T-Rex 450

Align, Tarot, Alzrc, HK, CopterX i inne kompatybilne wynalazki
Awatar użytkownika
marek_c4
Lider forum...
Podziękował: 18 razy
Podziękowano: 57 razy
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 26 sie 2016, o 10:39

Piotr_67 pisze:Pasują i ładnie pękają przy Krecie :) ...

Potwierdzam są rewelacyjne - łamiąc się oszczędzają serwa (wielokrotnie miałem to okazję sprawdzić ;) )
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 60 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 26 sie 2016, o 11:04

marek_c4 pisze:Wydaje mi się że najlepiej było by ustawić to najpierw mechanicznie (zmniejszając długości cięgien pomiędzy serwem a tarczą)
Trymery w radiu powinno być na zero, a orczyki serw możliwie blisko poziomego położenia.

A Ty Marek sie miałeś kurować a nie siedzieć przy kompie na forum
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 26 sie 2016, o 11:10

Galo82 pisze:Co do mojego HK450, to udało mi się ustawić ogon, wyważyć łopaty, oczywiście zmieniłem kierunek aileron, zostało mi torowanie łopat, które w teorii wiem jak się zabrać... a w praktyce trochu się boje..

1 mocuje model do podłoża tak by nie mógł się unieść
2 zaznaczam jedną z łopat jakimś kolorem
3 rozkręcam wirnik do 60%
4 obserwuje która łopata wyżej..
5 zmieniam ustawienie łopat snapami które sterują łopatą

czy tak ??

Nie rób tak - w małym modelu jak go sztywno zamocujesz to drgania i wibracje się nie rozejdą i wszystko będziesz widział na głowicy
Lepiej i szybciej w locie - albo kątomierzem
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 26 sie 2016, o 11:54

Galo nie rób tak jak napisałeś. Weź normalnie zrób zawis i będziesz widział na wirniku rozdwojone końcówki albo nie.
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 15 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Galo82 » 26 sie 2016, o 11:56

Dobra zrobię jak mówicie.. :), zrelacjonuje jak już będę po
2 x XL Power 380 I XL Power 550 I OXY4max I OXY2 SH I
Fr-Sky X-lite Pro
Awatar użytkownika
marek_c4
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 26 sie 2016, o 12:09

MASA pisze:
marek_c4 pisze:Wydaje mi się że najlepiej było by ustawić to najpierw mechanicznie (zmniejszając długości cięgien pomiędzy serwem a tarczą)
Trymery w radiu powinno być na zero, a orczyki serw możliwie blisko poziomego położenia.

A Ty Marek sie miałeś kurować a nie siedzieć przy kompie na forum

Kuruję się, ale jak tu koledze nie pomóc ;)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 26 sie 2016, o 12:24

Do niedzieli się wykurujesz - Bo musimy jescze mentalnie pomóc Mareckiemu
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Awatar użytkownika
marek_c4
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 26 sie 2016, o 13:13

MASA pisze:Do niedzieli się wykurujesz - Bo musimy jescze mentalnie pomóc Mareckiemu

No mam nadzieję że będę.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mati
Elita forum...
Podziękował: 205 razy
Podziękowano: 46 razy

Postautor: Mati » 26 sie 2016, o 21:00

kubacki pisze:...wytłumaczę Ci jak wyregulowac Reksia, i krok po kroku sam go wyregulujesz a ja będę nadzorował twoje prace nad modelem. W taki sposób sam nauczysz się co jak i dlaczego itd itp

To najlepszy sposób. Z takim instruktorem - bez namysłu. Nie męcz się. :)
"Chwyciło i nie puszcza...
Awatar użytkownika
kubacki
Lider forum...
Podziękował: 114 razy
Podziękowano: 67 razy

Postautor: kubacki » 26 sie 2016, o 21:34

:D :piwo2:
Goosky S2 Legend
XL Protos 380 V2
Spektrum NX10
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Kontaktowanie:

Postautor: Galo82 » 27 sie 2016, o 08:14

Ale już ustawiłem :-) Wygląda ok, może jutro na Dmowskiego bym się wybrał ,ale widzę że tam Polna droga a auto mam niskieee..
:-)
Fr-Sky X-lite Pro
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Kontaktowanie:

Postautor: Galo82 » 29 sie 2016, o 09:53

Witam, no i cóż można powiedzieć ? Moja wrodzona niecierpliwość.. i głupota, nakazała mi że przetestuje model na boisku obok bloku, mam bardzo dużo miejsca, tak że od razu zawis można poćwiczyć..
No i moje ustawienia chyba nie były tak dobre jak myślałem.. model po starcie uciekał mocno w lewo, a ja zamiast skontrować.. to panika.. no tak v977 jak przywali w ziemie to nic mu się nie dzieje.. a tu kret.. ehh
wał główny, wał poprzeczny, belka ogonowa, łopaty..chyba narazie tyle..
Powiem dodatkowo że nie był to zbyt szczęśliwy dzień, bo połamałem również większość śmigieł do drona.., wylatałem na nim 3 pakiety, i postanowiłem spróbować na 4s, i po uniesieniu, 2 śmigła.. odstrzeliły.. dron spadł.. nic to

Pechowy dzień..
Co do heli odbudowa.. symulator i v977.. narazie nie próbuje..
Fr-Sky X-lite Pro
Awatar użytkownika
marek_c4
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 29 sie 2016, o 11:00

Galo82 pisze:Witam, no i cóż można powiedzieć ? Moja wrodzona niecierpliwość.. i głupota, nakazała mi że przetestuje model na boisku obok bloku, mam bardzo dużo miejsca, tak że od razu zawis można poćwiczyć..
No i moje ustawienia chyba nie były tak dobre jak myślałem.. model po starcie uciekał mocno w lewo, a ja zamiast skontrować.. to panika.. no tak v977 jak przywali w ziemie to nic mu się nie dzieje.. a tu kret.. ehh
wał główny, wał poprzeczny, belka ogonowa, łopaty..chyba narazie tyle..
Powiem dodatkowo że nie był to zbyt szczęśliwy dzień, bo połamałem również większość śmigieł do drona.., wylatałem na nim 3 pakiety, i postanowiłem spróbować na 4s, i po uniesieniu, 2 śmigła.. odstrzeliły.. dron spadł.. nic to

Pechowy dzień..
Co do heli odbudowa.. symulator i v977.. narazie nie próbuje..

Nie przejmuj się - dobrze było by gdyby po takim remocie / regulacji, oblatał go ktoś kto już umie.
Też natłukłem o ziemię swoją 450-ką (nie pamiętam już nawet ile razy) i za każdym razem powstawała od nowa :)
Browarek i kpl kluczy + części - będzie dobrze

Używasz podwozia treningowego ?
Jeżeli tak, to może na początek zamiast zawisu próbuj robić takie coś (nie wiem jak to nazwać) jak swego czasu robiłem:
https://www.youtube.com/watch?v=17Rbq-79zpA
Wiem że jest to mało atrakcyjne, ale ....... powoli do celu ;)
Trzymam kciuki
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Kontaktowanie:

Postautor: Galo82 » 29 sie 2016, o 11:21

Tak naprawdę to myślę że gdybym nie spanikował i skontrował w drugą stronę.. anie ujął gazu to model by wylądował.. a tak przywalił łopatami w ziemię..

Tak mam właśnie zamiar próbować, jeszcze raz porządnie ustawić, zmienię przedwszystkim serwo ogonowe na kst215mg, bedę miał 6szt.. także wykorzystam jedno.
Pytanie, mam tego typu jak mocujecie serwa do ramy ?, te śrubki które miałem razem z zerwami, bardziej wkręty.. na tarczy bardzo szybko się luzują..
Serwa od tarczy powinny być montowane od wewnątrz ramy czy wkładane na zewnątrz tak by kołnierz opierał się o ramę na zewnątrz.
Fr-Sky X-lite Pro
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 48 razy

Postautor: Pan Byku » 29 sie 2016, o 11:48

Zanim zdecydujesz się na podniesienie modelu do zawisu, spróbuj zweryfikować co się z nim dzieje tuż przed oderwaniem od ziemi.
Gdy nie ma tendencji do przechylania, szurania, przesuwania, kręcenia się, wtedy na krótką chwilę podnosisz helika i lądujesz - delikatne ruchy. Hold i czekasz aż pierwsze emocje opadną.
Gdy już się rozluźnisz, robisz ponowną próbę. Pamiętaj, by wykonywać ruchy pomału i delikatnie. Oczywiście, zawis powinien zostać wykonany pewnie, ale do chwili oderwania można sprawdzić czy helik nam nie będzie gdzieś uciekał - zwłaszcza na płaskiej powierzchni.
Podwozie treningowe może na pewno pomóc przy pierwszych razach - ja olałem, bo jestem genialny, ale nie raz, lądowanie byłoby mniej kosztowne ;).
Serwa powinny być montowane kołnierzem na zewnątrz (nie wiem czy da się inaczej je zamontować), a śrubki powinny elegancko wchodzić w aluminiowe mocowania (nie żadne wkręty) - polecam użyć loctice (tak, jestem kretynem, który nie użył owego w Goblinie). ;)
Jeśli ustawiłeś wszystko zgodnie ze sztuką, tj. tarcza super-poziomo do blatu (edytka: dobrze, żeby powierzchnia na której dokonujesz kalibracji też była wypoziomowana) i super-prostopadle do wału, łopaty wyważone i wytorowane, głowica bez większych luzów - to przyczyną uciekającego śmigłowca może być fbl (choć to też powinno wyjść w domu na sucho, przy konfiguracji), albo po prostu Twój stresik.
Ustaw sobie jeszcze EXP'a przed kolejną próbą ;) - o ile apka, którą sobie zostawiasz, posiada takie funkcję, bo JR DSX2 którego opychasz, na pewno ;)
Ostatnio zmieniony 29 sie 2016, o 12:06 przez Pan Byku, łącznie zmieniany 1 raz.
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
zborecque
Lider forum...
Podziękował: 108 razy
Podziękowano: 119 razy
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 29 sie 2016, o 11:57

