Jakis czas temu przejechalem tam i nazad na wstecznnym po makaroniarzach za to jak spieprzyli tarcze sterujace w najnowszych protoskach.
Okazuje sie ze to co uznalem pierwotnie za kompletnie rozsypana tarcze, bylo w istocie znanym juz (chyba pkali mial to samo) przypadkiem wyklejenia sie lozyska z zewnetrznej czesci tarczy.
W skutek czego wewnetrzna czesc tarczy przesuwala sie swobodnie gora-dol, razem z lozyskikem o jakis milimetr i jak jest na dole to drze "zelazem o zelazo".
Zdaje sie tez ze ja tak zrobilem kilka czy nawet kilkanascie lotow i zaskakujaco malo sie "wydarło"...
Postanowilem sie nie patyczkowac i rozwiazac problem po chlopsku.
Ustawilem lozysko w tarczy na wlasciwej pozycji (dopchnalem do gory).
Polozylem tarcze na kowadle i podlozylem pod brzegi kilka podkladek, zeby nie lezala na lozysku.
Mlodek, punktak i kilka mocnych precyzyjnych uderzen w "obrecz" tarczy dookola, czyli poprostu zaklepalem to lozysko w zewnetrznej czesci tarczy tak jak jest zaklepane w wewnetrznej.
I ni cholety nie wiem czemu nie robia tego w fabryce - nie koniecznie moim sposobem.
Tarcza kreci sie plynnie, luzow nie ma (poza tych na lozyskach, ktore sa jak byly).
JEsli tylko cos mi sie nie omsknelo i nie trafilem chociaz raz w lozysko - przewiduje, ze tarcza bedzie mniej wiecej wieczna.
A jak sie rozsypie - to trudno - moje ryzyko.
Swoja droga, ogladajac dokladnie tarcze wydaje mi sie, ze poznalem tez potencjalny sposob na jej rozebranie i wymienienie lozyska na jakies inne o ile tylko takie udaloby sie zdobyc... ale ten temat chyba odpuszcze, bo:
1. to lozysko nie jest takie zle i luzy w samym lozysku sa wyczuwalne w palcach w hangarze, ale w locie - chyba nie.
2. Znalazlem w necie cos takiego:
http://www.helidirect.com/msh41020-msh- ... rotos.htmlWyglada mi to na wypuszczona przez MSH "ulepszona" (czytaj: pozbawiona wad) tarcze sterujaca i sprzedawana mniej wiecej w cenie "normalnej", czyli jak oficjalnie nie przyznac sie do bledu, ale go naprawic ... na koszt klienta.
Nie wiem co to jest, ale tarcza ewidentnie wyglada inaczej niz ta stara.