Co dziś zrobiłeś ze swoją (nie tylko) latającą maszyną

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
armagedon
Domownik forum...
Podziękował: 27 razy
Podziękowano: 17 razy

Postautor: armagedon » 18 wrz 2017, o 11:37

mwx pisze:
armagedon pisze:Też mi kiedyś chodziło po głowie zrobić sobie licencję na lotnie, ale jak się dowiedziałem ile to trwa dałem sobie spokój w dodatku brak szkółek, a jeżeli są to bardzo daleko. Większość osób robi za granicą u sąsiada w Czechach bo taniej,bo jakoś tam normalniej niż u nas i nie ma tej biurokracji.

Wyslane z mojego Szajsunga S6 ;)

Licencja na paralotnię to jest kwestia tygodniowego kursu i jednodniowego egzaminu. Na dodatek tańsze to niż którakolwiek z naszych heli-zabawek.
Oczywiście nie mówię o sprzęcie, tylko o kursie z egzaminem :thumb:

Ja mówię o lotni nie paralotni.

Wyslane z mojego Szajsunga S6 ;)
Rex 100
Tarot 450pro
Goblin 700 speed
Goblin 700 ważka
Mikado 800
Aurora9
Pozdrawia.Sebastian S.
Awatar użytkownika
ocean_wro
Elita forum...
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 71 razy

Postautor: ocean_wro » 18 wrz 2017, o 12:25

Damdodo pisze:
ocean_wro pisze:co do zakrętów to robiłem, chyba trafiłem na wyluzowanego instruktora. Gość mówi, dobra tam zanim te skoczki (spadochroniarze) polecą z lotniska zrób pan pare kółek w lewo i prawo aż pas się zwolni. Wcześniej pytałem go jak tam z tą maszyną, bo widzę, że tak spoko i dostojnie. To koleś pokazał siup w dół, siup w górę, lewo , prawo i się mało nie .... choć to zwykła cessna. Po prostu przełożenie lotu z dużego liniowca jako pasażer, z naszych modeli, czy wreszcie z symka w widoku fpv ma się kuźwa nijak do sytuacji w głupiej ceśnie 300 metrów nad ziemią. No nagle widzenie wszystkiego jest zupełnie inne. Zanim mi koleś stery dał to pokazuje tu masz pedały, o prawo , lewo się ogon skręca, tu wolant do przodu w dół, do tyłu w górę i tyle. Wziąłem w łapy i dłuższą chwilę starałem się lecieć po prostu prosto :-) Później jak koleś "kazał" kółka robić to obsrałem się, bo zwykły i to delikatny zwrot na burtę okazywał się strasznie wielce straszny i starałem się mega delikatnie operować wolantem, a pedałami nie wiedzieć czemu to już wogóle. Pan pilot zwrócił mi słuszną uwagę przy pierwszych nawrotach co bym pilnował steru wysokości bo mu rozpędzam maszynę. Faktycznie jakoś w dół mnie ciągnęło i później już pilnowałem nosa by mniej więcej poziomo leciał. Generalnie jak Krecik mówi i pan instruktor zresztą też - prosto to samolot sam leci jak sama nazwa wskazuje. No więc jeszcze raz powiem, że przygoda nieziemska. Ja dostałem voucher na prezent od podwładnej w pracy (a co !) Ale chyba zafunduje sobie sam jeszcze raz.
Wrażenia po wylądowaniu ? Podobne jak pierwszy lot moim trexem 450, tylko x 10. No mniej więcej się czułem jakbym całą noc bzykał..... Niby takie zmęczenie, niby te nogi miętkie, taki człek wyzuty, ale szczęśliwy i znów by chciał. Odpływ adrenaliny, albo jej przypływ szlag wie. Nieważne - było zaje**scie :-)

@ocean_wro a możesz dać jakieś info gdzie/z kim latałeś? Jakiś kontakt? Może być na PW :grin2:
Hej
Nie tajemnica. Ja dostałem voucher, ale widziałem że można podjechać i na miejscu z facetem załatwić temat. Ja byłem umówiony ale bez koleś po mnie że tak powiem z biegu wsiadał :-)
Pan instruktor, ze zdjęcia to były pilot wojskowy, szef instruktorów i jak mówili na lotnisku jeżeli on czegoś w danym samolocie nie potrafi zrobić to znaczy że ten samolot nie da rady tego zrobić. Cóż. Nie sprawdzałem. Lotnisko to Szymanów a numer do kola faktycznie na pw zapodam Ci. Tylko ja ze trzy dni do niego się dodzwaniałem. Taki typ.
Protos Mini 6S brain
Extra 300S Multiplex
DJI Mavic Pro
Quad 250 FPV naze32
RealFlight G6.5
Spektrum DX9
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 255 razy

