WLtoys - V911

Wszystkie maluszki do polatania w domu i w hangarze. Chociaż wiele z nich potrafi też poszaleć na dworze...
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 135 razy

Postautor: SeKLeS » 24 maja 2015, o 12:21

To witam w klubie. Może mój sarkazm jest mało ewidentny
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
KILLER
Pierwsze koty za płoty...
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 4 razy
Kontaktowanie:

Postautor: KILLER » 26 cze 2015, o 16:20

Cześć,

W sumie to mój dopiero drugi post na forum i nie wiem czy mogę tak od razu prosić o pomoc ? :wall2:

Otóż wczoraj "wylądował" w moich łapkach mój pierwszy helik, V911-1. Niestety kurier zawitał u mnie dość późno więc nie miałem szans przetestować go na zewnątrz. Wykonałem kilka prób w domu, oczywiście to były tylko nieudane próby :wall: Ale do rzeczy:

Ze sklepu w komplecie miałem otrzymać pakiety 130mAh, leczo dostałem 200mAh. Niby to lepiej ale właśnie helika ściąga trochę do tyłu.

Mam kilka pytań :roll:

Czy pakiety można ładować osobno w ładowarce, czy muszą być obydwa włożone ?

Poniżej są zdjęcia mojej apkki, na której widać cztery przyciski po prawej stronie obok wyświetlacza LCD. Do czego one służą ? Pytam ponieważ one nic nie zmieniają. Następnie, na wyświetlaczu po lewej stronie na pierwszym zdjęciu widnieje znak L, a na drugim zdjęciu znak H. Także nie mogę nigdzie znaleźć info co te ustawienia zmieniają ?
Zdjęcia:
20150626_164815x.jpg

20150626_164906x.jpg

Poniższe zdjęcie przedstawia lewy przycisk na górze apki który właśnie odpowiada za zmianę ustawień L/H (Low / High) ?
20150626_165011x.jpg

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tego zestawu:

http://www.banggood.com/WLtoys-V911-V91 ... 52634.html

Ktoś to już testował i może się wypowiedzieć o jakości tych pakietów oraz ładowarki ? Jest to dość kuszące rozwiązanie i zastanawiam się czy warto ?

Na razie to tyle i z góry przepraszam za kłopot ;)

Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
WL V911-1
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 26 cze 2015, o 16:29

L i H to pewnie dual rate (Low, High) który odpowiada na czułość drążków. Na H helik powinien agresywniej reagować na Twoje wygibasy qiec pewnie lepiej na początek użyć L.

Ładowarka - każdy pakiet ładuje niezależnie. Jest bardzo wygodna i tez jej używam.

Polecam ją, ale bez pakietów. Pakiety bym dobrał jakieś na hobbyking.com. nie pamiętam które będą najlepsze ale na pewno było o tym wcześniej w wątku. Chyba turnigy nanotech 160 lub 200.

Jeśli helika mocno znosi to trzeba go dotrzymywać do przodu (małymi guziczkami przy drążkach).
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 98 razy

Postautor: lenu » 26 cze 2015, o 16:38

Widać wprowadzili nową obudowę do apki. L i H to prawdopodobnie tryb lotu, kiedyś to było mode1 i mode2 w instrukcji powinno być opisane. Guziki pewnie do niczego nie są podłączone, zobacz rozkręcając obudowę. Ściąganie do tyłu wytrymuj snapami najlepiej.

Edit: zdublowałem miraaa :P
Pozdrawiam, Artur
Goblin 500 / Gaui X3 / w planie 20letnim dużo dużo więcej / DX8
Awatar użytkownika
KILLER
Kontaktowanie:

Postautor: KILLER » 26 cze 2015, o 19:17

No właśnie Panowie, zastanawiałem się dlaczego nie moge przełączyć apki pomiędzy trybami Mode 1 i 2. Standardowo apka jest ustawiona na tryb 2, ale gdy próbuję ją przełączyć na Mode 1 (przycisk pomiędzy trymerami a powerem) to apka zaczyna niemiłosiernie "piszczeć" i tak "piszczy do póki nie przełączę przycisku z powrotem w położenie dolne.

Rozkręcać apkę mi się raczej nie uśmiecha, bo moje zdolności elektroniczne są... nawet nie ma co wspominać :mrgreen:

Dziś można by powiedzieć że V911-1 przeszedł test bojowy na ogrodzie... i powiem tak.... Masakra ! :dance: Takiej zabawy to dawno nie miałem :rotfl: Nie dość że to mój pierwszy RC to jeszcze on lata :banana: . Żarty żartami, ale faktycznie nie spodziewałem się takiego fajnego lotu, ponieważ jakiś czas temu miałem okazję bawić się Lamą (chyba 4) i ona w ogóle nie chciała latać, tzn. wzbijała się w powietrze i opadała przy czym wykonywała ruchy do przodu... masakra, zero kontroli. A tu, mój pierwszy raz, dwa pakiety 200mAh i ani jednego (mocniejszego) kreta, właściwie to nawet nie miałem kreta tylko twardsze lądowanie :lol:

Jeśli chodzi o ustawienie trymerów, to nawet fabryczne są prawie ok. Jedynie musiałem skorygować ten przechył w tył spowodowany cięższymi pakietami 200mAh. Helik bez problemu utrzymuje w miarę zawis, aczkolwiek zastanawia mnie jedno. Mianowicie, w pewnych momentach podczas zawisu lub delikatnego ruchu, helik dostaje dziwnych wibracji ogona (nawet wtedy słychać taki trudno do opisania dźwięk), i na moment traci siłę nośną (zaczyna opadać). Gdy mu dodam "gazu" wibracje ustają. W czym może być problem ?

Podczas mojego pierwszego testu w plenerze, V911-1 dziś był na drzewie (2x) :vhappy: oraz raz paskudnie przywalił w ścianę domu po czym spadł bezwładnie na kostkę brukową z 3 metrów :wall2: Efekt... silnik główny wysunął się z obejmy (nie wiem jak to fachowo nazwać), i... tyle.. A myślałem że połamałem wszystkie możliwe części, bo huk uderzenia był bardzo nie przyjemny :vhappy:

Ogólnie jestem zadowolony, przyjemna zabawa i tylko ćwiczyć i ćwiczyć :)
WL V911-1
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 26 cze 2015, o 20:22

No świetnie ze się spodobał. Na pewno się trochę na nim nauczysz... a potem już wsiąkniesz po uczy... najpierw opuści cie kobita, potem przyjaciele... a potem będziesz juz od nas zależny bo nie zostanie Ci nikt inny ;)
Awatar użytkownika
KILLER
Kontaktowanie:

Postautor: KILLER » 26 cze 2015, o 20:27

miruuu pisze:No świetnie ze się spodobał. Na pewno się trochę na nim nauczysz... a potem już wsiąkniesz po uczy... najpierw opuści cie kobita, potem przyjaciele... a potem będziesz juz od nas zależny bo nie zostanie Ci nikt inny ;)

Hehe !!! :vhappy: Kobity nie mam, przyjaciele wyjechali za pracą.. jestem sam... : :juppi: Pozostała mi tylko praca, RNAV oraz RC : ! 8-)

Miruuu, oglądałem Twoje filmiki na YT..ale Ty masz fajnie ! :mrgreen: Tylko pozazdrościć ! :banana:

EDIT:

W sprawie tych drgań ogona, ktoś może się wypowiedzieć ? Co może być nie tak ?
WL V911-1
Awatar użytkownika
tberent
Stały bywalec...
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: tberent » 27 cze 2015, o 06:01

Złap go za mocowanie ogona w ramię i stopniowo dawaj gaz. Zobacz przy jakich obrotach drga. Zobacz czy ci serwo nie wariuje - ja tak mialem. Silnik ogonowy delikatnie się obraca jak ręcznie wirnikiem krecisz ? Ja miałem mega drgania w waspie i dobrze że miałem inny model to powoli rozebralem i okazało się ze wał delikatnie stracił osiowość ;)
Stary to masz mega czasu na to hobby. Jak nie zona to dziecko jak nie dziecko to praca jak nie .........
Moja to taka wredna jest ze jak tylko zabieram się za zabawki to już mówi ze zrobić by to lub tamto. Oczywiscie oswoiła się z tym ze zawsze jest w zasięgu jakąś zabawka a w domu to na każdej szafie ;)
Żyjesz jęk król :)
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...

Postautor: SeKLeS » 27 cze 2015, o 06:48

Kiedyś mieliśmy w mieszkaniu salon. Tera je modelarnia...
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 27 cze 2015, o 11:50

Hehe, ja to musze walczyć o każdy heli cm w domu, ale mam całą piwnice na dlubanie, wiec nie ma tego złego... zwłaszcza, że (ciiiii) w piwnicy nie tylko modele na mnie czekają :D

I teraz już wiadomo skąd te wszystkie dziwne posty...
Awatar użytkownika
KILLER
Kontaktowanie:

Postautor: KILLER » 27 cze 2015, o 13:10

Ja powrócę jeszcze do tych wibracji które zauważyłem. Otóż teraz trzymając helika w dłoni dałem gazu i zacząłem zmieniać kierunki na apce i co się okazuje... otóż podczas wychylania serwa w lewo oraz do tyłu helik dostaje wibracji.

Dodatkowo zauważyłem że podczas skrętu w lewo śmigiełko ogonowe zatrzymuje się.

Jaka może być przyczyna ?
WL V911-1
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 27 cze 2015, o 14:03

Daj filmik, będzie łatwiej...
Awatar użytkownika
tberent
Stały bywalec...
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: tberent » 27 cze 2015, o 17:26

Jak dostaje wibracji to zobacz na serwo czy nie drga. Odnośnie zatrzymania się to normalne. Gyro je wyrównuje jak potrzebuje chyba że operator chce inaczej .
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...

Postautor: SeKLeS » 27 cze 2015, o 17:59

KILLER pisze:Ja powrócę jeszcze do tych wibracji które zauważyłem. Otóż teraz trzymając helika w dłoni dałem gazu i zacząłem zmieniać kierunki na apce i co się okazuje... otóż podczas wychylania serwa w lewo oraz do tyłu helik dostaje wibracji.

Dodatkowo zauważyłem że podczas skrętu w lewo śmigiełko ogonowe zatrzymuje się.

Jaka może być przyczyna ?

Zatrzymywanie się silnika to norma. Tutaj nie ma stałych obrotów jak w heli z wirnikiem ogonowym pędzonym z głównego silnika. Zdejmij łopaty. Postaw heli i daj, nie wiem 30% gazu. Machnij drągiem ogona raz w lewo, potem w prawo. Raz się śmigiełko zatrzyma, raz przyspieszy. I tyle.
Co do drgań... Mi 911 szalał kiedyś jak go utyrałem w piasku/kurzu. Jedno serwo non stop kabaret. Pomogło zalanie WD40 i przedmuchanie serwa. Latało bez nerwów do chwili sprzedaży heli. Może ścieżki w serwie trafiły się trefne? U mnie problem był w neutrum. U Ciebie może być w innym zakresie.
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
KILLER
Kontaktowanie:

Postautor: KILLER » 27 cze 2015, o 21:16

Dziś wykonałem kolejne loty i co się okazuje... chyba jest wszystko ok, a te wibracje występują dopiero podczas końca energii w pakiecie. Po dzisiejszych lotach nie miałem sytuacji aby podczas zwisu helik dostał wibracji, latał stabilnie i bez problemu byłem w stanie delikatnie lądować. Start z ręki także bardzo stabilny. Jedyne wibracje jakie zauważyłem to były podczas lotu do tyłu (czyżby to było spowodowane podmuchem z wirnika głównych łopat?).

Muszę jeszcze wykonać więcej lotów aby dokładnie określić całą sytuację. Póki co, moje umiejętności powoli wzrastają. O kretach nie ma mowy :) Jedyny problem mam ze zmianą orientacji, gdy helika obrócę dziobem do siebie :) hehe. Powli ogarniam i co "gorsza", wciąga mnie to na maxa ! :P

EDIT:

Tak jeszcze zapytam z czystej ciekawości... Czy przy np. V931 jest możliwość latania tylko na 4-ch kanałach, czy zawsze są włączone 6 ?

W ogóle bardzo mi się podoba makieta micro V931, tylko jak ten helik ma się do wytrzymałości w stosunku do V911 ? Powiem tak, nie interesuje mnie latanie 3D, tylko zwykłe loty jak z 4-ro kanałowca. Póki co, mój V911 dośc mocno zaliczył ścianę oraz kostkę brukową i wszystko jest w porządku. Czy V931 da radę ? :lol:
WL V911-1
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...

Postautor: lenu » 28 cze 2015, o 08:14

O v931 jest cały wątek, można poczytać. Jeśli interesują cię makiety to nie marnuj kasy na zabawki, a raczej zbuduj coś na bazie 450. Będziesz miał normalnie latający model, a makietę kupisz w cenie v931, będziesz miał większe możliwości ją dopieścić po swojemu, wstawić jakieś LEDy etc.
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 28 cze 2015, o 08:29

KILLER pisze:W ogóle bardzo mi się podoba makieta micro V931, tylko jak ten helik ma się do wytrzymałości w stosunku do V911 ? Powiem tak, nie interesuje mnie latanie 3D, tylko zwykłe loty jak z 4-ro kanałowca. Póki co, mój V911 dośc mocno zaliczył ścianę oraz kostkę brukową i wszystko jest w porządku. Czy V931 da radę ? :lol:

Makieta na mikrusie to tak jakbyś tym swoim teleskopem cykał fotki komórką :masakra: Co do wytrzymałości, to w zasadzie nie ma ogólnej reguły poza zasadami zachowania energii i pędu. Rozkminki na temat przetrwania "potężnych uderzeń w ścianę lub w nogę" pewnie łatwo znajdziesz na forach, jak również fascynata który ma to wszystko obcykane :)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
KILLER
Kontaktowanie:

Postautor: KILLER » 4 lip 2015, o 20:23

Niestety moja dobra passa się skończyła :roll: Helik uderzył w ścianę, w sumie to nie było nic mocnego... ale niestety... oderwał się fragment który przytrzymuje główny silniczek przed wysuwaniem się do góry :wall2: Efekt taki że po 3 sekundach lotu... jest po zabawie :| Ten element jest niewymienialny i co teraz ? Kapnąłem troszkę kleju do plastiku na silniczek oraz na dolną część "obejmy". Jest szansa aby to dało rade wytrzymać ? Jak ten klej nie pomoże to mogę spróbować z czymś mocniejszym, np. Kropelka ?
:(
WL V911-1
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...

Postautor: lenu » 4 lip 2015, o 21:10

Wymienić ramę za 9zł?
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
KILLER
Kontaktowanie:

Postautor: KILLER » 4 lip 2015, o 22:22

Jak mam wymienić ramę która jest spojona z całą płytką elektroniczną ? Gdzie ją kupię ?
WL V911-1

Wróć do „Mikro heliki”