T-Rex 450L

Align, Tarot, Alzrc, HK, CopterX i inne kompatybilne wynalazki
Awatar użytkownika
pawelec
Pierwsze koty za płoty...

Postautor: pawelec » 9 gru 2015, o 19:36

Wita, wszystkich.

Mam takie lamerskie trochę pytanie.
Podczas rozkręcania mojego Align 450L "Dominator" kilka śrub mi się "rozkręciło" (tzn straciły profil wewnętrzny) i nie mam jak ich ruszyć...

Mam trzy pytania:
1. Jak odkręcać śruby zabezpieczone lockiem, żeby ich nie zniszczyć (to tak na przyszłość)
2. Macie jakieś patenty na odkręcenie śrub, które już mają zniszczony profil imbusowy?
3. Co mogło być powodem takiego zniszczenia? Brak doświadczenia, słabe narzędzia, czy może te śruby Align to lipa jakaś?

Pozdrawiam
Paweł
Pozdrawiam
Paweł

Align 450L Dominator
Devo 8S
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Podziękował: 155 razy
Podziękowano: 244 razy

Postautor: pkali » 9 gru 2015, o 19:42

Tutaj powinieneś znaleźć odpowiedzi ;)
viewtopic.php?t=3241
XLPower 520, protos 380, xl380, protos mini, gaui MX3, oxy2, omphobby M2, omphobby M1
Awatar użytkownika
pawelec

Postautor: pawelec » 9 gru 2015, o 20:04

Dzięki za linka.
Pomysł jakiś jest ale w moim przypadku śruby są we włóknie węglowym bo chodzi o ramę.

Można śruby siedzące w włóknie podgrzewać?
Jak konkretnie to podgrzać, dotknąć jakimś śrubokrętem i jego podgrzewać, czy bezpośrednio skierować jakiś mini palnik na śrubę?
Dodam, że to 1.5 imbus.

Paweł
Pozdrawiam
Paweł

Align 450L Dominator
Devo 8S
Awatar użytkownika
marek_c4
Lider forum...
Podziękował: 18 razy
Podziękowano: 57 razy
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 9 gru 2015, o 20:25

pawelec pisze:... Jak konkretnie to podgrzać, dotknąć jakimś śrubokrętem i jego podgrzewać, czy bezpośrednio skierować jakiś mini palnik na śrubę? ...

Może warto było by spróbować lutownicą :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Podziękował: 155 razy
Podziękowano: 244 razy

Postautor: pkali » 9 gru 2015, o 20:44

Tak jak pisał Marek lutownicą. Możesz łeb naciąć cienką tarczą i odkręcić płaskim śrubokrętem lub wbić w wyrobiony otwór małego torxa.

Przede wszystkim zaopatrz się w porządny imbus. Był na forum wątek o imbusach.

Powodzenia.
XLPower 520, protos 380, xl380, protos mini, gaui MX3, oxy2, omphobby M2, omphobby M1
Awatar użytkownika
pawelec

Postautor: pawelec » 10 gru 2015, o 17:46

Dzięki!
Pozdrawiam
Paweł

Align 450L Dominator
Devo 8S
Awatar użytkownika
Pietrek
wcześniej: Piotr G
Podziękował: 70 razy
Podziękowano: 51 razy

Postautor: Pietrek » 10 gru 2015, o 18:04

Dremel może być rozwiązaniem. Miałem ten sam problem i go rozwiązałem tym właśnie urządzeniem. Nacinasz lekko łepek tak żeby wszedł płaski srubokręt i odkręcasz.
A na przyszłość to twardsze śrubki bo te aligna są słabej jakości i dobre imbusy.

Czyli dokładnie tak jak napisał pkali.
Pozdrawiam...
Piotr
--------------
nie potrafię ale spróbuję się nauczyć...
XL power 380 / XL power 550 / DX9 / Traxxas e-revo 1:16
Awatar użytkownika
pawelec

Postautor: pawelec » 10 gru 2015, o 23:09

Dla mnie świat "dużych" maszyn i majsterkowania to nowy świat.
Pewnie pojadę troszkę off-topic ale mam nadzieję, że wybaczycie.

