Ufff, kolejny krok za mną: micro minimOSD - zaprogramowanie i działa

Łoś ze mnie, nie skumałem, że mw_osd potrzebuje również takiego softu w samym module osd. Tam był kv_osd i nawet udało mi się połączyć, ale aplikacja kv to jakiś badziew. Znalazłem na YT jakiś filmik, gdzie Gościu krok po kroku ujął procedurę flashowania minimOSD na mw_osd soft. Musiałem zainstalować arduino (choć nadal nie jarzę tych wszystkich spraw z programowaniem) i dopiero za jego pomocą wgrać odpowiedni soft do płytki. No potem to już miód, aplikacja mw_osd pięknie chodzi i wszystko co zmieniam odzwierciedla się na ekraniku kontrolnym, a najważniejsze, że właśnie sprawdziłem w naturze na pcb i włożonej nazie i wygląda na to, że jest OK. Sztuczny horyzont reaguje na ruchy pcb, więc bierze dane z nazy. Nie wiem, tylko czemu napięcie VBAT mam zero (a jak bawiłem się kv_osd to normalnie miałem), pewnie coś trza jeszcze ustawić.
EDYTA: napięcie już mam - musiałem załączyć parametr bodaj: use fc main voltage
Będę się zabierał za montaż ramion, regli i silników, ale już dziś chyba nie dam rady.
UWAGA ! Koledzy z rc-fpv zalecają odizolowanie ramienia od pcb, były przypadki, że farba z pcb zlazła i jakieś zwarcia się robiły. Niby cały spód pcb jest masą i jeśli pójdzie ona naramiona to nie powinno być tragedii, ale jak to mówią na zimne dmuchać. Ja będę dawał podkładki z foli (okładki do bindownicy) - powinno wydolić.
Pytanie by zakończyć temat osd, jak wygląda sprawa gps-a bo naczytałem się wątków... da radę zapiąć gps do nazy tak, żeby w osd widać było wszystko co z tym związane ? Diagramy w necie w zasadzie kierują podłączanie gps-a do kanału 4, czyli tam gdzie mam sat DSMX ....