A czy mógłbyś wyłożyć i wyjaśnić swoją teorię? Masz jakieś przemyślenia na ten temat?Gajos pisze:To powinno być karalne. Panowie, nie słuchajcie tych bzdur, to są zwykłe banialuki (eufemizm: konfabulacje).
Kenobi36 pisze:Skoro masa wirnika jest taka duza i jest taki silny efekt żyroskopowy to odpowiedz na proste pytanie.
Czemu potrzebny jest fbl lub flybar do stabilizacji, model powinien byc stabilny jak bączek.
To już dawno wyjaśnione i się sprawdza, funkcjonuje. Nie ma co wyważać otwartych drzwi, wystarczy się przyjrzeć konstrukcjom w heliku albo helikopterze. Helika nawet Żółtki zrobią i działa...Ramotny pisze:A czy mógłbyś wyłożyć i wyjaśnić swoją teorię? Masz jakieś przemyślenia na ten temat?Gajos pisze:To powinno być karalne. Panowie, nie słuchajcie tych bzdur, to są zwykłe banialuki (eufemizm: konfabulacje).
Kruku pisze:Moim zdaniem najprostsze wytłumaczenie związane jest z efektem żyroskopowym. Zwróćcie uwagę, że w samolotach występuje dokładnie to samo zjawisko, a tam łopaty śmigła nie mają stopnia swobody umożliwiającego im odchylanie od płaszczyzny obrotu (płaszczyzna nieco się odchyla na skutek sprężystości materiału łopat ale jest to pomijalne).
Jedna z bardziej widowiskowych figur w akrobacji samolotowej to lomchovak - figura gdzie obroty samolotu wokół 3 osi są wywołane efektem żyroskopowym i momentem od śmigła:
https://www.youtube.com/watch?v=6SrF5On5xIk
https://en.wikipedia.org/wiki/Lomcovak
Inny mniej ekstremalny przykład to zwykła pętla. Podczas pętli efekt żyroskopowy stara się samolot obrócić w jego osi pionowej i cały czas trzeba korygować to rudderem. W modelu pewnie tego nawet nie będzie widać ale w samolocie akrobacyjnym czuje się to wyraźnie.
W przypadku heli masa wirnika w stosunku do heli jest dużo większa niż śmigła w stosunku do samolotu więc efekt żyroskopowy będzie też dużo większy.
Ja bym skomentował tak: wyszystko guzik prawda, bo to Czary-Mary, tosz nie widzicie?Kruku pisze:To jak skomentujesz to, ze wszedzie wlasnie ten efekt inne zrodla podaja jako sterujacy? ...
"Przemyślenia" Gajosa:Ramotny pisze:A czy mógłbyś wyłożyć i wyjaśnić swoją teorię? Masz jakieś przemyślenia na ten temat?Gajos pisze:To powinno być karalne. Panowie, nie słuchajcie tych bzdur, to są zwykłe banialuki (eufemizm: konfabulacje).
Kenobi, co Ty znowu mącisz i kombinujesz jak Rany?! Gdzie ja tak napisałem?! W ogóle się do Ciebie przestałem odzywać, a po tym wszystkim chętnie bym to zrobił, ale przecież odcedzisz... Coś się mnie tak uczepił, Człowieku!? Że Cię w balona z kluczykami zrobiłem? Skąd mogłem wiedzieć, że to akurat Ty będziesz miał czym i umiał pociągnąć? Wszyscy starali się mi pomóc oprócz dwóch bodajże osób. I tak zapamiętałem. To właśnie Ty potrafiłeś i otworzyłeś, więc dlaczego miałbym mieć cokolwiek do Ciebie... A Ty tylko w zamian mnie tu od pół roku dręczysz i wyśmiewasz...Kenobi36 pisze:Gajos wyjaśnij czemu gadam bzdury.
Gajos pisze:Kenobi, co Ty znowu mącisz i kombinujesz jak Rany?! Gdzie ja tak napisałem?Kenobi36 pisze:Gajos wyjaśnij czemu gadam bzdury.
Gajos pisze:Znalazłem w sieci taki film:
http://www.youtube.com/watch?v=OC6SRL5DpXA[/youtube]
To powinno być karalne. Panowie, nie słuchajcie tych bzdur, to są zwykłe banialuki (eufemizm: konfabulacje). Tak niedouczeni ludzie nie powinny mieć dostępu do współczesnych narzędzi i środków masowego przekazu...
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości