Nadajniki, odbiorniki - pytania, wybory, dyskusje...

Jaki wybrać, o co kaman...
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 24 cze 2013, o 10:09

shacker pisze:Praktycznie wszystkie systemy na 2,4 GHz to jedno i to samo. Jest jedynie różnica między DSM2 a DSMX w liczbie używanych częstotliwości. W tych wszystkich apkach siedzą te same chipy odpowiadające za transmisje radiową, a sam standard rozpraszania widma jest ten sam. Inaczej apki zakłócałyby się nawzajem.
Całe to lepszy/gorszy to jest marketing i lansowanie produktu na bardziej elitarny.

Nie ma to jak pseudo ekspertskie stwierdzenia..
(nie spodziewałem się tego po Tobie)

Tu jest filmik na którym jest wytłumaczone czarno na białym dlaczego systemy Rc pracujące na 2.4 się nie zakłócają.
ps: przy okazji polecam pooglądać inne jego filmiki o tym jak szumią różne systemy w tym transmisji video.

shacker pisze:Całe to lepszy/gorszy to jest marketing i lansowanie produktu na bardziej elitarny.

Z kolei tutaj wystawiłem Ci fragment wypowiedzi którym podsumowuje dlaczego bezpieczniejszy jest protokół DSMX od przestarzałego FASST, I wprowadza mniej zakłuceń do pasma (mniej szumi) niż aktualnie stosowane pozostałe protokoły.
Its more complicated as FHSS with a fixed spreading code and fixed jump pattern as DSM2 with multiple spreading codes.
But the next evolution step is DSMX.
FASST vs DSMX? FASST is on the end of it live cycle with the new upcoming regulations. Its the RC system with very great footprint in the ISM band. A duty cycel of 25% and non adaptiv. DSMX is far more advanced. For all DSMX TX unique jump pattern code agil vs FASST with fixed jump pattern and only one spreading code.
Ostatnio zmieniony 24 cze 2013, o 11:41 przez Neomutant, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 24 cze 2013, o 11:22

DSMX skacze po kanałach, DSM2 nie...
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...

Postautor: Neomutant » 24 cze 2013, o 11:32

super_mario2 pisze:DSMX skacze po kanałach, DSM2 nie...

Gdyby tak było to każdy model spadałby z nieba (tam gdzie było by wi-fi w zasięgu). Lub wystarczyły by 2 takie same radia uruchomione w tym samym miejscu. DSM2 skacze po kanałach (jak każde inne radio RC 2.4Ghz, te wcześniejsze które chodziły na kwarcach nie skakały bo na sztywno siedziały na ustalonej precyzyjnej częstotliwości, i w ich przypadku 2 właczore radia skutkowały strąceniem obydwu modeli) ale ma na sztywno ustawione skoki, ale wprowadza pewną unikalność.. (więcej w cytowanym tekscie ).

Źródło oraz szerzej opisany temat protokołu DSM2.
What makes DSM2 so special? The fact there are 5 levels of 'uniqueness' that keep multiple transmitters from interfering with each other. The first level is the RF channels over which the stick position information is transmitted. Spektrum DSM2 TX's automatically select a pair of open 2.4Ghz channels to start broadcasting on. No argument there. The allowed channels here in the US are channels 0 thru 79. Logically, only 40 Spektrum transmitters can be in use at the same time (80 channels/2 channels per TX = 40). But I have seen the marketing material from Spektrum that shows 40 Spektrum TX's active and a plane being flown (I assume using TX #41) right above them with no problem. I have also seen the reports of 72 ParkZone Trojans being flown at the same time at one of the major flying events. I have not been able to delve into the protocol deep enough to figure this out with any certainty but my hypothesis is that 2 transmitters can share the same 2 channels as long as they do not transmit at the same time. There may be a scheme in the TX that, if it finds all channels in use, it may locate 2 of the least used channels and synchronize its transmissions to the quiet periods between transmissions of other TX's using the 2 channels. Just don't know right now. By the way, data is transmitted using 8DR mode.
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: shacker » 24 cze 2013, o 11:46

Neomutant pisze:
shacker pisze:Praktycznie wszystkie systemy na 2,4 GHz to jedno i to samo. Jest jedynie różnica między DSM2 a DSMX w liczbie używanych częstotliwości. W tych wszystkich apkach siedzą te same chipy odpowiadające za transmisje radiową, a sam standard rozpraszania widma jest ten sam. Inaczej apki zakłócałyby się nawzajem.
Całe to lepszy/gorszy to jest marketing i lansowanie produktu na bardziej elitarny.

