Nadajniki, odbiorniki - pytania, wybory, dyskusje...

Jaki wybrać, o co kaman...
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 12 paź 2015, o 11:42

Racja, nuda, jak masz ambicje i lubisz grzebać to spektrum jest nudny, i niestety w swej prostocie ma mniej zaawansowanych funkcji.

Co do dx18 to jest duża ale to zupełnie nie o to chodzi.
Może być szersza o ile za tym idze szerszy rozstaw drążków dzięki czemu bok razem z wysokością drążka nie jest za duży i jest do objęcia a drązkiem można machać od rogu do rogu bez nadmiernego rychu nadgarstkiem. I tak dx18 w obejmie i wysokością oraz skokiem drążka jest mniejsza od dx7s dx8 i dx9 czy aurory.
Apka może też być wyższa o ile górne przełączniki są nisko względem drążów i tak jest w dz18, a wziąłem niby małą futabę 8fg a tam górne przełączniki są tak wysoko, drzeba mocno wyprostować palec wskazujący aby dosięgnąć przełącznika, a w większej dx18 przełącznik jest niżej w zagłębięniu.
Nie spotkałem jeszcze aparatury która by była bardziej ergonomiczna niż dx18. Nie przyglądałem się jeszcze nowej serii dx6 i dx7.
Ciągnie mnie do zmiany na coś innego, dlatego graupnera chce wymacać, skomplikowane menu mnie nie przeraża.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 148 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 12 paź 2015, o 11:51

Kenobi36 pisze:
Kula pisze:Spędziłem przy tym radiu całą sobotę, więc juz sporo o nim wiem

:vhappy:
wszystko jest tak przemyślane że się bierze do ręki i po kilku minutach wszystko wiadomo :-)

Właśnie dlatego wolę jednak MX-20, bo logika programowania opiera się na starych (i wg mnie dobrych) wzorcach MC-20 i Multiplexa Profi.
Seria MZ jest przeprojektowana pod kątem softu przez speców z SJ i zgubili trochę prostotę i klarowność na rzecz nie do końca dla mnie jasnej logiki.
Ostatnio zmieniony 12 paź 2015, o 11:53 przez Kula, łącznie zmieniany 1 raz.
"Każden jeden musi se czasem polatać..." (Złomek-Auta)

Graupner HOTT
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 12 paź 2015, o 11:52

Kula, włącz telefon bo dzwoniłem, ale jakaś kobieta do mnie mówi, żebym nagrał... A ja nie chce nagrywac tylko posłuchać Twojego głosu ;)
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1774 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 12 paź 2015, o 13:57

A wlasnie tak a propos tych MX20 vs MZ24...
Jak kto jest? MX20 jest starszym modelem wypieranym przez MZ24?
I MX20 za chwile zniknie?
Bo jesli tak to ja musze za wczasu sobie kupic na zas ta MX20...
Bo MZ24 to tylko widzialem na polu i ... ze tak powiem ... troche fuj... jak dla mnie...
... ale jeszcze do menu nie zagladalem i myslalem, ze bedize z grubsza po Graupnerowskiemu a tu sie okazuje, ze graupner Graupnerowi tez nie rowny...
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 12 paź 2015, o 17:22

aikus pisze:I MX20 za chwile zniknie?

Jedna sztuka na pewno :D
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Podziękował: 170 razy
Podziękowano: 428 razy

Postautor: Artu » 12 paź 2015, o 17:39

aikus pisze:Bo MZ24 to tylko widzialem na polu i ... ze tak powiem ... troche fuj... jak dla mnie...

Tak to jest, jak aparatura służy do lansu, a nie użytkowania :vhappy:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 193 razy

Postautor: Jazz » 12 paź 2015, o 18:07

Ciekawe jak takie bajeranckie radio zniosloby moje traktowanie ...
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 12 paź 2015, o 18:11

Hehe... zaczęłoby nadawać SOS na 2,4GHz
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 12 paź 2015, o 18:25

Miruu, Aikus, jeśli wygląd i bardziej skomplikowane menu jest powodem do rezygnacji z bardziej nowoczesnej i pewnie lepszej aparatury to jesteście leszcze ;-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 48 razy

