Gaui X3 - dlaczego właśnie ONA

Gaui 200, Gaui 255, Gaui 425, Gaui 550, Gaui X5, Gaui X7
Awatar użytkownika
msheli
Lider forum...
Podziękował: 110 razy
Podziękowano: 80 razy

Postautor: msheli » 20 cze 2016, o 16:47

Dzięki, zobaczymy jak się wszystko potoczy :)

Jaka wybrałeś X3 czy X3L? :)
Logo 700 / XLPower 550 / Protos 380 Evo V2 / Goosky S2 / X9D 2019

Moje loty....
https://www.youtube.com/@wojciechdum75/videos
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Podziękował: 72 razy
Podziękowano: 171 razy

Postautor: MacGyverek » 20 cze 2016, o 17:29

Co wy z tym gazem na holdzie? Bo nie rozumiem. Ja mam silnik "stop" i katy jak w idlu +-11
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, OMP M2 v2, DJI Mavic Air, HeliQuad 3D, GEPRC CineQueen, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 20 cze 2016, o 17:35

Odpowiem pytaniem - jak lecisz na idlu i wcisniesz na chwile holda a potem odcisniesz, to co sie dzieje z wirnikiem u Ciebie? Rozkreca sie od niwa powoli czy od razu wraca do obrotow?
Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 148 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 20 cze 2016, o 17:43

MacGyverek pisze:Co wy z tym gazem na holdzie? Bo nie rozumiem. Ja mam silnik "stop" i katy jak w idlu +-11

Wszystko zależy jaki masz regulator. Jak masz YEPa (czy podobny) to ustawiasz gaz w HOLD na 0. Jak masz Hobbywinga i chcesz mieć aktywny bailout (czyli szybki restart przy przerwaniu autorotacji) to ustawiasz gaz na poziomie 5-40% (ja mam 10%). W tym przypadku jeśli przez określony (ustawialny) czas odklikniesz HOLD to soft start potrwa 2 sek zamiast 11 sek.
"Każden jeden musi se czasem polatać..." (Złomek-Auta)

Graupner HOTT
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 98 razy

Postautor: lenu » 20 cze 2016, o 18:28

Ewentualnie gov z braina też ma bailout. Ogólnie jeśli masz funkcję bailout gdzie kolwiek i chcesz jej używać to hold nie dajesz na 0%. Do odcięcia wtedy może służyć funkcja throtle cut
Pozdrawiam, Artur
Goblin 500 / Gaui X3 / w planie 20letnim dużo dużo więcej / DX8
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1771 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 20 cze 2016, o 19:03

msheli pisze:Jaka wybrałeś X3 czy X3L? :)

X3 - stara wersja.

Kula pisze:Wszystko zależy jaki masz regulator. Jak masz YEPa (czy podobny) to ustawiasz gaz w HOLD na 0. Jak masz Hobbywinga i chcesz mieć aktywny bailout (czyli szybki restart przy przerwaniu autorotacji) to ustawiasz gaz na poziomie 5-40% (ja mam 10%). W tym przypadku jeśli przez określony (ustawialny) czas odklikniesz HOLD to soft start potrwa 2 sek zamiast 11 sek.

hmm

A nie odwrotnie?
Znaczy tak: Nie wiem jak dziala bailout w hobbywingu, ale na logike: jesli jest tam jakis czas po ktorym uzbraja sie soft start to wiecej niz 0% gazu w holdzie nie jest do niczego potrzebne - regiel po czasie wie czy ma uzbrajac softstart czy nie.
W YEPach nie ma ustawiania czasu bailoutu, w ogole nie ma takiej funkcji.
Jesli softstart zadziala i sie wylaczy, silnik pracuje na wlasciwych dla danego poziomu gazu obrotach to przejscie na inny poziom (zmiana idla) trwa krocej niz by trwalo rozkrecanie sie od zera. Wiec zeby miec bailout, trzeba na holdzie ustawic powiedzmy 5% gazu.
5% gazu to taki poziom gazu ktory nie spowoduje uruchomienia silnika przy wlaczeniu zasilania, ale tez nie pozwoli na uzbrojenie softstartu.

Tyle teorii ktora znam nie wiem skad :dk: (ale nie wymyslilem jej tylko gdzies wyczytalem).

Ostatecznie zawsze mozna sobie ustawic jak w spalinie oddzilenie throttle hold i throttle cut.
niech tam sobie ten silnik sie wolniutko kreci jak autorotujemy - w niczym to nie przeszkadza.

Ustawialem to jeszcze w czasach kiedy latalem T-rexem 450 i dzialalo.
Awatar użytkownika
PiotrS
Olimp forum
Podziękował: 162 razy
Podziękowano: 239 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 20 cze 2016, o 19:11

:thumb:
XLPower i Protos rc-heli.pl
Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 20 cze 2016, o 19:33

aikus pisze:
hmm

A nie odwrotnie?
Znaczy tak: Nie wiem jak dziala bailout w hobbywingu, ale na logike: jesli jest tam jakis czas po ktorym uzbraja sie soft start to wiecej niz 0% gazu w holdzie nie jest do niczego potrzebne - regiel po czasie wie czy ma uzbrajac softstart czy nie.
W YEPach nie ma ustawiania czasu bailoutu, w ogole nie ma takiej funkcji.
Jesli softstart zadziala i sie wylaczy, silnik pracuje na wlasciwych dla danego poziomu gazu obrotach to przejscie na inny poziom (zmiana idla) trwa krocej niz by trwalo rozkrecanie sie od zera. Wiec zeby miec bailout, trzeba na holdzie ustawic powiedzmy 5% gazu.
5% gazu to taki poziom gazu ktory nie spowoduje uruchomienia silnika przy wlaczeniu zasilania, ale tez nie pozwoli na uzbrojenie softstartu.

Tyle teorii ktora znam nie wiem skad :dk: (ale nie wymyslilem jej tylko gdzies wyczytalem).

Ostatecznie zawsze mozna sobie ustawic jak w spalinie oddzilenie throttle hold i throttle cut.
niech tam sobie ten silnik sie wolniutko kreci jak autorotujemy - w niczym to nie przeszkadza.

Ustawialem to jeszcze w czasach kiedy latalem T-rexem 450 i dzialalo.

Rzeczywiście, były regulatory (o ile pamiętam Aligna), które aktywowały soft start jeśli gaz był na 0 powyżej kilku sekund.
Hobbywing ma znacznie wygodniej. A działa to tak:
1. Podpinasz pakiet jeśli masz gaz na 0 do 40%% ESC się zaloguje i masz soft start trwający 11 sek.
2. Jeśli czasie lotu zdejmiesz gaz (klikniesz HOLD) do zakresu 5-40% to przez określony czas (5,10,15 lub 30 sek.), silnik rozpędzi się w ciągu 2 sek (jeśli "odklikniemy" HOLD czyli wrócimy do krzywej powyżej 40%). Jeśli HOLD będzie zapięty dłużej niż ustawiony czas, silnik wystartuje w 11 sek.
3. Jeśli w jakimkolwiek momencie lotu zdejmiemy gaz <5% to silnik wystartuje z normalnym soft startem (11 sek.) - czyli użycie throttle cut, kasuje bailout

W Graupnerze mam HOLD ustawiony na 10% i czas bailout 15 sek. Po wylądowaniu, aby uniknąć przypadkowego rozkręcenia wirnika, skręcam pokrętło gazu na "0" i "kasuję" bailout.

Graupner HOTT
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...

Postautor: MacGyverek » 20 cze 2016, o 19:48

To ciekawe.. Dzięki. Nigdy nie używałem ponownego rozkręcenie wirnika w locie. zawsze podczas ladowania daje holda z gazem 0 i ląduje. Muszę poczytać jak w moim esc aligna jest.
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, OMP M2 v2, DJI Mavic Air, HeliQuad 3D, GEPRC CineQueen, ESA, Lidl
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 20 cze 2016, o 19:52

A Yepie wyatrczy tylko gaz hold powyzej 0? Tam nie było jakiejs magicznej kombinacji z karty?
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 20 cze 2016, o 19:55

MacGyverek pisze:To ciekawe.. Dzięki. Nigdy nie używałem ponownego rozkręcenie wirnika w locie. zawsze podczas ladowania daje holda z gazem 0 i ląduje. Muszę poczytać jak w moim esc aligna jest.

To jak cwiczysz autorotacje?
Cykasz hold i albo sie uda albo nie?
Troche hardcorowo :grin2: :grin2:

miruuu pisze:A Yepie wyatrczy tylko gaz hold powyzej 0? Tam nie było jakiejs magicznej kombinacji z karty?

