T-Rex 500

Align, Tarot, Alzrc, HK, CopterX i inne kompatybilne wynalazki
Awatar użytkownika
stuf
Domownik forum...
Podziękował: 22 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: stuf » 28 lut 2012, o 07:09

Gmeracz pisze:Andrzej, nie jesteś pierwszy, bo kazdy z nas miał lub ciągle ma takie problemy. Określ dokładnie, czy rybkuje na boki czy w pionie?
Poza tym jak podpiąłeś wtyczkę jednożyłową do odbiornika w kanał 5? Żyła po której stronie? Do środka czy na zewnątrz?
No i zmierz odległość kulki serwa ogona od środka (no bez mikrometra, tak ogólnie).

Rybkuje na boki. Ustało to w momencie gdy zjechałem do 4% czułości gyro. Zgodnie z tym co napisałem regulacja gyro działa ale podpiołem pod 5 żółtą żyłę na górę. Kulkę teraz założyłem na ostatnim oczku i jest ok 13mm i nie zauważyłem różnicy vs 11 mm.
Pozdrawiam - Andrzej

Cessna 182, inne latadła
Awatar użytkownika
PiotrS
Olimp forum
Podziękował: 161 razy
Podziękowano: 240 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 28 lut 2012, o 07:34

Sprawdź te opory.
Jak chcesz, to mogę Ci pożyczyć żyrko mniej czułe na drgania.
XLPower i Protos rc-heli.pl
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 28 lut 2012, o 16:58

Heh, mam to samo serwo oraz żyrko i spisuje się świetnie w 500-tce.
OK, wygląda na to że żyrko się ciągle wzbudza, możliwe że z powodów:
- wyklucz jakiekolwiek opory jak ci pisał Piotr,
- jedna gąbka mu w zupełności wystarczy,
- kabel serwa do żyra - lepiej będzie gdy przy żyrku zostawisz parę cm. luzu a resztę przewodów zepnij bo ta sprężynka musi nieźle latać w powietrzu generując drgania (rozwijam myśl Ramotnego)
- jaki rodzaj serwa, DS/AS i DELAY ustawiłeś w żyrku? (dioda zielona czy czerwona?)
- orczyk - ja mam kulkę akurat na 14 mm. Llepiej jest z tym żyrkiem, jeżeli masz wychylenia serwa trochę za duże i je obetniesz funkcją LIMIT żyra.

Tu masz link do manuala ustawiania żyra 750: http://www.epheli.pl/index.php?name=News&file=article&sid=419
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
PiotrS
Olimp forum
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 28 lut 2012, o 17:12

Sławek, jeżeli się nie mylę, to gyro jest GP780. Instrukcja chyba nie jest ta sama.
Awatar użytkownika
stuf
Domownik forum...

Postautor: stuf » 28 lut 2012, o 21:39

Gmeracz pisze:Heh, mam to samo serwo oraz żyrko i spisuje się świetnie w 500-tce.
OK, wygląda na to że żyrko się ciągle wzbudza, możliwe że z powodów:
- wyklucz jakiekolwiek opory jak ci pisał Piotr,
- jedna gąbka mu w zupełności wystarczy,
- kabel serwa do żyra - lepiej będzie gdy przy żyrku zostawisz parę cm. luzu a resztę przewodów zepnij bo ta sprężynka musi nieźle latać w powietrzu generując drgania (rozwijam myśl Ramotnego)
- jaki rodzaj serwa, DS/AS i DELAY ustawiłeś w żyrku? (dioda zielona czy czerwona?)
- orczyk - ja mam kulkę akurat na 14 mm. Llepiej jest z tym żyrkiem, jeżeli masz wychylenia serwa trochę za duże i je obetniesz funkcją LIMIT żyra.

Tu masz link do manuala ustawiania żyra 750: http://www.epheli.pl/index.php?name=News&file=article&sid=419

- opory wykluczone - tak mi się wydaję bo przecież nie może latać jak żyd po pustym sklepie ten "mikserek" na popychaczu :vhappy:
- jest jedna gąbka
- kabel się ogarnie
- serwo DS - zielona dioda wszędzie
- limity ustawione imo idealnie
- żyrko to 780 ale dokładnie ta sama instrukcja

Jutro z Kowalem będziemy męczyć wszystko od zera.. poziom głowicy, wszystkie orczyki, popychacze, kąty łopat i pewnie torowanie, apkę itp.
Pożyjemy zobaczymy.. mam nadzieję że się wszystko uda. 3majcie kciuki !! :D
Ostatnio zmieniony 28 lut 2012, o 21:42 przez stuf, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam - Andrzej

Cessna 182, inne latadła
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 28 lut 2012, o 21:41

Piotr, masz rację że tam jest GP 780 ale zasada ustawiania jest identyczna :thumb:.
Nie wiem na ile Andrzej jest zaznajomiony z tym sprzętem, więc dałem linka do polskiej instrukcji aby wyjaśnić niuanse.
A dla ścisłości podaję link do manuala z tym samym serwerm: http://i.dslr.net/vbar/docs/k0/GP780_DS520_en.pdf

EDIT: W międzyczasie Andrzeju odpisałeś - nie ma bata, żyro wzbudza się bo dostaje sprzeczne informacje. Zrób prosty test -rozkręć go na zdjętych łopatach głównych i bez gumek na podwoziu oraz włącz w apce tryb normal dla żyrka. Zaobserwuj czy to zjawisko rybkowania będzie się pojawiać na ziemi po rozkręceniu na maksa wirnika.
Sugerowałbym też przełożenie kulki maks na zewnątrz i próbę lotu po ponownym ustawieniu limitów dla suwaka ogona.
Od śmigła... Sławek
Awatar użytkownika
stuf
Domownik forum...

Postautor: stuf » 1 mar 2012, o 15:04

Mały UP.
Wszystkie problemy rozwiązane w dniu wczorajszym przy olbrzymiej pomocy Kowala i Ramotnego. Model lata jak ta lala. Pomimo sprężynki na kablu gyra nic nie rybkuje (35% czułości a`la aurora 9) itp. wystarczyło aby Ramotny dostał apkę w ręce które leczą :) Wirnik główny imo ideał - tarcza ideał poziomu i reszta zgodnie z zasadą najpierw mechanika potem elektronika.
I jak to bywa gdy małpie da się brzytwę podjechałem na pobliską polankę. Wiało... :mad2:
Myśle.. odwagi... to tylko $ i czas...
Jakoś poszło ale był silny podmuch a zatem mikro kret - łopaty nietknięte :kopara: Potem parę podskoków i 30 sekundowy zawis tudzież walka moich palcy z wiatrem :P - lądowanie (nawet miękkie :juppi: )
Jestem z siebie dumny ! :juppi:
Niestety radość nie trwała długo. Po przyjeździe do domu patrzyłem się w niego niczym w pannę ze świerszczyka i coś mnie tkneło.. a mianowicie wysokość końca ogona od poziomu zero. Okazało się że przygiąłem belkę :gas: Ale to mnie w ogóle nie zniechęciło :banana:
btw. jak byście chcieli zakładać belkę z włókna węglowego to jakiej grubości w/g Was powinna być ścianka tej rurki ? Zastanawiam się nad małą rzeźbą i chcę określić stosunek opłacalności do jakości.
Pozdrawiam - Andrzej

Cessna 182, inne latadła
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 1 mar 2012, o 17:45

Odpuść na razie. Będziesz ją często wymieniał...
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
PiotrS
Olimp forum
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 1 mar 2012, o 18:21

Awatar użytkownika
stuf
Domownik forum...

Postautor: stuf » 1 mar 2012, o 19:11

PiotrS pisze:węgiel Ci nie pomoże.
Zobacz np. http://www.ebay.pl/itm/F00506-2-PCS-Tai ... 3f08e5e16f

Holender.. nie zła okazja :kopara: Będziesz może zamawiał ?? Z chęcią się podłączę.. tylko pytanie o jakość.. na HK te węglowe nie cieszą się zbytnio pozytywnymi opiniami..
Pozdrawiam - Andrzej

Cessna 182, inne latadła
Awatar użytkownika
stuf
Domownik forum...

Postautor: stuf » 1 mar 2012, o 19:27

Dwa dni temu mój wiatraczek dostał podpórkę:
Obrazek

Po ostatnich próbach zawisu stwierdziłem że trzeba mu zafundować wózek inwalidzki:
Obrazek
Obrazek
w/w został wykonany z rurki węglowej fi 8mm. Rurka została zakupiona.. uwaga: w decathlon w dziale latawce :vhappy: za cale 35 pln za 1,6 mb !! :banana:

Przy okazji wymiany belki nasmarowałem smarem teflonowym popychacz w miejscach gdzie styka się z przelotkami oraz tylni wałek oraz przestrzenie pomiędzy mikserkami - kompensatorami. Tylni wirnik lata jak oparzony :banana:
Przy pokojowej próbie gyro trzyma ogon jak przyspawany ;P ofc zastosowałem metodę kątów kompensujących w RATE (thx Grzesiek).

