T-Rex 450

Align, Tarot, Alzrc, HK, CopterX i inne kompatybilne wynalazki
Awatar użytkownika
gumi
Elita forum...
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 33 razy

Postautor: gumi » 30 sie 2016, o 07:56

Do mocowania serw można zastosować coś takiego, lub podobnego:
http://rcmaniak.pl/pl/p/Servo-adapter-set/261
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 15 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Galo82 » 30 sie 2016, o 21:18

Dzięki za każdą pomoc :-)
Muszę się pochwalić, że w zbiorach części zakapowałem że mam cx 3x1000, fbl z copterx ,z interfejsem USB, nawet udało mi się dziś go próbuje skonfigurować. Do tego zestaw silnik + esc z copterx 50a i jeszcze jeden silnik którego nie potrafię zidentyfikować :-)

Tego fbl nie udało się zflashować ale dam radę do najnowszej wersji :-)

Fajnie to działa prawie jak w dronie :) tarcza przechyla się odwrotnie do przechyłu helika :-)
I różne tryby do ustawienia :-)
2 x XL Power 380 I XL Power 550 I OXY4max I OXY2 SH I
Fr-Sky X-lite Pro
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Kontaktowanie:

Postautor: Galo82 » 6 wrz 2016, o 14:29

Ok, heli skonfigurowany, przy lepszej pogodzie będzie następna próba, ze zmian.. to serwa wszystkie 4 wymienione na kst215mg, no i cx 3x1000, jako zyroskop.

Teraz pytanie która rama lepsza ? ta z se v2, czy pro ?
Fr-Sky X-lite Pro
Awatar użytkownika
marek_c4
Lider forum...
Podziękował: 18 razy
Podziękowano: 57 razy
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 6 wrz 2016, o 15:21

Galo82 pisze: ... Teraz pytanie która rama lepsza ? ta z se v2, czy pro ?

Nie wiem czy lepsza czy gorsza - ja w swojej 450-tce mam pro i w moim odczuciu jest OK.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piotr_67
Stały bywalec...
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: Piotr_67 » 6 wrz 2016, o 15:32

Ja też za Pro jestem

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
heli 450-tka , Q220, Q210
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 6 wrz 2016, o 15:45

bierzcie z paskiem
Helikoptery
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Podziękował: 86 razy
Podziękowano: 77 razy

Postautor: Adam12 » 6 wrz 2016, o 18:04

Galo82 pisze: ..Gorzej że w takiej konfiguracji.. snapy łączące tarcze i serwa, nie będę prostopadle do wału, u mnie są delikatnie pod kątem..

Jeśli miałbym radzić to ustaw żeby były max pionowo. Pełna siła serwa idzie prosto. Oczywiście nie zawsze da się ustawić idealnie. Serwa u mnie wchodzą od zewnątrz (KST115), bo tak jest najbardziej pionowo.
Galo82 pisze:Teraz pytanie która rama lepsza ? ta z se v2, czy pro ?

Ja mam teoretycznie SEv2 (pasek), ale jak @wojtekr pisał - bierz to co na pasek. Paska łatwo nie załatwisz, a parasolki na pewno szybciej. Swojego klona natłukłem dość, a jeszcze ma fabryczny pasek i o dziwo nie wystrzępiony.
XL Power 380; ParkMaster Pro; Spektrum DX8
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Kontaktowanie:

Postautor: Galo82 » 7 wrz 2016, o 08:13

W sumie to nie chodzi o to że musiałbym coś kupić :) Tylko pytam, które jest lepsze z punktu widzenia serwisowania np, posiadam w domu obie ramy.. z czego 1 pro i chyba 3 całe se v2, ogon pasek, mam fbl, i chciałbym na niego przejść mam głowicę dfc ,kupiłem łamliwe orczyki z tarota.. ale zostaną mi 3 głowice z flybarem.. i niepotrzebne ramy.. biorąc pod uwagę jak idzie sprzedaż apki.. kupa częśći do niczego nie potrzbnych będzie leżeć.. no cóż.. powystawiam po kosztach może znajdzie się chętny :)
Fr-Sky X-lite Pro
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...

