Jaki helikopter na początek?

Tu nauczymy Cię terminologii, pomożemy Ci wybrać zabawki, a potem je bezpiecznie uruchomić.
Awatar użytkownika
WolsToms
Pierwsze koty za płoty...

Postautor: WolsToms » 31 sie 2013, o 16:44

No ja znalazłem kilka ogłoszeń / aukcji po 189zł nówka z całym kompletem. No niby będę miał na to 200zł, ale najlepiej jakby te kilka dyszek taniej kupić, bo zawsze coś zostaje a polak wiadomo, biedny :)
Awatar użytkownika
WolsToms

Postautor: WolsToms » 31 sie 2013, o 16:46

Ale w HK trzeba czekać pewnie z miesiąc i wszystko po angielsku, nie zauważę czegoś i się mogę wpakować w jakiś kał :D
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: bejo » 31 sie 2013, o 17:06

Cóż mogę Ci powiedzieć ?. Rób jak uważasz.
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...
Podziękował: 91 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: lethe » 31 sie 2013, o 17:12

Z tym różnie jest, najczęściej trwa to dwa tygodnie ale zawsze tygodniowy poślizg w każdą stronę jest możliwy. Z HK konkretnie problemów nie ma, bardzo wiele osób robi tam zakupy i sklep jest sprawdzony.

Zresztą w ogóle z chińskimi sklepami mam lepsze doświadczenia niż z polskimi. Fakt że trzeba się naczekać ale jest wyraźnie taniej i w razie problemów generalnie wystarczy chwilę ponarzekać i wysyłają nieodpłatnie co trzeba. Tak samo gwarancję też ktoś tutaj na forum załatwiał i przeszło bez komplikacji.

Bejo na przykład kupił w Polsce swoją 450 po bardzo okazyjnej cenie i się właśnie wpakował więc generalnie kraj nie ma znaczenia, w każdym trafią się porządni sprzedawcy i tacy którzy będą próbowali kogoś wykorzystać.
Experience is something you obtain only after you need it.
This isn't 3D, I am just trying to land.
Awatar użytkownika
WolsToms

Postautor: WolsToms » 31 sie 2013, o 18:02

Otóż to, że ja nie bardzo chcę czekać 2-4 tygodnie. To za długo jak dla mnie :) Okej kupię nówke z Polski i będzie.
Awatar użytkownika
szkubi
Stały bywalec...
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: szkubi » 31 sie 2013, o 18:08

Ja podobnie jak lethe, mam większe zaufanie do chińskich sklepów. Jak miałem problem z tarczą sterującą kupioną razem z kitem w miracle-mart to po jednym mailu wysłali mi drugą bez żadnych problemów (tej uszkodzonej nie musiałem odsyłać) a w Polsce ciężko o taką sytuację. Zazwyczaj jest tak dużo problemów, że się odechciewa dochodzić własnych praw i dla świętego spokoju kupuje się następny produkt (mówię ogólnie, nie tylko o branży RC). Oczywiście nie jest to regułą i zdaża się uczciwy sprzedawca, który załatwi sprawę wzorowo ;) A czas dostarczenia paczki z Chin u mnie to rekordowo był niecały tydzień a zazwyczaj to tydzień + czas pakowania czyli ok 8-9 dni
KDS 450s + KDS K-7XII ---> SPRZEDANY
Tarot 500 ESP złożony i oblatany ;D
Awatar użytkownika
WolsToms

Postautor: WolsToms » 31 sie 2013, o 18:54

Hmm, ale jak pisałeś maila do tego HK to pisałem w języku Polskim czy innym? Bo skoro cały sklep jest w jezyku angielskim to pewnie maila też w angielskim, prawda? A co do tego sklepu to chętnie kupię tam kolejny model albo części do V911, bo nie chcę teraz czekać kilka tygodni na przesyłkę, za dużo czekania, a za wielkie pragnienie latania :)
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 31 sie 2013, o 18:57

Macie rację z tymi polskimi sklepami. Nie dawno , nie powiem co , ani gdzie! ( bo tego nie wolno robić na forach, potem z takim sklepem można ciągać się po sądach) kupiłem jedną rzecz. Chciałem zamówić ją w Chinach. Ale powiedzieli mi, że sprzedadzą tą część w tej samej cenie co w Chinach.

Nie chciało mi się czekać 3 albo 4 tygodnie . Więc zamówiłem u nich. Jednego dnia zrobiłem przelew, a drugiego dnia była już przesyłka.
I co z tego! Jak ta część choć nowa to okazała się "walnięta".

I teraz robią ze mnie wariata! Że może jakieś urządzenia zakłócają. I może przez to nie ma dobrego zasięgu! Tak ,że prawie 5 dych poszło się czesać!

Natomiast z tą moją 450-tką to inna sprawa . Po prostu przeliczyłem się z moimi możliwościami finansowymi. Sam helik kosztował mnie 237 zł wraz z przesyłką. Doliczając do tego cenę reszty brakujących elementów i części zapasowych. Razem kosztowało mnie to prawie 600zł.

Nie stać mnie będzie na utrzymanie tego heli i latanie nim! .Nie wiem ile tak naprawdę średnio kosztuje miesięczne utrzymanie takiego modelu ? 100zł, 200zł ? Bo i nikt o tym nie wspomina.
Ostatnio zmieniony 31 sie 2013, o 19:30 przez bejo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
WolsToms

Postautor: WolsToms » 31 sie 2013, o 19:23

Tak z ciekawości wpisałem w wyszukiwarkę HobbyKing-a właśnie tego mikrohelikopterka i wyskoczyły mi 3 takie same na pierwszy rzut oka modele. Czy one się czymś różnią między sobą? Oto link:http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/RC_PRODUCT_SEARCH.asp?strSearch=v911
Oraz czy jak np kupiłbym taki model na allegro za 189zł to dostanę MODE 1, MODE 2 czy jeszcze coś innego, wie ktoś może?
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 31 sie 2013, o 19:35

Pierwszy apka mode 2 ( gaz w lewym drążku) ; drugi apka mode 1 ( gaz w prawym drążku ); trzeci magazyn w USA ( stąd dużo droższy)
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 31 sie 2013, o 19:55

Oczywiście pole am mode 2.
Awatar użytkownika
WolsToms

Postautor: WolsToms » 31 sie 2013, o 20:00

Dzięki bardzo za odpowiedź. Ja myślałem że te MODE 1, MODE 2 to jakieś funkcje do zmieniania prędkości helika, czyli że MODE 1 jest wolniejszy od MODE 2, ale ok, już wszystko wiem :)
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...

Postautor: lethe » 31 sie 2013, o 20:28

Obrazek
I to wszystko, nie ma to wpływu na funkcjonowanie modelu. Grunt to żeby wybrać jeden i się tego trzymać. Najpopularniejszy jest mode 2.
bejo pisze:Nie dawno , nie powiem co , ani gdzie! ( bo tego nie wolno robić na forach, potem z takim sklepem można ciągać się po sądach)

Jak nie wolno? O ile mówisz prawdę to nawet powinieneś żeby ostrzec innych. Są nawet serwisy typu http://www.opineo.pl/ które zostały stworzone właśnie po to by dzięki pozytywnym i negatywnym komentarzom ludzie mogli świadomie decydować z kim robić interesy.
bejo pisze:Nie wiem ile tak naprawdę średnio kosztuje miesięczne utrzymanie takiego modelu ? 100zł, 200zł ? Bo i nikt o tym nie wspomina.

Bo jak się chwilę zastanowisz to podawanie jakiejkolwiek kwoty jest bez sensu. Jedyne za co płacisz regularnie to prąd do ładowania pakietów, reszta to rzeczy które się naturalnie zużywają (raz od wielkiego dzwona) i wypadki. Przez to jednego miesiąca latanie będzie Cię kosztować 50PLN, następnego 500PLN. A jeśli interesuje Cię średnia z całego roku to musiałbyś mieć szklaną kulę żeby wiedzieć ile razy się rozbijesz.

To nie jest coś co da się zaplanować. Albo sobie wcześniej robisz rezerwę finansową tak żeby cały czas latać albo model leży w oczekiwaniu na fundusze jak już coś się stanie. Inaczej zakup modelu jest po prostu bezcelowy.
Awatar użytkownika
WolsToms

Postautor: WolsToms » 31 sie 2013, o 20:44

No właśnie... utrzymanie swojego helika, to martwiąca kwestia, bo ja będę chciał wydać na utrzymanie tego V911 jak najmniej a najlepiej nic, ale wiadomo że zębatki, silniki się wycierają i co jakiś czas trzeba wymienić jakąś część, ale nie chcę wymieniać części z powodu ich uszkodzeniu podczas upadku. Będę starał się dbać o to maleństwo, ale nie wiem jak mi to wyjdzie :)
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...

Postautor: lethe » 31 sie 2013, o 21:02

O taki helikopterek się nie musisz martwić, latanie nim nie jest trudne więc przy odrobinie rozwagi nie powinieneś go rozbijać. Jedyne co to jeśli będziesz intensywnie latał to szczotki w silniku mogą wymagać wymiany co jakiś czas.
Awatar użytkownika
WolsToms

Postautor: WolsToms » 31 sie 2013, o 21:11

A dokupi takie szczotki? Sam silnik 25zł, ale szczotki to pół biedy. Magnesy tracą swoje właściwości i automatycznie silnik staje się słabszy. Najlepiej wymienić cały silnik niż pojedyncze podzespoły bo nigdy nie uda sie go tak złożyć żeby działał tak jak nowy.
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 31 sie 2013, o 21:47

V911 ! Przecież każda część do tego modelu kosztuje przysłowiowe grosze , nawet w polskich sklepach. Najdroższa jest płytka elektroniki ( +- 40zł ), potem silniki. Reszta elementów do 10zł. Warto sobie kupić na zapas z 2-3 komplety łopat głównych.

A jak padnie płytka to bardziej opłaca się kupić nowego helika. Płytka w Bg kosztuje 7,99 eu , a helik BnF ( zielony ) 14,80 eu.
Jak się dobrze postarasz ,to 100zł powinno wystarczyć na cały rok !. Jest to możliwe przy lataniu beskretowym .

Dlaczego wspomniałem o łopatach ? Bo po krecie potrafią się roztorować . A wtedy zaczyna "trzepać" helikiem. ( Nie zawsze prostowanie ich przynosi zamierzony efekt ). Przydadzą się też z 2 belki ogonowe , 2 podwozia, 1 flybar, ze 2 zębatki,1 komplet silników ( po czasie mogą paść ). Ja to wszystko wymieniłem w czasie używania helika przez ponad 1,5 roku.
Ostatnio zmieniony 31 sie 2013, o 22:24 przez bejo, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 31 sie 2013, o 22:03

Czemu silnik 25 zł ? No chyba że nie lubisz czekać!. W Bg silnik główny kosztuje 2,21 eu, a ogonowy 2,14 eu. Czyli taki komplecik po obecnym kursie euro wychodzi dokładnie 18,62zł. A przesyłka darmowa!
Awatar użytkownika
WolsToms

Postautor: WolsToms » 31 sie 2013, o 22:07

Te części sobie zakupię na bank, bo oprócz silników i elektroniki to reszta elementów to są 1zł, 2zł, 5zł, 7zł, a same łopaty do Symy kosztują 40zł... Elektronika mi w nim nie powinna padnąć, chyba że jakimś cudem się gdzieś zwarcie zrobi albo coś uszkodzi, ale praktycznie nie powinna. Silniki powinny wytrzymać z kilka miesięcy moim zdaniem, a reszta elementów jest zależna od mojego latania. Ale w sumie cieszę się że wybrałem Tego E-Fly, bo co włączam kolejny filmik z lotu tej maszynki to za każdym razem coraz bardziej mi się ona podoba i lata bardzo fajnie, bo i szybko i zwinna jest i różne akrobacje można nią wykonywać. A apka profeska, z wyświetlaczem, z buzzerem, cyfrowe trymery, no nic tylko latać. A co do tych kretów, to ja będę latał tylko nad łąką i w pokoju nad łóżkami i dywanikami, więc na pewno upadki będą amortyzowane o wiele bardziej niż gdyby upadał na asfalt, kostkę itd

Aha, no bo jest jeszcze BG, muszę odwiedzić tą stronkę, bo może tam bym od razu zamówił zapas części bo jeżeli przyjdą one za jakieś 2 tyg to akurat zdąże już coś pokrzywić czy uszkodzić :D

A jeszcze taka mnie myśl naszła, czy gdybyście mieli do wyboru V911 i Lame V3 to którą byście wybrali?
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 31 sie 2013, o 22:12

Nie polecam helików z przeciwbieżnymi wirnikami. Tak jak mówiłem . Helika V911 RTF zamów sobie w HK. A części zapasowe do niego w Bg. Ewentualnie w Polsce w RIKU Modelsport w Warszawie. Ceny porównywalne do tych w Chinach! Ja tam się zaopatrywałem jak nie chciało mi się długo czekać na przesyłkę z Chin.
Ostatnio zmieniony 31 sie 2013, o 22:24 przez bejo, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Jak zacząć fascynującą przygodę”