PiotrS pisze:Okucia od X3, a hub?
Dziś miał miejsce odcinek 9 czyli kolejne pomiary, pomiary, pomiary.
W przerwie przyjechał Wojtanek i na trawniczku ulotniliśmy Goblina 380
Poleciał pięknie i dostojnie przy 1 próbie a potem odjechał z Wojtankiem w siną dal.
Następnie podejście nr 10 i montaż kupionych jakiś czas temu okuć od X3.
Hub i gumki oryginalne bo po dokładnych pomiarach doszedłem iż hub jest prawie idealny.
Do zamontowania okuć X3 użyłem szpindla od X3, który i tak sporo za długi został uzupełniony połówkami zapasowego radiala i innymi cienkimi podkładkami.
Początkowo zamontowałem okucia X3 bez upgrade-u i poszedłem oblecieć. Latało się idealnie ale po locie okucia dostały mega luzów (to wina gaui

)
Pod koniec dnia wyszperałem jeszcze chwilę czasu i zamontowałem upgrade okuć x3 od gaui co wykasowało luz (element obowiązkowy za 16 złotych).
Przy okazji stwierdziłem iż mało miejsca na łopaty zostaje w okuciu więc połówki radiali razem z wszystkimi podkładkami dystansującymi wywaliłem z wnętrza okucia i dałem między głowicą a okuciem (za chwilę doedytuję i wrzucę foto

Ten ruch sprawił iż kulki wylądowały idealnie na środku głowicy przez co popychacze będą idealnie pionowo!!!
Kolejne plusy okuć gaui są takie iż kulkę można zamontować w 3 pozycjach a wybór najbliższej sprawia iż geometria jest prawie identyczna do oryginalnej.
Kolejna mała rzecz, która cieszy to gniazdo nakrętki dolnej, które pozwala przykręcić łopaty bez użycia kombinerek (podobnie jak w g380).
Podejście nr 11 i oblot już po zmroku pod latarnią zakończony sukcesem!!! Model lata idealnie na domyślnych ustawieniach. Lekki, cichy, zwinny, szybki.
Dla fanów bling są zawsze okucia X3 w wersji CNC ale ja na razie poużywam na tanich plastikach. Docelowo pewnie wrócę do szerszych gumek X3 bo i tak jest miejsce na szpindlu.
Gumki X3 będą pewnie lepsze od sztywnych gumek chase, które na zimnie się słabo sprawdzają.
Myślę iż luzami w tarczy można się na razie nie przejmować bo to głowica i/lub okucia powodowały trzepanie a nie tarcza.
Poza tym ta moja tarcza klejona klejem anaerobowym się na razie trzyma i dobrze sprawuje w locie.
Pod choinkę zamówiłem sobie jeszcze głowicę devila 380, która powinna ładnie się zgrać z okuciami gaui X3 i kulka też wypadnie na środku

Finalnie mam nadzieję zostać przy głowicy d380 i okuciach x3 z gumkami x3 lub d380 a szpindel albo devil, albo chase, albo x3 cnc - sie zobaczy

iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał