. Niestety jest węglowa, trudno, no ale rozwarstwiona? Moim zdaniem rozwarstwienie ją dyskwaliwikuje, o ile nie pomalujemy jej całej topowej jakości epoksym (uprzednio ją matując i cacy odtłuszczając), żeby nadać jej możliwie dużą sztywność na skręcanie. Nie pamiętacie jakie dodatkowe siły działają na SUTka i śmigiełko gdy się rozpędzają albo cykliką zmieniamy mu/im kierunek osi wirowania? Przecież SUTek na skręconej belce daje nam ciąg już w fałszywym kierunku. :(
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 193 razy

Postautor: Jazz » 14 wrz 2015, o 16:05

Niezłe laboratorium :-)
Czekamy na zestawienie jakieś po porównaniach.
Gajos

Postautor: Gajos » 14 wrz 2015, o 16:23

Sam się nie mogę doczekać, ale akurat urwanie głowy, że oJazzuuu!
Trzymaj kciuki, bo wyniki powinny się przydać ogólnie i do większych. Na przykład - choruję na Protosa Mini (ale później), a w nim cacy jest ten wspólny pasek, fakt, ale z kolei mamy taki sobie efekt, że dość ciężki już silnik wiruje nam z dużą prędkością w tę samą stronę co rotor. Muszę to kiedyś 'pomacać'.
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Podziękował: 155 razy
Podziękowano: 244 razy

Postautor: pkali » 14 wrz 2015, o 16:53

Gajos pisze: choruję na Protosa Mini (ale później), a w nim cacy jest ten wspólny pasek, fakt, ale z kolei mamy taki sobie efekt, że dość ciężki już silnik wiruje nam z dużą prędkością w tę samą stronę co rotor.

A jakie to ma znaczenie, jeśli lata świetnie?
XLPower 520, protos 380, xl380, protos mini, gaui MX3, oxy2, omphobby M2, omphobby M1
Gajos

Postautor: Gajos » 14 wrz 2015, o 17:08

A no właśnie chcę pomacać, dlaczego tak świetnie :)
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 14 wrz 2015, o 17:24

Wpadnij w weekend na pole - zrobimy macanko. Małego, średniego i może dużego ;)
Gajos

Postautor: Gajos » 14 wrz 2015, o 19:05

No dobra Miruuu, ale ja bym przy okazji chciał Ci od razu obiecane bęcki sprawić, a w tym ze Spinem:
http://www.miracle-mart.com/store/index ... ts_id=6973
mi przecież ogon nie trzyma... :rotfl:
Ten co mu trzyma ma Bolta:
http://www.banggood.com/Bolt-Walkera-Mi ... 87304.html
nim raczej nie dam rady, bo mu na dodatek trybik nie trzyma... :(
No chyba że ogon masz wiotki i Ci się skręca... :rotfl:
Mógłbym włożyć któryś z tych stąd:
http://www.banggood.com/Brushless-Black ... 27385.html
ale one to właściwie od stockowej szczotki niewiele żwawsze... :(
A ten stąd o:
http://www.banggood.com/Brushless-Upgra ... 84885.html
no to nieporozumienie w ogóle. Mam dwa i oba właściwie prąd tylko żrą, niewiele więcej... :(

Ja proponowałbym tak - podjechałbym na razie tylko po pomarańczowe śmigiełko jeśli masz (bo te moje to znów chyba ze Szwecji kajakiem płyną...), podciągomiarkuję je z najlepszym z moich SUTków i jak zacznie trzymać, to następnym razem porównamy, ok?

P.S. Dobra, bo wątek zaśmiecam i mnie jakiś admin Guruuu zaraz opitoli... ;)
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 14 wrz 2015, o 19:57

Trochę się pogubilem, ale bęcki brzmią interesująco ;)

Do testów mógłbym zapodać kilka innych śmigiełek tez, które mam w domu, z bangooda ale nie wiem dlaczego ;)
Mam takie (jeśli dobrze pamietam)
- stockowe
- jakieś takie krągło wykanczane
- sutkowe
- trojlopatkowe
- te największe (i w odczuciach najlepsze).
Gajos

Postautor: Gajos » 14 wrz 2015, o 20:09

No bęcki w sensie jak się kiedyś odgrażałem, że mój Super CP będzie żwawszy od Twojego V977...
Wycofałbym się tylko z czasu latania, bo tu szans nie mam na pewno. Ostatnie zdanie w:
viewtopic.php?f=112&t=3428&p=60435&hilit=polata+d%C5%82u%C5%BCej#p60435
A stockowy wałek od V977 ma średnicę też 1 mm, a nie 0,8 mm?
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 14 wrz 2015, o 20:30

Już kojarzę ;)
Stockowy wałek ma 0.8. Sutek 1.0.
Ale jeśli mam śmigiełka 0.8 (stockowe) to możesz je spokojnie powiększyć bo stockowego i tak nie będę używał.
A właśnie, mam też 2 stockowe silniczki - jeśli mogą do czegoś się przydać w testach.
Gajos

Postautor: Gajos » 15 wrz 2015, o 03:47

No to mamy prawie tydzień, pakuj do wora wszystko co tam akurat niepotrzebne a pomierzyć by warto, przelecę hurtem, będziemy mieli szeroki pogląd na materiał dowodowy... :banana:

Edit1:
miruuu pisze:... Ale jeśli mam śmigiełka 0.8 (stockowe) to możesz je spokojnie powiększyć bo stockowego i tak nie będę używał. A właśnie, mam też 2 stockowe silniczki - jeśli mogą do czegoś się przydać w testach.
To ja sobie to tym razem już jakoś rozplanuję (żeby głupoty jak kiedyś ze skuwką antenki od Devo 7 w pośpiechu nie zrobić...) i Twoje stockowe śmigiełko pomierzę na wszystkich z wałkiem 0,8 mm, a potem je rozdymam na 1 mm do SUTka i innych. Nie będę się śpieszył, to się nie pomydlę i zmierzę wszystko, co tylko będzie możliwe, spoko. Tfutfu, cicho tam, nie zapeszać! ;)
Postaram się w międzyczasie zaadaptować do tego cacydokładny zasilacz regulowany z pokładowymi miernikami, bo tej chińszczyźnie od Junsiego nie wierzę nic a nic, nawet dodawać nie potrafi ani po lucku, ani po wacku... No bo rozumiem, że odstęp między dźwiękami wolą inny... Ale 2+2+2 <> 6?! O losie... :masakra:

Edit2: Czy ktoś namierzyłby mi końcowy element, który zasila silniczek ogonowy w V977. Na mojego nosa powinien mieć 3 nóżki, ale niekoniecznie... Pliiizzzz... Chciałbym jeszcze przy tej okazji pomierzyć wszystko równocześnie wprost spod płytki głównej, ale u mnie jest podwójny MOSFET, bo w oryginale zasila oba silniki... Podpiąłbym Wasz albo coś tam jakoś z noty wypośrodkował...

Edit3: Zakładając, że charakterystyka z obrazka dotyczy baterii w niezłym stanie, będę mierzył dla 3.8V, 3.5V i 3,2V. Jeśli coś nieteges, krzyczcie zawczasu...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2015, o 06:01 przez Gajos, łącznie zmieniany 1 raz.
Gajos

Postautor: Gajos » 16 wrz 2015, o 12:21

Czy to jest płyta od V977?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2015, o 13:50 przez Gajos, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 16 wrz 2015, o 13:31

Wygląda podobnie, ale podobnie mogą też wyglądać inne...
Gajos

Postautor: Gajos » 16 wrz 2015, o 13:55

To przydałyby mi się napisy z zaznaczonego układziku. Wiemwiem, wieczorkiem... :P
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 17 wrz 2015, o 05:11

Gajos pisze:To przydałyby mi się napisy z zaznaczonego układziku. Wiemwiem, wieczorkiem...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Gajos

Postautor: Gajos » 17 wrz 2015, o 05:40

Ktoś kiedyś pisze:Nie dziękuj tak nie dziękuj...
OjtamOjtam... Dzięki Miruuu!
http://www.analogpowerinc.com/datasheet ... AM4410N_F1
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 17 wrz 2015, o 06:48

Spoko loko czoko.
A qlasciwie to do czego Ci to?
Gajos

Postautor: Gajos » 17 wrz 2015, o 07:14

Ja chyba coś nieteges robię, ale żeby nie rozmnażać niepotrzebnie postów, to edytuję niektóre poprzednie Miruuu...
Gdzieś tam wcześniej dopisałem, że chciałbym to równocześnie pomierzyć zasilane prosto spod płytki głównej helika, ale mój to przecież Super CP, ma inne elementy, chciałem wypośrodkować. Chcę przy tej okazji pomierzyć wszystko, co tylko może się przydać. No i obserwacje z drutami potwierdzić też...
Chyba to moje edytowanie postów to głupkowaty pomysł był... :(
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 17 wrz 2015, o 07:18

Haha. Lepiej pisać dalej bo mało kto wraca szukając edycji. Z reguły kazdy czyta nowe ;)

Wróć do „Mikro heliki”