Opis pinologii dostarczył dawno temu Kenobi jeszcze na epheli, przylutowałem więc potencjometr do kabelka i zdjąłem charakterystykę U/T. Wyszło jak w mordę strzelił nachylenie 100mV/kelwin. Tylko, że z przesunięciem, bo dla 0V mamy -25°C. Dlatego LM35 się nie nadaje. Odrobinę google-fu później - namierzyłem zgodny element, co więcej dostępny we Wrocławiu za grosze

Poszukiwany delikwent: Microchip MCP9700.
Uradowany, kupiłem kilka sztuk i polutowałem. Wskazanie temperatury pokojowej - OK. Ale gdy włączyłem ładowanie, wskazanie temperatury zaczęło rosnąć razem z prądem ładowania i ładowanie zostało przerwane. Wniosek: niestabilne zasilanie czujnika. Rozwiązanie - kondensator 100nF wlutowany równolegle z czujnikiem. I jak ręką odjął - działa!.
No i gwóźdź programu - instrukcja obrazkowa:

Kondensator na obrazku jest ukryty za nóżkami - użyłem SMD 0805, ale nie polecam - są cholernie delikatne, lepiej użyć 1206 lub przewlekanych.
Pinologia jest taka sama jak w nocie katalogowej. Obejrzyjcie koniecznie przed montażem!.
Oczywiście można użyć też zamienników - np. LMT90 od Texas Instruments, trzeba tylko zmajstrować PCB lub znaleźć czujnik w odpowiedniej obudowie, liczy się nachylenie 100mV/K i przesunięcie -25°C.
No i nieskromnie proszę od razu o przyklejenie