Tarot ZYX, ZYX S2

Czy ktoś jeszcze pamięta flybara?
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 15 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Galo82 » 14 paź 2016, o 08:10

Ja na swoje pierwsze zawisy, dałem default, i było ok, nie miałem problemu z utrzymaniem zawisu tyłem np.
2 x XL Power 380 I XL Power 550 I OXY4max I OXY2 SH I
Fr-Sky X-lite Pro
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 60 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 14 paź 2016, o 15:54

Adam12 pisze:Jak na pierwsze loty ustawić ZYX-S2 ? Pre-set parameters dać "default" czy "3D flight" ? Zakładka "Basic" - roll/pitch/tail - agility, total gain.

Jak ustawiałem ostatnio Mareckiemu ZYXS2 w Tarocie 450 - to na default tańczył jak wróbel na gumie od gaci - na 3D jest OK tylko trzeba uwazac z Gainem na cyklice
ale ostatecznie to gainy trzeba dociągnąć w zależności od wibracji
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Podziękował: 86 razy
Podziękowano: 77 razy

Postautor: Adam12 » 14 paź 2016, o 16:28

Dzięki. Ustawiłem fabryczne 3D. Właśnie zakończyłem test. Kretem. Przy starcie przechylił się w lewo i cześć. Jak testowałem patent Kuli czyli ZYX S2 + flybar (bez odważników) chodziło nieźle na "3D". Przy starcie FBL generuje przechył ?
XL Power 380; ParkMaster Pro; Spektrum DX8
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 14 paź 2016, o 16:49

to jest właśnie to gówno nie fbl - Mareckiego i Marka u nas odwalał dokładnie to samo
jak ustawiasz 3d fabrycznie trzeba zapamiętać i suwak z gain ściągnąć niżej lub tak jak jest w default potem go podnosić
Patent Kuli jest dobry ...
przepraszam zapomniałem żeby to napisać
inna sprawa ze masz wibracje które go mylą - w skrajnych przypadkach Brain y też tak gupieją
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Podziękował: 155 razy
Podziękowano: 244 razy

Postautor: pkali » 14 paź 2016, o 17:17

Rada na przyszłość... nie można ruszyć helikiem podczas uzbrajania ponieważ nie działa cyklika. Ta zablokowana cyklika też mi kiedyś położyła model, na szczęście podczas rozkręcania wirnika i nic się nie stało. Od tamtej pory za każdym razem ruszam drążkiem i sprawdzam, czy wszystko działa. czasami zdarzy się, że trzeba fbl uzbroić jeszcze raz.
XLPower 520, protos 380, xl380, protos mini, gaui MX3, oxy2, omphobby M2, omphobby M1
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...

Postautor: Adam12 » 14 paź 2016, o 17:50

MASA pisze:to jest właśnie to gówno nie fbl - Mareckiego i Marka u nas odwalał dokładnie to samo
jak ustawiasz 3d fabrycznie trzeba zapamiętać i suwak z gain ściągnąć niżej lub tak jak jest w default potem go podnosić
Patent Kuli jest dobry ...
przepraszam zapomniałem żeby to napisać
inna sprawa ze masz wibracje które go mylą - w skrajnych przypadkach Brain y też tak gupieją

Wibracji nie było - głowica nówka sztuka (była). Zastanawia mnie expo w nadajniku aile i elev. Ustawiłem jak w ZYXie pisze na +40 (DX6i)

pkali pisze:Rada na przyszłość... nie można ruszyć helikiem podczas uzbrajania ponieważ nie działa cyklika. Ta zablokowana cyklika też mi kiedyś położyła model, na szczęście podczas rozkręcania wirnika i nic się nie stało. Od tamtej pory za każdym razem ruszam drążkiem i sprawdzam, czy wszystko działa. czasami zdarzy się, że trzeba fbl uzbroić jeszcze raz.

Uzbroił się OK, machnął ogonem jak w książkach piszą, led był czerwony.
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 14 paź 2016, o 18:18

To dziwne tam tak jest w instrukcji? - Ja żadnego ZYXa tak nigdy nie ustawiłem...
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...

Postautor: Adam12 » 14 paź 2016, o 18:37

MASA pisze:To dziwne tam tak jest w instrukcji? - Ja żadnego ZYXa tak nigdy nie ustawiłem...

