Ubezpieczenie modelarskie - czy warto...

Kwestie formalne i prawne czyli co trzeba wiedzieć żeby nie wylądować na "dołku" i nie mieć doła...
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 4 sty 2016, o 16:25

Macie ubezpieczenie dla modeli powyżej 5kg?
Helikoptery
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 48 razy

Postautor: Pan Byku » 4 sty 2016, o 16:36

No to zaproponowane przez Kule zdaje się być bardzo sensownym rozwiązaniem. Ja już jestem prawie zdecydowany. Czekam aż inni doczytają OWU i ew. przedstawią swoje obawy :D
Choć ja w tym OWU nie mogę się dopatrzeć odniesienia do wariantów ubezpieczenia, które są przedstawione na stronie. Chyba, że dla każdego z nich są inne warunki :/
No i mogliby na bieżąco zmieniać informacje na stronie dotyczące składki członkowskiej - na rok 2014 - 40 zł, a dziś?
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 98 razy

Postautor: lenu » 4 sty 2016, o 16:55

wojtekr pisze:Macie ubezpieczenie dla modeli powyżej 5kg?

Nie, bo latając na Pałacowej czy Regułach i tak łamiesz Polskie prawo lotnicze nie zgłaszając lotu wcześniej w strefie i nie otrzymując zgody z Okęcia, więc ubezpieczenie cię nie obejmuje. Trzeba by najpierw dotrzymać formalności prawnych, ewentualnie jeśli latasz w wyznaczonych miejscach lub poza strefą CTR wtedy ubezpieczenie może by się przydało w razie W. no ewentualnie możesz zrobić szkodę i powiedzieć że to nie zrobił model a coś innego np freezbie czy coś ale wtedy to już oszustwo ubezpieczeniowe :P Przynajmniej takie moje dywagacje na ten temat, chociaż można zawsze dopytać agenta jak to będzie wtedy w wypłatą odszkodowania, z chęcią się dowiem czy wtedy też obowiązuje.
Pozdrawiam, Artur
Goblin 500 / Gaui X3 / w planie 20letnim dużo dużo więcej / DX8
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 48 razy

Postautor: Pan Byku » 4 sty 2016, o 17:05

lenu pisze:

Nie, bo latając na Pałacowej czy Regułach i tak łamiesz Polskie prawo lotnicze nie zgłaszając lotu wcześniej w strefie i nie otrzymując zgody z Okęcia, więc ubezpieczenie cię nie obejmuje. Trzeba by najpierw dotrzymać formalności prawnych, ewentualnie jeśli latasz w wyznaczonych miejscach lub poza strefą CTR wtedy ubezpieczenie może by się przydało w razie W. no ewentualnie możesz zrobić szkodę i powiedzieć że to nie zrobił model a coś innego np freezbie czy coś ale wtedy to już oszustwo ubezpieczeniowe :P Przynajmniej takie moje dywagacje na ten temat, chociaż można zawsze dopytać agenta jak to będzie wtedy w wypłatą odszkodowania, z chęcią się dowiem czy wtedy też obowiązuje.

dupeńka tam :gas:
Ubezpieczenie jest i koniec. Owszem, można dopytać, ale ktoś tu już rzucił dosyć oczywisty argument - wyprzedzasz w niedozwolonym miejscu i spowodujesz wypadek, czy tego również nie obejmuje OC? Albo jadąc z nadmierną prędkością? Przecież też łamiesz przepisy, tyle, że ruchu drogowego.
A może ja o czymś nie wiem i w takiej sytuacji Ubezpieczyciel nie wypłaca?
Fakt, że latasz w niedozwolonym miejscu pewnie nie zostanie pominięty, ale ten będzie rozpatrywany osobno, przez inne instytucje...
Deal with it :dance:
Ostatnio zmieniony 4 sty 2016, o 17:11 przez Pan Byku, łącznie zmieniany 2 razy.
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 4 sty 2016, o 17:08

poza tym nie zawsze latamy na Regułach czy Pałacowej
Helikoptery
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 98 razy

Postautor: lenu » 4 sty 2016, o 17:22

Tak tylko to są dwa różne OC. Jeśli wsiądziesz po pijaku za kierownice to za wszystko płacisz ty, tak samo jeśli kierowałeś autem bez odpowiednich uprawnień też OC nie zostanie wypłacone i sprawca pokrywa wszystko z własnej kieszeni. Chodzi o świadome łamanie prawa, ale też o wykroczenia i przestępstwa, tutaj również różnie to jest rozpatrywane. Kolizja w większości wypadków jest wykroczeniem. Nie chce oczywiście żadnych swoich teorii spiskowych knuć, dlatego jeśli ktoś to wyjaśni u agenta to niech zamieści info, na pewno będzie pomocna a warto o to zapytać.

