Warszawa - Reguły - spotkania

Zanim polecisz poinformuj o tym lokalną lożę szyderców...

Moderator: Kowal

Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1771 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 31 mar 2022, o 15:35

Troche nie wiadomo jeszcze tak naprawde... temperatura co prawda lekko ponizej zera ale wiatr slabnie, cisnienie rosnie... nie wiadomo jak bedzie z chmurami, jak bedzie slonecznie to moze byc w miare przyjemnie....
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Podziękował: 46 razy
Podziękowano: 641 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 31 mar 2022, o 16:57

Dobrze jest, im zimniej tym lepiej nitro ciągnie :twisted:
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 31 mar 2022, o 20:32

Taa! I regle i silniki się mniej grzeją.
A pakiety wystarczy przed lotem w majtkach potrzymać :D
Awatar użytkownika
Kegriz
Pierwsze koty za płoty...
Podziękował: 11 razy
Podziękowano: 4 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kegriz » 31 mar 2022, o 21:59

To czyli zwykle w niedziele się ustawiacie i mam sobie niedziele zwalniać z jakichś dodatkowych eventów?

aikus pisze:A, i jeszcze jedno: @Kegriz - alias Melina Krzemowa: tak patrzyłem na ten Twój filmik z tego lotu i wiesz co... Powinieneś na mojego czuja dodać sobie trochę expo na lotkach...

No dobra to nie umiem tego na razie zrobić :D przy okazji może ktoś obeznany mi pokaże.

dawo pisze:Pomyśl może o dodrukowaniu takiego mostku pod którym byś przeciągnął opaskę rzepową do umocowania pakietu - w miejscu tej pianki co miałeś i będzie dobrze (dodatkowa waga w tym miejscu tylko pomoże) - no chyba, że już wydrukowałeś i naprawiłeś model to przy następnej okazji :D

Tak, tak wprowadziłem sporo zmian przed wydrukowaniem na nowo rozwalonych części :-) kupiłem 10 metrów rzepa i teraz to sie martwię czy oderwę pakiet od samolotu xDD - ale przynajmniej nic mi się nie przesunie!

Wzmocniłem też te dynksy do sterowania lotkami bo jestem prawie pewien, że to był powód dzwona - chciałem skręcić (może właśnie za gwałtownie) i lotka spotkała się z kontrą wiatru który ją pchnął tak, że wyłamał się dyngs trzymający drucik od serva, lotka się zblokowała i samolot dostał korkociągu... ale tylko Macierewicz mógłby poznać prawdę... niestety nie mam kilku baniek na jego śledztwo... :(
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 31 mar 2022, o 23:10

Kegriz pisze:No dobra to nie umiem tego na razie zrobić :D przy okazji może ktoś obeznany mi pokaże.

Czekaj, czekaj... Jaką masz apkę?
To nie jest nie wiadomo jakie rocket science... nie ma co czekać do okazji na polu - lepiej teraz na spokojnie i na trzeźwo sobie przeklikać...
:)
Awatar użytkownika
dawo
Sknerus
Podziękowano: 84 razy

Postautor: dawo » 1 kwie 2022, o 03:27

Kegriz pisze:To czyli zwykle w niedziele się ustawiacie i mam sobie niedziele zwalniać z jakichś dodatkowych eventów?

Tak przeważnie w niedzielę się spotykamy i najczęściej o 12 - ale przeważnie się TU umawiamy/dajemy znać :)

dawo pisze:Pomyśl może o dodrukowaniu takiego mostku pod którym byś przeciągnął opaskę rzepową do umocowania pakietu - w miejscu tej pianki co miałeś i będzie dobrze (dodatkowa waga w tym miejscu tylko pomoże) - no chyba, że już wydrukowałeś i naprawiłeś model to przy następnej okazji :D

Kegriz pisze:Tak, tak wprowadziłem sporo zmian przed wydrukowaniem na nowo rozwalonych części :-) kupiłem 10 metrów rzepa i teraz to sie martwię czy oderwę pakiet od samolotu xDD - ale przynajmniej nic mi się nie przesunie!

Dlatego myślałem o takim mostku dodrukowanym na podłodze pod pakietem i pod nim przewlec opaskę taką jak pokazywaliśmy Ci na polu i pewnie to by załatwiło problem.

Kegriz pisze:Wzmocniłem też te dynksy do sterowania lotkami bo jestem prawie pewien, że to był powód dzwona - chciałem skręcić (może właśnie za gwałtownie) i lotka spotkała się z kontrą wiatru który ją pchnął tak, że wyłamał się dyngs trzymający drucik od serva, lotka się zblokowała i samolot dostał korkociągu... ale tylko Macierewicz mógłby poznać prawdę... niestety nie mam kilku baniek na jego śledztwo... :(

To też mogło się zdarzyć - raczej nie ufałbym drukowanym takim elementom lepiej wkleić w stery coś z jednolitego materiału - stanowczo :)

Aparatura Marku to, z tego co pamiętam, to FLYSKY więc pewnie jeszcze pamiętasz gdzie jest to Expo.
Kegriz - najlepiej sobie wyGoogluj co to jest EXPO (najlepiej to widać na wykresach) i co to jest DUAL RATE (ogranicza wychylenia sterów) - jedno i drugie pomaga na zbyt nerwowe reakcje sterów podczas lotu - na pewno pierwszego :D
Heli: 450, V922, 2x250, Protos 380, Protos 500, 2 x XL POWER 550
Samoloty: 2 x Combat, FunCub, MX-S, Sebart Katana 50E, Skrzydło, 2xF16, Hyper Bipe, Hawk EDF, Rad Jet, Akrobat Halowy,Bolt Mavimodels, ASW28 Volantex, E-flight v900 i Mini EDGE 540, Kwarciński Micron 150,
Drony: quad 250 i QX 90,
Samochodziki: Traxxas Rustler i 2 x Rustler 4x4, Slash 2wd, Summit, Arrma Typhon i Infraction 6s
DX9 G2 :)
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 1 kwie 2022, o 05:02

Pamiętam bardzo dobrze, z resztą w tej apce jest to banalne.
Przy czym z DualRate - ostrożnie - ogranicza on maksymalne wychylenia sterów. Fajnie się lata, ale jak przychodzi podmuch wiatru to może lotek zabraknąć :)
A o tej porze roku raczej trudno o totalną flautę - tym samym szacun za względnie udany oblot!!
... względnie udany... bo często pierwsze loty wyglądają mniej więcej tak:
Bzzzzzz JEB!
:D:D:D

Anyway podpisuję się pod tym co napisał dawo: drukowane elementy, jakieś krytyczne/odpowiedzialne musiałyby być mocno przewymiarowane... więc lepiej wstawić kawałek jednolitego materiału.
TYLKO NIE Z PP! Mało co potrafi skutecznie kleić to gówno.
Jakiś ABS/PVC ... Wyciąć z jakiegoś kawałka czegoś... czegokolwiek.
No albo iść na łatwiznę i kupić sobie garść takich orczyków za grosze i mieć na zaś...
Awatar użytkownika
dawo
Sknerus

Postautor: dawo » 1 kwie 2022, o 07:41

aikus pisze:Pamiętam bardzo dobrze, z resztą w tej apce jest to banalne.
Przy czym z DualRate - ostrożnie - ogranicza on maksymalne wychylenia sterów. Fajnie się lata, ale jak przychodzi podmuch wiatru to może lotek zabraknąć :)

Oczywiście - dlatego polecam D/L zrobić sobie na pstryku - powiedzmy 60% na normalnej pozycji i 100% albo w razie potrzeby 120% na załączonym - byle zakres serwa dawał radę :)
Samoloty: 2 x Combat, FunCub, MX-S, Sebart Katana 50E, Skrzydło, 2xF16, Hyper Bipe, Hawk EDF, Rad Jet, Akrobat Halowy,Bolt Mavimodels, ASW28 Volantex, E-flight v900 i Mini EDGE 540, Kwarciński Micron 150,
Samochodziki: Traxxas Rustler i 2 x Rustler 4x4, Slash 2wd, Summit, Arrma Typhon i Infraction 6s
Awatar użytkownika
Kegriz
Kontaktowanie:

Postautor: Kegriz » 1 kwie 2022, o 08:25

Oki, pogoogluję coś odniośnie tego EXPO / Dual Rate. dziena!

No i przestawiłem rodzinne obiadki i celuję w niedziele przed 12 :-)

Co do druku - jak się go dobrze ustawi to jest niezniszczalny ;-) - wydrukowałem te elementy trochę grubsze i 100% wypełnienie - serio nie do wyłamania.

a mam jeszcze pytanko.
Czy takie podwozie nie sprawi, że model przestanie być sterowalny?? (w sensie za duży opór powietrza itp)
Obrazek
Awatar użytkownika
mikegsx400
Lider forum...
Podziękował: 134 razy
Podziękowano: 167 razy

Postautor: mikegsx400 » 1 kwie 2022, o 09:39

Podwozie raczej nie wpłynie bardzo na sterowanie, jednak na naszych pasach będzie wymagało bardzo precyzyjnego, miękkiego lądowania.
Zobacz sobie jak wygląda podwozie fun chyba (od multiplexa) - to jest podwozie które się sprawdza najlepiej.
Pokombinuj z wyważeniem, żebyś mógł latać na tym pakiecie co masz.
"...możesz być znacznie szybszy, nie myśl o tym, po prostu to zrób!"
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 1 kwie 2022, o 12:22

Kerigz zanim zaczniesz googlac, zajrzyj tu:
viewtopic.php?f=55&t=9321
Dawo, pstryk ok, ale jego zastosowanie tez wymaga doswiadczenia, które powie ci że na przykład przed lądowaniem w Wietrzne dni DR trzeba wyłączyć.
Bo jak się zorientujesz w czasie podejścia że nie wyłączyłeś DR A trzeba było, to już będzie za późno Nie masz szans.

Im więcej Stryków i funkcji do przełączania tym de facto trudniejsze do ogarnięcia sterowanie modelu.

Tak mi się przynajmniej wydaje.
Ja bym na początek nie szedł w różne konfigurację przełączone pstryczkami tylko znalezienie jakiegoś złotego środka.

A po kilku lotach pilot sam już wie czego chce i czego potrzebuje...
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 1 kwie 2022, o 19:17

Ehh.....
Jacek nie oszalał....
Przynajmniej nie tak bardzo jak mi się wydawało
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 2 kwie 2022, o 07:30

Kurrrwanooo....

Obrazek
Awatar użytkownika
Piotr_T
Elita forum...
Podziękował: 75 razy
Podziękowano: 104 razy

Postautor: Piotr_T » 2 kwie 2022, o 08:49

Słabo... U mnie we wiosce na dachach leży ze 30 cm tego białego g... i dalej pada. Dziś nad ranem z garażu pod budynkiem musiałem wyjeżdżać na wstecznym i z rozpędu, bo inaczej nie szło i żeby nie było, w aucie jeszcze mam zimówki. Bramę na osiedle prawie że zablokowało, więc była kolejna atrakcja. Tak więc... z dzisiejszego latania to raczej nici.

Pozdrawiam,
Piotr.
Wirniki - XL Power 550, Protos Mini 325 3S, SAB Mini Comet 280
Skrzydła - Zeta Wing-Wing Z-84 2S, LIDL EDF 2S, Multiplex Heron 2400 3S
Radiomaster Boxer 4in1
Awatar użytkownika
dawo
Sknerus

Postautor: dawo » 2 kwie 2022, o 09:49

I z jutrzejszego też dupeńka - zamiast bałwanów będą zające :(
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Podziękował: 86 razy
Podziękowano: 77 razy

Postautor: Adam12 » 2 kwie 2022, o 10:01

aikus pisze:Kurrrwanooo....

Wreszcie nie czuję się samotny z moim klimatem :D
XL Power 380; ParkMaster Pro; Spektrum DX8
Awatar użytkownika
Kegriz
Kontaktowanie:

Postautor: Kegriz » 2 kwie 2022, o 14:34

Eh szkoda. Nawet jak się stopi śnieg to będzie błoto.... więc no cóż. do zoba za tydzień :-)

a BTW dokupiłem sobie takiego grzmota na allegro:
Obrazek

;-)
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 2 kwie 2022, o 15:48

... to czasem nie jest dwukanałowe?
Tak mi wygląda... Czyli tylko gaz i kierunek za pomocą różnicowego ciągu na silnikach...
No pfff... w bezwietrzne dni pewnie da się tym polatać...
Awatar użytkownika
Kegriz
Kontaktowanie:

Postautor: Kegriz » 2 kwie 2022, o 16:28

zobaczymy. najwyżej będę drukować jakieś mody ;-)
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 2 kwie 2022, o 17:58

Ciężko Ci będzie upchnąć cośkolwiek więcej niż stockowa podstawa w tym gówniarzu.
To już dużo więcej do popisu daje takie rzucadełko:

https://allegro.pl/oferta/sm01-samolot- ... 8411543962

Doklejasz na dzióbku mały silniczek ze śmigiełkiem, w kabince drążysz miejsce na pakiecik i odbiorniczek (wyjmujesz oczywiście stalowe kulki doważające które tam są), skrzydła wklejasz na stałe a w centropłacie na górze montujesz jedno serwo w rozmiarze mikro i łączysz linkami ze skrzydłami blisko ich końca.
Jak bardzo chcesz to drugie łączysz do ogona.
Żadnych zawiasów - podatność pianki wystarczy.
Nie podlinkuję teraz ale widziałem jak ktoś coś takiego zrobił i całkiem fajnie to latało.

Ale królem takich na szybko samoróbek jest Lidlolot.

viewtopic.php?f=155&t=9144

Nie wiele większy, ale możliwości w członek męski większe.
W Raciborzu chłopaki nawet dwukadłubowca z tego zrobili (skleili dwa lidloloty skrzydłami).

Niestety dawno nigdzie nie widziałem, ale pewnie da się kupić coś podobnego...

Tak generalnie, żeby pianka miała sens, to musi mieć rozpiętość min. ok. 800mm - czyli rozmiar ESA.

Właśnie!!
Widziałeś to?

https://www.napolskimniebie.pl/

Stary, któryś z tych ESIAKÓW to jest po prostu must-have dla każdego szanującego się gówno-modelarza :D:D

A zobacz! Zobacz co żeśmy kiedyś z Artją zrobili:

Heh.... to były czasy... _buja_w_oblokach

Wróć do „Spotkania modelarzy”