W menu "setup" są ustawienia apek "example" - aile elev exp = D/R&exp->EXP = +40% (ustawienia pod DX7). Dla 8FG (Futaba ?) jest -40%. Przyjąłem, że Spektrum to Spektrum, ale strasznie wysoko. Na flybarze mam 10-15%.

img_1.jpg

Dlaczego "gówno" ? Parę osób chwaliło tu ZYX-S2. Rozumiem, że inne może być lepsze, ale z budżetowych fbli niby całkiem OK.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 14 paź 2016, o 18:58

OK. to ja ustawiałem pod dwie DX6 i DX9 i na apce robiłem wszystko liniowo
Co do "g...na" to co można powiedzieć o fbl-u który odwala takie akcje, albo delfina, albo się gubi bodajże po 12piro lub flipach
to do czego on się nadaje
Z budżetowych to widziałem że ludzie sprzedają po 2-3stowy np. BeastX w wersji 2.0 - to jest budżetowy fbl
Przypomnij sobie ile za niego zapłaciłeś i odejmij to od tych trzech 2-3stów i zapamiętaj różnicę
a potem jak się zdarzy podobna akcja i podsumujesz koszty naprawy modelu i stracony czas - to, przypomnij sobie i odpowiedz na pytanie czy było warto
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Awatar użytkownika
El Grey
Stały bywalec...
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 22 razy

Postautor: El Grey » 15 paź 2016, o 06:49

Dosadnie... ale niestety prawdziwe, ja wywalam swojego bo już nie mam ochoty się z nim męczyć :?
CX 450pro v5 DFC, CX 450 Black Angel, Protos 380, Goblin 380, Goblin 500, PA Extra 260 SPEKTRUM DX8 G2
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 15 paź 2016, o 08:47

Jak masz wyrzucić to mi daj (kupie za darmo) :D

Nie wiem o co wam chodzi. Mi nigdy sam z siebie zyx nic nie odstawił. Jednym argumentem żeby kupić braina do drugiego modelu jest autolevel.

A ten test robiłeś tez prawym drążki czy tylko throttle? Jak zatrzęsiesz modelem w trakcie logowania to się zdarza ze zyx nie zaloguje się poprawnie. Wtedy działaja kąty ale nie działa pochył i przechył tarczy. Dlatego zawsze warto macha dwoma drazkami.

Takie testy trzeba zawsze robić. Brain w tym zakresie odstawił mi kilka razy gorsze pikusy. Zalogował się prawidłowo ale w zreversowanej postaci... teraz nie tylko sprawdzam wszystkie drążki czy reagują ale też patrze czy w prawidlowa stronę.
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...

Postautor: Adam12 » 15 paź 2016, o 09:04

miruuu pisze:...A ten test robiłeś tez prawym drążki czy tylko throttle? Jak zatrzęsiesz modelem w trakcie logowania to się zdarza ze zyx nie zaloguje się poprawnie. Wtedy działaja kąty ale nie działa pochył i przechył tarczy. Dlatego zawsze warto macha dwoma drazkami...

Usiłowałem wystartować. Powoli zaczął się ślizgać i walnął na lewo. Testu drągów nie robiłem. Zalogował się niby dobrze. Do tej pory jakoś zawsze model latał bez większego problemu (na dziadowskim żyrku), a krety były zwykle spowodowane brakiem umiejętności czy szarżowaniem. Jak chcesz to ci tę S2 sprzedam :D Nie za darmo :D
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 15 paź 2016, o 09:08

Ja kupuję tylko za darmo
Nauczka dla żuczka - FBLa trzeba sprawdzać. Każdego. Zyx na 50% się nie zaloguje jeśli zatrzęsiesz modelem. Kwestia przyzwyczajenia lub postawienia stołu z kamienia :)
Ale sama zamiana na inny system wiele nie zmieni - i tak będziesz musiał sprawdzać.
Moim zdaniem miałeś klasyczna sytuacje. Model wystartował bo kąty działają w takiej sytuacji. Nie byłeś jednak w stanie skorygować przechyłu bo tarcza nie reagowała na prawy drążek.
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 15 paź 2016, o 09:11