Edit bo Wojtek napisał wcześniej:
Dlatego w wątku napisałem też:
Trzeba by najpierw dotrzymać formalności prawnych, ewentualnie jeśli latasz w wyznaczonych miejscach lub poza strefą CTR wtedy ubezpieczenie może by się przydało

Nie łamiesz prawa wtedy. Dlatego piszę jest to moje przemyślenie, nie pytałem nikogo w ubezpieczeniach o to, ale warto by zapytać "Jeśli świadomie będę latał tam gdzie mi nie wolno to czy mogę liczyć na to że OC zadziała?". Wyjątkiem oczywiście będzie np. Wincentów bo jest poza CTR, jak sobie pojedziemy na lotnisko i jest wyznaczona strefa do tego celu, jeśli zgłosimy miejscówkę że będą wykonywane loty.

Ogólnie chodzi mi o to że diabeł zawsze tkwi w szczegółach, a najbardziej tam gdzie chodzi o grubą kasiorę i warto sprawdzić każdy szczegół zanim się coś podpisze czy zrobi.
Pozdrawiam, Artur
Goblin 500 / Gaui X3 / w planie 20letnim dużo dużo więcej / DX8
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 255 razy

Postautor: Kowal » 4 sty 2016, o 18:58

W tych ubezpieczeniach, które ja widziałem było napisane "w wyznaczonym do tego miejscu". Wiadomo, że w takich wypadkach ubezpieczyciel może, ale nie musi czepiać się najdrobniejszych szczegółów.
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 135 razy

Postautor: SeKLeS » 4 sty 2016, o 19:14

Czyli gdy piznę rolnikowi w pszenicę, zajara mi się pakiet i od niego 3h pola to amen w pacierzu...
Nie ma co gdybać. Trzeba pytać.
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 193 razy

Postautor: Jazz » 4 sty 2016, o 19:20

W OW zacytowanego ubezpieczenia z Hestii (PSP) nie widzę żadnych obwarowań dla modelarstwa - ujęli to tak :

§ 3
1. Na podstawie odrębnych warunków Ergo Hestia zawiera umowy
ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej za szkody:

4) związane z użytkowaniem statków oraz urządzeń latających
i pływających,

Pytanie czy modele się w tym punkcie łapią ? trzeba by się upewnić.

Z OW wynika że ubezpieczenie działa tylko w obrębie naszego kraju :

§ 10
O ile zakres ochrony nie został rozszerzony za opłatą dodatkowej
składki, ubezpieczenie nie obejmuje szkód:
1) powstałych poza terytorium RP,

Trzeba by się upewnić weryfikując konkretną polisę z PSP.
Awatar użytkownika
Extra330
Domownik forum...
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Extra330 » 4 sty 2016, o 20:23

Jako, że latam również dużymi modelami samolotów ( 30 - 60 kg) to od kilku dobrych lat mam ubezpieczenie w niemieckim klubie modelarskim. To jedyne co dawało gwarancję poważnego ubezpieczenia z pokażną kwotą odpowiedzialności. Teraz to jest do 2 mln Euro za każde zdarzenie. Jedyna wada ro cena 170 Euro. Ubezpieczenie obejmuje cały świat bez chyba Danii.
Pozdrawiam Władek
Gaui X2, X5, X7, MX3
Goblin 420, 500HPS3, 700C
Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 148 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 5 sty 2016, o 05:52

To ubezpieczenie które mam z PSP w Hestii to pakiet rozszerzony, obejmujący poza standardowym OWW, także rozszerzenie (cytuję):

o uprawianie sportu: snowboard, nurkowanie, narciarstwo, windsurfing, kitesurfing, jazda na rowerze, modelarstwo (do 25 kg MTOM – zgodnie z załącznikiem nr 6 Rozporządzenie Ministra Transportu z dnia 26.03.2013).

Na polisie napisane jest:
Certyfikat do polisy numer:*********************
Potwierdzający przystąpienie do grupowego ubezpieczenia
odpowiedzialności cywilnej użytkownika statku powietrznego.

Niniejszy certyfikat potwierdzający przystąpienie do ubezpieczenia, jest ważny od
kolejnego dnia po opłaceniu składki za polisę oraz składki członkowskiej w Polskim
Stowarzyszeniu Paralotniowym.

Suma ubezpieczenia 1200000 PLN.

To ubezpieczenie polecił mi kolega modelarz-paralotniarz. Mieli przypadek że na zwykłym polu (takim jak nasze reguły czy Pałacowa) jeden koleś drugiemu zrobił dziurę w drzwiach samochodu, modelem oczywiście. I poszło z ubezpieczenia.

Jakby ktoś miał dodatkowe pytania, na stronie PSP jest kontakt do Pani, która jest specem o tego pakietu i opiekuje się z ramienia Hestii PSP. Można zadzwonic i dopytać.

Wszystkim wam jak i sobie życzę, żeby nie trzeba było testować ubezpieczenia :D
"Każden jeden musi se czasem polatać..." (Złomek-Auta)

Graupner HOTT
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...

Postautor: Jazz » 5 sty 2016, o 06:43

No i o taką informację chodziło :-)
To teraz nie kręcić nosem, tylko się ubezpieczać .
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Podziękował: 170 razy
Podziękowano: 428 razy

Postautor: Artu » 5 sty 2016, o 06:48

Jazz pisze:To teraz nie kręcić nosem, tylko się ubezpieczać .

