Futaba 14SG

Futaba jak futaba...
Awatar użytkownika
szymonstempien
Stały bywalec...
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: szymonstempien » 26 kwie 2016, o 16:15

Całkowicie się zgadzam Kula.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
kubacki
Lider forum...
Podziękował: 114 razy
Podziękowano: 67 razy

Postautor: kubacki » 18 gru 2016, o 20:05

Witam pisze w imieniu kolegi który nie posiada jeszcze konta na naszym forum.
Niestety jestem zielony jeśli chodzi o Futabe i niestety nie pomogę a uparl się właśnie na tą firmę dlatego zwracam się do was koledzy . Pytanie która i dlaczego
Oto linki :
http://allegro.pl/futaba-t10j-oryginaln ... 33837.html

http://allegro.pl/futaba-t-14-sg-lipo-7 ... 93918.html

Pozdrawiam
Goosky S2 Legend
XL Protos 380 V2
Spektrum NX10
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 193 razy

Postautor: Jazz » 18 gru 2016, o 20:14

Niech napisze do rcforever.pl i zapyta ile tam policza - niezaleznie od tego ktore wybierze.
Bo gwarancja uruchomieniowa to slaba opcja - jak sie okaze ze roznica od nowego to 200 zl np to lepiej nowe na gwarancji.
Awatar użytkownika
kubacki
Lider forum...

Postautor: kubacki » 18 gru 2016, o 20:22

Bardziej chodzi o to który model bo mnie akurat modulacje w których pracują nic nie mówią
T14SG dodatkowo obsługuje FASST, i dlatego padło pytanie który model, ilość kanałów w obu jest aż nadto wystarczająca.ktora konstrukcja jest nowsza itd itp
Goosky S2 Legend
XL Protos 380 V2
Spektrum NX10
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 18 gru 2016, o 20:39

14SG obsługuje Fasst Test czyli między innym ma telemetrię- jak podpasuje gabarytami to polecam.
Helikoptery
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 18 gru 2016, o 21:00

T14SG jest radiem z wyższej półki, wiecej możliwości, lepsza jakość wykonania, lepsze gimbale, lepszy i szybzy link Fasst Test z telemtrią choć na pewno Fhss też nie zerwiesz. Oczywiście same odbiorniki Fasst są sporo droższe.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 15 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Galo82 » 18 gru 2016, o 21:10

t10j też ma obsługę telemetrii, ale fakt t14sg jest lepsza.., ma link z t10j i wspomniany fasst, więc większy wybór odbiorników, mnie np w tych 2 lepiej pasuje rozwiązanie poruszania się po menu, za pomocą dzojstika.
2 x XL Power 380 I XL Power 550 I OXY4max I OXY2 SH I
Fr-Sky X-lite Pro
Awatar użytkownika
Leo
Domownik forum...
Podziękował: 5 razy

Postautor: Leo » 18 gru 2016, o 21:27

Tylko źe T10J ma telemetrię... w innym systemie (T-FHSS - to już piąty licząc FHSS, S-FHSS, FASST I FASSTest) - choć czujniki oczywiście te same co i w FASSTest(S.bus2).
T14SG z kolei nie obsługuje T-FHSS, także zostaliście ostrzeżeni. Z obiema będą działać jedynie odbiorniki S-FHSS.
Pod FASST jest sporo "alternatywnych" odbiorników w fajnych cenach. Te od FrSky póki co bardzo dobrze się u mnie spisują, więc i to polecam wziąć pod uwagę. Pod S-FHSS też takie są, ale wybór jest póki co mniejszy.
Tak więc polecam przeprowadzić dokładniejsze rozeznanie po internetsach i pomacać obie przed zakupem :)
Jak kupisz mi zapałki, to zrobię Ci helikopter...
73, SP6LEO
TT Raptor 50 E-Titan|Align TRex 450 Pro|Blade 130 X|Blade mCP X OBL|XK K120|Asssault Reaper 500
Futaba T14SG|Robbe-Futaba FX-18 V2
Kyosho PureTen EP Alpha 3|Reely P240 Hotlander|TT Naulantia|HK Bat 1
Awatar użytkownika
kubacki
Lider forum...

Postautor: kubacki » 18 gru 2016, o 21:47

Jakie są te "alternatywne" odbiorniki i gdzie można takowe kupić
Goosky S2 Legend
XL Protos 380 V2
Spektrum NX10
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 18 gru 2016, o 21:49

A tu jest też 14SG w niezłej cenie

http://www.helifreak.com/showthread.php?t=764342
Helikoptery
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Kontaktowanie:

Postautor: Galo82 » 18 gru 2016, o 22:03

2 x XL Power 380 I XL Power 550 I OXY4max I OXY2 SH I
Fr-Sky X-lite Pro
Awatar użytkownika
Leo
Domownik forum...

Postautor: Leo » 19 gru 2016, o 00:43

Są jeszcze Orange z HK pod FASST i S-FHSS. Pełno przykładów tu:
https://hobbyking.com/en_us/radios-rece ... utaba.html
Tylko na Orange GA400F (i jego odpowiednik S-FHSS też) radzę uważać, bo u mnie po upgrejdzie softu nie działał ze względu na zmianę norm w EU. I nie ma informacji o tym, żeby to poprawili.

Jeszcze z ciekawych jest coś takiego - odbiornik ultra-mikro z wyjściem tylko S.bus/CPPM: https://hobbyking.com/en_us/futaba-s-fh ... eiver.html (wersja S-FHSS) i https://hobbyking.com/en_us/fm800-super ... -cppm.html (FASST). To coś dla miłośników wyścigowców, są też wersje z dłuższymi antenkami. I te na pewno działają z nowymi wersjami EU.
73, SP6LEO
TT Raptor 50 E-Titan|Align TRex 450 Pro|Blade 130 X|Blade mCP X OBL|XK K120|Asssault Reaper 500
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 29 gru 2016, o 00:24

Stałem się posiadaczem Futaby 14SG, jako że jestem posiadaczem Spektrum DX18 to pewnie do niego się będę odnosił.

Radio nie jest nowe, ponoć ma pół roku, wyglada niestety jakby miało 4 lata. Nie z winy samej Futaby lecz poprzedniego właściciela który ją woził w skrzynce narzędziowej razem z młotkami, kombinerkami oraz ... (co to za rowek ? ) chyba z piłą mechaniczną która się przypadkowo właczyłą.
Jedynie wyświetlacz jest w dobrym stanie bo ma fabryczną folię ochronną.
Oraz części metalizowane, matowe metalizowanie nie nosi śladów użytkowania i rzeczywiście sprawia wrażenie metalu a nie imitacji metalu jak to jest w DX18
Złemu traktowaniu nie oparł się prawy drążek który lekko obcierał, wyglądało jakby jojstick się przesunął na ośce (szczeliny nie były równe ) i jak się pchało drążek do góry to przsy pracy na boki czuć było tarcie. Rozwiązałęm sprawę siłowo.

Apka przyszła w mode2 , niestety z ciasno pracującymi drążkami oraz trykotką na gazie.
I tu pierszy zonk :masakra: Wg instrukcji mozna ustawić wszystko w Mode1 ale w Mode2 ani oporu pracy gazu ani czy jest to trykotka czy gładka powierzchnia juz nie. !!!!!!
No i tu panowie do was którzy się przesiedli na Futabę zachwalają jakie to wspaniałe radio i jednocześnie latają helikiem z trykotką bo nie potrafili jej usunąć powiem tak, jesteście obłudni. !!!! :masakra:

Ja tak nie zamierzam tak latać więc śrubokręt w dłoń.
W środku okazało się że nie ma blaszki która robiłaby za tarcie, jest tylko trykotka :-( Chyba futabie się wydaje że to użytkownik musi przyjąć ich filozofię, no nie , na pewno nie ja. Dorobiłem sobie blaszkę bez zadziorka.
Ustawiłem drążki pod siebie czyli podobnie jak było w DX18. Nie zauważyłem w gimbalach futaby łożysk, ale skoro bardzo dobrze pracują to nie wnikam. Nawet jest troszkę lepiej niż w DX18 bo przy podobnej małej sile oporu sprężyn środek jest nieco mocniej akcentowany co mi odpowiada.

Następnie zabrałem się za update firmwareu, z 5 do 6. Tu też męczyłem się dusyć długo bo nie mam czytnika SD a tacholera nie czytała żadnej karty micro SD przez żadną przejściówkę :-( W końcu wykorzystałem aparat fotograficzny jako czytnik i jakoś poszło. Troszkę idiotyzm że 14SG nie korzysta z FS tylko wszystko zapisuje we własnym pliku.

Potem zacząłem ustawiać pierwszy model, na początek Racerka więc w zasadzie zero zaawansowanych finkcji, poszło nie tak szybko jak w Spektrumie. Poruszanie rolką w Spektrumie jest wygodniejsze. Plusem Futaby jest to że nie przesuwa cały czas o 1pk tylko przyśpiesza. Wybór przełączników w futabie jest też upierdliwy. W Spektrumie wystarczy ruszyć przełącznik i jest on wybrany, tu trzeba mieszać kciukiem przez sporą listę co trwa, a tu dwa timery, start/stop/reset, kilka AUXów.
Nazwa modelu mogła by być dłuższa.
Wykresy, np EXPo są bardzo pikselowate, zdecydowanie gorzej widać krzywe niż DX18 i w całej serii nowych aparatur spektrum.
Są też nieścisłości, w Function jest możliwość przypisania do kanału drążka i trymera (chyba że źle zrozumiałem), ale skasowanie trymera lub ustawienie na 0 nic nie zmienia, trymy dla drążków nadal działają, dopiero w kolejnym menu Trim Step można wyzerować i aparatura przestaje zmieniać trymy po kliknięciu. Szkoda że nie można ich usunąć z ekranu jak w Spektrumach.
Fajnie że timery można ustawić na rosnące z alarmem, tego mi brakowało w DX18. Brakuje przycisku reset, trzeba użyć któregoś przełącznika i tak jakoś dziwnie: brak jest bipnięcia :-) ale to już kwestia przyzwyczajenia.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...

Postautor: Jazz » 29 gru 2016, o 01:01

Trykotka - ustawilem blaszke tak ze drazek gazu dziala plynnie bez wymiany na jakis patent.
Kółko dla mnie dziala genialnie - ma przewage nad spectrum z 2 powodów.
Pierwszy to trwalosc - w każdym spectrum które mialem rolka się dość szybko zaczynała zacinać .
Poprostu aby nią coś zatwierdzić trzeba ją wciskać a mechanizm szybko się zuzywal.
Drugi- aby przewijac cos lub zmieniac wartosc trzeba sie nakrecic niezle ta rolka co mnie wkurzalo.
W futabie kolkiem sie to robi duzo wygodniej i szybciej.
Ekran - dla mnie to nie smartfon , w zupelnosci wystarcza mi i biadolenie ze rozdzielczość jest nizsza jest bez sensu - jak ustawiam krzywa to patrze na wartosci a sam wykres jest nadal czytelny chyba ze ma sie inne 14sg niz reszta świata.
Swoja droga pewnie przez ta rozdzielczość bateria trzyma 3 krotnie krocej w spectum 9 ktore jakosciowo mnie bardzo rozczarowalo.
Awatar użytkownika
Extra330
Domownik forum...
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Extra330 » 29 gru 2016, o 07:27

No tak, ale porównujesz najwyższy model od Spectruma ze średnią półką Futaby. Ja akurat jestem rozczarowany DX18. Pewnie dlatego, że od kilku lat latam MZ18 i jestem do niej przyzwyczajony. Na pewno Spectrum pracuje dużo dłużej na jednym ładowaniu bo nie ma kolorowego wyświetlacza. Faktycznie Futaba nie zauważyła, że są multirotory. W mojej Futabie można włączać i wyłączać terkotkę na gazie bez otwierania nadajnika, ale za to nie można w prosty sposób zmienić mode z 1 na 2. I tak pewnie można mnożyć różnice między jednym a drugim zaczynając od ceny :)
Pozdrawiam Władek
Gaui X2, X5, X7, MX3
Goblin 420, 500HPS3, 700C
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 29 gru 2016, o 08:06

Porównuję najwyższy model Spektruma, owszem ale praktycznie jest on nie wiele droższy od 14SG. Po drugie DX9 , oraz nowe DX8 mają takie samo menu i chyba gimballe co w DX18. Spektrum oczywiście też nie jest idealny, aby DX18 mnie zadowoliło otworzyłem je i rozciągnąłem sprężyny, sprężyny w gimbalach dx18 v1 są mocne, nie da się ustawić tak lellko jak fabrycznie przychodzi DX9, jak się poluzuje za dużo to nie trzymają środka, to samo dotyczy DX9, nie da się ustawić sprężyn aby pracowały tak mocno jak nawet najlżejsza pozycja z DX18 więc niektórzy będą niezadowoleni. Chyba największy zakres miał Hitech Aurora.

Poza tym DX18 zjechałem 3 lata temu jak go kupiłem, teraz piszę tu o SG14 a nie o Spektrumie :-)
Zapomniałem napisać że menu jak uważałem za nie intuicyjne tak nadal uważam :-) Wejście poprzez podwójne klikniecie (musi być szybkie) to coś do czego doszedłem po długim czasie :-) Nazewnictwo niektórych pozycji menu to chyba się wzięło z tłumaczenia japońskiego przez jakiegoś humanistę :-)
Biorę się dalej, model w apce ustawiony więc binduję odbiornik i podłączam się do quada :-)

Podlączenie przebiegło pomyślnie ale i tu wszystko robi się trudniej, (chyba że robię coś nie tak). End Point ustawia się mozolnie, nie dość że trzeba trzymać drążek w którymś kierunku to jeszcze trzeba wybrać odpowiednie pole. W Spekturmie pcham drążek do góry i reguluje się górny zakres, w dół i reguluję dolny zakres, w Futabie trzeba zmienić pole parametru. Dodatkowo zmiana rewersów powoduje odwrócenie pól więc dopóki się nie wybierze pola i nie spróbuje zmienić to nie wiadomo czy to górny czy dolny zakres, no chyba że się ma 3 lata doświadczenia :-). Rewers też ma wadę, zmiana rewersu powoduje że subtrymy się już nie zgadzają. Wynika to niestety z konserwatwnego podejcia do działania pierwowzoru czyli aparatur analogowych. Takie podejście plus brak wyboru przełączników poprzez ich ruszenie powoduje że ustawienie modelu trwa znacznie dłużej. Osoby które nie konfigurowali często modeli pod spektrumem nigdy nie potraktują tego jako wadę ale niestety jest to duży minus. Koledze który mi wpadnie ze spektrumem z nowej lini ustawię aparaturę w 2 minuty, tryby lotu, switche, timery, rewersy, endpointy, tu jak już będę wprawny to zajmie to co najmniej trzy razy dłużej. Wspomnianie wcześniej przyśpieszanie wartości podczas zmiany też do końca się nie sprawdza bo często dochodzi do przestrzelenia wartości, przykładowo chcemy ustawić 10, więć jedziemy z koglem moglem 1 2 3 4 5 15 :-O . Ale w spektrumie zmiana -100 na 100 jest bardziej koszmarna.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...

Postautor: Jazz » 29 gru 2016, o 10:26

Takie same odczucia miałem ustawiając pierwszy model - niestety jak sie używa jakiegoś systemu przez kilka lat, to ciężko się przestawić z marszu.
Inna sprawa że jak ktoś lata więcej niz jednym helikiem, to z drugim i kolejnym robi się dokładnie to samo co z spectrum :-)
Czyli kopie juz istniejącego i zmianę tylko tego co niezbędne (np czułości gyro etc).
Awatar użytkownika
Leo
Domownik forum...

Postautor: Leo » 29 gru 2016, o 12:26

@Kenobi36, co do trykotki upomnij się o nią u poprzedniego właściciela. W zestawie jest gładka nakładka na trykotkę i pasująca blaszka. Może jeszcze je ma.

Trzeba tylko to założyć i posmarować lekko smarem teflonowym :)

Co do zakresów pro tip: strzałki nad polami migają w zależności od kierunku wychylenia drąga/osi. Natomiast w Spektrum wygląda to o wiele przejrzyściej, w kwestii wyboru zakresu zmienianego parametru czy wyboru przełącznika.

Naciapciane z Redmi2
73, SP6LEO
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 29 gru 2016, o 12:58

Dzięki za info, nie pomyślałem o tym, dowiem się, ale sądząc po traktowaniu aparatury to pewnie wszystkie akcesoria dawno zostały posiane :-)

No tak migają, jest to jakaś podpowiedź, co nie zmienia faktu że i tak trzeba zmienić pole.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
Awatar użytkownika
Leo
Domownik forum...

Postautor: Leo » 29 gru 2016, o 13:41

Tak z ciekawości, co cię skłoniło do tego wyboru? :)
73, SP6LEO

Wróć do „Futaba”