T-Rex 500

Align, Tarot, Alzrc, HK, CopterX i inne kompatybilne wynalazki
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 6 paź 2012, o 22:46

No co się nabijacie... Było wesoło? :plask: :oops: :P

No dobra, już nie będzie loterii "czerwony i czarny" tylko prawda, szczera prawda...
To to nazywało się (bo już nie istnieje hehe) Jack Daniels miodowy :thumb:
Cholercia, jakaś promocja była nowego zupełnie modelu to i się skusiłem. Tym bardziej że stała się rzecz niespotykana w UK - limitowali po flaszce na łeb, tak to ludzie rozchwytywali :grin2:
Faktycznie było miodzio...
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
AdamskY
Elita forum...
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: AdamskY » 6 paź 2012, o 23:45

J D miodowy... moge tylko powiedziec...

POLECAM!!!!!
Adam®
www.adam-rcmodel.eu
Awatar użytkownika
crash
Domownik forum...
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: crash » 23 paź 2012, o 23:41

witam, panowie - znowu jestem...
teraz pytanko całkiem konkretne da rade zrobic z 500 -550?
- kto widział dwa trexy razem tzn 500 i 550? czy jest możliwe wsadzić ogon z 550 do 500? taka konwersja jest możliwa? w gaui chyba da rade bo coś słyszałem a w trexie? bo silnik i reszta raczej bez problemu... średnica rurki w 550 jest napewno większa ale... może z innej trochę stajni?

pozdrawiam wszystkich (jak mówi moja żona) "zarażonych"...
Awatar użytkownika
jedrus
Elita forum...
Podziękował: 69 razy
Podziękowano: 63 razy

Postautor: jedrus » 24 paź 2012, o 03:03

Nie da rady.

W Alignie na upartego można się bawić w konwersje pomiędzy modelami 550, 600 i 700.
Awatar użytkownika
crash
Domownik forum...

Postautor: crash » 25 paź 2012, o 18:26

:wall:
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 255 razy

Postautor: Kowal » 25 paź 2012, o 20:35

Poluję na miodowego.....
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski
Awatar użytkownika
crash
Domownik forum...

Postautor: crash » 26 paź 2012, o 00:58

dobra chłopaki, już dość! ciągle sugerujecie jakieś alkohole... ja nie mam wszywki więc mało nie mogę... obiecałem żonie że więcej nie będę ale mniej też nie mam zamiaru próbować! ogólnie to lubię whisky i samogon dolbrej jakości przy którym koniaki wysiadają... na co dzień na wszelkie boleśsci dr smirnoff... jak ktoś pogadałby przy tym o helikopterach to zapraszam na sobotę... ewentualnie piątek i sobotę (ale proszę zabrać swoją ładowarkę...) w ten wheekend zapraszam na jeam beam'a...
pozdrawiam całe forum!!!
Awatar użytkownika
crash
Domownik forum...

Postautor: crash » 4 lis 2012, o 13:59

dzięki temu forum, rozebrałem dziś alignowskie "3G" i już jest posilikonowane... łopaty ogona też musiałem wyważyć... ciągle cos wyczytam, patrze na rexia i mówie no faktycznie, widze dziobanie przy niedużych obrotach albo czasem ogon gdzieś odskoczy nieznacznie... uwalniam więc maszynę od wibracji, silikon nie zaszkodzi a pomóc powinien... zobaczymy...
i tak skończy sie kiedys na beastx ale póki pogoda nie daje polatać to siedzę w garażu...
przy okazji zapytam coś...- jak podłaczam baterie do regla to za każdym razem ma miejsce mocny przeskok iskry. to normalne? straszny pobór ma ten regler :o
a po podłączeniu emitowane są sygnałki dźwiękowe, podwójne, pojedńcze, różnie - i znów pytanie, czemu tak ich dużo i co one znaczą?
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 4 lis 2012, o 14:29

To że przeskakuje iskra to normalne - niektórzy próbują z tym walczyć z lepszym lub gorszym skutkiem. najprościej mówiąc ESC musi naładować się, stąd taki efekt. Generalnie oswój się z tym i nie przejmuj.

Piski które słyszysz to "raport" twojego regulatora, który zawsze po włączeniu melduje swoje ustawienia. Najpierw gra coś jak tra la la... tra la la... - co należy rozumieć jako - "Hejka... Jestem gotowy na rozwalanie twojej głowy...", potem raportuje ustawienia z tabelki.

Jeżeli sięgniesz do manuala ESC jest tam tabelka ustawień. Wiele ESC ma 5 pozycji w menu, każda po 3 ustawienia. Regler piska po kolei każdą pozycję podając która z opcji jest wybrana. Na przykład:
1. pi pi
2. pi
3.pi pi pi
...
oznacza, że pierwsza poz. jest ustawiona na ust. 2, druga na ust. 1, trzecia na ust. 3 itd. Jeżeli zerkniesz do tabelki to zobaczysz która opcja jest czym.
Na przykład u mnie "1. pi" oznacza wyłączony hamulec silnika (break off), a "5. pi pi pi" to szybka odpowiedź na drąga gazu (response)
Od śmigła... Sławek
Awatar użytkownika
crash
Domownik forum...

Postautor: crash » 4 lis 2012, o 14:45

więc te programowanie regla to radiem mogę zrobić, i musi być wszystko jak w instrukcji czy można coś pomieszać "po swojemu"?
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 5 lis 2012, o 03:54

Tak, możesz zrobić drągiem gazu radia i możesz sobie kombinować jak chcesz. Po iluś tam testach po włączeniu będziesz już wiedział na pamięć, co on tam ci wypikuje :grin2:
Od śmigła... Sławek
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 316 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 5 lis 2012, o 08:48

w Zasobniku->Elektronika->ESC jest instrukcja do BL75 z opisem "pików" (identyczne dla wszystkich regli Aligna)...
Typowe ustawienie to 1-2-1-2-3 czyli
1= brake disable (hamulec wyłączony)
2= mid timing (średni kąt wyprzedzenia)
1= high voltage protection (wysoki poziom napięcia odcięcia)
2= helicopter1 (tryb heli z soft-startem bez governora)
3= quick speed (szybka reakcja na drążek)
I potwierdzam co powiedział Gmeracz - regle Aligna to jedne z fajniejszych i wytrzymałych regli.
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
crash
Domownik forum...

Postautor: crash » 5 lis 2012, o 22:43

właśnie ustawiłem regler według instrukcji z zasobnika, miałem trochę namieszane w ustawieniach, timing był najniżej a soft start + gowernor...
kocham te forum. jutro muszę ustawić limit na serwo ogonowe... będzie zabawa...
dzięki wszystkim co się wiedzą praktyczną dzielą, moj helik staje sie z dnia na dzień lepszy!
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 5 lis 2012, o 23:18

crash pisze:kocham te forum
:banana:
Pozdrawiam, Grzegorz
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 5 lis 2012, o 23:46

Ramotny podał, że:
1= brake disable (hamulec wyłączony)
2= mid timing (średni kąt wyprzedzenia)
1= high voltage protection (wysoki poziom napięcia odcięcia)
2= helicopter1 (tryb heli z soft-startem bez governora)
3= quick speed (szybka reakcja na drążek)

Jak już rzucamy setupami regli to ja dorzucę co robiłem i dlaczego zmieniłem. Przy okazji dorzucę parę wyjaśnień:
1 - break off, to oczywiste bo hamulec używamy w zasadzie tylko w motoszybowcach ze składanym śmigłem
2 - mid timing, tu można tez kombinować ale przy jakimś innym silniku. Szczególnie przydatna zmiana gdy silnik nierówno pracuje
3 - med protection - dla mnie akurat high jest za high ;) bo lubię latać na stoper w apce i jeszcze nie miałem na medium odcięcia. Po prostu apka pika i ląduję mając typowo 3,3.. 3,5 V /celę. Ale jeżeli nie masz wyczucia to lepszy jest high. UWAGA. Gdy poziom baterii spada do poziomu alarmu regler najpierw pulsuje napięciem, co słychać i widać bo model macha lekko ogonem, ok 2 x /sek. To sygnał że trza lądować. Fajna sprawa i genialna w swojej prostocie
4 - heli 1, oczywista oczywistość. Uważaj z trybem gov, trzeba go dobrze sprawdzić. U mnie zgasił silnik na plecach, ale może to zależeć od wersji
5 - quick response, robiłem wiele zmian i medium a fast czy quick nie oszczędza na tyle, co styl lotu. A zawsze to ciut szybsza reakcja, dlatego obecnie używam quick.

BTW. Cholera... Miodowego mi wykupili w Tesco :dk: :masakra:
Od śmigła... Sławek
Awatar użytkownika
crash
Domownik forum...

Postautor: crash » 6 lis 2012, o 18:06

ten governor to jakis obrotomierz w helikach z nitro? bo nie wiem co to jest i nie wiem czy dobrze zrozumiałem z angielskiego, wyczytałem to gdzies kiedys ale sie nie wgłębiałem bo nitro nie jest dla mnie...
wielkie dzięki panowie!
ps - co znaczy "miodowy"? cóż to za trunek tajemny...
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 6 lis 2012, o 19:46

crash pisze:ps - co znaczy "miodowy"? cóż to za trunek tajemny...

Nie ma tak łatwo! Jak chcesz poznać tajemny trunek o magicznej mocy, musisz przeszperać posty Gmeracza z ostatnich tygodni :D
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 6 lis 2012, o 21:33

crash pisze:ten governor to jakis obrotomierz w helikach z nitro? bo nie wiem co to jest i nie wiem czy dobrze zrozumiałem z angielskiego, wyczytałem to gdzies kiedys ale sie nie wgłębiałem bo nitro nie jest dla mnie...
governory sa i w nitro i w elektrykach. Zadaniem governora jest utrzymanie stałej prędkości obrotowej silnika - coś jak tempomat w aucie.
Uwaga! Gov ma sens tylko wtedy gdy w nadajniku nastawi się płaską "krzywą" gazu. Porównuje on aktualne obroty silnika z pożądanymi (wynikającymi z krzywej) i odpowiednio dodaje lub ujmuje gazu.
Jeszcze lepsze są governory zintegrowane w układach FBL bo one "wiedzą" zawczasu jak się będzie zmieniać obciążenie silnika (zmiana kątów łopat) i mogą uprzedzać spadek lub wzrost obrotów a klasyczny gov musi czekać na zmianę aż sie pojawi.
Pozdrawiam, Grzegorz
Awatar użytkownika
crash
Domownik forum...

Postautor: crash » 6 lis 2012, o 21:37

ramotny - thx!!!
a ten miodowy to jb- niepiłem chyba takiego...
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 8 lis 2012, o 18:57

No to broń się i uważaj co piszesz... Bo dostałem ostatnio miodowego Jacka i może będzie się działo... :plask:
Od śmigła... Sławek

Wróć do „Align i jego klony”