Co dziś zrobiłeś ze swoją (nie tylko) latającą maszyną

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
Carson
Faraon
Podziękował: 282 razy
Podziękowano: 114 razy

Postautor: Carson » 6 lip 2019, o 16:13

Raczej nie bo to sie dzieje zwykle przy zawisie albo w trakcie lotu postepowego :)
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Podziękował: 86 razy
Podziękowano: 77 razy

Postautor: Adam12 » 6 lip 2019, o 16:50

Carson pisze:Raczej nie bo to sie dzieje zwykle przy zawisie albo w trakcie lotu postepowego :)

Ktoś gdzieś pisał o ZYX i elektrostatyce. Połącz elektrycznie belkę i ramę przy mocowaniu silnika. Jak elektrostatyka to powinno się uspokoić.
XL Power 380; ParkMaster Pro; Spektrum DX8
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 6 lip 2019, o 17:35

A ja i wczoraj i dzisiaj spuściłem oksiaka. Dwa razy go odcięło więc już wiem że trzeba poprawić gniazdo xt30 i teraz też wymienić orczyk ;)ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1772 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 6 lip 2019, o 18:04

mwx pisze:
Carson pisze:te wirujace tylne lopatki na biurku wedlug mnie sa tak samo groźne jak glowne :)

Groźniejsze. Bez obciążenia głównymi łopatami potrafią się rozkręcić do takich obrotów które pozwalają im opuścić okucie wirnika i przebić się np. przez dwie płyty G-K.

Mamy tu śmiałka co temat przetestował i znalazł łopatkę w pokoju obok

Mowa o kręceniu bez gova ze sztywno ustawionymi RPM.

Primo: nie groźniejsze, bo z łopatami głównymi z kątami ustawionymi na zero stopni może się stać dokładnie to samo.
Secundo: nie groźniejsze, bo urwana łopata główna nie tylko przestrzeli dwie płyty GK, ale też rozłupie czaszkę na pół nawet bez urwania, przetnie całego człowieka na pół, wzdłuż, wszerz albo po skosie jak kto woli po czym przebije na wylot nie dwie ale cztery albo i sześć ścianek GK.

Więc nie, łopatki ogonowe nie są groźniejsze.
Nie są nawet tak samo groźne.
Są mniej groźne, choć oczywiście w dalszym ciągu bardzo groźne.

Mi osobiście najbardziej w pomyśle odpalania helika bez łopat głównych ale z łopatkami ogonowymi nie podoba się to, że ogon...
... produkuje ciąg.
A helik stoi na płozach które z podłożem mają tarcie.
Bez stabilizacji w osi pionowej jaką daje wirujący wirnik główny, ciąg wirnika ogonowego plus tarcie płóz o podłoże może łatwo spowodować wywrócenie się helika na bok, a skutki tego mogą być różne, rzadko kiedy pozytywne.
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Podziękował: 46 razy
Podziękowano: 641 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 7 lip 2019, o 07:20

Groźniejsze, bo ludzie się ich nie boją tak jak głównych, a explodują statystycznie częściej. No i robią takie głupoty jak opisano. Bez ochrony wzroku/twarzy, no bo to przecież tylko małe łopatki.

Z głównymi łopatami na 0° nie osiągniesz takich obrotów jak bez łopat. Na 0° skrzydła/łopaty przecież też generują opory.
Awatar użytkownika
Osa
Elita forum...
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: Osa » 7 lip 2019, o 09:06

No quźwa to jak to sprawdzić bezpiecznie?
W kakakasku hokejowym?
Przecież jak latacie to stoicie czasami znacznie bliżej i obroty silnika macie maks...
No?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Horus X10
Pozdrawiam Adam
Awatar użytkownika
Carson
Faraon
Podziękował: 282 razy
Podziękowano: 114 razy

Postautor: Carson » 7 lip 2019, o 09:07

Moral z tego taki, ze jak juz trzeba rozkrecac helika na stole to bez jednych i drugich lopat :thumb: Ja wczoraj dalej walczylem z poprawieniem widocznosci swojej x360. Pierwsza wersja wygladala tak:
Obrazek

Niestety latanie w 3d szybko zweryfikowalo niedociągniecia kretem :D Ladnie wygladala na polce ale w wiekszej odleglosci kolory sie za bardzo zlewaly, wiec wczoraj uskutecznilem cos takiego (jescze nieskonczone):
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Dojdzie jeszcze pionowy czarny pas na przodzie kabiny i pare ciemny detali. Ogolnie to kiepsko wyglada i nie ma co porownywac z fabrycznymi kabinami. Kiepski ze mnie malarz. Moze gdybym mial aerograf to moglbym troche bardziej poswirowac :D
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 7 lip 2019, o 10:47

Osa pisze:No quźwa to jak to sprawdzić bezpiecznie?
W kakakasku hokejowym?

w ka ka ka kasku.... Przypiętym trytytytkami najlepiej :D

Nieeee!! O Jezu wystarczy nie znajdować się w płaszczyźnie wirnika - ani jednego ani drugiego.
Albo się czymś od tych płaszczyzn oddzielić.
Przykładowo,jeśli helik stoi na ziemii, to nie stać w prostej linii za ogonem tylko lekko z boku i niech pomiędzy Toba a helikiem znajduje się jakiś pół metrowy murek.
I już.

Osa pisze:Przecież jak latacie to stoicie czasami znacznie bliżej i obroty silnika macie maks...
No?

No nie.
Ja zawsze startuje i ląduje na najmniejszym idlu (chyba, że chcę się czymś popisać, ale robię to naprawdę bardzo rzadko... i w sumie to ... nie no w sumie to nie robię, a po prostu zdarzyło mi się kilka lekkomyślnych wyjątków).
Z tego powodu, że wtedy nie sposób nie znajdować się w płaszczyżnie żadnego wirnika przez choćby chwilę - musiałbym startować w przykucu i model np. z dachu samochodu - no absurd.

Jeśli model wytrzyuje obroty powiedzmy 3krpm, to przy 1,5krpm raczej nic się nie stanie, nie?

A do tego ograniczać przebywanie w płaszczyźnie wirnika do niezbędnego minimum.
To samo z resztą dotyczy śmigieł.
NIGDY nie stać w płaszczyźnie wirującego śmigła (ani przed nim, bo piasta czasami potrafi puścić i takie rozpędzone wirujące ostrze wystrzeli wtedy z pełną prędkością w twoją stronę...).
Jak stoisz za śmigłem to zasadniczo jesteś bezpieczny, choćbyś nogi miał przed statecznikiem poziomym - taką technikę stosuje się z resztą często przy rozgrzewaniu spalin tudzież sprawdzaniu ciągu/pracy maksymalnej mocy i tak dalej... w samolocie na ziemi).
Awatar użytkownika
Osa
Elita forum...

Postautor: Osa » 7 lip 2019, o 10:53

To o samolotach to wykute mam blachę, byłem ciekaw BHP przy helikach bo to dla mnie najnowsza nowość.

Horus X10
Pozdrawiam Adam
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Podziękował: 46 razy
Podziękowano: 641 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 7 lip 2019, o 11:07

Jeśli już jest konieczność sprawdzenia czegoś (btw - czego?) przez rozkręcanie wirnika ogonowego bez łopat głównych to nie na pełen gwizdek, bo jeśli ESC nie będzie miał kagańca w postaci jakiegoś GOVa to rozkręci sam ogon grubo ponad normę.
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Podziękował: 86 razy
Podziękowano: 77 razy

Postautor: Adam12 » 7 lip 2019, o 11:35

Lepiej zdejmować ogonówki. Wystarczy drobny błąd i nie utrzymasz helika, bo ciąg ogona wyrwie Ci go z rąk. Takim X3 ogonówkami wyrzeźbiłem w desce sporą szramę. W mięsie rzeźbi się jeszcze łatwiej ...

mwx pisze:Jeśli już jest konieczność sprawdzenia czegoś (btw - czego?) przez rozkręcanie wirnika ogonowego bez łopat głównych to nie na pełen gwizdek, bo jeśli ESC nie będzie miał kagańca w postaci jakiegoś GOVa to rozkręci sam ogon grubo ponad normę.

Wibracje. Z gołymi okuciami nie ma, z łopatkami są. Czasem sama siła odśrodkowa okuć nie starcza żeby je wywołać. Czasem to robię, ale wyłącznie na prostej krzywej bez gova. 25% obrotów starczy :) Znaczy można i z govem nisko ustawionym. W T470 miałem jaja z ogonem to testowałem to długo i namiętnie. I ostrożnie :rotfl2:
XL Power 380; ParkMaster Pro; Spektrum DX8
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 7 lip 2019, o 12:41

Osa, gdzie Ty latasz?
Bo właśnie gadałem z Piotrkiem S i On myślał, że Ty latasz na Regułach a ja myślałem, że na Pałacowej...
A ja Cie na Regułach nigdy nie widziałem, a On Cie na Pałacowej też nigdy nie widział...
I teraz nie wiemy czy Ty czasem jakimś botem nie jesteś :swir:
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Podziękował: 145 razy
Podziękowano: 31 razy

Postautor: gcze » 7 lip 2019, o 13:59

Ja raz grzebałem nad helikiem i zapomniałem o łopatkach ogonowych, tak byłem zajęty ustawianiem, że w ogóle zapomniałem o ogonie. Lekko ciepło mi się zrobiło jak się zorientowałem. Mogłem się nieźle załatwić.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
Osa
Elita forum...

Postautor: Osa » 7 lip 2019, o 15:09

Jeszcze nigdzie helikiem, a samolotami czasem latałem na łące w Urszulinie. Wybieram się na Reguły bo w miarę blisko to się może poznamy, na co liczę.

Horus X10
Pozdrawiam Adam
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 7 lip 2019, o 16:24

gcze pisze:Ja raz grzebałem nad helikiem i zapomniałem o łopatkach ogonowych, tak byłem zajęty ustawianiem, że w ogóle zapomniałem o ogonie. Lekko ciepło mi się zrobiło jak się zorientowałem. Mogłem się nieźle załatwić.

Ale to o czym zapomniałeś że one tam są czy że co?
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Podziękował: 145 razy
Podziękowano: 31 razy

Postautor: gcze » 7 lip 2019, o 16:40

W ogóle zapomniałem, że helik ma ogon. Grzebałem przy pinionie a ogon sobie latał centymety od ściany. A łopatki ogonowe nie były zdjęte.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 7 lip 2019, o 16:54

hmm
ja tak standardowo ustawiam luz międzyzębny...
Tylko fakt faktem robię to na najniższych możliwych obrotach
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 7 lip 2019, o 17:02

Ja kiedyś rozkręciłem wirnik bez łopat, ale zapomniałem jeszcze dokręcić szpindel i podłączyć tarcze. Zbierałem śrubki po całej chalupie
Awatar użytkownika
PiotrMichal
Stały bywalec...
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 7 razy

Postautor: PiotrMichal » 7 lip 2019, o 18:30

Niedawno natrafiłem w sieci na taki diwajs który pozwala przetestować helika w domu, zwykle to się nazywa "testing stand" albo "training stand". Przykłady tu: https://www.youtube.com/results?search_ ... d+training
Ten wydaje się szczególnie użyteczny: https://www.youtube.com/watch?v=VhwgQ6i6t6w

A tu można takie coś nawet kupić (a jak nie kupić to rzucić okiem na inspirujące filmiki): http://mtc4u.com/microhelicopter.htm
Pozdrawiamy,
Piotr & Michałek
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 7 lip 2019, o 18:37

Nom.... Wszystkie heliki z prętem.
jakoś miałbym opory, żeby próbować używać takich wynalazków do FBLa...

Wróć do „Brudnopis”