Postautor: Kowal » 18 wrz 2017, o 13:28

Chłopaki. Miękkim chu*** nie poru******, miękkim skrzydłem nie polatasz...... ;-).
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Podziękował: 46 razy
Podziękowano: 641 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 18 wrz 2017, o 13:41

No ale taniej i prościej niż na szmatolocie polatać się nie da.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1772 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 18 wrz 2017, o 13:48

Chyba, że na drzwiach od stodoły...
Tak a'propos: kto pamięta czyje to słowa?
Kto był ich autorem. Powielało to wielu, ale kto był ich autorem.
"Polski pilot poleci nawet na drzwiach od stodoły."

TYLKO NIE OSZUKIWAĆ! Bo googiel to oczywiście wie. Uczciwie prosze, kto to pamięta sam z siebie.
Nagroda - satysfakcja ;) Moja na pewno, czyjaś jeszcze - być może.
;)
Awatar użytkownika
gumi
Elita forum...
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 33 razy

Postautor: gumi » 18 wrz 2017, o 14:11

Do góry go podniosą a na dół sam spadnie.
Awatar użytkownika
Damdodo
Elita forum...
Podziękował: 297 razy
Podziękowano: 46 razy

Postautor: Damdodo » 18 wrz 2017, o 14:46

miruuu pisze:
Damdodo pisze:Może być na PW :grin2:
Co, boisz się, że Ci kolejkę ktoś zajmie? :)

Raczej samolocik ;)
A to nie jest tak jak z wejściem na Giewont? :kopara:
Nie ma kolejek??? :lol:
G500 SPORT, Protos 380, Protos mini 6s, Goblin Fireball, Oxy2, V977, iX12, DX7, RF7.5

"Mądrość przychodzi z wiekiem, czasami jednak wiek przychodzi sam..."
Awatar użytkownika
omcKrecik
Maharadża Pendżabu
Podziękował: 217 razy
Podziękowano: 84 razy

Postautor: omcKrecik » 18 wrz 2017, o 14:47

Kowal pisze:Chłopaki. Miękkim chu*** nie poru******, miękkim skrzydłem nie polatasz...... ;-).

Kurde, też jakoś nie mam zaufania do miękkich skrzydeł. Może dlatego, że sam nie próbowałem :dk:
A nie próbowałem, bo nie mam zaufania. Co i raz coś się komuś przytrafia jakaś skucha :?
Spadochrony też czasem zawodzą... Nawet obydwa na raz.
Czynnik ludzki :?
Pozdrowionka od... Andrzeja
Nie umiem latać tak jak Wy, ale się uczę.
W ogóle ciągle się uczę. Wszystkiego, czasem od nowa...
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 18 wrz 2017, o 14:54

Na szmatach ludzie się zabijają głównie dlatego, że sporo z nich lata bez jakichkolwiek uprawnień i szkoleń.
Albo z drugiej strony, jak przesadzają z wyczynem - te skrzydła z coraz mniejszą ilością rzędów linek (dla zmniejszenia oporów) są niebezpieczne.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 18 wrz 2017, o 15:08

... albo zwyczajnie "przekozaczają"...
Tak wyglądał wypadek na Pałacowej kilka lat temu....
Emocjonujące ciasne ostre zakręty tuż nad ziemią, aż w końcu jeden z nich zakończył się wbiciem w ziemię.
ZTCW pilota posadziło na wózku.
Film z tego zdarzenia wisiał jakiś czas gdzieś na YT i był podlinkowany w poprzedniej galaktyce.

Niby wszędzie można "przekozaczyć", na rowerze, na motorze, w samochodzie - tak,
ale jakoś w tak intuicyjnie czuję, że spośród "lataczy" Ci, latający na "miękkich" mają do tego największe tendencje.
(ale może to błędna ocena - nie wiem).
Awatar użytkownika
omcKrecik
Maharadża Pendżabu

Postautor: omcKrecik » 18 wrz 2017, o 16:05

[...]
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2017, o 16:09 przez omcKrecik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
omcKrecik
Maharadża Pendżabu

Postautor: omcKrecik » 18 wrz 2017, o 16:07

mwx pisze:Na szmatach ludzie się zabijają głównie dlatego, że sporo z nich lata bez jakichkolwiek uprawnień i szkoleń.