Miruu na litosc... shut the fuck up... Znowu to samo...
Magiczna kombinacja z karty jest potrzebna w YEPie jak chcesz latac na krzywych, bo inaczej wylaczasz gova i okazuje sie, "softstart dziala caly czas" - znaczy reakcja regla na zmiany gazu jest opozniona, ale nie jest to rzeczywisice softstart, jest to zmiana obrotow w ciagu powiedzmy sekundy czy dwoch. Do latania na krzywych sie nie nadaje, ale jako bailout - spokojnie wystarczy.

Natomiast jest inna uwaga!!
Wazne, bo raz przez to skrecilem w 450tce.
Trzeba dobrze przetestowac bailout tak czy siak, bo niektore radia przy odklikiwaniu holda same z siebie robia softstart. I np. w Graupnerze MX-16 NIE MOZNA TEGO WYLACZYC!!
Efekt jest taki, ze odklikuje holda, radio ma sofstart dwu sekundowy, regiel doklada swoje i razem robia sie z tego trzy czy cztery sekundy, co oznacza, ze trzeba odklikiwac holda sporo wczesniej!!
...
Moze powinienem zupgradowac firmware w tej apce w koncu jednak... ??
hmm

No w kazdym razie to mi sie zdarzylo jak zmienilem radio z FrSKYja na Graupnera... a potem jakos tak ... przestalem cwiczyc autoski, a jak cwiczylem to tylko takie wlasnie na twardo, czyli hold i albo sie uda albo nie.
Zawsze sie udawalo:)
Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 20 cze 2016, o 20:04

aikus pisze:
To jak cwiczysz autorotacje?
Cykasz hold i albo sie uda albo nie?
Troche hardcorowo :grin2: :grin2:

Eeee tam :dance: ja dopiero niedawno ustawiłem ten bailout (jak wsadziłem do Logo i Gauki regle HW). wcześniej po prostu zapinałem holda i hajda w autosa :grin2: jak nie masz odwrotu to się szybciej uczysz

Graupner HOTT
Awatar użytkownika
msheli
Lider forum...

Postautor: msheli » 20 cze 2016, o 20:06

miruuu pisze:A Yepie wyatrczy tylko gaz hold powyzej 0? Tam nie było jakiejs magicznej kombinacji z karty?

Dołączam się do pytania ;)

Moje loty....
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...

Postautor: MacGyverek » 20 cze 2016, o 20:08

Mój regiel align RCE-BL45X nie ma chyba takich bajerow. Przejrzałem i instrukcje i ni ma....
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 20 cze 2016, o 20:18

No wlasnie jak to czytam to stwierdzam, ze lepiej zeby nie mial...
Wole to traktowac tak jak spaline. throttle cut - silnik gasnie, koniec kwestii.
Throttle hold - silnik na jalowych obrotach - odklikuje i wraca do pracy nominalnej.

@msheli, zobacz moja odpowiedz dla Mira.
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...

Postautor: MacGyverek » 20 cze 2016, o 20:32

Cenne informacje tu zostały przekazane.. Prośba do Mirka o wydzielenie na "przyszłość".
Awatar użytkownika
msheli
Lider forum...

Postautor: msheli » 20 cze 2016, o 20:37

Mój post zawsze się rozwinie :D

Moje loty....
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 20 cze 2016, o 21:10

aikus pisze:

Miruu na litosc... shut the fuck up... Znowu to samo...
Magiczna kombinacja z karty jest potrzebna w YEPie jak chcesz latac na krzywych, bo inaczej wylaczasz gova i okazuje sie, "softstart dziala caly czas" - znaczy reakcja regla na zmiany gazu jest opozniona, ale nie jest to rzeczywisice softstart, jest to zmiana obrotow w ciagu powiedzmy sekundy czy dwoch. Do latania na krzywych sie nie nadaje, ale jako bailout - spokojnie wystarczy.

Latam tylko na plaskich. To mam cos robic zeby miec bailauta czy on tam jest prostu? Wiem moge sprawdzić w heliku i wiedziec, ale nie chce myslec o tym do soboty
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 98 razy

Postautor: lenu » 20 cze 2016, o 21:12

Na yepie nie masz bailouta. Mozesz sobie niby bailout ustawić
Pozdrawiam, Artur
Goblin 500 / Gaui X3 / w planie 20letnim dużo dużo więcej / DX8
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam