Dzięki, zajrzałem do tych wątków w reglach raz jeszcze. W międzyczasie sprawdziłem, że dla mojego silnika optimum to 5 st. Chyba rzeczywiście większość regli domyślnie i w Auto ustawia 18 stopni. A gdzieś na jakimś zagranicznym forum samochodów RC znalazłem jeszcze jakieś wyjaśnienie, z którego generalnie wynika, że timing niższy zwiększa moment obrotowy przy niższych obrotach (wskazane w dużych modelach), a timing wyższy - przy dużych obrotach. Coś bardziej jak różnica między dieslem a beznyniakiem

No i wszędzie piszą, że niezależnie od tego co chcemy uzyskać - timing raczej powinno ustawiać się pod wymagania silnika, a nie pod nasze potrzeby momentu obrotowego. No i ustawienie timingu za dużego powoduje mocne przegrzewanie silnika. W niektórych silnikach (ale takie widziałem tylko do samochodzików RC - najczęściej inrunnery) w ogóle można ustawiać timing mechanicznie obracając stator o odpowiedni kąt i ustawić na specjalnym wbudowanym w silnik kątomierzu:
RCCA_27_10_1012_016_img007.jpg
I potem ten sam kąt ustawiamy w reglu. Czyli można sobie wybrać timing "pod siebie" a potem ustawić w reglu taki sam

Sprytne.
W każdym razie w moim przypadku zakładam, że ustawienie w reglu "Auto" działa jak timing 18 st, a dla tego silnika optimum to 5 st. Szkoda, bo niby to Scorpion i to Scorpion i mogliby to zgrać jakoś

Ale takie to hobby - bez czytania daleko się nie zaleci

W każdym razie nadal niepokoi mnie co się mogło stać, bo teraz jak o tym pomyślę, to jednak było całkowite odcięcie a nie taki powolny spadek obrotów. Wydaje mi się, że holda chyba tak szybko nie zapinałem jednak. Silnik był mega gorący, na kolor diody nie zwróciłem uwagi. W sumie silnik grzał się zawsze, i to może się zmieni po ustawieniu odpowiedniego timingu. Ale tym razem mam wrażenie, że był dużo bardziej gorący, i regiel też się porządnie nagrzał. Mam nadzieję, że nic się nie uszkodziło od temperatury, w sumie wczoraj było mega gorąco w Łodzi. Nic to, po południu dzisiaj jeszcze raz zakręcę X7 bez łopat, popatrzę, czy nie ma jakichś przerw w kablach, czy coś nie przerywa pracy. Jak będzie OK, to powiszę chwilę i sprawdzę temperaturę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.