Mój mały synuś (skończone 18) z upgradował sobie komputer do gier. W zasadzie kupił nowy. Puścił na o całę swoje oszczędności czyli 4,5 koła.
Aczkolwiek troszkę moim zdaniem przesadził bo wydanie prawie 1,5K po to aby zamiast i5-2400 (3.4GHz) mieć i5-6600 (3.9GHz) unlocked, w trochę nowszej technologii to chyba przesada.
Karta graficzna to rozumiem, w ciągu ostatnich niecałych 2 lat sporo się zmieniło

Dysk SSD Crucial 250
Nowa obudowa, zgodnie z trendami, ze świecącymi wentylatorami 3szt, plus w boczkach 2 mniejsze, wielka jak cholera, zasilacz na podłodze, no cóż, nie wnikam, okienko z boku aby w przyszłości móc pooglądać dobrze doświetlony kurz.
To to pomagam mu składać, i zonk, za dobrych czasów jjak się kupowało Intel Box to dostawało się wentylator, teaz tylko trochę tektury ekstra. No dobra przełożymy ze starego.
Wsadziliśmy wszystko w obudowę, godzina upychania kabli aby szły drugą stroną i nie szpeciły widoku przez okienko.
Ostatni etap przed montażem karty graficznej (utrudniłaby dostęp do wszystkiego) czyli pamięć ze stasrego kompa, i zonk, nacięcie nie w tym miejscu. Pamiętam dobrze rozmowę jak zobaczyłem listę.
- A pamięci nie kupujesz?
- Przełożę ze starego.
- Będzie pasować?
- Tak
Biorę manuala - DDR4, stara DDR3
pokazuję instrukcję DDR4
Synuś : A tago nie zauważyłem

No dobra trzeba pamięć i wentylator domówić, ale jego kasy "Ho Ho Ho Ho Mniej niż zero", chyba synuś będzie dużo zadań z fizyki musiał ekstra zrobić.
Pamięć jak pamięć, ale przez 2 godziny przeglądaliśmy wentylatory, testy chłodzenia i padło na..
No cóż wcześniej wymiary nic nie mówiły ale patrzę na fotki i nie wierzę, k... co to jest ???!!! I czy to się zmieści !!!! Czy jak się to włączy to czy nie odpadnie razem z kawałkiem płyty głównej !!!! 1KG wagi ? No dobra nieco mniej wydajny Grandis 1.15KG

Na szczęście po oblookcji płyty chyba się zmieści tak żeby jeszcze karta graficzna weszła

Co będzie dalej i jakie schody napotkamy zobaczymy za dwa dni, jeszcze się boję co windows oem powie na taką zmianę sprzętu bo tylko stary dysk zostaje.
A z tego wszystkiego może ja sobie podmienię swoje leciwe aczkolwiek wystarczające Core 2 Duo na i5