Pan Byku pisze:Pamiętaj, by wykonywać ruchy pomału i delikatnie.

Tak, pomału i delikatnie; ale jeden ze sprzedawców ze sklepu w Łodzi powiedział mi kiedyś też fajną, pomocną przy nauce rzecz:
- lewym drążkiem (gaz/ogon) robisz ruchy płynne, a prawym (pochył i przechył) delikatnie "szarpiące" (dotyczy to MODE 2)

Samochodowy odruch "zdejmowania nogi z gazu" gdy robi się niepewnie jest niestety bardzo silny i trudny z początku do opanowania. Dobre podwozie ma głownie temu zapobiec - wielokrotnie moim Beltem siadałem "plackiem" tak mocno, że podwozie się robiło prawie płaskie, a ze dwa pałąki chyba tak połamałem.
GOOSKY RS4 | GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO | 3x QUAD RACER | 2x ESA COMBAT | Radiomaster TX16S | FPV Combat fighter | more at my profile on ZBRC
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Kontaktowanie:

Postautor: Galo82 » 29 sie 2016, o 12:22

Ok, dziękuje za wszystkie rady.. ale jak zerwo jest kołnierzem na zewnątrz, czyli wsadzone w otwór, tak że kołnierz opiera się o ramę po jej wewnętrznej stronie, to śrubki trzymają się tylko ramy ?? carbonowej, tam nie ma żadnych metalowych gniazd, klej do śrub mi ją nadtopi.. czy tak mam zrobić ?

Obrazek

Tak są dobrze ??, inaczej też się da tylko nie wymieni się bez rozkręcania ramy..
Ostatnio zmieniony 29 sie 2016, o 12:29 przez Galo82, łącznie zmieniany 1 raz.
Fr-Sky X-lite Pro
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 48 razy

Postautor: Pan Byku » 29 sie 2016, o 12:28

Ok... masz Sporta, czy tak? ;) Tam serwa są rzeczywiście do ramy przytwierdzane. Osobiście zastosowałbym malutkie śrubki z nakrętkami - tylko nie wiem jak z podejściem. Zerknij sobie może na manual od niego. W nim są śrubki, a od wewnątrz - plastikowe nakrętki (chyba nic nie stoi na przeszkodzie by zastosować metalowe plus podkładki.) No i kołnierze od serw na zewnątrz.

edytka, bo zdążyłeś wrzucić fotę;
umiejscowione są poprawnie, tylko te wkręty jakoś do mnie nie przemawiają. Zwłaszcza, że wspomniałeś coś o pojawiającym się luzie. Może dopadniesz gdzieś luzem takie małe śrubeczki 1,5mm fi?
Ostatnio zmieniony 29 sie 2016, o 12:33 przez Pan Byku, łącznie zmieniany 1 raz.
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Kontaktowanie:

Postautor: Galo82 » 29 sie 2016, o 12:33

Instrukcja pokazuje że mam ok, od wewnątrz idzie część co się zowie plastic nut... można by spróbować z nakrętkami.. ale dostęp tam nikły jest..

edit
Hahahahah to są plastikowe nakrętki..

edit2
Gorzej że w takiej konfiguracji.. snapy łączące tarcze i serwa, nie będę prostopadle do wału, u mnie są delikatnie pod kątem..
Fr-Sky X-lite Pro
Awatar użytkownika
marek_c4
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 29 sie 2016, o 14:47

Może takie:
http://allegro.pl/sruba-walcowa-na-imbu ... 27297.html
tylko te koszty wysyłki .....
Ale możesz zamówić od razu więcej, różnych tak żebyś miał w zapasie to modelu (taki luźny pomysł - jak zrobiłem - kupiłem po 10szt w chyba 10 rodzajach i się przydawało nieraz)
Pozdrawiam

Wróć do „Align i jego klony”