Chociaż i tak ubezpieczyciel będzie robił wszystko, aby polisy nie zrealizować... :grin2: Ale dokładnie tak samo jest w przypadku mieszkania/domu/samochodu... :masakra:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...

Postautor: Jazz » 5 sty 2016, o 07:14

Mam nadzieję że wprowadzą obowiązkowe ubezpieczenie i nikt bez niego nie będzie mógł żadnym modelem latać.
To załatwiło by po części problem niedzielnych pilotów różnego rodzaju prezentów świątecznych, w razie szkody nie byłoby kłopotliwych sytuacji (i co teraz ?) a także wpłynęło na ich niższą cenę ze względu na większą ilość polis.
Na niektórych lotniskach udostępnianych dla modelarzy OC jest obowiązkowe - i to dobry krok.
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 255 razy

Postautor: Kowal » 5 sty 2016, o 07:49

Całkowicie się z Tobą zgadzam Jazzu. Ubezpieczenie powinno być obowiązkowe.
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1772 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 5 sty 2016, o 08:09

Gadalem o tym z Tymina, to mowil, zeby sie nie przejmowac i ze tego ubezpieczyciele tak bardzo dokladnie nie sprawdzaja.
700tka (a zakladam, ze to jest najciezsze czym latamy) wazy ... no niech bedize ze 5,5kg - spoko. To nie problem. Tu chodzi o to, zeby nie latac 25 kilogramowym zyrandolem na tym ubezpieczeniu.
Mowil tez, ze gdzies tam sie zdarzylo, ze chlopakom spadla osmiokilogramowa hexa na samochod i tez poszlo z tego wlasnie ubezpieczenia - z tego niekomercyjnego, do 5kg.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 5 sty 2016, o 08:16

PSP i HESTIA: czy aby na pewno trzeba byc czlonkiem zebby wykupic ubezpieczenie?
Czyttam wlasnie o tym i nie wyglada mi na to:
http://psp.org.pl/ubezpieczenia/oc-2015/

Po lewej stronie jest formularz kontaktowy do agenta - niestety nie dziala.
Chyba zadzwonie do Pani Bernadetty i sie wszystkiego wypytam.
Jak sie dowiem to Wam powiem:)
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...

Postautor: Jazz » 5 sty 2016, o 08:48

Dowiedz się, też jestem ciekaw.
Myslę że bez problemu możesz zawrzeć takie ubezpieczenie nie będąc członkiem PSP - różnica będzie w cenie i nie będzie się opłacało bardziej niż opłacenie składki :-)
Zauważ że daja bardzo dużą sumę ubezpieczenia , do 25 kg model.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 5 sty 2016, o 09:08

No wlasnie! Po pierwsze model do 25kg, po drugie banka dwiescie za 115 zeta - wiecej niz dosc. A Kula cos mowil o sumie oplat 150 zeta.
Zasadniczo nie mam nic przeciwko temu zeby zostac czlonkiem i oplacic skladke, ale moze cos sie zmienilo i juz nie trzeba... Chodzi o to, zeby nie mnozyc niepotrzebnych papierow.
Dzwonilem juz raz, ale odebrala kolezanka ktora na tych sprawach sie nie zna. Powidziala, ze Pani Bernadetta przyjdzie okolo 8:30... Dalem Kobietce troche czasu na wypicie kawy i rozgrzanie sie po przyjsciu do pracy:) Zaraz zadzwonie znow.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 5 sty 2016, o 10:15

No i juz wszystko wiem.
1. Pani Bernadetta to bardzo mila, pomocna i bardzo kompetentna osoba.
2. Trzeba byc czlonkiem PSP zeby wykupic ubezpieczenie w hestii.
3. Ubezpieczenia - tak jest, są bardzo korzystne, ale są to ubezpieczenia NIEKOMERCYJNE! Czyli jak ktos lata w celach zarobkowych to juz nie-e.
4. Warunki ubezpieczen zmieniaja sie co roku.
5. Kazda polisa jest wazna od 1 marca do 28 lutego roku nastepnego - znaczy, w tej chwili nie ma sensu wykupywac ubezpieczenia bo tzreba zaplacic cala skladke a ubezpieczenie wazne bedzie tylko do 28 lutego.
6. Nie ma jeszcze oferty na rok 2016 - pracują nad tym i prawdopodobnie niebawem pojawi sie na stronie.
7. Procedura obowiazujaca dla nas jest nastepujaca:
- Wchodzimy na strone http://psp.org.pl/
- Klikamy w "Zefira" na dole po prawej stronie (Zapisz sie, Wykup ubezpieczenie), trzeba tam podac swoje dane i oplacic skladke czlonkowska.
- Dalej szczegolowo nie wiem bo jeszcze nie klikalem, ale ponoc wszystko ma sie dac zalatwic zdalnie, przez internety, nie trzeba nigdzie jezdzic po zadnych biurach i tak dalej.

Tak wiec, czekamy na nowa oferte na 2016 rok.

Wróć do „Prawo i legislacja”