Nie ma to jak pseudo ekspertskie stwierdzenia..
(nie spodziewałem się tego po Tobie)

To kto ma logo na apce, a jaki chip odpowiada za transmisje to są 2 różne sprawy. A producentów chipów jest może ze 3, którzy je sprzedają różnym producentom apek. I cała filozofia. Dlatego alternatywny firmware do apek pozwala na obsługę innych protokołów - nakłada inny protokół na często ten sam sprzęt.

Tu jest filmik na którym jest wytłumaczone czarno na białym dlaczego systemy Rc pracujące na 2.4 się nie zakłócają.

...który tylko potwierdza, że działanie jest takie samo - skakanie po częstotliwościach w celu rozproszenia widma sygnału. Nawet w podpisie do filmu, który wstawiłeś są wrzucone wszystkie systemy na raz:
his is a very quick explanatory video which hopefully explains how a DSSS signal (as used by all of today's 2.4GHz radio control systems such as Spektrum DSM2 and DSMX, Futaba Fast, Hitec AFHSS etc) allows more multiple systems to share exactly the same part of the band without interfering with each other.

shacker pisze:Całe to lepszy/gorszy to jest marketing i lansowanie produktu na bardziej elitarny.

Z kolei tutaj wystawiłem Ci fragment wypowiedzi którym podsumowuje dlaczego bezpieczniejszy jest protokół DSMX od przestarzałego FASST.
Its more complicated as FHSS with a fixed spreading code and fixed jump pattern as DSM2 with multiple spreading codes.
But the next evolution step is DSMX.
FASST vs DSMX? FASST is on the end of it live cycle with the new upcoming regulations. Its the RC system with very great footprint in the ISM band. A duty cycel of 25% and non adaptiv. DSMX is far more advanced. For all DSMX TX unique jump pattern code agil vs FASST with fixed jump pattern and only one spreading code.

Jak sam napisałeś od przestarzałego, wszystkie nowe protokoły wykorzystują DSSS jako metodę, tak czy inaczej zmodyfikowaną, ale sprowadzającą się w ostatecznym rozrachunku do tej samej zasady działania. Dla normalnego użytkownika różnica jest niezauważalna. A pozostali i tak instalują moduły FrSky :P Dla mnie nie ma sensu się zabijać o jakiś konkretny protokół i na tej podstawie wybierać apkę, chyba że ten protokół decyduje o współpracy z posiadanymi helikami.
DEVO 8S @ ALZRC 450 Pro V2 FBL (ZYX) / T-rex 600 Pro (MSH Brain)
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 24 cze 2013, o 11:51

Neomutant pisze:
super_mario2 pisze:DSMX skacze po kanałach, DSM2 nie...

Gdyby tak było to każdy model spadałby z nieba (tam gdzie było by wi-fi w zasięgu). Lub wystarczyły by 2 takie same radia uruchomione w tym samym miejscu. DSM2 skacze po kanałach (jak każde inne radio RC 2.4Ghz, te wcześniejsze które chodziły na kwarcach nie skakały bo na sztywno siedziały na ustalonej precyzyjnej częstotliwości, i w ich przypadku 2 właczore radia skutkowały strąceniem obydwu modeli) ale ma na sztywno ustawione skoki, ale wprowadza pewną unikalność.. (więcej w cytowanym tekscie ).

w sensie, że DSM2 używa do transmisji dwóch wstępnie wybranych (losowo) kanałów i tylko ich używa.
DSMX skacze po większej ilości kanałów non stop.
A modele nie spadają przy DSM2 dzięki kodowaniu sygnału, który jest ładnie wytłumaczony w Twoim linku powyżej.
Pozdrawiam Mariusz
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...

