Nowe przepisy w 2020 - pytania i życzenia do ULC

Kwestie formalne i prawne czyli co trzeba wiedzieć żeby nie wylądować na "dołku" i nie mieć doła...
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1771 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 12 lut 2020, o 15:07

Artu pisze:[...]Znudziło.mi się już to całe FPV, i obecnie latam tylko "przy nodze".

To akurat niczego nie zmienia - nadal hgw co można, co nie i jak to właściwie będzie.

TomRar pisze:[...]
PS. No i właśnie, to jest dobre pytanie mwx... Kupować teraz na hura swoje wymarzone modele, żeby choć trochę się nimi nacieszyć, czy lepiej już teraz sprzedać cały asortyment, póki nie wszyscy jeszcze wiedzą o nadchodzących przepisach. Jeżeli za każdym razem mam iść gdzieś głęboko w las na odludzie i szukać w ogóle jakiejś łąki 10x10m to chyba już wolę zmienić hobby, co w ogóle nie jest mi na rękę.

Zastanawiajcie się, zastanawiajcie.
Znajdą się chętni na tanie modele z wyprzedaży - o tym mogę Was zapewnić, a wnioski wyciągnijcie sami.

Zastanawia mnie natomiast ... od wczoraj jedna rzecz:
Czy gdzieś w tych mądrych przepisach jest w ogóle napisane, że model musi mieć skrzydła albo wirnik / wirniki nośne?
Czy gdziekolwiek jest napisane, że musi się unosić w powietrzu dzięki siłom aerodynamicznym?
...
Bo jeśli nie, to czym (w świetle prawa) różni się jakiekolwiek latadło od samochodu RC w drodze pomiędzy progiem skoczni z miejscem toru w którym wyląduje?
:D
Taaak jest! naprawdę się nad tym zastanawiam i nic mnie nie zdziwi, odkąd ślimak jest rybą.
Stąd prosta droga to stwierdzenia, że rzucając kamieniami możemy łamać prawo lotnicze.
Paranoja?
No oczywiście, że tak.
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Podziękował: 46 razy
Podziękowano: 641 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 12 lut 2020, o 15:37

aikus pisze:Zastanawia mnie natomiast ... od wczoraj jedna rzecz:
Czy gdzieś w tych mądrych przepisach jest w ogóle napisane, że model musi mieć skrzydła albo wirnik / wirniki nośne?
Czy gdziekolwiek jest napisane, że musi się unosić w powietrzu dzięki siłom aerodynamicznym?

NIe jest. Ale samo określenie "bezzałogowy statek powietrzny" i "bezzałogowy system powietrzny" definiuje ogólnie o co chodzi. Jak napędy repulsorowe i antygrawitacja trafi pod strzechy to taki sprzęt też się załapie.

Nie ogranicza się do sił aerodynamicznych. Jak się wczytasz to dotyczy nie tylko aerodyn, ale jest też mowa o statkach powietrznych lżejszych od powietrza (sterowce, balony na ogrzane powietrze).

Nawet latawcom i balonikom z helem się oberwie (bezzałogowe statki powietrzne na uwięzi).

Mnie najbardziej bawi opisana metoda pomiaru emisji hałasu - na otwartej przestrzeni, w zawisie 0.5m nad gruntem. Chcę zobaczyć taki pomiar w przypadku 3-metrowej benzynowej Extry.

Co mnie pociesza, to bardzo krótki opis wymagań klasy C4. Jeśli dobrze rozumiem, to jedyne czego brakuje naszym zabawkom żeby spełnić wymagania C4 to dokumentacja. Pytanie kto i jak taką dokumentację stworzy.
Awatar użytkownika
Carson
Faraon
Podziękował: 282 razy
Podziękowano: 114 razy

Postautor: Carson » 12 lut 2020, o 16:03

TomRar pisze:
Artu pisze:Całe szczęście, że mieszkam na wsi, więc tylko sołtys może mieć "ale"... czyli znowu trzeba będzie coś wypić :D

To chyba nie do końca tak działa. To, że sołtys udzieli Ci pozwolenia na latanie gdzieś przy lesie, na jego czy państwowej łące to nie znaczy, że nikt życzliwy nie może zadzwonić na policję i sprawdzą czy latasz legalnie, czy masz gpsa, transponder, czy lot jest zgłoszony, no i czy jest to legalna strefa.

