Artja pisze:Kąty i obroty ma mieć takie żeby był stabilny, po prostu. Nikt Ci na to nie odpowie ogólnie bo nikt nie wie co tam wepchniesz w tą makietę i na jakim pakiecie będziesz latał. Moja Agusta na klasycznej głowicy 2 łopatowej yako tako latała na standardowym silniku 3800kV, kąty i krzywe bez żadnych zmian w stosunku do klasyka. Agusta trochę zgrabniej latała na spinbladach, ale to wyłącznie efekt optyczny wynikający z nieznacznego obniżenia obrotów niż jakieś wymierne korzyści we właściwościach lotnych. Cały efekt makietowy psuje żałosne bzyczenie elektrycznej pierdziawki i dałem sobie spokój z tą działką modelarstwa do czasu zbudowania porządnej turbiny
Kenobi36 pisze:Tylko nie 4400 do 4 łopatowej głowicy.
3550 jest ok
Ale myślę że raczej trzeba obniżyć obroty , albo mniejszą zębatką albo kv ok 3000
wojtekr pisze:dobrze jak byś miał łopaty niesymetryczne wtedy - mniejsze pakiety etc
Kenobi36 pisze:40 wystarczy jak dasz silnik ok 3000kv lub małą zębatkę na ataku, a jak nie i obroty obniżysz krzywą gazu to może i tak się grzać.
aikus pisze:Widzialem kiedys takie "czterolopatowe smiglo" na Palacowej u samolociarzy i to wlasnie zdaje sie ze jakas FPVka to miala... Trzeba by tam podpytac..
...
![]()
Lepszy cug, kosztem mniejszego prądu powiadasz... To idac tym tropem doloz jeszcze kolejne dwa smigla, zrob osiem lopat i prad w ogole spadnie prawie do zera, a cug bedzie taki ze ho ho...
Tylko najpierw mocowanie silnika wzmocnij, zeby Ci sam silnik nie polecial...
![]()
Nie no tak serio, kolejna zasada o ktorej slyszalem i to nie z jednego zrodla, jest taka, ze im wiecej lopat tym gorsza sprawnosc czy to smigla czy rotora w heliku... wiec... tak co do zasady to chyba do FPVki to taki sobie kierunek...
Wróć do „Silniki elektryczne i akcesoria”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości