Przy okazji montowania telemetrii TM1000 (dla RPM, napięcia LiPo oraz BECa), znalazłem coś ciekawego.
Normalnie mierzenie napięcia pakietu podczas lotu jest mało pomocne bo pod obciążeniem napięcie spada i może być ciężko ustawić alarm na apce tak aby w dobrym momencie lądować (zależy od tego jak lot jest ostry). Dlatego i tak pewnie lepiej latać na czas. Ale...
Regiel CC loguje b. dużo parametrów i między innymi mAh jakie zostały wypompowane z pakietów. To jest już dużo ciekawsza informacja i pomyślałem, że jeśli byłbym ją w stanie przesłać przez TM1000 do apki to bym miał świetny alarm i latałbym nie na czas a na ileś % wypompowania pakietów (np. jak wypompuje 4000mAh w pakiecie 12S5000mAh).
Jest wynalazek, który nazywa się JLog - http://j-log.eu/jlog2/jlog2-5/jlog2-6-2-6gw/
Ten wynalazek pozwala przez łącze X-BUS w TM1000 pchać wszystkie dane z Castla i innych ESC używając jego funkcji transmisji danych na żywo. Właśnie czekam na przesyłkę bo zamówiłem ten bajer. Nadaje się do różnych telemetrii. Jak uda mi się wysłać zużyte mAh to się pochwalę

A tymczasem czas na motaż serw.