Postautor: Adam12 » 7 wrz 2016, o 15:33

Wystaw na Allegro. Niedawno popchnąłem tam swoją starą apkę. Poszła migiem.
Edit: zwykłe orczyki nacinaj jak @donia tu: viewtopic.php?t=5175&p=78785
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Kontaktowanie:

Postautor: Galo82 » 7 wrz 2016, o 19:00

Apka.. i na olx i Allegro.. :-( cena jest już masakryczne mała.. ta apka kosztuje nowa prawie 1000usd.. :-((

Ale to nic.. koniec żalenia :-) Ulotniłem w końcu śmiglaka, niech będzie Galohk v2

Oblatałem 2 pakiety prawie stabilne zwisy.. fbl z flybarem :-) łopaty wymagają torowania, zastanawia mnie tylko fakt dlaczego ogon nie trzyma i śmigłowiec się obraca jak dioda na fbl świeci się na niebiesko.. czyli normal niby, dopiero jak jest czerwona (avcs mode) ogon jest stabilny.. dodatkowo nie da się orczyka ustawić na 90° w serwie ogonowym, żadnego trymowania nie ma :-(

Obrazek

Obrazek
Fr-Sky X-lite Pro
Awatar użytkownika
zborecque
Lider forum...
Podziękował: 108 razy
Podziękowano: 119 razy
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 7 wrz 2016, o 19:36

uuuu... musisz doczytać trochę o specyfice działania ogona i jego ustawianiu.

Nie będę tutaj wklejał bardzo szczegółowo, bo było wiele razy, ale ogólnie:

- tryb pracy żyroskopu NORMAL/HH (AVCS): w trybie normal żyroskop prawie nie kontroluje ogona - prawidłowo działający ogon w tym trybie robi się dokładnymi ustawieniami mechanicznymi; w tym trybie też nie powywijasz zbyt wymagających figur (np. szybki postępowy w tył); tryb Head-Hold (HH, Head-Lock, AVCS) to tryb, w którym żyro NA SZTYWNO trzyma ogon niezależnie od warunków zewnętrznych. W tym trybie z równowagi wyprowadzić go może najwyżej złe ustawienie kątów łopatek ogonowych/zakresów wychyleń, lub zbyt niskie obroty wirnika. AVCS rozszerza HH dodatkowo o to, że utrzymuje stałą prędkość kątową (trudne do zaobserwowania chyba że latasz mega mega pro :) - czyli jeśli w trybie HH trzymasz drążek ogona np. na 30% wychylony, to model obraca się z miarę stałą prędkością - ale jak np. zawieje jakiś silniejszy wiatr, albo dodasz kątów, to piro może zwolnić/przyśpieszyć nieco; trzymając w trybie AVCS tak samo wychylony drążek - model odpowiednio dobierze większy lub mniej kąt łopatek ogonowych żeby model ZAWSZE obracał się z taką samą prędkością piro, niezależnie czy np. nieco przyklękną obroty, dodasz kątów czy zawieje wiatr).

Ustawienia rób tylko do HH/AVCS, w Normalu nie lataj. Ustawiasz orczyk w neutrum na 90st i tak dobierasz długość popychacza, żeby w tej pozycji ślizgacz ogonowy był mniej więcej na środku osi (tyle samo będzie odległości od skrzynki do środka ślizgacza i od huba wirnika ogonowego do środka ślizgacza). W tym trybie nie ma specjalnie potrzeby ustawiania kompensacji (czyli lekkiego kąta łopatek ogonowych), bo przy rozkręcaniu żyro samo "zatrzyma" próbujący uciec ogon lekko właśnie dodając kątów łopatkom ogonowym. W większości helików ustawienie ślizgacza na środku osi wirnika ogonowego powoduje, że łopatki ogonowe mają mniej więcej kąt 0 stopni.

POWODZENIA :)
GOOSKY RS4 | GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO | 3x QUAD RACER | 2x ESA COMBAT | Radiomaster TX16S | FPV Combat fighter | more at my profile on ZBRC
Awatar użytkownika
hantom
Stały bywalec...
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 6 razy

Postautor: hantom » 7 wrz 2016, o 20:01

Drewniane łopaty (zależnie od tego jak się trafi) mogą się nie dać wytorować :/ Fakt , tanie są ale z czegoś ta cena musi wynikać. W każdym razie do zawisu się nadają :D Ale pomyśl może o szklanych chociażby już do postępowych lotów itp.
A ogon będzie trzymało tylko w AVCS/HH, dla normala mechanicznie sobie kąt łopatek ustawiasz na ogonie (ale kto tak lata hmm ?), w ogóle flybar zobaczyć teraz to już rzadkość :grin2: a z systemem FBL to już w ogóle :kopara: :)
Prosiak z gatunku miniaczego
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Kontaktowanie:

Postautor: Galo82 » 7 wrz 2016, o 20:16

No właśnie jest problem z orczykiem, serwa ogonowego, nie da się orczyka założyć żeby w neutralu był idealnie pod kątem 90stopni, a subtrimem w apce tego nie zrobie raczej nie powinenem chyba.. przy FBL, teraz rozumiem :)

