LiPo - przechowywanie

Pakiety, lipo guardy i inne akcesoria dla naszych baterii...
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 14 gru 2015, o 21:40

A czemu nie ma być szczelnie, nie lepiej jak się zaczną palić aby nie zadymiły domu?
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 14 gru 2015, o 21:42

A w szczelnym nie zasną jak tlenu braknie?
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 48 razy

Postautor: Pan Byku » 14 gru 2015, o 21:52

A tak, proszę rozwikłać problem szczelności, bo już zamówiłem i chcę mieć święty spokój.
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 14 gru 2015, o 22:30

To zależy czy wolisz kafelki zadymione czy podIurawione od odłamków :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 14 gru 2015, o 22:57

nie znam przebiegu zapłonu czy spalania pakietów lipo, zwłaszcza jak jest ich całe pudło- wolę nie mieć szczelnego pojemnika.
Helikoptery
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...

Postautor: Pan Byku » 14 gru 2015, o 23:00

A to nie jest tak, że taka szczelność może zdusić reakcję, albo ogień w zarodku?
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 14 gru 2015, o 23:23

Myślę że właśnie tak, co najwyzej rozepchnie blachy i ciśnienie ujdzie.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 14 gru 2015, o 23:37

Pan Byku pisze:A to nie jest tak, że taka szczelność może zdusić reakcję, albo ogień w zarodku?

Obrazek

jestem przekonany, że w tym przypadku jak jeden się zapali to nic się nie zdusi. Wolę rozszczelnić.
Helikoptery
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...

Postautor: Pan Byku » 14 gru 2015, o 23:56

wojtekr pisze:
Pan Byku pisze:A to nie jest tak, że taka szczelność może zdusić reakcję, albo ogień w zarodku?

Obrazek

jestem przekonany, że w tym przypadku jak jeden się zapali to nic się nie zdusi. Wolę rozszczelnić.

No właśnie w Twoim przypadku, jest jeszcze większa szansa na to, że nie dojdzie do jakiegoś mega rozprzestrzenienia, bo u Ciebie jest jeszcze mniej miejsca na powietrze.
Nie wiem do końca jak są skonstruowane te skrzynki. Czy są naprawdę szczelne, do tego stopnia że jak wrzucić zapałkę, to będzie w stanie wykorzystać cały dostępny tlen. Czy będzie się tlić aż zjara się cała. Może taką zapałkę do rozpalania kominka? :) Swoją drogą, właśnie przyszedł mi do głowy pomysł, by to sprawdzić. Skrzynki do końca tygodnia powinny dojść. Takie duże zapałki posiadam. hmm Chyba się pokuszę i sprawdzę.
No i z tego co widziałem na filmach, czy na własne oczy, na przykładzie lotu w wykonaniu Kena, w którym to pakiet się zapalił, mogę tylko snuć domysły, że przy tak małym zapasie tlenu, jest szansa na uratowanie nie tylko mieszkania, pomieszczenia, mebelka, ale też pozostałych pakietów. A poza tym, weźmy też pod uwagę fakt, że pakiety w STORAGE, raczej nie powinny mieć tendencji do przeciążeń w wyniku których następuje reakcja wybuchowa. Nie wiem. Nie znam się na ich składzie, chemii., czy tym jakie procesy w nich zachodzą. Oraz w jakich okolicznościach dochodzi do zapalenia. Popatrzę jeszcze na "wybuchające" pakiety w internetach i spróbuję sobie stworzyć "knowlegde database", dającą mi trochę większe pole do popisu i stworzenia jakiejś teorii :)
Pora zgłębić trochę wiedzę nt. lipolków.

@edit
TU

widać test takiej skrzyneczki rozszczelnionej. W opisie czytamy, że jego zdaniem, gdyby owa była szczelna, mogła by się zachować niczym granat odłamkowy. Nie wiem co o tym myśleć. Jeśli człowiek ma rację i poparł testami - choć więcej nie widzę - to moja teoria legła w gruzach i mogę sobie odpuścić robienie testów z zapałkami :D. Swoją drogą, nie pomyślałem że te gazy czy co tam w tych lipo siedzi, może spowodować niesamowicie duży wzrost ciśnienia i może nawet rozpiździć tego boxa. Aczkolwiek, czy do tej reakcji nadal nie jest potrzebne powietrze?
Ostatnio zmieniony 15 gru 2015, o 00:12 przez Pan Byku, łącznie zmieniany 4 razy.
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 15 gru 2015, o 00:07

nie, sądzę żeby "szczelne" zamknięcie przy takim nagromadzeniu litu miało znaczenie gaszące. Ale obyśmy nie musieli się o tym przekonać.
Helikoptery
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 15 gru 2015, o 07:57