Cooo...? :shock: :masakra:
No tak... Jak bez prawka szaleją na bańce po drogach, to dlaczego nie mieliby i w powietrzu ?
mwx pisze:Albo z drugiej strony, jak przesadzają z wyczynem - te skrzydła z coraz mniejszą ilością rzędów linek (dla zmniejszenia oporów) są niebezpieczne.

To już łatwiej zrozumieć - życie dla wyczynu. Nie oni jedni.
Tylko trochę za drogo.
Ale to spostrzeżenie przychodzi i nabiera wagi z wiekiem.
aikus pisze:... albo zwyczajnie "przekozaczają"...

Sam przeginałem na motocyklach - więc to w jakimś stopniu sprawa szczęścia lub jego braku w pewnej chwili.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 18 wrz 2017, o 16:27

A no ... jasne jasne.
Co kto lubi i jakie ryzyko bierze na klate.
Pól biedy jeśli ryzykuje SWOJE życie i zdrowie.
Gorzej, jeśli na szali stawia bezpieczeństwo innych np. współużytkowników drogi i np. wyprzedza na zakręcie.
Takim chujom życzę, żeby jak najszybciej rozjebali się na drzewie (w trosce o bezpieczeństwo moje i moich bliskich). :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2:

Wdech...
5 sekund
Wydech...

Nooo ale .... porzućmy już może te wkurwliwe tematy...
Słoneczko wyszło! Jest szansa polatać jeszcze w tym roku!!!
:dance:
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 18 wrz 2017, o 17:32

Wy mówicie o PPGantach (ci z silniczkiem na plechach), a to w dużej mierze jest patologia.
Często mają zero badań, zero teorii, mało wyobraźni, latają bez ŚK.

Ja mówię o lataniu w górach albo za wyciągarką - świadomość i umiejętności tej ekipy stoją na zdecydowanie wyższym poziomie.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 18 wrz 2017, o 17:46

Z tymi debilami na drogach to mnie najbardziej nastanawia inne zjawisko. Z kim bym na ten temat nie rozmawiał to każdy generalnie podziela podobne zdanie na temat tego co mądre, co głupie, co burackie, co januszowe a co szeryfowskie.
A mnie zastanawia jak to jest, że nigdy nie trafiłem na rozmówcę z tej drugiej strony... trochę jak z wyborami... prawie nikt nie głosował na partię, która wygrała... ;)
Awatar użytkownika
omcKrecik
Maharadża Pendżabu

Postautor: omcKrecik » 18 wrz 2017, o 20:36

miruuu pisze:Z tymi debilami na drogach to mnie najbardziej nastanawia inne zjawisko. Z kim bym na ten temat nie rozmawiał to każdy generalnie podziela podobne zdanie na temat tego co mądre, co głupie, co burackie, co januszowe a co szeryfowskie.
A mnie zastanawia jak to jest, że nigdy nie trafiłem na rozmówcę z tej drugiej strony... trochę jak z wyborami... prawie nikt nie głosował na partię, która wygrała... ;)

:thumb:
Zgadza się. Dlatego starania o poprawę bezpieczeństwa na drogach zacząłem nie od pozwu zbiorowego o zaostrzenie prawa, tylko od siebie. Polecam WSZYSTKIM. Nikt nie jest doskonały.
A ja to już szczególnie :?
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 18 wrz 2017, o 21:37

Trochę jest tak jak mówi krecik, ale trochę tez jeszcze inaczej: Miru pamiętaj, ze nie obracasz się w kręgach stanowiących przekrój społeczeństwa polskiego. Obracasz się raczej w elitach. A głos żula spod sklepu czy innego typowego poborcy zapomogi 500+ liczy się tak samo jak głos profesora dr. hab.

Nie obracasz się też w kręgach stanowiących zagrozenie na drogach. Ja wiem na 100%, ze zarówno świadomie jak i podświadomie unikam kontaktu z takimi debilami. Unikam, bo niestety sa to głownie osoby na które mam alergie - alergia objawia się poobcieranymi knykciami, popodbijanymi oczami... w skrajnych przypadkach połamanymi żebrami i powybijanymi zębami.
Nie mam więc okazji konfrontować swoich poglądów na ten temat z nikim " z innej frakcji".
Ale też, nie zawsze tak jest.
Mam w pracy kolegę. Całkiem zdrowy kumaty, fajny, mamy kilka podobnych zainteresowań, znamy się nieco ponad rok... i przez ten czas przeciekło jakoś ze ścian kuchni firmowej do mojej wiedzy, że ów koleżka generalnie jeździ jak wariat.
Od tej pory tylko czekałem na okazję.
Okazja się trafiła. Przy jakiejś rozmowie wyjaszczurzył się, że go wkurwia jak, cytuję "Jadę sobie spokojnie autostradą 200 na godzine i jakis debil mi wjezdza na lewy pas i zaczyna wyprzedzać przy 160."... Osz ty chuju... no dobra! Sam sie podłożyłeś.
- Misiek, to było w Polsce?
- Taa...
- A jakie jest ograniczenie w Polsce na autostradach??
- 140, a co?
- A GÓWNO, JEŚLI JEZSCZE NIE WIESZ CO!! Takim chujom jak Ty powinno sie zabierać prawo jazdy dożywotnio i bezwarunkowo! Chcesz sobie łamać ograniczenia, to sobie łam! Ale nie miej pretensji, ze ktoś je łamie trochę mniej niż Ty. Nie masz prawa nawet myśleć źle o kimś kto jeździ wolniej tylko dlatego, ze jestes blać debilem który ma kaprys jechać jak debil, igrać ze śmiercią, narażać innych na niebezpieczeństwo!! Innych! Bo że narażasz siebie, to mnie członek męski obchodzi! Chcesz się rozjebać, to sie rozjeb na betonowym filarze!! blać! Zrozumiano??

Dookoła zrobiło się jakby ciszej... wszyscy nagle przypomnieli sobie że mają coś niezmiernie ważnego na monitorach i coś super pilnego muszą napisać.

Od tej pory okazało się, ze jest jeszcze kilka osób, ktore rozmów na tematy związane z samochodami, z prędkościa jakoś ze mną unikają.
Koleś trochę się poboczył... ale potem mu przeszło.

Nie wiem czy cokolwiek przemyślał, czy nie... ale wiem, że nikt mnie wtedy nie zlinczował. Może jednak wiedzieli, ze w gruncie rzeczy to mam racje ???

Nie twierdze, ze jestem idealnym kierowca. Nie ma takich. Wszyscy są tylko ludzmi, a to są najbardziej zawodne maszyny.
Ale są granice po przekroczeniu których gówno mnie obchodzi kim jest dany delikwent i włącza mi się po prostu lampka "TĘPIC DEBILIZM!!!!" Bo inaczej, kiedyś ja albo ktoś z moich bliskich przez to może zginąć.

Wierzę, że to działa.
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 18 wrz 2017, o 22:15

Kiedyś jako społeczeństwo dojrzejemy i to szarżowanie po drogach minie.
No chyba że niedobra zmiana sprawi że zaczniemy się cofać, to dojrzewanie potrwa dłużej.
Awatar użytkownika
omcKrecik
Maharadża Pendżabu

Postautor: omcKrecik » 18 wrz 2017, o 22:26

aikus pisze:Wierzę, że to działa.

Działa, działa :thumb:
Masz moje poparcie :approve:
Też nie jestem bezgrzeszny, ale bardziej zwracam uwagę na skutki moich poczynań. Na przykład na hałas w zabudowanym - opony przy 50-ciu są jeszcze dość ciche...
Teraz nie da się jeżdzić 200 w Polsce. Bo jest zbyt ciasno, zawsze komuś się zagraża, choćby nawet swoim widokiem w lusterku jadącego wolniej - może się przestraszyć i nie wiadomo, co zrobi :dk:. Przestraszony starszy człowiek może zrobić coś dowolnie "głupiego". To z życia, nie z fantazji ;)
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Podziękował: 133 razy
Podziękowano: 67 razy

Postautor: Wiktor » 18 wrz 2017, o 22:46

Marku
A co myslisz o tym zajsciu
https://youtu.be/c2i_rGKT3Rc
Generalnie policjant dostał mandat i to byla jego wina... Ale jak dla mnie to tylko durniowi palące sie stopy w wyprzedzanej kolumnie nic nie mówią

Wróć do „Brudnopis”