Postautor: Pan Byku » 12 paź 2015, o 18:32

Kenobi, a czy za bardziej nowoczesną i lepszą aparaturą nie idzie też wielkimi, zamaszystymi krokami, cena? Chyba coś ok 3 klocka stoi DX18, a w tym, chopaki mają 2 Graupnery MX20 ;) Wybór jest sooo obvious, że będą sobie tłumaczyć, iż to "skomplikowanie" ich bardziej kręci. :banana:
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 12 paź 2015, o 18:36

Jak ten MZ24 rzeczywiście wygląda w środku gorzej niż mój pierwszy KDS cośtamcośtam to go nawet nie rozważam.
Ten film to fake podstawiony przez Futabe?
Pozdrawiam,
Jacek
Gajos

Postautor: Gajos » 12 paź 2015, o 18:50

Jak bym Walkerę albo ZYXa S2 widział. Serio. Nie czepiajcie się.
Awatar użytkownika
przemek
Elita forum...
Podziękował: 95 razy
Podziękowano: 90 razy

Postautor: przemek » 12 paź 2015, o 18:54

Artja pisze: ... wygląda w środku gorzej niż mój pierwszy KDS cośtamcośtam

E e, proszę mi tu na K-7XII nie psioczyć. Mam, używam, jestem zadowolony i polecam wszystkim ;) Mirkowi już też pisałem o jej zaletach, bo cały czas bierze pod uwagę jej zakup :)
Protos Mini i dlugo nic :)
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 12 paź 2015, o 19:05

przemek pisze:E e, proszę mi tu na K-7XII nie psioczyć. Mam, używam, jestem zadowolony i polecam wszystkim ;)

Ależ nie psioczę, w takim zestawieniu to była nobilitacja ;) Też mam i czasem używam, tylko że przerobione na 12ch z modułem TX eleresa :D
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 148 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 12 paź 2015, o 19:19

Artja pisze:Jak ten MZ24 rzeczywiście wygląda w środku gorzej niż mój pierwszy KDS cośtamcośtam to go nawet nie rozważam.
Ten film to fake podstawiony przez Futabe?

Jak dla mnie to fake, choć nie rozkładaliśmy z Tomkiem nadajnika. Mój MX-20 wykonany jesy w środku naprawdę bardzo dobrze i estetycznie.
Była podobno jedna seria (pierwszy wypust) MZ-24 z kiepskimi przełącznikami. Ten Tomka ekzemplarz porównaliśmy z 10 letnim JR słynącym z wysokiej jakości przełączników. Graupner może nie jest drogi, ale pstryczki, gimbale itd zrobili ok. Ogólnie porażką jest ten wyświetlacz dotykowy. Często podobno sie psuje...
Do środka nie zaglądaliśmy ;)

Jazz pisze:Ciekawe jak takie bajeranckie radio zniosloby moje traktowanie ...

Jakby tobie działał tak wyświetlacz jak w nadajniku Tomka... to nie miał byś już tego nadajnika. Leżałby rozwalony i podeptany w piachu Pałacowej :wow2:
"Każden jeden musi se czasem polatać..." (Złomek-Auta)

Graupner HOTT
Awatar użytkownika
Kali
Pierwsze koty za płoty...
Podziękowano: 1 raz
Kontaktowanie:

Postautor: Kali » 12 paź 2015, o 19:48

Też się borykałem z wyborem apki.
Dziś zamówiłem Futabę 10j.
W środę powinna dotrzeć to będę mógł coś powiedzieć.
Trex 250 DFC
Trex 100
Futaba 10j
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 12 paź 2015, o 20:08

Pan Byku pisze:Kenobi, a czy za bardziej nowoczesną i lepszą aparaturą nie idzie też wielkimi, zamaszystymi krokami, cena? Chyba coś ok 3 klocka stoi DX18, a w tym, chopaki mają 2 Graupnery MX20 ;) Wybór jest sooo obvious, że będą sobie tłumaczyć, iż to "skomplikowanie" ich bardziej kręci. :banana:

Bardziej nowoczesna , miałem na myśli mz24.
Dx18 nikomu nie proponuję, jest rzeczywiście droga, jeśli chodzi o funkcjonalność to tylko spektrumy z niższej półki jej nie pobiją bo każda inna firma oferuje więcej funkcjonalności niż spektrum. Nie można jej też tego powodu nazwać nowoczesną, natomiast ma zaje**scie ergonomiczną konstrukcję dlatego o niej pisałem.

