Nadajniki, odbiorniki - pytania, wybory, dyskusje...

Jaki wybrać, o co kaman...
Awatar użytkownika
NEO
Stały bywalec...
Podziękowano: 1 raz

Postautor: NEO » 2 lut 2016, o 19:20

Dzięki ...
muszę to przemyśleć na spokojnie.
Może nowy JR z Hobby King ...
Pomyślę.

Pozdr
NEO
Awatar użytkownika
NEO
Stały bywalec...

Postautor: NEO » 2 lut 2016, o 19:23

FrSky ..... miałem na myśli
Taransis x9e

Pozdr
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 2 lut 2016, o 19:48

A w ogole to do czwgo chcesz tego nadajnika uzywac?
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 60 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 3 lut 2016, o 00:40

Kiedyś o tym pisaliśmy trochę viewtopic.php?f=42&t=5284&view=unread#unread
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 3 lut 2016, o 06:52

Połączyłem te wątki bo są o tym samym. Wątek, który podlinkowałeś obecnie zaczyna się tutaj: --> KLIK

Neo, warto się cofnąć bo tam może być odpowiedź na Twoje pytanie.
Awatar użytkownika
NEO
Stały bywalec...

Postautor: NEO » 3 lut 2016, o 12:38

Miruuu ...
szukam aparatury do Algina 600 N, który kupiłem używany.
Ma na pokładzie IKONA, którego za "H" nie mogę zgrać z odbiornikiem i nadajnikiem KDS 7, który mam.
Nie wiem czy to wina aparatury, ale serwa chodzą bardzo powoli.
Poprzedni właściciel WojtekR, miał go na Spectrum DX7S + satelitki i wszystko chodziło.
Skłaniam się do kupienia tej aparatury, bo zakładam, że wszystko zadziała.
Ale pojawił się dylemat, czy DX7S to dobra inwestycja, czy lepiej AURORA 9 lub inne coś.

Pozdr
NEO
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 3 lut 2016, o 12:44

Jesli do helika to wspomnianego Taranisa bym odpuścił. Ma sporo funkcji, ale niepotrzebnych przy heli a do jakości można mieć różne "ale".
Spektruma ani Aurory nie miałem, więc nie wiem.
A dlaczego nie Graupner? Dobra jakość, dobra cena a ma wszystko co byc musi...
Awatar użytkownika
Mati
Elita forum...
Podziękował: 205 razy
Podziękowano: 46 razy

Postautor: Mati » 3 lut 2016, o 12:50

Hmmm - a na to zerkałeś?
Na sąsiednim forum chłopaki testują, porównują i wychodzi, że to całkiem ciekawe radyjko, gratów sporo do telemetrii i link dobry... I akurat cena 50 ojro opuszczona... ;)
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__75271__Turnigy_TGY_i10_10ch_2_4GHz_Digital_Proportional_RC_System_with_Telemetry_Mode_2_EU_Warehouse_.html
"Chwyciło i nie puszcza...
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 3 lut 2016, o 12:54

Mati pisze:link dobry

Co to znaczy link dobry? Skąd wiesz, że dobry. TGY raczej nie miało dobrego linku.

Nie eksperymentował bym przy modelu 600mm z takimi wynalazkami. Pół biedy jak sobie rozwalicie model albo samochód ale jak komuś na łeb to spadnie?

Poza tym to radio ma kolorowy wyświetlacz, który w słońcu raczej będzie słabo widoczny a ma tam być telemetria.
Helikoptery
Awatar użytkownika
NEO
Stały bywalec...

Postautor: NEO » 3 lut 2016, o 13:15

Witam,
powoli skłaniam się albo do
graupner mx-20 Hott, używanego, znalazłem za 650 PLN ( sam nadajnik )
albo do
Spectrum DX7S, nowy za 1200 PLN ( nadajnik + 3 odbiorniki + 1 satelitka )

Co sądzicie ?

Pozdr
NEO
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 3 lut 2016, o 13:34

wojtekr pisze:Poza tym to radio ma kolorowy wyświetlacz, który w słońcu raczej będzie słabo widoczny a ma tam być telemetria.

Myślę że telemetria na wyświetlaczu apki w czasie lotu to w ogóle takie sobie rozwiązanie, bez względu na to jaki jest ten wyświetlacz. W Spektrumie wyświetlacz jest mono, a i tak jest problem żeby przeczytać informacje (akurat DX8 nie umie gadać). W desperacji trzeba podnieść apkę na wysokość oczu żeby nie stracić widoku na model i przełączyć ekran na telemetrię, jeśli akurat było na nim coś innego. Kicha po całości, za obsłuję telemetrii robią u mnie tylko alarmy wibracyjne, resztę rozkminiam po wylądowaniu ;)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Mati
Elita forum...
Podziękował: 205 razy
Podziękowano: 46 razy

Postautor: Mati » 3 lut 2016, o 13:51

wojtekr pisze:Co to znaczy link dobry? Skąd wiesz, że dobry. TGY raczej nie miało dobrego linku.

Nie mnie oceniać. Mówię tylko, że niektórzy są zadowoleni z zakupu. AVHDSa właśnie w tym wątku ktoś męczył i wyszło, że był stabilny na 1800m po ziemii. Ktoś inny stwierdził, że to bez obciążenia itp... Nie wiem - z tego co wywnioskowałem z lektury, to nawet do 600ty nie powinno być strachu.

Kolorowy wyświetlacz w pełnym słońcu - jeszcze nie miałem okazji, ale jak tylko będzie pełne słońce to sprawdzę. Na razie żeby nie raził wyświetlacz mam ustawione podświetlanie na 60%.

Nie mnie oceniać. Chciałem tylko urozmaicić wybór. :masakra:
"Chwyciło i nie puszcza...
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 3 lut 2016, o 14:46

Ja bym wolał dołożyć i brać nówkę.
Co jak co, ale do nadajnika chciałbym być możliwie najbardziej pewny a nie znając jego hisotrii nabawiłbym sie histerii...
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 3 lut 2016, o 16:37

Artja pisze:
wojtekr pisze:Poza tym to radio ma kolorowy wyświetlacz, który w słońcu raczej będzie słabo widoczny a ma tam być telemetria.

Myślę że telemetria na wyświetlaczu apki w czasie lotu to w ogóle takie sobie rozwiązanie, bez względu na to jaki jest ten wyświetlacz. W Spektrumie wyświetlacz jest mono, a i tak jest problem żeby przeczytać informacje (akurat DX8 nie umie gadać). W desperacji trzeba podnieść apkę na wysokość oczu żeby nie stracić widoku na model i przełączyć ekran na telemetrię, jeśli akurat było na nim coś innego. Kicha po całości, za obsłuję telemetrii robią u mnie tylko alarmy wibracyjne, resztę rozkminiam po wylądowaniu ;)

Ja robię właśnie jak piszesz podnoszę i oglądam a w przypadku kolorowych jest to utrudnione. W DX8 nie było źle: przekręcałeś rolkę na maksa w prawi i potem jeden ząbek w lewo i miałeś telemetrię. A widoczność była bardzo dobra bo w trybie telemetrii miałeś duże cyfry
Helikoptery
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 3 lut 2016, o 17:20

wojtekr pisze:Ja robię właśnie jak piszesz podnoszę i oglądam a w przypadku kolorowych jest to utrudnione. W DX8 nie było źle: przekręcałeś rolkę na maksa w prawi i potem jeden ząbek w lewo i miałeś telemetrię. A widoczność była bardzo dobra bo w trybie telemetrii miałeś duże cyfry

Do obsługi osobiście nic nie mam, chociaż jestem w stanie wyobrazić sobie pewne utrudnienia kręcenia rolką zależnie od tego jak kto trzyma drążki. Zwykle unikam takich manipulacji i ustawiam ekran telemetrii przed startem. To co mnie najbardziej wkurza to ręczne zgaszenie alarmu, po którym trzeba znów wrócić rolką na ekran telemetrii, bo wywala do menu głownego. Tak jest przynajmniej w moim sofcie...
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
leszekm35
Stały bywalec...

Postautor: leszekm35 » 3 lut 2016, o 18:28

a miałem nie dawno piękną dx7s nówkę za przyzwoite pieniądze to chętnych nie było :)
A teraz kupiłem sobie tańszą dx6i do 450 będzie jak znalazł . Znalazłem półroczną apkę z foliami jeszcze stan ideał za 400zł. Większe modele mam na futabie. I szczerze z własnego doświadczenia futabę polecam nie zawodny sprzęt.....
Ewentualnie graupner też sprawdzony dobry sprzęt.
Pozdrawiam
Leszek
Raptor 30 v2,Hirobo sceadu 50,KDS innova 550,KDS 450c,yak 54,sonic,sentosa sport,phoenix 2000,
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 3 lut 2016, o 20:25

To po co Ci ten drugi nadajnik do 450tki?
Awatar użytkownika
NEO
Stały bywalec...

Postautor: NEO » 3 lut 2016, o 20:57

Tutaj ładnie wszystko napisałem .. :)

Miruuu ...
szukam aparatury do Algina 600 N, który kupiłem używany.
Ma na pokładzie IKONA, którego za "H" nie mogę zgrać z odbiornikiem i nadajnikiem KDS 7, który mam.
Nie wiem czy to wina aparatury, ale serwa chodzą bardzo powoli.
Poprzedni właściciel WojtekR, miał go na Spectrum DX7S + satelitki i wszystko chodziło.
Skłaniam się do kupienia tej aparatury, bo zakładam, że wszystko zadziała.
Ale pojawił się dylemat, czy DX7S to dobra inwestycja, czy lepiej AURORA 9 lub inne coś.

Pozdr
NEO
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 3 lut 2016, o 21:49

Hmmm. Nie mam nic przeciwko tym nadajnikom, ale samo kryterium wyboru jest w moim odczuciu nieporozumieniem :) nie bardzo wiem dlaczego ikon mialby zle chodzic na innych nadajnikach niz spektrum.
Awatar użytkownika
leszekm35
Stały bywalec...

Postautor: leszekm35 » 3 lut 2016, o 21:58

Hmmm głownie po to , że nie wyrabiam kasowo na odbiorniki do futaby heheh a każdy model mam w pełni uzbrojony i przygotowany do latania . Nie chcę przekładać odbiorników z modelu do modelu więc wolałem kupić dodatkową apkę z trzema odbiornikami heheh
Pozdrawiam
Leszek
Raptor 30 v2,Hirobo sceadu 50,KDS innova 550,KDS 450c,yak 54,sonic,sentosa sport,phoenix 2000,

Wróć do „Ogólnie o nadajnikach i odbiornikach”