Ciekawe jak to faktycznie będzie wyglądać, ale jeśli tak jak "wróżą" to dla mnie również latanie się skończy. Latam głównie na mojej łące z pięknymi widokami, ale dookoła mam sąsiadów i sąsiednie łąki, na których często pasą się krowy czy inne gady czteronożne. Do tej pory żaden z sąsiadów nie miał żadnych pretensji, a nawet przychodzili z dzieciaczkami, żeby sobie popatrzeć na jak to oni mówią "mikro boeingi", ale wśród tych sąsiadów jest jeden...- były policjant, który już raz nas podpie#dolił, bo ucięliśmy lipę i jego pszczółki przestały się "doić". Niestety wycinka była legalna, a potem wyszło na jaw, że to on był tym życzliwym i teraz chętnie będzie szukał powodu do kolejnej "życzliwości".

PS. No i właśnie, to jest dobre pytanie mwx... Kupować teraz na hura swoje wymarzone modele, żeby choć trochę się nimi nacieszyć, czy lepiej już teraz sprzedać cały asortyment, póki nie wszyscy jeszcze wiedzą o nadchodzących przepisach. Jeżeli za każdym razem mam iść gdzieś głęboko w las na odludzie i szukać w ogóle jakiejś łąki 10x10m to chyba już wolę zmienić hobby, co w ogóle nie jest mi na rękę.

serio, konczyc z hobby z takiego powodu? :D Osobiscie mam to w dupie i latal bede chocbym mial przed radiowozem uciekac z modelem pod pacha. Wrzucaj te zabawki co masz na gielde, moze cos sie wybierze :mrgreen:
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Podziękował: 155 razy
Podziękowano: 244 razy

Postautor: pkali » 12 lut 2020, o 16:07

61. Jacek G (znajomy)

Tapatalk
XLPower 520, protos 380, xl380, protos mini, gaui MX3, oxy2, omphobby M2, omphobby M1
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1771 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 12 lut 2020, o 16:16

Carson pisze:
TomRar pisze:
Artu pisze:Całe szczęście, że mieszkam na wsi, więc tylko sołtys może mieć "ale"... czyli znowu trzeba będzie coś wypić :D

To chyba nie do końca tak działa. To, że sołtys udzieli Ci pozwolenia na latanie gdzieś przy lesie, na jego czy państwowej łące to nie znaczy, że nikt życzliwy nie może zadzwonić na policję i sprawdzą czy latasz legalnie, czy masz gpsa, transponder, czy lot jest zgłoszony, no i czy jest to legalna strefa.

Ciekawe jak to faktycznie będzie wyglądać, ale jeśli tak jak "wróżą" to dla mnie również latanie się skończy. Latam głównie na mojej łące z pięknymi widokami, ale dookoła mam sąsiadów i sąsiednie łąki, na których często pasą się krowy czy inne gady czteronożne. Do tej pory żaden z sąsiadów nie miał żadnych pretensji, a nawet przychodzili z dzieciaczkami, żeby sobie popatrzeć na jak to oni mówią "mikro boeingi", ale wśród tych sąsiadów jest jeden...- były policjant, który już raz nas podpie#dolił, bo ucięliśmy lipę i jego pszczółki przestały się "doić". Niestety wycinka była legalna, a potem wyszło na jaw, że to on był tym życzliwym i teraz chętnie będzie szukał powodu do kolejnej "życzliwości".

serio, konczyc z hobby z takiego powodu? :D Osobiscie mam to w dupie i latal bede chocbym mial przed radiowozem uciekac z modelem pod pacha. Wrzucaj te zabawki co masz na gielde, moze cos sie wybierze :mrgreen:

Wlasnie. Bimber tez jest nielegalny i co, nie pędzisz? :vhappy:
Awatar użytkownika
Damdodo
Elita forum...
Podziękował: 297 razy
Podziękowano: 46 razy

Postautor: Damdodo » 12 lut 2020, o 16:17

62. Damdodo
G500 SPORT, Protos 380, Protos mini 6s, Goblin Fireball, Oxy2, V977, iX12, DX7, RF7.5

"Mądrość przychodzi z wiekiem, czasami jednak wiek przychodzi sam..."
Awatar użytkownika
TomRar
Elita forum...
Podziękował: 39 razy
Podziękowano: 12 razy

Postautor: TomRar » 12 lut 2020, o 16:20

Carson pisze:serio, konczyc z hobby z takiego powodu? :D Osobiscie mam to w dupie i latal bede chocbym mial przed radiowozem uciekac z modelem pod pacha. Wrzucaj te zabawki co masz na gielde, moze cos sie wybierze :mrgreen:

Z drugiej strony już widzę policjantów, gdy dostają zgłoszenie "proszę przyjechać tutaj i tutaj, bo ktoś lata jakimiś zabawkami nad łąką". Z pewnością będą zachwyceni i z uśmiechem na ustach pojadą na łąkę do której nawet nie ma gruntownego dojazdu i będą musieli zostawić radiowóz i z buta przejść jeszcze 500 metrów :D Wydaje mi się, że policja będzie miała baaaardzo wywalone na to, że ktoś se lata zabawkami. No chyba, że po dostaniu zgłoszenia MUSZĄ podjąć interwencję (nie znam się na prawie), to wtedy podjadą, odnotują, wykrzyczą że musieli 500 metrów z buta przejść, bo jakiś cymbał podkablował i sobie pojadą z powrotem. Mam nadzieję, że tak będzie, bo nie mam zamiaru kończyć z RC. Zbyt dużo modeli jeszcze sobie nie kupiłem, żeby z tym kończyć :P
Awatar użytkownika
Henio
Pierwsze koty za płoty...
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Henio » 12 lut 2020, o 16:36

Powiem Wam, że jak tak czytam ten wątek to nadciągają czarne chmury nad nasze hobby, ale ja nie wyobrażam sobie nie latać helikami. Nie zostanę tylko przy symku :masakra: Będę gdzieś latał w ukryciu jak będzie trzeba, tylko gdzie tutaj ten smaczek i ta prawdziwa przyjemność z pasji jeśli nie można będzie na legalu na łące z synem piankolotem polatać. Przecież to jest zabawa i za to nas mają traktować i gonić jak przestępców - paranoja :mad2: Najgorsze jest to tak jak mówicie, że tym się zajmują ludzie niemający o tym świecie pojęcia, widzieli DJI i na tym koniec. Póki co nie za wiele wiemy, musimy się dowiadywać, coś może wywalczyć, nie możemy być bezczynni mimo, że nie wiemy czy coś zdziałamy. BTW skoro nas tak wielu i każdy ma jakieś kontakty czy ktoś ma jakieś informacje, przecieki jak do tego się przygotowują takie firmy jak ALIGN, SAB, MIKADO, XL Power, ALZRC itp. Chyba też się im ukróci jak się spełnią czarne scenariusze.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 12 lut 2020, o 16:50

Kopiujcie listę i dodawajcie. Nie każcie potem Aikusowi zbierać kilkudziesięciu postów do kupy
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Podziękowano: 641 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 12 lut 2020, o 18:35

TomRar pisze:
Carson pisze:serio, konczyc z hobby z takiego powodu? :D Osobiscie mam to w dupie i latal bede chocbym mial przed radiowozem uciekac z modelem pod pacha. Wrzucaj te zabawki co masz na gielde, moze cos sie wybierze :mrgreen:

Z drugiej strony już widzę policjantów, gdy dostają zgłoszenie "proszę przyjechać tutaj i tutaj, bo ktoś lata jakimiś zabawkami nad łąką". Z pewnością będą zachwyceni i z uśmiechem na ustach pojadą na łąkę do której nawet nie ma gruntownego dojazdu i będą musieli zostawić radiowóz i z buta przejść jeszcze 500 metrów :D Wydaje mi się, że policja będzie miała baaaardzo wywalone na to, że ktoś se lata zabawkami. No chyba, że po dostaniu zgłoszenia MUSZĄ podjąć interwencję (nie znam się na prawie), to wtedy podjadą, odnotują, wykrzyczą że musieli 500 metrów z buta przejść, bo jakiś cymbał podkablował i sobie pojadą z powrotem. Mam nadzieję, że tak będzie, bo nie mam zamiaru kończyć z RC. Zbyt dużo modeli jeszcze sobie nie kupiłem, żeby z tym kończyć :P

Przyjeżdżają przecież nawet już teraz. Nie przytrafiło Ci się nigdy? Przecież fajniej pojechać do czegoś oryginalnego niż do kolejnych 2 frajerów co nie umieją się dogadać z czyjej winy otarli się lusterkami na parkingu pod Biedrą.
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Podziękował: 72 razy
Podziękowano: 171 razy

Postautor: MacGyverek » 12 lut 2020, o 19:04

Właśnie Amerykanie proszą o pisanie komentarzy do FAA odnosnie nowego prawa. Dzieje się to samo co u nas.

Odnosnie końca latania i rzucania hobby. A jakie są przewidziane kary??
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, OMP M2 v2, DJI Mavic Air, HeliQuad 3D, GEPRC CineQueen, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX
Awatar użytkownika
TomRar
Elita forum...
Podziękował: 39 razy
Podziękowano: 12 razy

Postautor: TomRar » 12 lut 2020, o 20:08

mwx pisze:Przyjeżdżają przecież nawet już teraz. Nie przytrafiło Ci się nigdy? Przecież fajniej pojechać do czegoś oryginalnego niż do kolejnych 2 frajerów co nie umieją się dogadać z czyjej winy otarli się lusterkami na parkingu pod Biedrą.

Nie, nigdy mi się nie przytrafiło żeby nawet jakiś przechodzień miał pretensje o to, że latam. A Ty miałeś przygodę z policją? Powiedz jak wygląda taka interwencja, jak przebiega rozmowa i jakie są skutki takiej interwencji?
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Podziękował: 155 razy
Podziękowano: 244 razy

Postautor: pkali » 12 lut 2020, o 20:49

We Wrocławiu kilkakrotnie policja przyjeżdzała na betony kiedy lataliśmy. Nigdy nie zdarzyło się aby wysiedli z samochodu, zwracali i odjeżdżali.

Tapatalk
XLPower 520, protos 380, xl380, protos mini, gaui MX3, oxy2, omphobby M2, omphobby M1
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 12 lut 2020, o 21:14

Im dłużej zastanawiam się nad sytuacją, tym mniej wierzę w techniczna skuteczność jakichkolwiek regulacji. Jak to możliwe, żeby w kraju gdzie bada się pękające parówki i analizuje wziuuu bziuu nagle zaczna działać transpondery w zabawkach ze sklepów dla idiotow? Mieliśmy kiedyś na polu wizytę policji. Panowie calkiem sympatyczni i zaciekawieni modelami, nie byli jednak w stanie zweryfikować przez radio naszych papierów. Jakieś zakłócenia były, może to przez nasze apki, może przez eleresa, czort wie. Tak czy siak rozstaliśmy się z konkluzja, że jakby masze radia działały tak jak ich, to byśmy se nie polatali. I co? Nagle to wszystko zacznie działać jak należy? Eee... śmiem wątpić. Nie mniej jednak prawo jest prawem, i najbardziej durna regulacja może napsuć krwi. Więc jednak probujmy walczyć, a co z tego wyjdzie, to się okaże :)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
gusto
Elita forum...
Podziękowano: 10 razy

Postautor: gusto » 12 lut 2020, o 22:07

mwx pisze:
Co mnie pociesza, to bardzo krótki opis wymagań klasy C4. Jeśli dobrze rozumiem, to jedyne czego brakuje naszym zabawkom żeby spełnić wymagania C4 to dokumentacja. Pytanie kto i jak taką dokumentację stworzy.

Może taka dokumentację lub coś na zasadzie zaświadczenia będzie tworzył producent : Sab, Align,Gaui itd. Po złożeniu naszej " zabawki " urząd zatwierdzi zgodność i po temacie.
Protos 380 | X360 | Diatone R349 |

Taranis X9D SE
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 12 lut 2020, o 22:55

Dorzucam pytania na prośbę kolegi spoza forum:

"Mirek założyliśmy stowarzyszenie Modelarzy i kumpel pyta czy do tych zapytań do ULC można dopisać:

- Kiedy będzie możliwość robienia kursu i egzaminu?

- Kiedy będzie można wystąpić o warunki dla stowarzyszeń. Żeby jakieś konkrety padły. Chodzi no to żeby nagle się nie okazało że z dniem 1 lipca wszyscy jesteśmy uziemieni."
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 12 lut 2020, o 23:25

1. Aikus
2. miruuu
3. Osa
4. MacGyverek
5. Sulim
6. mike
7. carson
8. Bi0ly
9. mwx
10. PiotrMichał
11. Dawo
12. Artja
13. Xeo
14. Qba
15. Kamilos
16. Henio
17. Gusto
18. Clad
19.kwiatek
20. JurekG
21. marek_m
22. mario70
23. Pkali
24. Zybidk
25. maxio005
26. Lukasdk
27. Artu
28. lenu
29 azaz44
30. olafd
31. Marcin Ż. (facebook) /miruuu
32. TomRar
33. Łukasz M. (facebook) /TomRar
34. AdamP
35. Ravp66
36. Andrzej C (facebook)
37. Tomasz S (facebook)
38. Marek C (facebook)
39. Grzegorz G (facebook)
40. Andrzej S (facebook)
41. Piotr S (facebook)
42. Piotr Sk (facebook)
43. Maciej Z (facebook)
44. Zbigniew T (facebook)
45. Marcin T (facebook)
46. Bogdan B (facebook)
47. Darek M (facebook)
48. Ryszard T (facebook)
49. Adam D (facebook)
50. Kacper C (facebook)
51. Eugeniusz S (facebook)
52. Tomek C (facebook)
53. Dawid B (facebook)
54. Magdalena K (facebook)
55. Maciej M (facebook)
56. Maria M (facebook)
57. Marian C (facebook)
58. Carlos (facebook)
59.Świstak
60.FockeWulf
61. Jacek G (znajomy)
62. Damdodo
63. Jarek T (Facebook)
64. Bartosz Ch. (Facebook)
Awatar użytkownika
mario70
Pierwsze koty za płoty...
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: mario70 » 12 lut 2020, o 23:28

Ja poproszę o dodanie poniższych pytań bo chyba gdzieś uciekły:

- Jakie warunki muszą być spełnione aby można było latać modelami szybowców i elektro szybowców o rozpiętości do 5m / waga do 25kg
- Jaka musi być minimalna odległość pasa startowego lądowiska od drogi szybkiego ruchu lub autostrady
Pozdrawiam
Mariusz
--------------------------------------------
takie tam latadła: Extra 330 by Pilot RC & MythoS / PrometheuS / Sebach / SU-29 by SebArt & Extra 260 by PA & Lumax & Solius
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Podziękował: 72 razy
Podziękowano: 171 razy

Postautor: MacGyverek » 13 lut 2020, o 07:37

1. Aikus
2. miruuu
3. Osa
4. MacGyverek
5. Sulim
6. mike
7. carson
8. Bi0ly
9. mwx
10. PiotrMichał
11. Dawo
12. Artja
13. Xeo
14. Qba
15. Kamilos
16. Henio
17. Gusto
18. Clad
19.kwiatek
20. JurekG
21. marek_m
22. mario70
23. Pkali
24. Zybidk
25. maxio005
26. Lukasdk
27. Artu
28. lenu
29 azaz44
30. olafd
31. Marcin Ż. (facebook) /miruuu
32. TomRar
33. Łukasz M. (facebook) /TomRar
34. AdamP
35. Ravp66
36. Andrzej C (facebook)
37. Tomasz S (facebook)
38. Marek C (facebook)
39. Grzegorz G (facebook)
40. Andrzej S (facebook)
41. Piotr S (facebook)
42. Piotr Sk (facebook)
43. Maciej Z (facebook)
44. Zbigniew T (facebook)
45. Marcin T (facebook)
46. Bogdan B (facebook)
47. Darek M (facebook)
48. Ryszard T (facebook)
49. Adam D (facebook)
50. Kacper C (facebook)
51. Eugeniusz S (facebook)
52. Tomek C (facebook)
53. Dawid B (facebook)
54. Magdalena K (facebook)
55. Maciej M (facebook)
56. Maria M (facebook)
57. Marian C (facebook)
58. Carlos (facebook)
59.Świstak
60.FockeWulf
61. Jacek G (znajomy)
62. Damdodo
63. Jarek T (Facebook)
64. Bartosz Ch. (Facebook)
67. Grzegorz N (facebook)
68. Kazimierz G (facebook)
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, OMP M2 v2, DJI Mavic Air, HeliQuad 3D, GEPRC CineQueen, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX
Awatar użytkownika
JurekG
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękowano: 3 razy

Postautor: JurekG » 13 lut 2020, o 07:45

Coś się na ten temat pojawia
https://biznes.interia.pl/gospodarka/ne ... Id,4322725

https://www.profinfo.pl/sklep/prawo-dro ... 25828.html
zamiast latać na symku lub w realu będzie lektura na długie godziny :masakra:
Pozdrawiam, Jurek

ALZRC 450 Devil pro V2 FBL x 2 gotowe do lotu, V977, V911, wszystko z Flysky FS-TH9X z ER9X.

Wróć do „Prawo i legislacja”