Bartek1129 pisze:Nie mam na raz tyle gotówki aby kupić gotowego rtf-a więc będę składał wszystko od początku, co chyba jest z resztą lepszym rozwiązaniem.
Zdecydowanie lepszym. Nie dość że to bardzo ciekawy (choć szczerze powiem że przy pierwszym modelu czasem przytłaczający) proces to przy okazji dokładnie poznajesz budowę modelu. Prędzej czy później na pewno wbijesz heli w ziemię i wtedy taka wiedza bardzo się przydaje a lepiej samemu obejrzeć i pomacać niż później siedzieć nad instrukcją i wgapiać się w rysunki.
Bartek1129 pisze:Copter-x 450 na węglowej ramie, taka będzie podstawa i teraz zaczyna sie dylemat. Zauważyłem że elektronika firmy KDS nie jest stosunkowo droga, a radiomodels ma tego sporo i nie muszę zamawiać niczego z usa czy chin co dla mnie jest ogromną zaletą.
Oczywiście wybór ostatecznie należy do Ciebie ale sprowadzanie części ze wschodu wychodzi bardziej niż często taniej. Ostatnio sam zacząłem składać 450, wszystko ściągałem z Chin w kilku paczkach i cały proces odbył się bez najmniejszych problemów. Fakt że trzeba poczekać ok 2 tygodni na transport ale na koniec jestem finansowo na tyle do przodu że odbudowę po pierwszym poważnym krecie mam za darmo.
Jeśli zależy Ci na czasie to zakupy w Polsce to jedyne wyjście ale jeśli raczej wolałbyś zaoszczędzić to naprawdę nie ma powodów by obawiać się zakupów za granicą. Temat przerabiany wielokrotnie przez prawie każdą osobę na forum i jakkolwiek zdarzają się problemy to generalnie nie ma później wielkich trudności w naprostowaniu sprawy. Na koniec jeszcze dodam że ostatnio załatwiałem reklamację w Chinach i drugą w Polsce. W tym pierwszym wypadku wystarczyły 3 maile i zamiennik nieodpłatnie właśnie do mnie leci, w drugim nie dość że drugi miesiąc prowadzę rozmowy ze sklepem to jeszcze przyjdzie mi zapłacić 150zł za bzdurną usługę a problem nie jest rozwiązany.
Nie wypowiem się na temat produktów KDS bo nie miałem z nimi styczności ale dobrze by było gdybyś sam spróbował dobrać elektronikę. Zmusi Cię to do dokładnego zapoznania się ze sposobem działania i parametrami każdego podzespołu a to ostatecznie pozwoli Ci lepiej zrozumieć model i pozwoli w przyszłości łatwiej i szybciej rozwiązać problemy.
Zerknij na ten temat:
viewtopic.php?f=67&t=2381 - wiele informacji które mogą Ci się przydać.
Na początku człowiek ma tysiące pytań więc jeśli poczytasz i nie będziesz czegoś pewien to śmiało pytaj.
Experience is something you obtain only after you need it.
This isn't 3D, I am just trying to land.