Postautor: Neomutant » 24 cze 2013, o 12:01

Nieme meritum miało być takie, że jak latasz w miejscu gdzie lata sporo innych modelarzy i masz model którego koszt naprawy wypali Ci nie mała dziurę w portfelu, to wybieraj DSMX z uwagi na to że konkurencja zawiedzie Cie dużo wcześniej w przypadku uruchomionych na raz wielu transmiterów oraz zaszumienia z innych źródeł (dzięki większej ilości poziomów unikalności w przesyłaniu danych).

Jak latasz koło nogi i w miejscu gdzie nie ma dużego zaszumienia to wszystko jedno jaki system wybierzesz. Spectrum z satelitami daje Ci jeszcze jedno zabezpieczenie przed złą polaryzacją sygnału (przekręcone anteny nadajnika i odbiornika o 90 stopni względem siebie, jak w przypadku małych odległości nie ma to znaczenia bo sygnał odbija się od ziemi i innych elementów to w przypadku większej odległości ten element może uratować Ci model). Dodatkowym FailSafe- jest zmiana systemu na longRange albo jak niedawno napisał artu system który zawraca model po stracie sygnału.

Zgodzę się z wypowiedzią shacker-a że protokół to tylko jeden z istotnych elementów przy podejmowaniu decyzji przy wyborze apki.
hugoozon
Pierwsze koty za płoty...

Postautor: hugoozon » 1 sie 2013, o 07:47

Witam, szukam najlepszej aparatury do 700zl prosił bym o pomoc.
Będę na niej latać na PhoenixRC i jakiejś 450 którą kiedyś kupie

Jak na razie myślę o dx6i hmm?
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 1 sie 2013, o 08:42

Ostatnio zamówiłem Taranisa.
Nadajnik wywołał spory szum na forach. Totalna nowość. Albo będzie mega hiciorem albo mega porażką. Okaże się.
Ja zamówiłem i grzecznie czekam. Na razie ciężko z dostępnością. Znajdziesz sporo informacji na rcgroups.

Czy polecam? Dopóki nie przetestuje dużo nie powiem, ale wydaje mi się, że apka warta zaryzykowania... hmm
Awatar użytkownika
szkubi
Stały bywalec...
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: szkubi » 1 sie 2013, o 21:39

Albo po taniości kupić 9XR'kę. Mam lecz nie mogę jeszcze w pełni polecić bo nie złożyłem jeszcze mojej 500'ki żeby na niej polatać. Na razie latam na niej tylko na symku ale już mogę powiedzieć, że drążki i przełączniki działają bardzo lekko i ogólnie jakość wykonania bardzo na plus. Na początek nie sądzę żeby było potrzeba czegoś więcej :D Porównanie mam tylko do radia KDS'a i uważam, że lepiej wykonane jest radio od Turnigy. A co do jakości linku to sądzę, że też nie będzie problemów bo kupiłem do niej moduł FRsky.
KDS 450s + KDS K-7XII ---> SPRZEDANY
Tarot 500 ESP złożony i oblatany ;D
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Podziękował: 170 razy
Podziękowano: 428 razy

Postautor: Artu » 1 sie 2013, o 21:55

miruuu pisze:Ja zamówiłem i grzecznie czekam. Na razie ciężko z dostępnością.

Coś szczurzysz :rotfl2: FrSky 2.4GHz ACCST Taranis X9D Transmitter
Jest jeszcze jedna sztuka w ABC-RC kopmplet nadajnik + odbiornik
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 1 sie 2013, o 22:06

Zamówiłem 24.07.2013. Obecny status: processing
Restock miał być 31.07.2013. Mam nadzieje, że 04.08.2013 będzie kolejny a nie przesunięty wcześniejszy...

Artu pisze:Jest jeszcze jedna sztuka w ABC-RC kopmplet nadajnik + odbiornik

Jest, ino połowę droższa hmm
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen

Postautor: Artu » 2 sie 2013, o 04:33

miruuu pisze:
Artu pisze:Jest jeszcze jedna sztuka w ABC-RC kopmplet nadajnik + odbiornik

Jest, ino połowę droższa hmm

Jak ktoś prowadzi uczciwą działalność gospodarczą, to tak w Naszym tanim państwie :twisted: niestety musi być :masakra:
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 2 sie 2013, o 05:10

Jasne! Zgadzam się. Nie krytykuje abc za ceny, bo maja generalnie dobre. Ale co zrobić, chińczyk tańszy to biorę od chińczyka...
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...
Podziękował: 91 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: lethe » 2 sie 2013, o 07:04

Artu pisze:Jak ktoś prowadzi uczciwą działalność gospodarczą, to tak w Naszym tanim państwie :twisted: niestety musi być :masakra:

Dokładnie - niestety. Ostatnio jak na szybko liczyłem ile łącznie zaoszczędziłem sprowadzając RC badziew z Chin zamiast kupować w Polsce to mi wyszło że 450 mam za darmo.

miruuu pisze:Ale co zrobić, chińczyk tańszy to biorę od chińczyka...

I tak zrobi większość rozsądnych osób bo tanie to nie jest. Smutne jest tylko to że w ten sposób napędzamy gospodarkę innego kraju zamiast własnego.
Experience is something you obtain only after you need it.
This isn't 3D, I am just trying to land.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 2 sie 2013, o 08:00

lethe pisze:Smutne jest tylko to że w ten sposób napędzamy gospodarkę innego kraju zamiast własnego.

To prawda, ale moim zdaniem nic tu wiele nie zmieni, bo:
1. Nie wyobrażam sobie sposobu na zmianę tej sytuacji. Nigdy sprzedawca z "cywilizowanego kraju" nie będzie miał szans z Chinami, chyba, że system umożliwi mu wprowadzenie wyzysku pracowników i znikną jakiekolwiek zasady bhp.
2. Większość osób zamiast wspierać gospodarkę i wesprze gospodarstwo domowe wydając mniej, jeśi będzie miało taką możliwość (w tym i ja).
3. Na pocieszenie można załozyć, że co któreś zaoszczędzone 100$ zostanie jednak wydane lokalnie, więc coś tam podkręci nasze biedne PKB.
4. I pozostaje kwestia indywidualnych preferencji. Jedni zapłacą mniej, czekając i ryzykując mocno ograniczoną gwarancję (wiem, że Chinczyki dają, ale często gra nie jest warta świeczki), inni wybiorą szybszą i bardziej bezpieczną formę lokalnie, za co dopłacą. I tyle.
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 2 sie 2013, o 09:27

Tylko koniecznie wydaj zaoszczędzone pieniądze :)
Najlepiej na coś, co powstaje od A do Z w Polsce.
Np. przemysł monopolowy :rotfl:
Pozdrawiam Mariusz
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 2 sie 2013, o 10:08

super_mario2 pisze:Tylko koniecznie wydaj zaoszczędzone pieniądze :)
Najlepiej na coś, co powstaje od A do Z w Polsce.
Np. przemysł monopolowy :rotfl:

A wtedy Chińczyk syty i Polak cały ;)
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...
Podziękował: 91 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: lethe » 2 sie 2013, o 11:34

miruuu pisze:1. Nie wyobrażam sobie sposobu na zmianę tej sytuacji. Nigdy sprzedawca z "cywilizowanego kraju" nie będzie miał szans z Chinami, chyba, że system umożliwi mu wprowadzenie wyzysku pracowników i znikną jakiekolwiek zasady bhp.

To druga strona medalu. Ale ciekawe wg mnie jest jeszcze jedno. Chińczycy w swoich sklepach oferują też produkty które nie są u nich produkowane i też do zdobycia taniej, z tego co mi wiadomo BeastX i Gens Ace to niemieckie konstrukcje, przykładów jest pewnie więcej. Raz że tania siła robocza ale też i wszystkie procedury związane z podatkami działają na ich korzyść.

Gdyby nie to że generalnie da się w większości przypadków ominąć opłaty na granicy to ich oferta była by znacznie mniej atrakcyjna.
Experience is something you obtain only after you need it.
This isn't 3D, I am just trying to land.
hugoozon
Pierwsze koty za płoty...

Postautor: hugoozon » 9 sie 2013, o 14:54

Awatar użytkownika
Artu
Fochmen

Postautor: Artu » 9 sie 2013, o 19:12

Nada się, ale lepsza by była jakaś 8ch
Pozdrawiam, Artur