crash pisze:akurat wybrałeś sobie dwa radyjka z muzeum...
dx8 ma juz swojego następcę dx9 a futaba to wypusciła 14sg (następca fg8).
the Futaba fasst "HS" receivers possess this same feature. Standard mode 14ms out of the box, user selectable HS mode on channels 1-6 for 7ms frame rates for digi servo's.
lethe pisze:Nie zgodzę się, z SBUS korzystam w każdym latającym modelu.
6 kanałów to więcej niż trzeba na wszystkie kluczowe serwa w śmigłowcu. A te 6 kanałów pracuje szybciej niż w Spektrumach (chociaż to i tak nie ma większego znaczenia tak naprawdę). Żadne programatory, huby, dedykowane serwa ani ich demontowanie do programowania nie są potrzebne, to tylko wtedy gdy ktoś buduje jakieś customowe rozwiązania i potrzebne mu są kosmosy.
lethe pisze: A te 6 kanałów pracuje szybciej niż w Spektrumach.
lethe pisze:Żadne programatory, huby, dedykowane serwa ani ich demontowanie do programowania nie są potrzebne, to tylko wtedy gdy ktoś buduje jakieś customowe rozwiązania i potrzebne mu są kosmosy.
Neomutant pisze:To w końcu używasz sbus czy nie używasz?
Neomutant pisze:Wiadomo że 6kanałów zazwyczaj wystarcza do obsługi helikoptera, ale wybierając SBUS nad innymi rozwiązaniami nie myśli się o helikach tylko o samolotach i większych modelach.
Neomutant pisze:Bo Twoje stwierdzenie powyżej jak na razie wygląda tak, jakbyś powiedział że: "ziemia jest płaska, bo jest".
Neomutant pisze:Nie ma trzeciej opcji. Chyba że coś źle zrozumiałem lub o czymś nie wiem. w Takim przypadku prośba do Ciebie lub innych wyjaśnij jak wygląda opcja 3.
lethe pisze:Powód z jakiego uwielbiam tą technologię to połączenia między odbiornikiem i jednostkami FBL. Zamiast plątaniny kabli mam po prostu jeden przewód którym wszystko leci[...]
lethe pisze: Jak napisałem wyżej używam do łączenia odbiornika z FBL. W 550 i 450.
lethe pisze:Neomutant pisze:Bo Twoje stwierdzenie powyżej jak na razie wygląda tak, jakbyś powiedział że: "ziemia jest płaska, bo jest".
Opierałem się na liczbach które sam podałeś
Neomutant pisze:czyli nie używasz SBUS
Neomutant pisze:Nie wiem jak to liczyłeś że Futaba na tym protokole jest szybsza jak wychodzi że jest ~2-3 krotnie wolniejsza.
(protokół DSMX) 11ms (+-1ms)[...](protokół Fasst) [...]7ms można ustawić tylko na kanałach od 1-6.
Nie chodzi o to żeby robić wojne Futaba Spectrum, tylko po to żeby wyjaśnić wszystkie niejasności odnośnie technologi i jego zastosowania
crash pisze:sbus to tylko trzy kabelki, satelitki spektrum też trzy kabelki, dlaczego sbus nie nadaje się do helików?
crash pisze:sbus to tylko trzy kabelki, satelitki spektrum też trzy kabelki;
crash pisze:cena dwoch satelitek dsmx (zalecane dwie do duzych modeli) to 100 euro, odbiornik futaby to też 100 euro (są po 80, zalezy od wypasu...)
crash pisze:dlaczego sbus nie nadaje się do helików?
lethe pisze:Jesteś w błędzie. Nie rozumiem też dlaczego się przy tym upierasz skoro nie widziałeś na oczy moich modeli, co dopiero sposobu w jaki połączona jest elektronika.
Weź Ikona z którym jesteś zaznajomiony. SBUS był dostępny od początku, PPM SUM został dodany dopiero w późniejszej aktualizacji i jako osobna opcja. Gdyby to było to samo nie było by potrzeby ani na jedno ani na drugie.
Neomutant pisze:Nieme meritum miało być takie, że jak latasz w miejscu gdzie lata sporo innych modelarzy i masz model którego koszt naprawy wypali Ci nie mała dziurę w portfelu, to wybieraj DSMX z uwagi na to że konkurencja zawiedzie Cie dużo wcześniej w przypadku uruchomionych na raz wielu transmiterów oraz zaszumienia z innych źródeł (dzięki większej ilości poziomów unikalności w przesyłaniu danych).
Jak latasz koło nogi i w miejscu gdzie nie ma dużego zaszumienia to wszystko jedno jaki system wybierzesz. Spectrum z satelitami daje Ci jeszcze jedno zabezpieczenie przed złą polaryzacją sygnału (przekręcone anteny nadajnika i odbiornika o 90 stopni względem siebie, jak w przypadku małych odległości nie ma to znaczenia bo sygnał odbija się od ziemi i innych elementów to w przypadku większej odległości ten element może uratować Ci model). Dodatkowym FailSafe- jest zmiana systemu na longRange albo jak niedawno napisał artu system który zawraca model po stracie sygnału.
Zgodzę się z wypowiedzią shacker-a że protokół to tylko jeden z istotnych elementów przy podejmowaniu decyzji przy wyborze apki.
super_mario2 pisze:Ale do połączenia odbiornik FBL nadaje się tak samo sumator PPM lub satelitka Spektrum.
Wróć do „Ogólnie o nadajnikach i odbiornikach”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości