OMPHOBBY M2

Czyli po prostu Ompy...
Awatar użytkownika
mak
Stały bywalec...
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 16 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mak » 6 sie 2020, o 14:02

m2_spareparts_500px.jpg

Dojechała dostawa z większością części zamiennych do M2. W tej chwili wprowadzamy je do sklepu, ale gdyby coś było potrzebne szybciej, to dajcie znać na PM.

Baterie jeszcze niestety w drodze.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
77HOBBY.PL :: FrSky :: Spirit System :: XLPower / Protos :: OMP Hobby
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Podziękował: 46 razy
Podziękowano: 641 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 6 sie 2020, o 16:02

https://uroehr.de/vtube/video/anti-grav ... -kyle-dahl

wyjaśniona funkcja "antigravity" w podróbie OMPa
Awatar użytkownika
Zybidk
Domownik forum...
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 56 razy

Postautor: Zybidk » 6 sie 2020, o 16:06

Tylko omp nie ma neo więc miruu nie wykorzysta jej

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Zybidk
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 6 sie 2020, o 17:34

Miru ja wykorzystuje w każdym heliku. Inaczej by spadał ;)
Awatar użytkownika
Zybidk
Domownik forum...
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 56 razy

Postautor: Zybidk » 6 sie 2020, o 17:38

Ostatnio właśnie chyba zacząłeś z niej korzystać bo coś mało kretujesz. W zeszłym roku nie było tej funkcji i sporo kretów miałeś
Zybidk
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1772 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 6 sie 2020, o 20:48

mwx pisze:https://uroehr.de/vtube/video/anti-gravity-explained-with-kyle-dahl

wyjaśniona funkcja "antigravity" w podróbie OMPa

hmm hmm hmm

Nie, żebym miał coś przeciwko, ale założenie funkcji antigravity bazuje na mechanizmie autolevel / rescue, (z resztą nasz bohater mówi o tym na początku filmu).
Sęk w tym, że ...
... Autolevel to coś co MSH zrobiło 10 lat temu, działa to ... prawie dobrze.
"Prawie" oznacza tu tyle, że czasami systemowi myli się niebo z ziemią.
Czyli inaczej mówiąc działa to ch****o.
Tak generalnie.
Sprawdza się w zdecydowanej większości przypadków jako system ostatniej szansy - tak. Ale tylko tyle.

I wg. mojej najlepszej wiedzy nikt do tej pory nic diamatralnie lepszego nie wymyślił.
Co i raz ktoś tylko głośno krzyczy, że zrobił coś lepszego, ale testy w praktyce pokazują, że, ekhem... nie do końca.
Ostatnio taka ruchawka była ze dwa lata temu wokół Spirita który głośno krzyczał, że modeli z tym systemem nie da się rozbić.
Skończyło się na kilku czy kilkunastu koncertowych jebnięciach o ziemię.

...
I teraz widzę rewolucyjny mechanizm, który ma mikrusowi pomagać latać na niskich obrotach, być przy tym bardziej jak większy helik i tak dalej ... DZIAŁAJĄC CAŁY CZAS i wprowadzając swoje wartości swoich zmiennych do FBLa...
... CUDO, które bazuje ciągle na tym samym ułomnym mechanizmie.
...
hmm hmm hmm

Nie no spoko.
Takie tam tylko moje jakieś dziwne obawy przeze mnie chciały przemówić, ale już je uciszyłem.
Awatar użytkownika
Piotr_T
Elita forum...
Podziękował: 75 razy
Podziękowano: 104 razy

Postautor: Piotr_T » 6 sie 2020, o 21:52

Co do Spirita... wtedy to Geolink dał d..., ale... upłynęły już prawie 3 lata i ponoć teraz działa już nieco lepiej :-).
A co do samego Autolevela (w Spiricie nazywanego nawet stabilizacją), to ponoć w nowszych ewolucjach tego FBL-a (czyli np. obecnym Spiricie 2) działa on wyraźnie lepiej niż w Brainie 1. Niestety w Spiricie 1 działa chyba podobnie jak w Brainie 1 (Maciek pisał kiedyś, że "chipset" obu FBL-i oparty jest na tym samym układzie). Nie zmienia to jednak faktu, że nic lepszego, niż mechanizmy Braina, no może niż "ficzery" Spirita w wersjach "12 osiowych" póki co nie wymyślono, chyba że... Mikado wreszcie pokaże coś więcej... a może nie... :-)

Pozdrawiam,
Piotr.
Wirniki - XL Power 550, Protos Mini 325 3S, SAB Mini Comet 280
Skrzydła - Zeta Wing-Wing Z-84 2S, LIDL EDF 2S, Multiplex Heron 2400 3S
Radiomaster Boxer 4in1
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 7 sie 2020, o 08:05

Co do antygravity to przejrzałem filmik i jakoś mnie nie przekonuje. Troche mi się to kojarzy z miksowaniem sterów w samolocie żeby ładniej skręcał... Nigdy tego nie rozumiałem - jak dla mnie ucieka właśnie to co nas bawi - kontrola nad tym co się dzieje. OK. Można to samo powiedzieć generlanie o całym FBLu vs FB. Ja mam łatwiej bo wszedłem w tą zabawę już za FBLa i dla mnie jest czymś naturalnym. Natomiast zaczynam rozumieć tych, którzy przez jakiś czas mieli mentalne opory przed takimi rozwiązaniami.

Dodatkowo zastanawia mnie czy takie antygrawitacyjne rozwiązanie nie miesza trochę w mocniejszym 3D. Wchodzą tutaj jednak pewne niekotrolowane mixy z pitchem, które mogą nieco mieszać w figurach. Ale to tylko mój domysł. Chętnie poznam jakąś obiektywną opienie osoby, która mocniej się wlata.

Ale ja nie o tym. Dzisiaj oblatałem w końcu bączka więc mogę napisać o nim kilka słów.

1. Przygotowanie do pierwszego lotu - czyli coś co bardzo mi się tutaj spodobało. Po wyjęciu z pudełka wystarczyło zbindować odbiornik i ustawić na kilku kanałach reversy. Cała reszta już ogarnięta. Tarcza ustawiona, gainy dopasowane. Helik gotowy do lotu. Oczywiście po pierwszym locie zrobiłem kilka kosmetycznych zmian, ale w sumie dotyczyły one wyłącznie prędkości obrotowych i expa co każdy ustawia po prostu pod siebie. Tak czy inaczej te wyjściowe były znośne i gdyby nie było opcji ich zmiany to po prostu mógłbym latać tak jak było domyślnie.

2. FBL - ogarnia helika bardzo ładnie. Żadnych uwag. Do tego wszystkie podstawowe opcje (gainy, prędkości, agility, kąty...) można ustawiać w bardzo prosty sposób bez konieczności podłaczania do kompa, telefonu itp. Po prostu clik and fly.

3. Ogon - ten fragment dedykowany dla Aikusa :D Mogę tutaj potwierdzić to co mówił pkali (nie wiem czy tu czy mi na priv, ale mówił). Ogon działa rewelacyjnie. Trzyma super, obraca sie w obu kierunkach bardzo szybko i własciwie w locie nie da się odczuć żadnych różnic w porównaniu do klasycznych rozwiązań. Nie wiem jak w przypadku autorotacji (chętnię zobaczę jak ktoś autorotuje tym bączkiem ;), ale zakładam, że jak się ustawi na holdzie 1-5% throttla to silnik ogonowy również jakoś ogarnie temat, choć pewnie nie wykona szybkiego pirosa w obie strony ;)

4. Wrażenia z lotu - oxy 2 lata świetnie, tym lata mi się na pewno nie gorzej. Czy lepiej? Nie wiem - muszę się wlatać bo po 4 lotach ciężko do prezycyjną opinię. Na pewno wszystko działa poprawnie, helik dobrze trzyma, robi co ma robić. Lata poprawnie jak większe - na pewno nie można go porównywać do przewymiarowanego mikrusa. To zdecydowanie mały duży helik. To co mi się bardzo spodobało to dźwięk. Ze względu na brak przekładni lata praktycznie bezszelestnie. Jedynie co slychać to silniczek ogonowy (ale nie jest tak irytujący jak w xk itp) i dźwięk łopat na wyższych obrotach. Latając na ildu ok 50% robiłem właściwie wszystkie podstawowe figury bez problemu a helika było słychać tyle co auto elektryczne ;) Fajne wrażenie.

No i na koniec foteczki.

Przed:

Obrazek

W trakcie:

Obrazek

Po:

Obrazek
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 7 sie 2020, o 08:43

aikus pisze:I wg. mojej najlepszej wiedzy nikt do tej pory nic diamatralnie lepszego nie wymyślił.

Raczej nie można porównywać "garażowej" produkcji Braina czy Spirita z tym co grzebie Mikado.

W przypadku tych pierwszych dwóch to jednak jest robota pojedynczych ludzi. Nie mówię że zła, ale ograniczona tym że zespoły programistów są jednoosobowe. Jak robisz coś sam to ciężko zauważyć własne błędy i przekonać samego siebie np. do całkowitej zmiany koncepcji.

IMO to właśnie Mikado jako jedyne ma szansę ogarnąć perfekcyjne całe to Rescue, autolevel, czy ogólnie wszystkie inne funkcje FBLa.
Awatar użytkownika
mak
Stały bywalec...
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 16 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mak » 7 sie 2020, o 09:21

mwx pisze:IMO to właśnie Mikado jako jedyne ma szansę ogarnąć perfekcyjne całe to Rescue, autolevel, czy ogólnie wszystkie inne funkcje FBLa.

Zasadniczo masz rację. Jedno, czego nie wiemy (przynajmniej ja nie wiem) to ile osób liczy dział developmentu softu w Mikado. A nawet jeśli jest to więcej niż jedna osoba, to czy aby jednak nie jedna jest i tak głównym programistą odpowiedzialnym za kluczowe algorytmy.

Myślę, że ta technologia przestaje być nowinką, a zaprojektowanie dobrze latającego FBL wyzwaniem. Tak naprawdę to z punktu widzenia softu nasze heli nie są tak bardzo różne od copterów, a tutaj wszystko podane na tacy, open source w różnych odmianach.
77HOBBY.PL :: FrSky :: Spirit System :: XLPower / Protos :: OMP Hobby
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 7 sie 2020, o 10:40

Mam wrażenie że dronowe FC są lata przed naszymi FBLami, ze względu na konkurencję i ilość ludzi którzy są w to zaangażowani.
Mikado robi wielkiego newsa z tego, że udało im się uporać z drgającym ogonem w zawisie :)
My tu się podniecamy antigravity czy autolevelem, a w tych zabawkach są już od wielu lat.

No ale my angażujemy się w niszowy wycinek niszowego hobby - nie ma co liczyć na jakieś cuda. I tak ekstra, że jest tych kilku zapaleńców którzy produkują dla nas zabawki :)
Awatar użytkownika
Piotr_T
Elita forum...
Podziękował: 75 razy
Podziękowano: 104 razy

Postautor: Piotr_T » 7 sie 2020, o 11:56

Donie Mirsonie, czyli, póki co, nic w nim nie popsułeś?
Świeża gleba na łopatach była, więc nie było to lekkie pacnięcie w trawę.
Są ślady na okuciach i łopatach?
A i jeszcze mam pytanie - czy pod brzuchem ma on na tyle miejsca, żeby zmieśliła mu się tam płytka o wymiarach 35 x 20 mm (odbiornik)?
Pytam, bo mam 2 sztuki wolnych FS-X6B, tyle że on jest nieco duży, choć nadal w miarę lekki (4,5 g).

Pozdrawiam,
Piotr.
Wirniki - XL Power 550, Protos Mini 325 3S, SAB Mini Comet 280
Skrzydła - Zeta Wing-Wing Z-84 2S, LIDL EDF 2S, Multiplex Heron 2400 3S
Radiomaster Boxer 4in1
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 7 sie 2020, o 12:18

Spadł z wysoka, ale na holdzie więc cały. Z ziemi troche otrzepałem i polecial dalej jak gdyby nigdy nic.

Odbiornik powinien wejść. Nie mierzyłem go, ale wg BG lipo ma wymiary:
Battery Size: 58*25*22.5mm
i ma po bokach luzy.

Nie pamiętam tylko jak jest generlanie z przestrzenią w ramie. Ja mam malutkiego XM+ więc dałem go od spodu.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 7 sie 2020, o 19:44

Don Mirson pisze:Co do antygravity to przejrzałem filmik i jakoś mnie nie przekonuje. Troche mi się to kojarzy z miksowaniem sterów w samolocie żeby ładniej skręcał... Nigdy tego nie rozumiałem - jak dla mnie ucieka właśnie to co nas bawi - kontrola nad tym co się dzieje.

O yessu miru ja, dobrze, że to powiedziałeś bo ja chciałem ale się bałem znowu być największym zasranym jebanym malkontentem.
DOKŁĄDNIE! "blać, dojeb sobie 16 stopni soku ogólnego i panuj nad tym a nie wyręczasz się elektroniką!"

Don Mirson pisze:OK. Można to samo powiedzieć generlanie o całym FBLu vs FB. Ja mam łatwiej bo wszedłem w tą zabawę już za FBLa i dla mnie jest czymś naturalnym. Natomiast zaczynam rozumieć tych, którzy przez jakiś czas mieli mentalne opory przed takimi rozwiązaniami.

Nie, to zupełnie co innego.
FBL to zwykłe wyeliminowanie układu mechanicznego, bez którego śmigłowce tej wielkości są praktycznie nie do opanowania i zastąpienie go elektroniką, która robi DOKŁADNIE to co pręt.
Kto próbował latać helikopterem klasy 450 lub mniejszej, bez pręta i bez FBLa ten wie o czym mówię.
Ja latałem i na pręcie i na FBLu i zasadniczo nie mam oporów przed FBLem. Czasami trochę tęsknię za prętem, ale zasadniczo do tego stopnia niema za czym, ze w moim hangarze żaden helikopter z prętem nie stał i nie stoi od lat.

mwx pisze:Raczej nie można porównywać "garażowej" produkcji Braina czy Spirita z tym co grzebie Mikado.

Jeśli tak jest to OK, nieco zmienia to postać rzeczy, choć jakoś mnie nie przekonuje.
Bo ja osobiście byłbym bliższy wrzuceniu do jednego worka Braina i V-Bara, a Spirita do worka razem z BeastXem sprzed 10 lat, gdzie generalnie wszystko sprowadzało się do odpowiedniego zmiksowania trzech żyroskopów i hajda - całe "algorytmy". To w ogóle nie ta klasa sprzętu.
ALE, tu zaczynamy już mówić o samej charakterystyce "lotnej" FBLa i zasadniczo nie mam prawa do takich porównań, bo Spiritem nie latałem, (oceniam go na podstawie nie własnych, lecz wiarygodnych moim zdaniem opinii).
Awatar użytkownika
Carson
Faraon
Podziękował: 282 razy
Podziękowano: 114 razy

Postautor: Carson » 7 sie 2020, o 20:52

Oboje jesteście je.anymi malkontentami! 8-) I dojebcie sobie te 16 stopni skoku!
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 8 sie 2020, o 00:30

Pitol się lalusiu!! :P
Myślisz, że jak jesteś ładny i umiesz zaje**scie latać to wszystko Ci wolno :swir: :swir:
P.S. Wpadasz na Reguły jutro?
Ja właśnie robię gałkę, więc będę jutro w dobrym humorze :juppi:
Awatar użytkownika
kubacki
Lider forum...
Podziękował: 114 razy
Podziękowano: 67 razy

Postautor: kubacki » 8 sie 2020, o 05:21

aikus pisze:Ja właśnie robię gałkę, więc będę jutro w dobrym humorze :juppi:

:kopara: :masakra: ,co się dzieje na tym świecie.
Ja rozumiem zadowolonie jak ktos mi zrobi gałkę, ale ze ja komuś hmm ,ni wuja :hammer:
Goosky S2 Legend
XL Protos 380 V2
Spektrum NX10
Awatar użytkownika
dawo
Sknerus
Podziękowano: 84 razy

Postautor: dawo » 8 sie 2020, o 09:23

To w sumie 3 gałki - Gaua x3
Heli: 450, V922, 2x250, Protos 380, Protos 500, 2 x XL POWER 550
Samoloty: 2 x Combat, FunCub, MX-S, Sebart Katana 50E, Skrzydło, 2xF16, Hyper Bipe, Hawk EDF, Rad Jet, Akrobat Halowy,Bolt Mavimodels, ASW28 Volantex, E-flight v900 i Mini EDGE 540, Kwarciński Micron 150,
Drony: quad 250 i QX 90,
Samochodziki: Traxxas Rustler i 2 x Rustler 4x4, Slash 2wd, Summit, Arrma Typhon i Infraction 6s
DX9 G2 :)
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 8 sie 2020, o 09:46

;)
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam