Jaka wybrałeś X3 czy X3L?

MacGyverek pisze:Co wy z tym gazem na holdzie? Bo nie rozumiem. Ja mam silnik "stop" i katy jak w idlu +-11
msheli pisze:Jaka wybrałeś X3 czy X3L?
Kula pisze:Wszystko zależy jaki masz regulator. Jak masz YEPa (czy podobny) to ustawiasz gaz w HOLD na 0. Jak masz Hobbywinga i chcesz mieć aktywny bailout (czyli szybki restart przy przerwaniu autorotacji) to ustawiasz gaz na poziomie 5-40% (ja mam 10%). W tym przypadku jeśli przez określony (ustawialny) czas odklikniesz HOLD to soft start potrwa 2 sek zamiast 11 sek.
aikus pisze:
![]()
A nie odwrotnie?
Znaczy tak: Nie wiem jak dziala bailout w hobbywingu, ale na logike: jesli jest tam jakis czas po ktorym uzbraja sie soft start to wiecej niz 0% gazu w holdzie nie jest do niczego potrzebne - regiel po czasie wie czy ma uzbrajac softstart czy nie.
W YEPach nie ma ustawiania czasu bailoutu, w ogole nie ma takiej funkcji.
Jesli softstart zadziala i sie wylaczy, silnik pracuje na wlasciwych dla danego poziomu gazu obrotach to przejscie na inny poziom (zmiana idla) trwa krocej niz by trwalo rozkrecanie sie od zera. Wiec zeby miec bailout, trzeba na holdzie ustawic powiedzmy 5% gazu.
5% gazu to taki poziom gazu ktory nie spowoduje uruchomienia silnika przy wlaczeniu zasilania, ale tez nie pozwoli na uzbrojenie softstartu.
Tyle teorii ktora znam nie wiem skad(ale nie wymyslilem jej tylko gdzies wyczytalem).
Ostatecznie zawsze mozna sobie ustawic jak w spalinie oddzilenie throttle hold i throttle cut.
niech tam sobie ten silnik sie wolniutko kreci jak autorotujemy - w niczym to nie przeszkadza.
Ustawialem to jeszcze w czasach kiedy latalem T-rexem 450 i dzialalo.
MacGyverek pisze:To ciekawe.. Dzięki. Nigdy nie używałem ponownego rozkręcenie wirnika w locie. zawsze podczas ladowania daje holda z gazem 0 i ląduje. Muszę poczytać jak w moim esc aligna jest.
miruuu pisze:A Yepie wyatrczy tylko gaz hold powyzej 0? Tam nie było jakiejs magicznej kombinacji z karty?
aikus pisze:
To jak cwiczysz autorotacje?
Cykasz hold i albo sie uda albo nie?
Troche hardcorowo![]()
miruuu pisze:A Yepie wyatrczy tylko gaz hold powyzej 0? Tam nie było jakiejs magicznej kombinacji z karty?
aikus pisze:miruuu pisze:A Yepie wyatrczy tylko gaz hold powyzej 0? Tam nie było jakiejs magicznej kombinacji z karty?
Miruu na litosc... shut the fuck up... Znowu to samo...
Magiczna kombinacja z karty jest potrzebna w YEPie jak chcesz latac na krzywych, bo inaczej wylaczasz gova i okazuje sie, "softstart dziala caly czas" - znaczy reakcja regla na zmiany gazu jest opozniona, ale nie jest to rzeczywisice softstart, jest to zmiana obrotow w ciagu powiedzmy sekundy czy dwoch. Do latania na krzywych sie nie nadaje, ale jako bailout - spokojnie wystarczy.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości