Usprawnienia forum: Wy mówicie - my robimy :)

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: Luki35 » 27 lis 2013, o 10:23

Kliknąłem w nowe posty dziś i w sumie oprócz tego tematu, jeszcze w 1 innym coś tam sie nieznacznie ruszyło. Pany - nie ta skala , by tworzyć nowe władze. Oki. Jeśli chodzi o znawców i ich porady (fakt - nie mam porównania z innymi forami o helikopterkach) - wszystko super - macie wiedzę którą się dzielicie- a to cenne :thumb: :nw:
Wiem ,że Neo chciałby by coś sie tu ruszyło, ale zrozumcie: popularność modelarstwa w Polsce jest niewielka. A to jest forum poświęcone jednej gałęzi modelarstwa, co zawęża wszystko jeszcze bardziej. Upraszczając:
mieszkam w wiosce liczącej ponad 40 tys. ludzi. Fajne tereny, itp. Wyobraźcie sobie, że wcześniej tylko raz widziałem kolesi z modelem RC na plaży, a helikopterki , to tylko zabawki na podczerwień i na chacie tylko. Sam wyskakując z modelami aut robię "furorę" , a z Bladym jeszcze się nie pokazuję ....raz sie pokazałem w sumie :oops: :rotfl2:

Nowi userzy przybęda jak modelarstwo będzie bardziej popularne. W innych krajach widocznie jest bardziej.
E-Sky Hunter, Blade 300 X

http://www.rcauto.pl/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=36487 - mój profil na RCAUTO
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 27 lis 2013, o 10:35

Fakt, u nas modelarstwo nie jest zbyt popularne, ale osobiście nie jest to dla mnie problemem. Nie mam tez jakiegoś parcia na rozpowszechnianie. Fakt, gadam wszystkim do około o moich modelach, ale wynika to bardziej z potrzeby wygadania :)

W Polsce wejście w modelarstwo jest nieco utrudnione ze względów finansowych. Mało który dzieciak jest w stanie wydusić z rodziców tysia lub więcej na początek a kieszonkowe rzadko kiedy wystarczy na naprawy. Studenci - tu już jest różnie. Niektórzy sobie pozwolą a inni liczą żeby na akademik,winko i ksero starczyło... A później... Człowiek jak zaczyna mieć kase to z często już nie ma... czasu... Takie te życie :)
Wiem wiem, do zabawy nie potrzeba wiele kasy, można wyciąć styro-lota z apka po lamie za 40zł. Tylko żeby zrobić coś tanio, trzeba znać temat. A początki mają to do siebie, że tracimy kasę tam gdzie nie trzeba :) Nie wspominając o kosztach heli.

Obecnie sytuacja się nieco zmiania, mam wrażenie że wszystko tanieje ze względu na coraz większą popularność zakupów w Chinach.

To oczywiście nie jedyna, ale dość istotna przycznyna małej popularności...
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 255 razy

Postautor: Kowal » 27 lis 2013, o 10:45

Kaczyński na prezydenta!!! Utwórzmy front wyzwolenia piłeczek golfowych!!!

Z wyrazami braku szacungu,
Habilitowany Doktor-ginekolog-malarz-tapicer, Kowal.
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...
Podziękował: 91 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: lethe » 27 lis 2013, o 10:47

Luki, to że popularność modelarstwa RC jest znikoma każdy tutaj doskonale rozumie. Nie jest to jednak przeszkodą do stworzenia dużego forum jak widać na przykładzie sąsiednich serwisów.

Wydaje mi się że kwestia dotyczy tego czy Heli-Team ma być w coś takiego przekształcony. Bo jeśli mamy wprowadzać zmiany z myślą o dużej liczbie użytkowników to jednocześnie trzeba zrobić coś żeby ich uzyskać. Z drugiej strony to samo, jeśli nie rozszerzamy bazy użytkowników to raczej nie ma sensu wprowadzać dodatkowych restrykcji - raz postów jest więcej, raz mniej ale nigdy to nie jest przytłaczająca liczba.

Ciężko będzie to zorganizować bo potrzeba czasu i chęci ale z mojego punktu widzenia najbardziej wartościowe podejście to za każdym razem gdy pojawia się dyskusja z bardzo konkretnymi informacjami tworzyć czy osobny przyklejony temat, czy artykuł w portalu gdzie zawarte by było opracowanie. Wszystkie najważniejsze rzeczy zebrane i opisane w jasny sposób.

Bardzo podobały mi się tematy Gmeracza - lutowanie XT, tricopter itd. To jest wg mnie wzór tego jak powinno wyglądać takie opracowanie.
Experience is something you obtain only after you need it.
This isn't 3D, I am just trying to land.
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 27 lis 2013, o 10:53

@Lethe

Zacytuje swój poprzedni post:
Konkluzja:
Obecnie nie ma rozdzielenia w postach tematów na forum pomiędzy "artykuły/recenzje" oraz "komentarze".
Jak szukasz treści to lecisz po artykułach a jak ciekawi cie opinia lub drobne ciekawostki czytasz "komentarze"

Chodzi mi o ideę podzielenia zawartości forum na zadawanie pytań, i gadanie o rc, od szerokiej i głębokiej wiedzy rc którą każdy rozszerza każdego dnia. A nie o banowanie wszystkiego co się rusza. Co udało się w większości forów konkurencji (Rozdzielenie wiedzy od gadania).

Pojawiły się głosy że nie ta skala, ok może zobaczcie statystyki polskich forów (to tylko szybka lista pierwszych kilku które zwrócił google):
- http://www.rc-fpv.pl/ Userów 3616 (w tym online 20 zarejestrowanych i 29 gości) Postów 232104 w 15503 tematach
- http://heli.waldorf.pl/portal.php Userów 3084 (w tym online 5 zarejestrowanych i 18 gości) Postów 60283 w 6218 teamatach
- http://www.epheli.pl/index.php Userów 8282 (w tym Online 15 zarejestrowanych i 85 gości)
- http://pfmrc.eu/ (polskie forum modelarzy RC) (Online 72 gości, 2 anonimowych) Userów 10669 Postów 451511
- http://www.rcclub.eu/ Userów 919 Postów 82629 w 5027 tematach
- HeliTeam.pl userów 560 postów 21988 w 1995 tematach

Konkurencja stosunku do nas w przypadku samych Userów w wygląda tak:

- http://pfmrc.eu/ 1905%
- http://www.epheli.pl 1470%
- http://www.rc-fpv.pl/ 645%
- http://heli.waldorf.pl 550%
- http://www.rcclub.eu/ 164%

ps: zobaczcie sobie jak zorganizowana jest baza wiedzy na http://www.epheli.pl/index.php?name=Topics

Moim skromnym zdaniem modelarstwo nie ma się tak źle w Polsce
Wierzcie mi lub nie, ale około pół roku temu, wraz z dziewczyną przez 1 godzinę zbieraliśmy listę sklepów rc głównie polskich, po złączeniu list, przesortowaniu i odrzuceniu duplikatów, miała lekko 140 pozycji.

Oczywiście mówi się że nie liczby zdobią "x" lub "y" ale o ile było by lepszej zabawy jak nas aktywnych było by nie 20 a 500 lub 1000.
Ostatnio zmieniony 27 lis 2013, o 12:27 przez Neomutant, łącznie zmieniany 6 razy.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 27 lis 2013, o 10:58

Chyba znalazłem powód, dla którego nie do końca zgadzam się z Twoimi pomysłami.
"Konkurencja" - my się nie ścigamy na ilość postów.
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...

Postautor: Neomutant » 27 lis 2013, o 11:04

@Miru można czepiać się słówek ale nie o bezpośrednie znaczenie "konkurencji" mi chodziło, lecz o porówanie że rc nie ma się tak źle, i że może można zrobić coś lepiej, Liczba userów na polskich forach nie przybywa w tym samym tempie. Dodam że czas spędzony na wertowanie forum nie powinno rozdzielać się na 5 różnych stron poświęconych rc heli. Może to ja jestem inny i mam takie podejście tylko ze względu na to że na co-dzień w pracy zajmuje się optymalizacjami jeżeli tak to nie będę się wtrącał. Ale wydawało mi się że nie tylko ja uważam że można coś tu jeszcze poprawić.
Ostatnio zmieniony 27 lis 2013, o 11:07 przez Neomutant, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 27 lis 2013, o 11:05

Moją intencją nie było czepianie się.

Neomutant pisze:Dodam że czas spędzony na wertowanie forum nie powinno rozdzielać się na 5 różnych stron poświęconych rc heli.

Możesz rozszerzyć myśl? Nie jestem pewien czy zrozumiałem...
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...

Postautor: Neomutant » 27 lis 2013, o 11:10

miruuu pisze:Moją intencją nie było czepianie się.

Neomutant pisze:Dodam że czas spędzony na wertowanie forum nie powinno rozdzielać się na 5 różnych stron poświęconych rc heli.

Możesz rozszerzyć myśl? Nie jestem pewien czy zrozumiałem...

Z tego co mi wiadomo niektóre ludziska mają pozakładane kilka kont na różnych forach heli rc. Może jest ku temu prosty powód? że czegoś brakuje / coś można by było zrobić lepiej / jest kontakt z większą liczbą user-ów lub po prostu więcej się dzieje. Forum powinno tętnić życiem, a nie powinno zawiewać pustką..
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...

Postautor: Luki35 » 27 lis 2013, o 11:54

A jest w ogóle regulamin na tym forum? (nie chodzi mi o dział Supermarket)

http://www.rcauto.pl/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=36487 - mój profil na RCAUTO
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: shacker » 27 lis 2013, o 12:42

Neomutant pisze:Z tego co mi wiadomo niektóre ludziska mają pozakładane kilka kont na różnych forach heli rc. Może jest ku temu prosty powód? że czegoś brakuje / coś można by było zrobić lepiej / jest kontakt z większą liczbą user-ów lub po prostu więcej się dzieje. Forum powinno tętnić życiem, a nie powinno zawiewać pustką..

Wynika to trochę ze specjalizacji różnych forów, a także z zasięgu ogłoszeń handlowych. Sam z resztą wejdź na fora, które podałeś i zobacz o czym są (lub nie ma) dyskusje:
- RC-FPV, jak nazwa wskazuje FPV, które na innych forach jest szczątkowe
- Waldorf - praktycznie martwe forum (1 nowy temat na tydzień), ale kojarzone przede wszystkim z modelami spalinowymi oraz używane jako słup ogłoszeniowy - więcej ogłoszeń niż merytorycznych postów
- epheli - tu coś się dzieje w temacie helików, jest życie bo jest dużo userów, ale niestety wiele rzeczy kuleje, zaczynając od strony technicznej (chyba najsłabsze forum rc technicznie), przez sposób moderacji i administracji, a na jakości wpisów kończąc. Ogólnie forum idzie w kierunku samounicestwienia moim zdaniem, tylko jeszcze o tym nie wie
- pfmrc - byłem kilka razy, raczej kojarzę je ze wszystkim co nie jest helikiem, być może krzywdząco

Także grono może liczne, ale całkowicie nie w temacie. Wydaje mi się, że robienie forum do wszystkiego jest bez sensu, lepiej skupić się na helikach.
Co do bazy wiedzy epheli, to jak dla mnie to kompletna pomyłka, zwłaszcza że całkowicie nieaktualne (od lat) i do tego znów technicznie jakieś nieporozumienie - takie forum w forum wyszło.
DEVO 8S @ ALZRC 450 Pro V2 FBL (ZYX) / T-rex 600 Pro (MSH Brain)
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 27 lis 2013, o 12:44

Luki35 pisze:A jest w ogóle regulamin na tym forum? (nie chodzi mi o dział Supermarket)

Tak, nazywa sie zdrowym rozsądkiem i jak na razie sie sprawdza zajefajnie :D

Kilka słów, które prezentują przesłanie tego miejsca: Kim jesteśmy? Nasze przesłanie...
I jeszcze ws ilości postów: Skąd wiemy, że jesteś profesjonalistą?
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 255 razy

Postautor: Kowal » 27 lis 2013, o 12:55

Czyli, że nie będzie frontu wyzwolenia piłeczek golfowych????
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 27 lis 2013, o 13:06

Jako świeżynka w sumie nie powinienem się tu wymądrzać, ale patrząc przez pryzmat własnej 2-letniej przygody z RC, daje się zauważyć, że motorem napędzającym fora są ludzie a nie zawartość archiwalna. Pozapisywałem się na różne fora aby w miarę możliwości dać coś od siebie, po tym jak skonsumowałem zawartą tam wiedzę ;-) IMO nie ma sensu odkrywać koła na nowo, wiedzy zasadniczej i podstawowej jest mnóstwo, i chyba nie jest potrzebny jej kolejny kondensat. Brakuje natomiast wymiany bieżących doświadczeń, a nowinek technicznych nie ma znowuż tak wiele. Siłą rzeczy fora zaczynają skupiać ludzi znających się towarzysko z lotnisk. Po jakimś czasie zaczynają oni pisać szyfrem/gwarą niezrozumiałą dla postronnych, czy też wspominają fragmenty wspólnych wydarzeń, które wyrwane z kontekstu nic nie mówią publiczności. Takie forum umiera, nie wnosi nic nowego, a zapytania czy problemy nowicjuszy trafiają w próżnię. IMO żeby forum funkcjonowało musi być pewien zapas towarzyskiego luzu i miejsce na rozluźnienie pośladów po ciężkim locie kapryśną 800'tą czy niesfornym mikrusem. Bez tego nie ma o czym gadać, bo ileż można o poziomowaniu tarczy czy ustawianiu ogona? ;-)
Formalizm wątków technicznych jak najbardziej popieram, i postuluję wprowadzenie mechanizmów pozwalających na dryf tematów w wątki pokrewne w sposób umożliwiający w razie potrzeby prześledzenie całości. Coś ala usenet i mechanizm references. Nie mam pojęcia czy to możliwe na platformie web...
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: bejo » 27 lis 2013, o 13:16

Chciałem porozmawiać o innych helikach niż tylko sławetny T-REX. Efekt był jaki był, dano mi do zrozumienia że nikt takimi za przeproszeniem pierdołami tutaj się nie zajmuje ! Bo na tym forum są tylko poważni modelarze , którzy latają tylko poważnymi helikami. Wszystko poniżej 250-tki to tylko zabawki.

Na to forum zaglądają modelarze w różnym wieku z różnymi problemami, z różnymi helikami ( nawet i zabawkami mikro i nie tylko mikro ). Może poprostu skończyć z tą " alignomanią". Skoro posiadacz T-REX-a, lub jego klonów z wyższej półki jest traktowany normalnie. A już na takiego posiadacza chociażby V911 albo Lamy patrzy się z ironią. To i ktoś taki ominie to forum z daleka.

Inną sprawą jest koniec sezonu na latanie. Może nie tyle koniec co loty bywają rzadsze. Więc i nie ma o czym pisać.
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...
Podziękował: 91 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: lethe » 27 lis 2013, o 13:25

Neomutant pisze:Chodzi mi o ideę podzielenia zawartości forum na zadawanie pytań, i gadanie o rc, od szerokiej i głębokiej wiedzy rc którą każdy rozszerza każdego dnia.

Teraz rozumiem i wychodzi na to że zgadzamy się odnośnie samej idei. Natomiast nadal twierdzę że forum jest od dyskusji i wymuszanie takiego podziału jest po prostu sztuczne.
Neomutant pisze:[...]nie o banowanie wszystkiego co się rusza.

Obawiam się że prowadzenie dyskusji na wysokim poziomie nie będzie możliwe bez jakiejś formy nadzoru. Zawsze znajdzie się ktoś kto zacznie zadawać pytania, ktoś kto dołączy do dyskusji w późniejszym momencie bez pełnego obrazu sytuacji, ktoś kto będzie starał się założyć front wyzwolenia piłeczek itp itd.

Z tego właśnie powodu uważam że forum powinno być po prostu od rozmowy w którym taki szum aż tak bardzo nie przeszkadza, a przekazywanie wiedzy powinno być oparte o artykuły i opracowania w których ten szum jest zupełnie wyeliminowany.
Artja pisze:Jako świeżynka w sumie nie powinienem się tu wymądrzać,

Wg mnie to nie stanowi przeszkody, wręcz odwrotnie, możesz zaoferować perspektywę której stałym bywalcom brakuje.
Bejo pisze:dano mi do zrozumienia że nikt takimi za przeproszeniem pierdołami tutaj się nie zajmuje !

Wypisujesz teraz teorie spiskowe. Tematów o micro heli było ostatnio sporo, klony Trexa są zawsze wspominane kiedy jest mowa o rozpoczęciu latania.

Były głosy że te małe modele nie są warte zachodu ale nie zapominaj że to są opinie. Każdy ma prawo do własnej i nic nie stoi na przeszkodzie żebyś podążał za tym co Cię interesuje.
Experience is something you obtain only after you need it.
This isn't 3D, I am just trying to land.
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...

Postautor: Luki35 » 27 lis 2013, o 13:45

Ja tez w sumie świeżynka, więc nie bedę się wymądrzał, ale z niejednago pieca (forum) chleb jadłem :)

Jedno z takim danymi:
znajdziesz tu 8186491 niepowtarzalnych wypowiedzi autorstwa 188183 użytkowników

I inne mniejsze, ale każde w większości wieksze od tego tu.

Potwierdzam, że forum "żyje" gdy ma sporą ilość aktywnych userów, choc oczywiscie często jest tak, że poziom merytoryczny takich dużych forów nie przewyższa tych mniejszych, gdzie wypowiadaja się znawcy tematu, a nie "znawcy".

Ja nauczony doświadczeniem, na forach gdzie zaczynam przygodę , sam nazywam sie laikiem na początku - bo tak jest.
Jeden wchodzi na forum, by dowiedzieć się czegoś od tych , co na co dzień w tym siedzą, inny wchodzi...bo musi - i tu się robi czasem niebezpiecznie, tzn. można sie troche uzależnić od wirtualnego świata i od forum w tym przypadku.

Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 27 lis 2013, o 13:49

bejo pisze:Chciałem porozmawiać o innych helikach niż tylko sławetny T-REX. [...]

Nie widzę z tym absolutnie żadnego problemu na żadnym ze znanych mi for. Zakładasz wątek, cierpliwie czekasz i patrzysz czy kogoś zainteresuje. To proste, tak działa każdy temat rzucony w tłum. Dopiero próby "siłowego" narzucania zainteresowania tym tematem w wątkach niezwiązanych, posmarowane do tego zbedną argumentacją, powodują być może irytację o której wspominasz.

Może poprostu skończyć z tą " alignomanią". Skoro posiadacz T-REX-a, lub jego klonów z wyższej półki jest traktowany normalnie. A już na takiego posiadacza chociażby V911 albo Lamy patrzy się z ironią. To i ktoś taki ominie to forum z daleka.

Zaproponuj coś konstruktywnego, "alignomania" ma to do siebie że jest popularna, a klony niewiele się różnią. Jest jednak sporo producentów całkowicie odmiennych konstrukcji "dużych" heli, wątki ich właścicieli to przez lata kilka postów 3-4 osób na krzyż i nikt nie płacze że nie ma zainteresowania. Dlaczego?
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 27 lis 2013, o 13:56

bejo pisze:Chciałem porozmawiać o innych helikach niż tylko sławetny T-REX. Efekt był jaki był, dano mi do zrozumienia że nikt takimi za przeproszeniem pierdołami tutaj się nie zajmuje ! Bo na tym forum są tylko poważni modelarze , którzy latają tylko poważnymi helikami. Wszystko poniżej 250-tki to tylko zabawki.
Jestem na tym forum od 2010 roku. Pierwszy model śmigłowca (nie licząc zabawek) miałem w łapach w tym roku we wrześniu, i chyba nie musze przypominać na jak długo :) Nigdy z tego powodu nie czułem żeby ktokolwiek mnie obrażał, traktował niepoważnie itp. ani z tego ani innego powodu. Moje pierwsze posty dotyczyły Orzełka'120 - prostego trenerka, którego psułem coraz bardziej z każdą próba ulepszenia. Śmiechu było sporo - śmiali sie wszyscy - ja też. Wszystko zależy od nastawienia.
Tak się złożyło (przypadkiem lub nie), że to miejsce skupia sporą grupę osób z dużym poczuciem humoru i dystansem do własnej osoby. Śmiejemy się wszyscy - z innych i siebie - i nie ma w tym żadnych negatywnych emocji - zwykłe żarty jak przy piwku.
Nie rozpisując dalej - wszystko zależy od podejścia. Jeden sie zaśmieje, drugi obrazi, strzeli fochan i sobie pójdzie - taka selekcja naturalna :banana:

bejo pisze:A już na takiego posiadacza chociażby V911 albo Lamy patrzy się z ironią. To i ktoś taki ominie to forum z daleka.
Miałem lamę, miałem 4ch mikrusy. Nikt nigdy nie spojrzał na mnie z ironią. Nie wspominając o dziesiątkach postów udzielanej mi pomocy. To o czym piszesz to nie kwestia tego czym latasz tylko jak zadajesz pytania... A to już inna kwestia...
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: bejo » 27 lis 2013, o 14:12

Dla jednego helik typu V911 , Lama ,itp. będzie zwykłą zabawką . A dla drugiego będzie to poważny helik , który sprawia frajdę z latania. Może zabrzmi to brutalnie ? Ale jeżeli będziemy dbali tylko o "zachowanie rasy" to może zacząć ubywać forumowiczów.

Zdaję sobie sprawę że forum przez to staje się nieczytelne . To może "wyłapać" tylko te istotne posty. Bywa czasem że w danym temacie jest napisanych kilkanaście stron postów . A tylko kilka tyczy się tematu.

Np. mam problem z ustawieniem tarczy w 450-tce . Więc po kolei mam robić to i to. Powinno być konkretnie bez przekopywania się przez niepotrzebne posty. Nie wiem ? Może pousuwać te niepotrzebne posty ? Aby forum było bardziej czytelne.

Spotkałem się też z opinią odnośnie tego forum. Po prostu niektórych to drażni ! Twierdzą że niektórzy tutaj specjalnie nabijają posty, pisząc byle co . Bo od tego zależy ich status na tym forum ( to pod awatarem). Może traktować wszystkich równo , i tych z 5-cio letnim stażem i tych co dopiero zagościli na tym forum ?
Ostatnio zmieniony 27 lis 2013, o 14:35 przez bejo, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Brudnopis”