jak każdy amator stoję przed wielkim dylematem - co kupić?
wiadomo, nikt za mnie nie wybierze ale potrzebuję kilku porad aby wybrać to co nie rozwali mi się po kilku lotach..
może na początek kilka słów 'po co mi ten sprzęt'..
ogólnie jestem amatorem tego sportu ale po kilku wylatanych bateriach (nie nazwę tego pakietem bo to była raczej 'zabawka' niż konkretny model) wkręciła mi się zajawka i pomysł na rozszerzenie biznesu o helicam (ale to jak ogarnę latanie rc)

czytałem, patrzyłem, starałem się porównać ale szczerze to niewiele mi to dało, tylko coraz więcej pytań, przeliczeń i zapisanych kartek..
HK czy CopterX? na Trex'a nie będzie mnie stać na początek (kto wie, może z czasem)..
wydaje mi się, że lepiej będzie zaopatrzyć się w zestaw kitowy i cała resztę dokupić tylko teraz pytanie: co konkretnie? z tego co wyczytałem z innego wątku to do obu pasują te same podzespoły więc ich dobór będzie przydatny przy jednym i drugim kicie, choć taki plus

silnik: Turnigy Typhoon 450H 2218H Heli Motor 3450kv (450 class)
regulator: TURNIGY Plush 40amp Speed Controller
serwo na tarczę: D933MG Digital Metal Gear Servo 2.0kg/ 12g/ 0.10sec
serwo na ogon: D922MG Digital Metal Gear Servo 1.8kg/ 12g/ 0.07sec
żyroskop: HobbyKing GA-250 MINI-MEMS Gyro
pakiet i ładowarka: ciężki wybór - przydałoby się aby starczały na więcej niż 5min lotu (bez żadnych ekstremalnych akrobacji) i nie ładowały się cały dzień (jakieś 2-3szt)
bezpieczeństwo: uważacie, że bec i lipo się przydadzą? może coś innego albo coś dodatkowo?
apka + odbiornik: kolejny trudny wybór.. nie chcę wydać majątku.. Hobby King 2.4Ghz 6Ch Tx & Rx V2 (Mode 2) jest wystarczający? nie będę musiał niedługo zmieniać bo zabraknie mi w nim 'funkcji'?
symulator: obowiązkowy? potrzebny? czy zbędny wydatek? jeśli już to co polecicie?
od razu jeszcze jedno - jak wygląda sprawa ekranu z podglądu kamerki? oddzielny czy może być w odbiorniku? tu niestety się nie orientuję jak to wygląda, a przydałoby się i to mieć na uwadze składając model..
mam nadzieję, że niczego nie zapomniałem (powoli się w tym gubię stąd prośba o pomoc) i wszystko dobrze opisałem

liczę na waszą pomoc w ułożeniu kompletnej listy zakupów