Co dziś zrobiłeś ze swoją (nie tylko) latającą maszyną

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 3 mar 2018, o 08:16

aikus pisze:Wbrew pozorom - nie.
Pojedynczy przypadek łatwo zlać - zwalić, na nieudolność pilota, albo błąd w montażu. Ale jak z pretensjami zgłasza się 50% klientów i zaczyna się robić smród na forach?
Jesteśmy hermetyczną branżą. To ma wady to ma zalety. Dla producentów naszych zabawek to zmora. Żaden syfek się nie ukryje.
Graupner się o tym kilkanaście lat temu przekonał jak o mało co nie zbankrutował ...
Popatrz jak szybko SAB Heli Division wypuścił poprawki do swojego pierwszego modelu Goblina, jak zaczął się robić smród wokól odpadających ogonów... Mimo, że opinia wcale nie była jednoznaczna! Ja sam jestem przekonany, że gdybym miał pierwszego Goblina i latał nim tak jak latam - Goblin z palcem w dupie by to wytrzymał i byłoby OK.
Ale było kilka procent użytkowników, którym model się zmielił w powietrzu. Pech chciał, że byli to naprawdę dobrzy piloti, którzy i owszem - mają wyżyłowane wymagania, ale jednocześnie mało kto odważał się podważać ich kompetencje.
I SAB szybciutko poprawił wcale nie oczywistego babola. :dk:
A przykładów pewnie można by jeszcze mnożyć, tyle, że akurat nic mi więcej nie przychodzi do głowy...
:piwo2:

Wszystko co napisałeś to szczera prawda :piwo2: Mam tylko niejasne wrażenie, że dotyczy to grona pilotów skupionego gdzieś blisko producentów i głównych dystrybutorów. To są miejsca z relatywnie dobrym zaopatrzeniem w części, dostępem do technologii i serwisu. No ale my tutaj, na obrzeżach galaktyki, co my z tego numerowania mamy? Obawiam się że nic, i w razie większej wtopy nic nam nie pomogą hologramy na pudełku (casus serwo RJX, na szczęście zdechło zanim poleciało). Oczywiście takie malkontenctwo nie przeszkadza mi łapczywie korzystać z doświadczeń i opinii autorytetów, choćbym miał podejrzenie ustawki marketingowej. No nie da się ukryć, że nieznany mi bliżej Szabo nakurwiający na filmie 450'tka ma większą siłę perswazji, niż pełne grozy relacje Beja, którego 450'tka goniła po boisku. Tak samo rzeczony Goblin, siedziałem na kocyku 10m od Kenobiego gdy model eksplodował przy pompkach. Powinna mi zostać trauma, ale podejście inżynierskie i racjonalne wyjaśnienie przyczyn sprawiły, że nie boję się Goblina. To samo wydarzenie może inaczej mogłoby zostać odebrane w formie suchego sprawozdania, i już nigdy bym się do Goblina nie zbliżył, choćby był cały oblepiony hologramami i numerami.
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Podziękował: 46 razy
Podziękowano: 641 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 3 mar 2018, o 08:50

A nie było przypadkiem tak, że jakiś czas temu Align dawał klientom którzy kupili maszyny z jakiejstam partii dłuższe wałki ogonowe bo wyszło na to że jestbza krótki?

Aktualnie kliebtom z pierwszą partią za darmoszke dosyłają obudowę przekładni do 700XN, bo ta pierwotnie dostarczona bardzo utrudnia smarowanie zębatek.

Bez numerków seryjnych trudno byłoby to zrobić.
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 3 mar 2018, o 09:26

Na poziomie konsumenta do tego służy reklamacja, to nie wystarczy? Gdyby Align chciał pomyłkę skorygować samodzielnie, to po numerach jest w stanie dotrzeć jedynie do dystrybutora i wysłać do niego tyle wałków, ile towaru ten zamówił. Dystrybutor uzupełnia o ten gadżet jeszcze niesprzedane zestawy i spokojnie czeka na tych co już kupili. Tak było?
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Podziękował: 46 razy
Podziękowano: 641 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 3 mar 2018, o 12:55

Nwm. Opieram się na info z hameryki. Niewykluczone że w PL sprzedawcy przycwaniakowaliby i i tak kasowali za te upgrady.