Trudno się licytować ale z 5ciu brainow i ikona tylko raz miałem gnój przy logowaniu, tarcza się przechylała - glownie dla tego ze brain wskazywał w ten sposób błąd od jednego z serw jak się okazało.....
Każdy fbl ma swoje błędy - BX jak jest wytrzęsiony potrafi zalogować się bez wychyleń tarczy tylko ze skokiem ogonem i gazem
Ale to ciągle jeden jedyny błąd
Natomiast z każdym zyxem który miałem w rękach był problem, taki ze ludzie prosili o pomoc
Ja sam nauczyłem się jego błędów a raczej pokretna ścieżkę ich omijania wyłącznie metoda prób i doświadczeń.
I szczeze mówiąc, zwłaszcza w kontekście pierwszych prób z modelem, to kompletnie bez sensu żeby tracić czas na naukę tych kaprysow, bo zajmuje to masę czasu. Efekt jest taki ze jak już umiesz to możesz powiedzieć ze dziala a jak nie umiesz to rozpierdalasz model z przyczyn które praktycznie nie występują w innych systemach

Sent from mTalk
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...

Postautor: Adam12 » 15 paź 2016, o 09:20

@Miruu - ale logowałem go na blacie i wiem żeby nie tykać dokąd nie skończy. Machnął ogonkiem, zapalił czerwoną lampkę. Może miał zły dzień. Zgłosił się do pracy, a potem odpuścił :lol: Nie wiem. Na razie złożyłem kretowe zamówienie więc mogę spokojnie wybrać się ..... posprzątać auto :rotfl:
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 15 paź 2016, o 10:29

Wiem wiem. Mi tylko się o to rozbiera, że niezależnie od systemu test sprawności przed startem dobrze mieć we krwi.
Zaletą ;) zyxa jest to, że jeśli to pierwszy system to szybko nauczy dobrych nawyków na przyszłość :D
Awatar użytkownika
gumi
Elita forum...
Podziękowano: 33 razy

Postautor: gumi » 15 paź 2016, o 11:04

Nie bez przyczyny w instrukcjach systemów fbl zalecane jest przeprowadzenie przed lotem testu reakcji tarczy i ogona na odchylenia/przechylenia modelu. I to niezależnie jaki to system. Taka LISTA KONTROLNA przed startem.

Osobiście widziałem podobną przewrotkę przy starcie do opisanej powyżej (u kol. Witka); nie sprawdził reakcji tarczy, połamał łopaty, a system był ORYGINALNY, produkcji Mikado!

Używałem dwóch ZYX'ów; jeden działa idealnie, (zachęcony sukcesem nabyłem drugiego) a drugi ma czasem kaprysy, a to jedno serwo się nie zaloguje, to przy starcie ściąga w lewo. Zdarzyło mu się wylogować w locie, ale przyczyną był wadliwy BEC Castla który, jak wykazały testy z użyciem oscyloskopu potwornie zaczął siać składowe zmienne na wyjściu. Nawet Brain nie chciał się na nim zalogować, choć klasyczny odbiornik z podłączonymi serwami reagował poprawnie.

Z ZYKS'em to trochę jak na loterii; zależy na jaki egz. się trafi.

I bardzo często te "sprawiające kłopoty" są wprowadzane na rynek wtórny, zamiast trafić do utylizacji.
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 15 paź 2016, o 14:15

miruuu pisze:Wiem wiem. Mi tylko się o to rozbiera, że niezależnie od systemu test sprawności przed startem dobrze mieć we krwi.
Zaletą ;) zyxa jest to, że jeśli to pierwszy system to szybko nauczy dobrych nawyków na przyszłość :D

To fakt

że brak testu sprawności - to akademickie przewinienie
a zdarzenie Adama - powoduje że dbamy o rutynę

Sent from mTalk
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 16 paź 2016, o 22:14

Tak dla potomnych, nagrane dzisiaj przy okazji...

W taki sposób zachowuje się źle zalogowany Zyx. Cholernie zmyla to że działają kąty. Na szcześnie nigdy nie zalogował mi się z rewesami.
Dzisiaj na 18 lotów źle zalogował się dwa razy. Raz na wietrze a drugi raz jak mi Hantom łapy w model pchał przy logowaniu ;) Tak to było ok.

Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...

Postautor: Adam12 » 17 paź 2016, o 07:44

Dobrze widzieć. Ja postanowiłem, że mój model pozostanie FB. FBL będzie w innym.

Wróć do „Systemy FBL”