Ma ktoś coś takiego ?
http://www.ebay.com/itm/FTDI-FT232RL-US ... SwLVZVgqvj
Fr-Sky X-lite Pro
Awatar użytkownika
zborecque
Lider forum...
Podziękował: 108 razy
Podziękowano: 119 razy
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 7 wrz 2016, o 20:23

Nie, subtrimem nic nie ruszaj. Na ogonie wszystko na 0. Zainstaluj zatem orczyk możliwie blisko 90 stopni. Jak masz to wypróbuj np. orczyk 6-ramienny: może być tak, że jedno z ramionek da się ułożyć bardziej na 90 stopni niż pozostałe.

Wysłane z tapatalk. Android forever.
GOOSKY RS4 | GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO | 3x QUAD RACER | 2x ESA COMBAT | Radiomaster TX16S | FPV Combat fighter | more at my profile on ZBRC
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 48 razy

Postautor: Pan Byku » 7 wrz 2016, o 22:06

A co do łopat, to z tymi szklanymi też nie jest tak kolorowo. Przy krecie potrafią sporo energii przenieść na głowicę i cały model w ogóle, a drewniane zaś, spożytkują tę energię by się roztrzaskać. Ja bym latał na drewnianych jak lekkie roztorowanie nie przeszkadza, a przy większym ogarnięciu przesiadka na jakieś tanie węgle np. tarota.
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Kontaktowanie:

Postautor: Galo82 » 8 wrz 2016, o 06:23

Właśnie dlatego kupiłem drewniaki z pełną świadomością ich wad i zalet. Zaczynam dopiero i pewnie jeszcze nie raz roztrzaskam Galohk v2
Fr-Sky X-lite Pro
Awatar użytkownika
mikegsx400
Lider forum...
Podziękował: 134 razy
Podziękowano: 167 razy

Postautor: mikegsx400 » 8 wrz 2016, o 07:15

Co do drwniaków to masz najlepsze jakie można dostać na naszym rynku (tzn te w foliach), potluklem ich kilkanaście par, nigdy nie było problemów ani z wyważaniem ani z torowaniem. Unikaj za to drewnianych malowanych, kupiłem w sumie że 3pary, wszystkie były krzywe :/
"...możesz być znacznie szybszy, nie myśl o tym, po prostu to zrób!"
Awatar użytkownika
marek_c4
Lider forum...
Podziękował: 18 razy
Podziękowano: 57 razy
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 8 wrz 2016, o 07:40

Aktualnie swoją 450-ką Pro DFC, latam na takich łopatach:
http://www.banggood.com/GARTT-450-RC-He ... 64586.html
Nie miałem na razie żadnych kłopotów z torowanie czy wyważaniem
a do tego stosuję takie orczyki:
http://www.banggood.com/Tarot-DFC-Parts ... 31603.html
Jak na razie są bardzo OK - przy krecie pięknie się łamią przejmując siłę uderzenia, a tym samym oszczędzając serwa :thumb:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...

Postautor: Adam12 » 8 wrz 2016, o 16:33

hantom pisze:... w ogóle flybar zobaczyć teraz to już rzadkość :grin2: a z systemem FBL to już w ogóle :kopara: :)

Spoko, spoko - ja sobie zrobię jak Kula zrobił: viewtopic.php?f=83&t=5774&view=unread#unread . Plus taki, że u mnie nikt z was mnie nie widzi to podśmiechujek nie będzie :ugeek: :banana:
Awatar użytkownika
hantom
Stały bywalec...
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 6 razy

Postautor: hantom » 8 wrz 2016, o 22:37

A powiedzcie mi, zważyłem reksia i do lotu będzie jakoś 940-960gramów. To dużo czy mało?
Rura jest od 480 ale łopaty 325mm. Głowica DFC tarotowa i pakiet gens ace 6s 1250mAh ;)

@Edit:
Pochwale się jeszcze że trochę powalczyłem na DX6i, w Brainie na sztwyno gain dla ogona ustawiłem, A na kanale od gryo (przełączniku)
ustawiłem sobie autolevel :banana: :banana:
Na próbach bez głowicy, łopat itp. bo wszystko muszę poustawiać, patrząc po ruchu orczyków działa ok. Ale wszelkie próby lotne dopiero za kilka dni ale już się cieszę bo jest nadzieja mniejszej ilości kretów :banana: :banana:
Prosiak z gatunku miniaczego

Wróć do „Align i jego klony”