T-Rex 450

Align, Tarot, Alzrc, HK, CopterX i inne kompatybilne wynalazki
wHiTe
Pierwsze koty za płoty...
Kontaktowanie:

Postautor: wHiTe » 21 lip 2012, o 22:35

no więc.. co ja będę owijał w bawełnę 8-)
jak każdy amator stoję przed wielkim dylematem - co kupić?
wiadomo, nikt za mnie nie wybierze ale potrzebuję kilku porad aby wybrać to co nie rozwali mi się po kilku lotach..

może na początek kilka słów 'po co mi ten sprzęt'..
ogólnie jestem amatorem tego sportu ale po kilku wylatanych bateriach (nie nazwę tego pakietem bo to była raczej 'zabawka' niż konkretny model) wkręciła mi się zajawka i pomysł na rozszerzenie biznesu o helicam (ale to jak ogarnę latanie rc) 8-) tak więc potrzebuję osprzętu, który przygotuje mnie do zabawy z helicam dlatego też padła decyzja na 450, tylko jaka i co do niej? no właśnie..

czytałem, patrzyłem, starałem się porównać ale szczerze to niewiele mi to dało, tylko coraz więcej pytań, przeliczeń i zapisanych kartek..
HK czy CopterX? na Trex'a nie będzie mnie stać na początek (kto wie, może z czasem)..

wydaje mi się, że lepiej będzie zaopatrzyć się w zestaw kitowy i cała resztę dokupić tylko teraz pytanie: co konkretnie? z tego co wyczytałem z innego wątku to do obu pasują te same podzespoły więc ich dobór będzie przydatny przy jednym i drugim kicie, choć taki plus :D
silnik: Turnigy Typhoon 450H 2218H Heli Motor 3450kv (450 class)
regulator: TURNIGY Plush 40amp Speed Controller
serwo na tarczę: D933MG Digital Metal Gear Servo 2.0kg/ 12g/ 0.10sec
serwo na ogon: D922MG Digital Metal Gear Servo 1.8kg/ 12g/ 0.07sec
żyroskop: HobbyKing GA-250 MINI-MEMS Gyro
pakiet i ładowarka: ciężki wybór - przydałoby się aby starczały na więcej niż 5min lotu (bez żadnych ekstremalnych akrobacji) i nie ładowały się cały dzień (jakieś 2-3szt)
bezpieczeństwo: uważacie, że bec i lipo się przydadzą? może coś innego albo coś dodatkowo?
apka + odbiornik: kolejny trudny wybór.. nie chcę wydać majątku.. Hobby King 2.4Ghz 6Ch Tx & Rx V2 (Mode 2) jest wystarczający? nie będę musiał niedługo zmieniać bo zabraknie mi w nim 'funkcji'?
symulator: obowiązkowy? potrzebny? czy zbędny wydatek? jeśli już to co polecicie?

od razu jeszcze jedno - jak wygląda sprawa ekranu z podglądu kamerki? oddzielny czy może być w odbiorniku? tu niestety się nie orientuję jak to wygląda, a przydałoby się i to mieć na uwadze składając model..

mam nadzieję, że niczego nie zapomniałem (powoli się w tym gubię stąd prośba o pomoc) i wszystko dobrze opisałem 8-)
liczę na waszą pomoc w ułożeniu kompletnej listy zakupów ;)
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 21 lip 2012, o 23:36

Szybciutko ostudzę - loty z podglądem z kamery (FPV) - do tego trzeba mieć dobrze opanowany lot helikopterem.
Czas potrzebny na opanowanie helikoptera idzie w miesiące, a czasami lata. Zależy od indywidualnych predyspozycji i godzin ćwiczeń.
Najpierw opanuj maszynę, a potem będziemy się martwić o kamerki i ekrany...
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
semento
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: semento » 21 lip 2012, o 23:40

wHiTe pisze:
od razu jeszcze jedno - jak wygląda sprawa ekranu z podglądu kamerki? oddzielny czy może być w odbiorniku? tu niestety się nie orientuję jak to wygląda, a przydałoby się i to mieć na uwadze składając model..

Przyznam że nie rozumiem o jaką "kamerkę" chodzi. Co do reszty to:

Oczywiście wątków o tym jaki heli na początek nie brakuje i wystarczy trochę więcej poczytać. Ja zaczynałem od klasy 450 i właśnie na HK pad mój wybór. Czemu? Cena. To przyzwoicie latający helik, choć na pewno ci którzy na zajęciach ZPT przysypiali mogą się trochę denerwować. Mój jeszcze przed pierwszym lotem miał do wymiany zębatkę napędu ogona. Cała reszta trzyma się kupy i na początek wystarczy.

Co do wyposażenia, to mam ten sam silnik i z zebatką 11T daje długie czasy zawisów i lotów postępowych. Żyrko które wymieniłeś lepiej mi się sprawdza niż HK 401B. Założyłem sobie bec'a choć większość ludzi chyba tego w tej klasie nie robi, ale może się mylę. Pakiety te https://www.hobbyking.com/hobbyking/sto ... oduct=8934 wystarczą Ci na początek. Zawisy, loty postępowe to ~10min. Wszyscy radzą kupić jak najlepszą apkę na jaką Cię stać i to chyba jest racja. Ja kupiłem najpierw Turnigy 9X. Nie powiem - fajna, ale miałem pecha. Szybko coś w niej padło i dziś służy mi tylko do symka. Potem kupilem DX6i. Obie były używane. Gdybym wiedział ile na nie w sumie wydam, kupiłbym nową, na gwarancji, z niezłym odbiornikiem w zestawie.

Tak w ogóle to łatwiej byłoby Ci coś poradzić gdybyś napisał jaki budżetem dysponujesz, bo jeżeli ma być jak najtaniej, to otwórz sobie po kolei zakładki w hobbyking i włącz sortowanie wg cen. Szybko sam dobierzesz sprzęt, tylko czy ma wtedy znaczenie coś co tu napiszemy?
wHiTe
Kontaktowanie:

Postautor: wHiTe » 22 lip 2012, o 00:05

dzięki za szybką odpowiedź :)

loty z kamerką (na początek minicam pomiędzy płozami) to plan na przyszłość, jak dobrze później na przyszły sezon najwcześniej 8-) ale lepiej od razu brać to pod uwagę o ile ma to jakikolwiek wpływ na kupno pierwszych elementów w tym apkę..

wiadomo, że kasa ma tu dość spore znaczenie, bo gdyby nie miała to brałbym trex'a i nie pytał o HK :) właśnie zastanawiało mnie wykonanie tej najtańszej kopii, czy jest sens oszczędzić te 'pare złoty' czy lepiej wsiadać do coterx'a?
pakiet który @semento wrzuciłeś brałem pod uwagę (dobra cena i chyba całkiem spoko parametry).. a jak z ładowaniem?
tylko ta apka jeszcze mi zostaje do wyboru.. w sumie dobrze by było żeby wszystko zamówić od jednego dostawcy/sklepu, chyba że ktoś ma apkę w dobrym stanie na sprzedaż i nie chce za nią majątku :D

piszcie też co jeszcze powinienem mieć, a czego nie wymieniłem lub nie dodają przy kupnie.. laik może zapomnieć o wszystkim :D
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 22 lip 2012, o 00:23

Po pierwsze - uspokój się :thumb: Na razie masz wrzątek w głowie i my to znamy z autopsji. :grin2: Przemyśl na spokojnie co chcesz zrobić po kolei i krok po kroku. Wtedy możemy nakreślić jakiś sensowny plan.
Po drugie - latanie helikiem samo w sobie jest sporym wyzwaniem, a jeszcze z FPV? Heh, Pirzol z naszego forum próbował już tego i w jego wątkach sporo poczytasz i pooglądasz o tym. Poza tym taki sprzęt idzie już w tysiące. Nie opędzisz się jakąś tanią składanką HK, trzeba inwestować sporo, np. w porządny gimbal. Jeżeli zaś chcesz na razie polatać z gogglami a nie robić filmy czy foty, to prościej zacząć od elektroszybowca i na nim łoić, a nie helikiem. Na YT jest od metra filmów z takich lotów.
Po trzecie - jeżeli kręci cię samo FPV to specjalnie do tego opracowano samostateczne platformy zwane wielowirnikowcami, o których znacznie więcej info znajdziesz na forach http://rc-fpv.pl/ i http://rc-cam.pl/
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
wHiTe
Kontaktowanie:

Postautor: wHiTe » 22 lip 2012, o 00:32

staram się myśleć spokojnie ale wiadomo jak to jest, chciałoby się już coś zamówić i zacząć składać 8-)
FPV jak pisałem to plan na przyszłość, jeszcze nie znam dobrze tego tematu, bo dopiero się w niego wprowadzam ale na pewno na heli, a nie platformach.. jak pisałem na początku jak opanuję latanie chcę zmierzać do helicam, teraz tylko oblatywanie, zawisanie i proste płynne manewry mnie interesują.. w przyszłości będę musiał robić wszystko dość gładko aby nagrania dobrze wychodziły (ale na to przyjdzie pora).. co do gogli to właśnie nie wiem jak to działa, nie znalazłem konkretów :D

aha, jeszcze jeden mały problem na który nie zwróciłem wcześniej uwagi.. nie wszystkie wymienione przeze mnie części są dostępne w niemieckim oddziale HobbyKing więc nie mogę ich łączyć w jedną paczkę (kurier to najsensowniejsza przesyłka - jak myślę).. więc przydałoby się podpowiedzieć w razie co jakie zamienniki byłyby odpowiednie :) chyba, że jest jeszcze jakiś sklep, który ma niskie ceny za dobrą jakość produktów (HK chyba taki jest)..
Awatar użytkownika
semento
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękowano: 2 razy

Postautor: semento » 22 lip 2012, o 12:30

Co do pakietów, to ładując je prądem 1C około 1h. Przy 2C 30-35 min. Zależy ile w pakiecie zostało, ale u mnie po spokojnych lotach jest zazwyczaj ok. 3,75 V na celę.

Teraz ważna sprawa ( też dla ostudzenia :) ). Dla mnie dość zaskakującą pozycją w planowaniu wydatków był.... warsztat modelarski. Jak nie masz nic do składania modeli, to szybko okaże się że musisz kupić: dobre wkrętaki, klej do śrub, smarowidła różnej maści, lutownicę, trytki, i.t.d. Ja po zakupie modelu szybko wydałem jakieś 200-250 zł na te " pierdoły" bez których ani rusz.

I jeszcze coś. SYMEK - przynajmniej naucz się w nim zawisów, bo szybko rozwalisz model. Mówię ci - pierwsze podniesienie helika to adrenalina jak przy pierwszym.... no.. ten tego...... wiesz :D
Awatar użytkownika
PROTON
Podziękowano: 1 raz

Postautor: PROTON » 22 lip 2012, o 19:58

Gmeracz pisze:No to teraz ustaw takie krzywe...

Normal
gaz: 0%,40%,65%,80%,100%
kąty: -3, +4, +8

Idle
gaz: 90%,85%,80%,85%,90%
kąty: -10, 0, +10

Tak ustawiłem, zdecydowanie lepiej lata, ciszej i bardziej precyzyjny gaz. Silnik i regulator ledwo ciepły, czasu lotu nie zdążyłem zmierzyć bo mi się na drugim pakiecie w ziemię zarył.
Druga sprawa mam problem z napędem, ciężko startuje. Pewnie regulator do wymiany.
wHiTe
Kontaktowanie:

Postautor: wHiTe » 22 lip 2012, o 20:36

właśnie, co do symulatora.. jaki polecicie? bo tu nie ogarniam co byłoby dobre dla mnie na początek przygody z hk450..

i co konkretnie do ładowania pakietów? przydałoby się coś uniwersalnego (sieć, komp i auto).. tak na wszelki wypadek :)
a warsztat po części mam - lutownica, śrubokręty.. na pewno nie mam smarów i typowych narzędzi do heli, zazwyczaj robiłem przy większych zabawkach 8-)
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 316 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 22 lip 2012, o 21:31

wHiTe pisze:właśnie, co do symulatora.. jaki polecicie? bo tu nie ogarniam co byłoby dobre dla mnie na początek przygody z hk450..
albo Phoenix albo RealFlight - niestety oba płatne. Z darmowych Heli-X 0.9 daje nieźle w kość
wHiTe pisze:i co konkretnie do ładowania pakietów? przydałoby się coś uniwersalnego (sieć, komp i auto).. tak na wszelki wypadek :)
znakomita większość ładowarek wymaga zasilania 12V (zwykle 11-15 lub 11-18) więc z auta nie problem (trzeba uważać z ładowaniem z auta żeby mieć czym jeszcze odpalić silnik) za to trzeba mieć zasilacz 220/12. Dla klasy 450 w zupełności wystarczają ładowarki do 50W pozwalające ładować dwa pakiety na raz (równolegle, 1C). Jak kogo stać to może nabyć Quattro i będzie mógł ładować 8 jednocześnie...
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
miszcz_waw
Elita forum...
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 79 razy

Postautor: miszcz_waw » 22 lip 2012, o 21:41

PROTON pisze:Druga sprawa mam problem z napędem, ciężko startuje. Pewnie regulator do wymiany.
Jeśli chodzi ci o to że obroty od 0 do docelowych rosną powoli przez około 3 do 8 sekund to akurat jest to dobre. Jest to softstart, oszczędzasz w ten sposób nieco prądu i nie ryzykujesz zerwaniem zębatek.

Powinno to występować tylko przy przejściu drążka gazu od 0 do wartości docelowej, przy zmianach typu 40% -> 80% silnik powinien starać się przyspieszyć momentalnie, na tyle że powinno aż rzucić ogonem w bok.
Piotrek
Awatar użytkownika
PROTON

Postautor: PROTON » 22 lip 2012, o 22:38

Po pierwszym locie, jak regulator się nagrzeje, jest problem z uruchomieniem silnika.
Szarpie tak jak by nie miał 1 fazy, jak ostygnie startuje bez problemu.
Pojawiło to się nie raz, objaw się nasila.
wHiTe
Kontaktowanie:

Postautor: wHiTe » 23 lip 2012, o 16:31

hym.. mam głupie pytanie odnośnie symulatora..
tak szukam, czytam i nigdzie nie widzę konkretnej odpowiedzi.. czy symulator i model obsługuje ta sama apka? :?
Awatar użytkownika
miszcz_waw
Elita forum...
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 79 razy

Postautor: miszcz_waw » 23 lip 2012, o 16:42

Tak i nie, może ale nie musi.

Większość apek można podłączyć do symulatora i tak 95% a nas robi. Są jednak aparatury, szczególnie z zestawów RTF, które nie mają takiej możliwości. Są też symulatory które mają swoje kontrolery. Popularne aparatury typu TGY9x, DX6i czy futaby mają gniazdo pod symulator i można ich używać z Phoenixem i FMS-em i innymi. Ustawiasz sobie tylko osobny program pod symulator tak jakbyś miał kolejny model do latania.
Piotrek
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 23 lip 2012, o 16:55

@wHiTe: Polecam przejrzeć: ->Symulatory
Pozdrawiam, Grzegorz
wHiTe
Kontaktowanie:

Postautor: wHiTe » 23 lip 2012, o 19:03

@Ramotny przeglądałem, ale większość tematów jest odnośnie ustawień co mnie jeszcze nie dotyczy, najpierw apka + symek i dopiero ustawienia :)

@miszcz_waw czyli kupując coś z minimum średniej półki mam w apce gniazdo gdzie podłączę kabel z usb i symek lata :)
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 23 lip 2012, o 19:52

No to masz panie walnięty regler. Ale dla pewności przelutuj konektory bananowe, może jest zimny lut i robi takie jajca.
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 23 lip 2012, o 22:16

wHiTe pisze:najpierw apka + symek i dopiero ustawienia :)
no właśnie tam też jest o ustawianiu apki z symkiem...:)
Pozdrawiam, Grzegorz
Awatar użytkownika
PROTON

Postautor: PROTON » 24 lip 2012, o 06:22

Regiel już działa. Przelutowałem większość elementów na płytce, teraz trzeba przetestować. Wszystko przez RoHS!
Awatar użytkownika
jedrus
Elita forum...
Podziękował: 69 razy
Podziękowano: 63 razy

Postautor: jedrus » 24 lip 2012, o 09:12

Cyna bezołowiowa :plask:

Wróć do „Align i jego klony”