T-Rex 470L

Align po nowemu...
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 193 razy

Postautor: Jazz » 21 lis 2016, o 13:45

Mi nie przeszkadza żadna firma, i mam prawo krytykować i chwalić dowolne produkty dowolnej firmy.
Nie sugeruje nikomu czym ma latac, ani nie oceniam nikogo przez pryzmat tego co używa.
Miałem , mam i będę mial produkty różnych firm, w tym tez i aligna więc nie jestem przywiązany do jakiejs konkretnej marki.
Co nie znaczy ze każdym kolejnym modelem trzeba się zachwycać i bezkrytycznie podchodzić - napisałem jakie są zalety, napisałem też o wadach.
Nie sprawi to że wszyscy będą latać tymi samymi modelami, bo zwyczajnie każdy ma inne priorytety kierując się zakupem.

Co do komentarzy Mirka - mialem taki problem z trexem 450 pro kiedyś, następnie w oxy 3 (tutaj na niskich obrotach) i niestety wielkość łopatek nie rozwiązywała w 100% mankamentów ogona.
Sam zreszta w oxy to czułeś jak testowaleś.

Nie ma modeli idealnych, bo te które technicznie /jakościowo są super, są strasznie drogie a i tak jakieś kwiatki techniczne się trafiają.
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 60 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 21 lis 2016, o 14:55

miruuu pisze:
MASA pisze:myślę że to była ironia z tym wrażeniem...
Dlaczego?

Mirru - domyślam się że wyślesz mi parametry identyczne lub niemalże identyczne do tych co ja ustawiłem w brainie
jeśli tak będzie to ja stoję na stanowisku że ogon nie trzyma tylko włuczy się jak kita - tak jak napisałem wcześniej; puszcza w locie w lewo na zyletkę z ogonem do dołu - a w prawo szarpie
w porównaniu do tego jak mam ustawiony G380 - to nie jest trzymanie ( jeśli mogę porównywać )
miruuu pisze:
MASA pisze:Co do regulatora to umówmy się, że to że poddaję go jeszcze próbom i że rozgryzłem jak się go konfiguruje to w pełni się mieści w definicji słowa hobby
A co się z nim dzieje? Od kiedy przestałem zmieniać idle w locie nie miałem z nim już żadnych problemów. Ale od tego czasu zrobiłem nim dopieor ok 40 lotów więc zbyt wcześnie na konkretne wnioski z mojej strony...

z mojej strony wygląda sprawa tak, że to obecnie najgorszy regulator pod względem konfiguracji i użytkowania z jakim miałem styczność - a trochę nad nim posiedziałem i wiem że już więcej w nim się nie wymyśli
do tego nie wiem jak tobie ale mi przeszkadza że nie mogę zmieniać idli w locie / zwłaszcza teraz kiedy jeszcze ustawiam model. Nie mówię, że nie dział ale znacznie odbiega od standardu dzisiejszych esc - zauważ że nawet Yepy z przed pięciu lat, działają przejrzyściej..
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 21 lis 2016, o 15:20

Ogon - no mam nadzieje, ze u Ciebie będzie juz wtedy jak u mnie. jeśli nie to nie pozostanie Ci nic innego jak poczekać na ten nowy wałek :/

Regulator:
- ustawienia - na pewno nie podoba mi sie ograniczona ilosć ustawień. O ile w tym modelu z tym silnikiem działa prawidłowo, nie jestem pewien czy równie dobrze działałby z innymi silnikami w których trzebaby troche dopasowac parametry
- ustawianie ustawień ;) - na początku odrażało mnie merdanie throttle, tym bardziej, że nie mam normala i musiałem zmieniać krzywe specjalnie na tą potrzebę. mam to już za sobą więc leje na to, ale nie ogarniam dlaczego stary poczciwy yep może mieć prostą tanią kartę i mnogośc ustawień a ten nie
- idle: no to jest kompletna porażka, być może jest to jeszcze do weryfikacji bo gdy bawiłem się idlami to miałem ustawione w taki sposób że rozjeżdzały się względem sugerowanego zakresu. Być może to coś pomoże, ale szczerze to wątpie.

Jeszcze co do tego gova, który ustawia się za każdym razem od nowa... to mam w sumie pytanie bo sam nie wiem. Skoro ustawia sie od nowa za każdym razem to czy jeśli wsadzimy odrobinę słabszy pakiet to czy latając zawsze na tym samym idlu będziemy mieli niższe obroty?
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...

Postautor: Jazz » 21 lis 2016, o 15:36

Dokładnie tak - i takie jest w zasadzie sens tego trybu governora, czyli dostosowuje się do aktualnej kondycji pakietu.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 21 lis 2016, o 15:50

No to w takim razie wg mnie to zdecydowana wada tego regla. Co innego gdyby ta opcja była do wyboru, ale tutaj jesteśmy zdani tylko na takiego gova.

Jeśli spadają lub rosną obroty w zależności od pakietu a gain jest na tym samym poziomie to ciężko trafić z ustawieniami żeby zawsze było dobrze. Mając niektóre pakiety mocniej zużyte wolałbym je dojeżdzać bardziej (i wreszcie dobić) ale trzymać jednak obroty na zawsze tym samym poziomie.

Teoretycznie mnie ten problem nie dotyczy bo cały komplet pakietów mam z jednego rzutu i dbam o to żeby wszystkie miały równy przebieg. Potrafię sobie jednak wyobrazić frustrację kogoś kto ma np 3 używane turnigy, 3 gensy a teraz sobie kupi 3 nowe SLSy i próbuje na tych 9 pakietach ustawić problematyczny ogon ;)
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...

Postautor: Jazz » 21 lis 2016, o 16:38

We wszystkich reglach które mialem okazji używac zawsze byly obie opcje - czyli zarowno jednorazowa kalibracja jak i każdorazowa.
Dziwne że tutaj nie zrobili także jednorazowej.
A może cos przeoczyliście ? może jednak jest tyle że w magiczny sposób sie ja uaktywnia ?
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 21 lis 2016, o 17:13

Może i się uaktywnia, ale dowiemy się o tym przy następnej poprawce/upgradzie. Darmowej lub płatnej ;)

Tu jest prosty wybor:
- brak softstartu
- softstart
- softstart z governorem.

Wsio.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 21 lis 2016, o 17:58

Align wydał właśnie upgrade set... takie rzeczy chwile po premierze to dla mnie marketing poziom żenada.
Ciekawe co jeszcze zaplanowali na później nim ruszyli z pełną produkcją...

Obrazek
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...

Postautor: Jazz » 21 lis 2016, o 18:17

to wywal ten gówniany regiel i kup hw 60 lub 50.
reszta elektroniki chyba jest ok.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 21 lis 2016, o 18:59

Ale co zyskam tym ze go wywale?
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 21 lis 2016, o 21:01

ze nie będzie przydychał - a propose wyślij mi te ustawienia co masz sobie sprawdzę
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 21 lis 2016, o 21:14

Kurde momentami mam wrażenie, że jak gadamy to mamy dwa różne modele :)
Puściłem właśnie maila.
Z rzeczy nie-defaultowych zwróć uwagę na:
- ogon I, D
- kompensację kątów
- kompensację tarczy

Poziomem samego Gaina się nie sugeruj bo merdałem nim z poziomu nadajnika jeszcze po tym jak odłączyłemm od kompa.

Obroty mam obecnie ustawione na poziomie 88, ale skalę mam od -100 do +100. Jeśli u Ciebie skala jest od 0 do 100, to oznaczałoby że mam obroty na poziomie ok 94%.
Z testów, które robiłem ogon NA PEWNO nie będzie dobrze trzymał na niższych obrotach. I na pewno będzie troche lepiej jeśli podkręcisz jeszcze troche. Mi jednak wyższe obroty nie odpowiadały bo był dla mnie zbyt sztywny (Kowal nie zna tego słowa).
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 21 lis 2016, o 21:15

Wsadź cokolwiek ustawialnego- YEP'a, HW etc. Nie śledzę wątku ale te problemy z ogonem to nie kiepsko działający gov?
Helikoptery
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 21 lis 2016, o 21:16

Dodam jeszcze, że te obroty które mam obecnie są na poziomie ok 3100. Przy tym poziomie model lata fajnie. Ma sporo powera (zdecydowanie więcej niż miniak) i nie jest już taki sztywno-dziki jak na wyższych.
Jeżeli większe łopatki na to pozwolą (bo te na pewno nie) chętnie zejdę z obrotami do ok 2800-2900. Przy jego wadze i tak będzie przyjemmnie szarpał a będzie bardziej pod moje preferencje sterowania.
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 21 lis 2016, o 21:16

a jak mam podejrzeć jakie wartości ustawiłeś?
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 21 lis 2016, o 21:17

wojtekr pisze:Wsadź cokolwiek ustawialnego- YEP'a, HW etc. Nie śledzę wątku ale te problemy z ogonem to nie kiepsko działający gov?

ale chyba nikt tego nie łączy
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 21 lis 2016, o 21:19

ne wiem, nie jestem w temacie ale hardcorowo ustawiony gov może szarpać ogonem, nie? A jak piszecie, że ten gov to jakaś lipa to może to to?

Ale ponieważ nie czytałem całości i jak to przetestowaliście to już nic nie mówię :)
Helikoptery
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 21 lis 2016, o 21:20

miruuu pisze:Dodam jeszcze, że te obroty które mam obecnie są na poziomie ok 3100. Przy tym poziomie model lata fajnie. Ma sporo powera (zdecydowanie więcej niż miniak) i nie jest już taki sztywno-dziki jak na wyższych.
Jeżeli większe łopatki na to pozwolą (bo te na pewno nie) chętnie zejdę z obrotami do ok 2800-2900. Przy jego wadze i tak będzie przyjemmnie szarpał a będzie bardziej pod moje preferencje sterowania.

Jak sobie śledzę tę dyskusję - to dochodzę do wniosku, że twierdząc lub określając względnie jak lata model niestety trzeba mówić o własnych preferencjach ...
kiedyś napisałem że X3 na plastiku latała szmatławie - dla mnie tak bo nie była dostatecznie sztywna
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 21 lis 2016, o 21:21

wojtekr pisze:Wsadź cokolwiek ustawialnego- YEP'a, HW etc. Nie śledzę wątku ale te problemy z ogonem to nie kiepsko działający gov?

Myśle, że nie. Jeśli wątku nie śledzisz to tak w pigułce:
- trex ma bardzo wujowe przełożenie ratio na ogonie (ok 3.5)
- do tego ma jakiś problem z wałeczkiem (lekki luz).

Pierwsze powoduje to, że żeby ogon trzymał przy szarpaniu trzeba podkręcić mocno obroty (minimum 3100) i przegrzebać ustawienia zaawansowane w brainie.
To drugie powoduje oscylacje u Masy.

Na pierwsze Align odpowiedział większymi łopatkami. Zamiast 69mm proponuje teraz odpłatnie 74mm.
Na drugie odpowiedział poprawionym wałeczkiem, którego zobowiązał się oddać po darmości tym co zakupili model.

Jeśli chodzi o samego gova to trzyma ok. Głupieje jednak gdy zmieniasz idle w trakcie lotu. Czyli skazany jesteś na jednego w trakcie lotu. Mieć możesz kilka, ale dobrze jest zdecydować się przed lotem na jeden :masakra:
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 21 lis 2016, o 21:22

wojtekr pisze:ne wiem, nie jestem w temacie ale hardcorowo ustawiony gov może szarpać ogonem, nie?

zgadza się, sa takie zielone Castle Creature czy jakos tak - one tak mają ... :D
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770

Wróć do „Align - nowa seria”