700XN jeszcze nie kupiłem. Jeszcze
Awatar użytkownika
valoos
Domownik forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 44 razy

Postautor: valoos » 6 mar 2018, o 10:06

Kurcze panowie tak na szybko muszę się pochwalić ... mini unbox Tytana 520...

Wczoraj dotarła do mnie długo oczekiwana przesyłka - w sumie musiałem do Fedex'a sam się po nią kopnąć, ale to zupełnie inna historia...
Tutaj upragniona 520tka jedzie już u mnie na pace w takiej oto skrzyni

Obrazek
Kurcze ciężkawa nieco ta "paczucha" była, może ze względu na osprzęt jaki dołożyli ;)
O np. taki woreczek z kilkoma zębatkami na zapas...

Obrazek
Długość całkowita, 1200mm, silnik 550W, obroty max. 1710 rpm
Tyle że raczej nie poleci, bo waga 125 kg
A tak wygląda wstępnie poskładane to cudo

Tada - Tytan 520 :vhappy:
Obrazek
Tak, więc od dzisiaj panowie oficjalnie z obserwowania dzieł innych przechodzę do aktywnej obróbki skrawaniem... :D

btw. zbieżność nazw nieco zamierzona - cała idea zakupu zakiełkowała po tym jak udałem się do tokarza, żeby dorobić sobie zapas wałów głównych do P380 (które oczywiście kosztują skandaliczne pieniądze...) a potem naoglądałem się na YT jakie to cuda da się na tokarce wystrugać...
Co jest nie zapisane zmierza do nieistnienia...
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Podziękował: 155 razy
Podziękowano: 244 razy

Postautor: pkali » 6 mar 2018, o 10:14

Chcąc się napić mleka kupujesz krowę... lubię takie podejście :D. Mamy rozumieć, że po wały do p380 możemy do Ciebie uderzać :D
XLPower 520, protos 380, xl380, protos mini, gaui MX3, oxy2, omphobby M2, omphobby M1
Awatar użytkownika
Damdodo
Elita forum...
Podziękował: 297 razy
Podziękowano: 46 razy

Postautor: Damdodo » 6 mar 2018, o 10:28

:approve: :nw: :thumb:
Podoba mnie się!

Jak już opanujesz obróbkę skrawaniem, dawaj znać co robisz. Zawsze to w serii jest taniej i szybciej i jak zrobisz jeszcze dla paru osób to na pewno Ci się zwróci :grin2:
Kto wie może potem zaczniesz sprzedawać producentom? Jakaś produkcja dla MSH, SAB-a? :lol:
:piwo2:

A taka zabaweczka to ile kosztowała?
Kiedyś też o tym myślałem...
G500 SPORT, Protos 380, Protos mini 6s, Goblin Fireball, Oxy2, V977, iX12, DX7, RF7.5

"Mądrość przychodzi z wiekiem, czasami jednak wiek przychodzi sam..."
Awatar użytkownika
armagedon
Domownik forum...
Podziękował: 27 razy
Podziękowano: 17 razy

Postautor: armagedon » 6 mar 2018, o 10:33

Fajna sprawa czekam na efekt pracy

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Rex 100
Tarot 450pro
Goblin 700 speed
Goblin 700 ważka
Mikado 800
Aurora9
Pozdrawia.Sebastian S.
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Podziękował: 72 razy
Podziękowano: 171 razy

Postautor: MacGyverek » 6 mar 2018, o 10:56

Mamy taką samą w pracy ;) Identyczną.
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, OMP M2 v2, DJI Mavic Air, HeliQuad 3D, GEPRC CineQueen, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1771 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 6 mar 2018, o 11:36

pkali pisze:Chcąc się napić mleka kupujesz krowę... lubię takie podejście :D.