No to się zastanówmy.
Pakiet ma zwarcie, dochodzi do iskrzenia, podnosi się temperatura, wydzielają się gazy.
Jeśli jest tlen , gazu, i coś o temperaturze zapłonu (iskrzenie , topienie aluminiu) to dojdzie również do zapłonu.
Jeśli nie ma telenu to do zapłonu nie dojdzie będą się wydzielac gazy, które jek rozepchną blachę to będą wydostawać się na,zewnątrz a na zewnątrz nie ma nic o temperaturze zapłonu.
Jesli skrzynka jest rozszczelniona i ogień w pierwszym momencie się wydostanie na zewnątrz to wydostające gazy się będą palić.

Poza rym jest to skrzynka na amunicję, jeśli miałaby się zamieniać w granat po zaplonie pocisków to by nikt do niej nie pakował amunicji tylko by się amunicję trzymało luźno.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 15 gru 2015, o 09:11

To może jej założyć wentyl od dętki? Gazy będą wychodzi a tlen nie wpadnie... zamiast zamienić się w granat skrzynka zacznie się kurczyc aż zniknie.

Dobra.idę po kawę.
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 135 razy

Postautor: SeKLeS » 15 gru 2015, o 12:00

Czym jest w ogóle ten GAZ? Tlenek litu? Coś tam wczoraj czytałem jednym okiem, że istotna jest wilgoć, czyli zdolność do reakcji z wodą. Niestety film mi się urwał i nie pamiętam reszty
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 15 gru 2015, o 12:08

Bylo nie wąchać gazów lipolowych tylko badać odczynnikami :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 15 gru 2015, o 17:09

Głównie wodór.
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
Pajakszczudlarz
Pierwsze koty za płoty...
Podziękował: 16 razy

Postautor: Pajakszczudlarz » 15 gru 2015, o 22:48

Ja tak naprawdę jestem :mrgreen: ale moim zdaniem to polowanie na czarownice. pakiet bez obciążenia poprzez ładowanie lub rozładowanie raczej nie powinien dostać samo zapłonu w przeciwnym wypadku proponowałbym - Skrzynkę szczelną do środka kratę wzór - piwo to pakiet krata to skrzynka pakiet co 2 pole i zasypać suszonym piaskiem. Pod sam dekiel. Minimum powietrza studzenie poprzez piach niska wilgotność poprzez piach - można dodać kilka torebeczek jakie dają z produktami aby ściągały wilgotność - bodajże (sylica) ale nie jestem pewien zawartości torebki po prostu coś co będzie ściągało wilgotność - = 100% powodzenia nawet jeżeli 1 z pakietów zeświruje reszta ocaleje.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1771 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 17 gru 2015, o 11:26

Znaczy sie tak: Z pakietu wydziela sie wodor. Co to jest wodor i jak sie zachowuje w zmieszaniu z powietrzem kazdy wie. Natomiast z pakietu wydziela sie TYLKO wodor. Nie ma utleniacza. Wiec to sie NIE ZAPALI, a nawet jak sie zapali to szybko zgasnie. To jest raz.

Kwestie zaplonu wodoru uciekajacego ze skrzynki pomijam bo to juz naprawde ciezko przewidziec co sie stanie, choc pierwszy scenariusz przychodzi mi do glowy sam: skrzynka sie rozgrzewa, na kablach robi sie zwarcie, izolacja zaczyna sei palic i mamy juz zaplon dla wodoru.
To jest dwa.

Trzy, KAZDA metalowa skrzynka w ksztalcie prostopadlosciennym zachowa sie tak jak ta na filmiku. Bo co? Bo fizyka.
Nic nie wybuchnie, nie bedzie dziur od odlamkow. Na filmiku widac, ze skrzynka jest rozszczelniona tam gdzie wchodza przewody i co z tego? Moze z 10 procent gazow uszlo tamtedy - reszta poszla przez uniesiona pokrywe.