Pisząc Dremel masz na myśli tzw "urządzenie wielofunkcyjne" albo "szlifierko-grawerka" z mini tarczami, kamieniami i tysiącem innych końcówek, tak?
Czy na początek jest sens kupić jakiś tani wyrób np z marketu "Jula" za 50zł (akurat jest w gazetce), czy to wyrzucenie pieniędzy i lepiej coś markowego?
Ja wiem, że takie pytanie rodzi tonę innych pytań.
Jak dla mnie nacięcie śrub to na razie jedyne zastosowanie ale pewnie wiecie z własnego doświadczenie jak szybko liczba zastosowań wzrośnie.... :)

Paweł
Pozdrawiam
Paweł

Align 450L Dominator
Devo 8S
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 98 razy

Postautor: lenu » 11 gru 2015, o 00:28

Pilnikiem też możesz naciąć, oby tylko śrubokręt wsadzić i wykręcić śrubę. Wszystko zależy od wygody i twojego lenistwa :D Są też specjalne "bity" do wykręcania ukręconych śrub.
Pozdrawiam, Artur
Goblin 500 / Gaui X3 / w planie 20letnim dużo dużo więcej / DX8
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 135 razy

Postautor: SeKLeS » 11 gru 2015, o 07:14

Kolego Pawelec, dremelkiem będziesz pracował zarobkowo czy tylko w warsztacie przy modelu, czasem jakiś myk w domu? Jeżeli masz kasy opór to bierz markowy. Natomiast do naszych zastosowań wystarczy taki z Biedy czy Lidla. Ja akurat kupiłem zestaw we francuskim lidlu za kilkanaście euro. Działa. Jest regulacja obrotów, wąż/przedłużka do grawerki. Jakiś czas temu dokupiłem wiadro końcówek z BG za ok 45zł. Jest git.
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 11 gru 2015, o 09:46

Przy tych tanich główną wadą bywa (nie wiem czy przy wszystkich, ale u mnie tak się trafiło) mało precyzyjna końcówka trzymająca tarcze i inne takie. U mnie ma lekki luz. Korzystam z niego okazjonalnie więc wystarcza. Gdybym pracował nim na codzień albo chociaż na cotydzień to pewnie kupiłbym markowy sprzęt. Ale tak jest ok.

Ja mam taki (50 zł na allegro):

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 135 razy

Postautor: SeKLeS » 11 gru 2015, o 11:35

Miruuu, u Ciebie średnica końcówek jest taka sama? Ja często wymieniam/dobieram ten element zaciskowy, który utrzymuje końcówkę w głowicy. Problemem jest raczej jakość wykonania samych końcówek
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 11 gru 2015, o 11:55

Nie, generalnie to mam dużą dziurę :geek: i kilka nakładek (przejściówek), które wymieniam w zależności od tego co potrzebuję użyć.
Niby trochę z tym pierdolencji, ale dzięki temu mogę w marketach kupować co mi wpadnie w oko bez dodatkowych pomiarów.
Gdyby nie to, że ta głowica jest lekko niestabilna byłoby w sumie idealnie. W większości przypadków nie ma to większego znaczenia. Znaczenie może mieć tylko i wyłącznie gdy próbuje zrobić w czymś dziurkę wiertłem i wtedy z reguły najpierw element bolcuje, żeby mieć pewność, że wiertło nie będzie latało na boki zanim się zanurzy... :ugeek:
Awatar użytkownika
pawelec

Postautor: pawelec » 11 gru 2015, o 15:23

Dzięki bardzo wszystkim za podzielenie się wiedzą.
Tak jak napisałem, będę używał rzadko, chyba, że częściej trafię na wyjątkowo twarde krety... :)

Mam już pełną jasność co kupić, jeszcze raz dziękuję.
Pozdrawiam
Paweł

Align 450L Dominator
Devo 8S
Awatar użytkownika
pawelec

Postautor: pawelec » 16 gru 2015, o 14:40

Ehhh, koledzy potrzebuję pomocy....
Właśnie mam za sobą drugi start i niestety drugi nieudany.

Pierwszy nieudany to ja nie dopatrzyłem kilku spraw, trudno.
Teraz wszystko sprawdziłem dwa razy, GPRO ustawione zgodnie z instrukcją, poradnikami z sieci itd... Wrzuciłem nawet ustawienia "bezpieczne".
Pierwsze co zauważyłem to uciekający ogon i lekkie znoszenie w prawo.
Jak to skorygować? Gain ogona mam na 80. Za dużo?

Do tego czułem się jakbym to nie ja nim latał, był jakiś taki dziwny, nie wiem nawet jak to opisać.
Niby reagował na wszystko jak trzeba i nawet szybko ale jakoś obco.

Do tego przy lądowaniu chyba dotknąłem płatami ogonowymi ziemi czy raczej trawy i oczywiście zębatka do wymiany...
Ludzie, to jest Terminator? Moje V120D02S (też na wałku) jak się nie zglebi na beton to właściwie nic mu nie jest.
Zębatkę zasilającą ogon chyba raz wymieniłem w Walkerze ale to po takim krecie, że myślałem że czeka mnie złomowanie.

Coś mi się wydaję, że źle wszedłem w świat 450....
Pozdrawiam
Paweł

Align 450L Dominator
Devo 8S
Awatar użytkownika
ZbyszekM
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 19 razy
Kontaktowanie:

Postautor: ZbyszekM » 18 mar 2016, o 22:37

Mam pytanie na temat Dominatora 450L 3s i 6s
Jakie największe (chodzi o wymiary) pakiety mieszczą się w tych helikopterach?
Pozdrawiam
Zbyszek
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Podziękował: 72 razy
Podziękowano: 171 razy

Postautor: MacGyverek » 18 mar 2016, o 22:44

Mi wchodzą na ciasno Gensy 1400 6S 40C. Jak kiedyś spuchną to będzie problem je wsunąć. Na razie jest ok.
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, OMP M2 v2, DJI Mavic Air, HeliQuad 3D, GEPRC CineQueen, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX
Awatar użytkownika
mapos
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękował: 2 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mapos » 10 sie 2016, o 13:27

Cześć, wczoraj po kolejnym nieudanym oblocie mojego Garrta 450L zwanego dalej "Fatum" miałem ochotę wyrzucić resztki do kosza... wojtekr zadeklarował pomoc w pokonaniu fatum, jednak dziś z rana postanowiłem że spróbuje jeszcze raz. "Fatum" ciągle trapią jakieś awarie, które prowadzą do kolejnych kretów, choć wczorajszy dzwon z betonową płytą przed hangarem na lotnisku trudno nazwać kretem. Po ostatnich problemach gdzie wydawało mi się że regiel odcina prąd, nie ma już śladu, jak się okazało winna była satelitka. Kolejny oblot zakończył się kretem z mojej winy, wiało strasznie i się wystraszyłem przy flipie że model nawiewa na mnie i była ziemia. odbudowałem szybko sprzęta i wczoraj chciałem oblatać na lotnisku na Bemowie, po przełączeniu z normala model zaczął szarpać ogonem aż w końcu ogon stracił i wjechałem w beton. Statystyki modelu są zabujcze i to nie w przenośni, na ok 15 lotów tylko dwa były normalnymi lotami. Reszta albo krety albo usterki zembatek przy staracie, utraty mocy, brak kontroli ect.

Obrazek

ponieważ najwiecej miałęm problemów z ogonem dziś zabrałem się za ten element, postanowiłem dokładnie się mu przyjrzeć. Jak się okazało kręcąc śmigłem ogonowym czuje że coś przeskakuje. na poaczątku myślałem że to łożysko. Po wyjęciu okazało się że jedno z nich jest rozsypane. po wymianie okazało się jednak ze problem dalej wystepuje. |Zajęło mi trochę czasu aż doszedłem od czego są te przycinania ogona. Otóż śruby skręcające skrzynke ogonową były nieco za długie i wypchnęły po dokręceniu naciskały poprzez alu na łożysko, które źle pracowało. musiałem wyszlifować wypukłości skrzynki od środka w miejscu gdzie było łożysko i zmienić śruby na nieco krótsze. Problem ustąpił. Zaraz zabieram się za dalsze oględziny helika.

Obrazek
Obrazek
pozdrawiam Maciek
Protos 500, Protos 500,Protos Mini, S1 Swift 3m' IS-4 Jastrząb 4m, De Haviland Komet 2,7m, DX9
Awatar użytkownika
mapos
Zaczyna się rozkręcać...
Kontaktowanie:

Postautor: mapos » 10 sie 2016, o 15:56

Odbudowa zakończona, brakuje już tylko podwozia bo akurat nie miałem w domu. Mam nadzieję że "Fatum" wreszcie zacznie latać.
Obrazek
Obrazek
pozdrawiam Maciek
Protos 500, Protos 500,Protos Mini, S1 Swift 3m' IS-4 Jastrząb 4m, De Haviland Komet 2,7m, DX9
Awatar użytkownika
mapos
Zaczyna się rozkręcać...
Kontaktowanie:

Postautor: mapos » 19 sie 2016, o 11:21

Właśnie doszło podwozie do mojego Garrta "fatum" i miałem iść oblatać modela ale jako że go porządnie złożyłem tak i przeglądy robię porządnie, złapałem za wirnik główny kręcę ogonem i się obraca, zębatki całe, zdziwienie wielkie i w końcu po rozebraniu belki okazało się że obraca się ten wypust w wale ogonowym (ślizga się w wałku) czy ktoś miał podobny przypadek ? wał align
pozdrawiam Maciek

Wróć do „Align i jego klony”