Oszszsz.... jak bardzo to jest po mojemu...
Żeby mnie tylko warunki finansowe i lokalowe nie ograniczały...
Awatar użytkownika
valoos
Domownik forum...

Postautor: valoos » 6 mar 2018, o 11:48

pkali pisze:Chcąc się napić mleka kupujesz krowę... lubię takie podejście :D...

To się rodziło naprawdę kilka dobrych miesięcy... po obejrzeniu pierwszej setki filmów o toczeniu wióra na YT odkryłem w sobie drugie tokarskie ja...

Damdodo pisze:A taka zabaweczka to ile kosztowała?

3650 PLN

aikus pisze:Żeby mnie tylko warunki finansowe i lokalowe nie ograniczały...

Allegro Raty 0% (bufor finansowy mam, ale żal mi tak było wypruć się na raz, a skoro 0%...)
Całe pomieszczenie gospodarcze (kotłownia z pompa ciepła) zostało poprzenoszone na ściany (półki, półeczki), żeby to to to zmieścić... :D
Po prostu jak już zapragnąłem to nie ma zmiłuj...
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 6 mar 2018, o 13:21

No właśnie... Ja bym najpierw musiał kupić kotłownie :D

Miałem ostatnio kupić garaż ale się rozmyśliłem ...
Awatar użytkownika
omcKrecik
Maharadża Pendżabu
Podziękował: 217 razy
Podziękowano: 84 razy

Postautor: omcKrecik » 6 mar 2018, o 14:13

Gratukuję podejścia i zakupu :thumb: !
Miałem podobnie 35 lat temu i przyniosło to nadspodziewanie dobre efekty. Kiedy pojąłem, że obróbka skrawaniem to trudna działka to już nie miałem odwrotu, sprzęt stał i czekał na postępy właściciela w nauce niełatwego fachu... Wstąpiłem więc na ścieżkę rozwoju młodego tokarza, a ta okazała się bardzo ciekawa i zajmująca. Niezbędne okazało się również opanowanie kilku innych, pokrewnych działów obróbki metali...

Podejrzewam, że przyzwoitego wału nie za bardzo da się zrobić na gotowo bez szlifierki do wałków, a wcześniej obróbki cieplnej. Toczenie wprost z materiału ulepszonego cieplnie o twardości ok. 28HRC (ulepszanie to konkretny proces, nie jakaś ogólna nazwa) da efekt taki sobie - wałek będzie miał niejednakową średnicę na swojej długości wskutek ugięcia pod nożem, będzie grubszy pośrodku. Gładkość powierzchni też będzie taka sobie, średnicę jako-tako może utrzymasz....
Można wprawdzie zrobić sobie przystawkę szlifującą, ale wtedy tokarka nie pożyje długo - pył ścierny zniszczy suport, łoże i uchwyt. Jakieś wymyślne osłony trochę by pomogły.
Podpowiem też, że dobrze jest od początku oswajać się z nożami z węglików spiekanych. Drogie i kruche, ale efekty skrawania b.dobre.

Cyfrowa suwmiarka (wystarczy taka 0,01 mm, chyba że masz wyjątkowo dobre wyczucie w paluszkach ;) ), mikrometr, pasometr, czujnik przesunięcia zwany potocznie zegarowym i lupka x5...x10 to wiesz co... Zawsze pod ręką miej :thumb:
Pozdrowionka od... Andrzeja
Nie umiem latać tak jak Wy, ale się uczę.
W ogóle ciągle się uczę. Wszystkiego, czasem od nowa...
Awatar użytkownika
tomasz61
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!
Podziękowano: 1 raz

Postautor: tomasz61 » 6 mar 2018, o 20:55

valoos pisze:Kurcze panowie tak na szybko muszę się pochwalić ... mini unbox Tytana 520...

witam w gronie jeszcze inaczej zakręconych i polecam https://www.cnc.info.pl/ POTĘŻNA STRAŻNICA WIEDZY
Awatar użytkownika
valoos
Domownik forum...

Postautor: valoos » 6 mar 2018, o 21:01

omcKrecik pisze:...
Podejrzewam, że przyzwoitego wału nie za bardzo da się zrobić na gotowo bez szlifierki do wałków, a wcześniej obróbki cieplnej. ...

Nie nie nie ... historię nieco uprościłem. Zakupiłem wałek liniowy fi6 (utwardzana powierzchniowo prowadnica łożysk liniowych ~HRC60) i odwiedziłem tokarza celem przycięcia do wymiaru i wywiercenia dwóch otworów w stosownych miejscach.
Pooglądałem chwilę pracujące tokarki i przypomniały mi się warsztaty z czasów technikum, potem tylko wlazłem na YT kilka efektownie zrobionych filmików i bach ... rybka złapała haczyk :D
Awatar użytkownika
omcKrecik
Maharadża Pendżabu
Podziękował: 217 razy
Podziękowano: 84 razy

Postautor: omcKrecik » 6 mar 2018, o 21:39

... I teraz na tym haczyku trochę sobie pobędzie ;) .
Wiercenie poprzeczne wałka 60HRC jest wykonalne, ale niełatwe... Litewskie wiertła węglikowe nie dają rady, Kemmer to tak dopiero od fi 2,5 w górę jest dostatecznie wytrzymały na takie myki. Poszperaj w necie, powinny być jakieś wiertła do tego w niezabijającej cenie. Kemmerek - 160 zetów sztuka :masakra: , weż teraz skrusz takie... A o to nietrudno :cry:
Pozdrowionka od... Andrzeja
Nie umiem latać tak jak Wy, ale się uczę.
W ogóle ciągle się uczę. Wszystkiego, czasem od nowa...
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 10 mar 2018, o 01:37

Wystrugałem sobie właśnie takie coś:

Obrazek

Uniwersalny BEC warsztatowy. W sumie to robię to pod pewien projekcik, ale przyda się tak czy siak.
BECa od dawna miałem z portem Mini USB i często mi brakowało Micro USB... No to teraz mam po dwa Mini i Mikro i jeszcze jeden kabelek do zasilania awioniki.
Teraz tylko strach to podłączyć... Chyba przetestuję na kamerkach - lepiej uwalić kamerkę niż telefon :D
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 10 mar 2018, o 02:11

No i dupeńka. Nic nie uwaliłem ale nie działa.
Urządzenia na MicroUSB działają, komórka się ładuje, EKEN też.
A to co potrzebuje szarpnąć więcej prądu (Mobius i Fly Cam One bez akumualtora - na mini USB) - nie działa.
Podejrzewam za długie kable i za duży spadek napięcia.
A zastanawiałem się czy nie dać grubszych :masakra:

NVM, dziś już tego nie poprawiam, p!3rd013.

Inny temat:
Ktoś wie czym skutecznie wyczyścić mikrostyki? Switch od nagrywania w Mobiusie mi nie działa.
Wczoraj wymyłem denaturatem, spsikałem kontaktem i działało, a dziś znowu nie działa.
Podejrzewam zalanie słodką herbatą...
Mikroswitch do wymiany czy da się to czymś wypłukać?
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 10 mar 2018, o 06:14

Z flycam to nie wiem, ale z Mobiusem coś mi świta, że tam był jakiś myk na jego porcie USB. Walczyłem z tym kilka lat temu, nie każdy kabel działał z tą kamerą, na forach pojawiały się ostrzeżenia przed użyciem innego kabla niż ten z zestawu. Mobius u mnie działa na gimbalu zasilany z prostego BEC'a dość długimi cieniutkimi kabelkami. Najlepiej przeleć się multimetrem po pinach oryginalnego kabla jeśli go masz, może to ten problem? Jak nie masz to ja mam.
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 10 mar 2018, o 07:09

U mnie mobiusa działa na innym kablu bez problemu.

Wróć do „Brudnopis”