Zaczyna mi to wszystko sprawiać niesamowitą frajdę.. znacznie większą niż foto, aerograf.. no może nie moto.. jednak tu się na żywioł idzie :twisted:
Pozdrawiam - Andrzej

Cessna 182, inne latadła
Awatar użytkownika
PiotrS
Olimp forum
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 1 mar 2012, o 19:48

stuf pisze:
PiotrS pisze:węgiel Ci nie pomoże.
Zobacz np. http://www.ebay.pl/itm/F00506-2-PCS-Tai ... 3f08e5e16f

Holender.. nie zła okazja :kopara: Będziesz może zamawiał ?? Z chęcią się podłączę.. tylko pytanie o jakość.. na HK te węglowe nie cieszą się zbytnio pozytywnymi opiniami..

Zamówiłem ze 2 tygodnie temu. Lada dzień powinienem dostać, to dam znać.
Awatar użytkownika
stuf
Domownik forum...

Postautor: stuf » 1 mar 2012, o 20:04

PiotrS pisze:Zamówiłem ze 2 tygodnie temu. Lada dzień powinienem dostać, to dam znać.

No to po jabłkach :( a tak nieśmiało zapytam...ile zamówiłeś ? i co do tego ?
Pozdrawiam - Andrzej

Cessna 182, inne latadła
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 1 mar 2012, o 20:15

Kowal i Ramotny - pochwalcie się co tam gmeraliście że to działa? W końcu musimy wiedzieć jaki to Andrzej jest oryginał :vhappy:
Od śmigła... Sławek
Awatar użytkownika
stuf
Domownik forum...

Postautor: stuf » 1 mar 2012, o 20:46

Tak z czystej ciekawości: http://www.ebay.com/itm/Carbon-Fiber-Ta ... 040wt_1163
Na moje oko to jakieś 0,6 - 0,7 mm ścianka.. i bez alu jak oryginał np: w sh.. co sądzicie ?
Pozdrawiam - Andrzej

Cessna 182, inne latadła
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 255 razy

Postautor: Kowal » 1 mar 2012, o 20:57

Gmeracz pisze:Kowal i Ramotny - pochwalcie się co tam gmeraliście że to działa? W końcu musimy wiedzieć jaki to Andrzej jest oryginał :vhappy:

Hmmmm. No ja jestem pozytywnie nastawiony. Dzisiaj ledwo wstałem, a dawka nie była duża.
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski
Awatar użytkownika
AdamskY
Elita forum...
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: AdamskY » 1 mar 2012, o 20:58

stuf pisze:Tak z czystej ciekawości: http://www.ebay.com/itm/Carbon-Fiber-Ta ... 040wt_1163
Na moje oko to jakieś 0,6 - 0,7 mm ścianka.. i bez alu jak oryginał np: w sh.. co sądzicie ?

ładna bo z "car-bona" ale pomyśl ze więcej kosztuje a jak zap..... to tez będzie do wymiany.
Na początek dopóki nie nauczysz się w miarę dobrze latać, kupuj te tańsze części, no chyba ze masz big konto ;)
Adam®
www.adam-rcmodel.eu
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 316 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 1 mar 2012, o 21:05

Gmeracz pisze:Kowal i Ramotny - pochwalcie się co tam gmeraliście że to działa? W końcu musimy wiedzieć jaki to Andrzej jest oryginał :vhappy:

Nie wiem dlaczego Andrzej tak wyolbrzymia nasz skromny udział - wszystko było dobrze zmontowane (tarcza ideał :thumb: - nie wymagała nawet dotknięcia). Troszkę przestawiliśmy górne łączniki okuć i wsio. Myślę że po prostu miał pietra przed własnoręcznym podniesieniem modelu w powietrze a jak zobaczył że "toto" lata to i strach przeszedł (do czego zresztą się przyznał)...
Faktem jest że ma bardzo lekki pakiet i musi albo dociążyć przód modelu albo przerobić półke bo całość mocno "wisi na ogon" przy standardowym mocowaniu.
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
stuf
Domownik forum...

Postautor: stuf » 1 mar 2012, o 21:08

Kowal pisze:Hmmmm. No ja jestem pozytywnie nastawiony. Dzisiaj ledwo wstałem, a dawka nie była duża.

Jeśli to to co myślę to nawet nie wiesz jak się cieszę :banana:

Ramotny pisze:wszystko było dobrze zmontowane (tarcza ideał - nie wymagała nawet dotknięcia)

Tu bym polemizował... Piotrek przyznaj się... :klamca:
Pozdrawiam - Andrzej

Cessna 182, inne latadła
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 316 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 1 mar 2012, o 21:24

stuf pisze:Tu bym polemizował... Piotrek przyznaj się... :klamca:
W każdym razie jak ja przyszedłem to już było dobrze więc jeśli coś było robione to chwała należy się Kowalowi...
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...

Wróć do „Align i jego klony”