Wracając do nowoczesności to właśnie ja bym w przeciwieństwie do Miruu i Aikusa poszedł właśnie w mz24 a nie szukał starszej 20tki.
Dla mnie najważniejsze jak apka leży, jakie są drążki, jak się będzie latać dlatego chce wymacać mz24 Tomka, ale na pewno ciężkie menu czy wygląd mnie na pewno by nie zniechęcił do nowocześniejszej aparatury bo leszczem nie jestem :D
Zupełnie inna sprawa to awaryjność która teraz wyłazi, pytanie co z tymi przełącznikami, jak często ten ekran pada, i czy te gimbale się zacinają ;-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 48 razy

Postautor: Pan Byku » 12 paź 2015, o 20:24

A to przepraszam. Jakoś tak połączyłem fakty z Twoich postów wyżej i tego, że jesteś właścicielem DX18 :).
Ja też brałbym nowszą sztukę, jak najnowszą... tylko jeśli wykonanie jej stoi na totalnie mizernym poziomie, to dwa razy bym się zastanowił. Pytanie tylko jak to się ma do MX20? Jeśli obie jakościowo spełniają te same "normy", to brałbym mz24. Na szczęście nie mam takich problemów, bo posiadam wysłużoną JR i mi wystarcza i długo jeszcze będzie. Chyba...
Swoją drogą czy JR ma coś sensownego w swojej ofercie? To bardziej z ciekawości, bo nikt nie wspomniał, że coś takiego isntieje/istniało i mi się smutno zrobiło :(
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
telemaniak
Elita forum...
Podziękował: 44 razy
Podziękowano: 72 razy

Postautor: telemaniak » 12 paź 2015, o 21:28

JR ma świetne aparatury serii XG np XG8, XG14. Jak dla mnie ich ergonomia i to jak leży w ręce jest nie do pobicia - są zupełnie inne niż konkurencja (kształt i sposób chwytu). Są lżejsze i nie jest to płaskie pudełko ale jakby wydrążone od spodu - ręcę obejmują ją, jest taki pewny chwyt. Poza tym drążki umieszczone są pod kątem (lekko na zewnątrz) - łatwiej osiągać skrajne wychylenia. To trzeba poczuć i można się zakochać :) A technicznie i jakościowo no to raczej wiadomo - obok Futaby chyba najwyższa półka. Ja już zresztą kiedyś zachwalałem tą aparaturę - mam XG8 spisuje się świetnie trzeci rok. U nas niestety mało popularne ale za granicą sporo osób ich używa - parę dni temu byłem na Alpine Heli Smackdown i trochę było tam tych JRek (obok Mikado Vbar Control).

Tak wygląda od spodu:

[img]http://www.swiftrc.co.uk/ekmps/shops/swiftrc/images/jr-xg8-aero-heli-glid-dmss-m2-silver-[4]-5951-p.jpg[/img]

Obrazek

Na drugim zdjęciu widać pakiet LiFe - jest lekki i szybko się ładuje załączoną ładowarką (ok 3h) - Nie trzeba wyciągać ani nawet otwierać klapki czy przerabiać na LiPo bo ten spisuje się świetnie :)
JR XG8, GAUI X5, GAUI255, MX3 > facebook.com/tufframes
Awatar użytkownika
tata111
Zaczyna się rozkręcać...

Postautor: tata111 » 12 paź 2015, o 22:07

Witam.
Po długich namysłach kupiłem Graupnera MZ-24. Aparatura jest nowoczesna i podoba mi się. Trafiłem jednak na uszkodzony wyświetlacz który się zacinał. Walczyliśmy z Krzyśkiem przez prawie całą sobotę. Krzysiek jest już przyzwyczajony do swojego radia i nie dziwię się że to co nowe nie zawsze jest dobre. Dla mnie wydaje się do ogarnięcia. W większości jest to menu obrazkowe. Dzisiaj odesłałem radio do ModeleMax. Mam nadzieję ,że dostanę drugi egzemplarz. Przeczytałem tu w wątku ,że te wyświetlacze się psują. Nigdzie o tym nie czytałem i ciekawi mnie komu się też popsuł. Może powinienem jeszcze pomyśleć i je zwrócić.

Wróć do „Ogólnie o nadajnikach i odbiornikach”