Problem jest tylko taki, ,ze jak juz zapali sie jedne pakiet, z dowolnego powodu, to najprawdopodobniej zapala sie wszystkie, a to oznacza ze tej energii w postaci ciepla bedzie bardzo duzo. Wiec taka skrzynka mocno sie nagrzeje i zeby bylo bezpiecznie - tak czy siak powinna stac na niepalnej podlodze i nie miec nic palnego w promieniu kilku metrow.
Czyli betonowy garaz, balkon, ziemianka... Rozmiar magazynu (i skrzynki) odpowiednio dostosowany do rozmiarow i ilosci pakietow.
Cudow nie ma. Widac co robi jeden pakiecik 3s 1500mAh ze skrzynka na amunicje, mozna oszacowac co sie stanie z taka pelna skrzynka jak u Wojtka - to nie wybuchnie, to sie wszystko stopi, przetopi sie do sasiada, potem do nastepnego do nastepnego do nastepnego i tak dalej, az dojdzie do skaly i zacznie sie powoli przetapiac do jądra ziemii.
:)

No nie - takie przechowywanie pakietow nie ma sensu IMHO.
Do takiej ilosci pakietow skrzynka powinna miec grubsza blache i ... byc wieksza...
chociaz.... cholera wie - moze wlasnie w tak ciasnych warunkach jest wieksza szansa, ze zaplon jednego pakietu nie spowoduje zaplonu pozostalych...?

Trzebaby porobic eksperymenty... Kupic z 10 takich skrzynek, kupic tyle pakietow, zeby zapelnic jedna w 100%, druga w 80%, trzecia w 50%, czwarta w 30% i wszystkie "wybuchnąć" ...
... i zobaczyc jaka bedzie roznica.

:)
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 17 gru 2015, o 11:50

No pięknie Aikus, brawo :) Od jakiegoś czasu obserwuję u Ciebie dziwną fascynację efektami termicznymi i pirotechniką. To jest dość zrozumiałe o tej porze roku i w obecnej sytuacji geopolitycznej. Nie mniej jednak, propozycja podpalenia magazynu pakietów wyraźnie wskazuje, że chyba za szybko sprzedałeś Raptora ;)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1771 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 17 gru 2015, o 12:20

Artja pisze:No pięknie Aikus, brawo :) Od jakiegoś czasu obserwuję u Ciebie dziwną fascynację efektami termicznymi i pirotechniką. To jest dość zrozumiałe o tej porze roku i w obecnej sytuacji geopolitycznej.

Nie nie, dorabiasz teorie. To nie tak. Ja tak mialem od zawsze.
Za gowniarza, kiedy nie bylo mozna jeszcze kupic petard i rakiet, robilem je sam wykorzystujac saletre potasowa podkradana z warsztatu dziadka ktory byl rzeznikiem.
Potem, za "Nowej Polski", kiedy bylem juz wiekszy a calkiem fajne "zabawki" mozna juz bylo normalnie kupic w sklepach, raczej nigdy nie wykorzystywalem ich tak poprostu, zawsze cos ulepszalem. A to zeby mocniej jeblo, a to zeby jasniej zaswiecilo, a to zeby wiecej na raz...

Swieczka, zwykla, w domu, wieczorem poprostu MUSI sie palic. Ma to w sobie cos z jakiegos takiego romantyzmu - pewnie tak, to tez.
Ale w momencie kiedy wszystkie niedopalki swieczek zbieram do jednej obcietej puszki po piwie i z tego robie znicz to juz nie jest takie zwykle romantyczne palenie swieczuszki. A takie rzeczy tez robie.

Albo te koksowniki na lotnisku... Ilez to ciepla wyprodukuje... No OK, cos tam dziala, rece mozna ogrzac, ale rownie dobrze mozna wsadzic do kieszeni.
Chodzi o to, zeby to bylo.
A latem ciezko wymyslic pretekst... no chyba ze jest grill.

Z tym pulsejetem - podobna sprawa... Po co mi to... Tylko po to zeby zrobic.

Ja tak poprostsu mam.
Co prawda nigdy w Zyciu nie podpalilem zadnej stodoly ani nic podobnego, ani specjalnie ani niechcacy, ale...
Strazakiem raczej byc nie powinienem - cholera mnie tam wie.

Artja pisze:Nie mniej jednak, propozycja podpalenia magazynu pakietów wyraźnie wskazuje, że chyba za szybko sprzedałeś Raptora ;)

CICHO!!! Chyba nie zyczysz Mu (w sensie Raptorowi) zle u Heviego ...:)
Nie zaluje.
Raptor swoja role u mnie spelnil ... i dobra jest.
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 17 gru 2015, o 12:44

Skoro wydziela się sam wodór to skąd biały dym?
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben

Wróć do „Pakiety”