P_iotrek pisze:aikus pisze:
... a uszczelka to nie o-ring tylko taka z jakiegoś miękkiego plastiku, patentowa sprawa, w dodatku cały zaworek nierozbieralny.
Można wymontować, ale ciężko znaleźć, żeby dokupić...
Jaki wymiar tej uszczelki ?
O nawet nie pytaj... tam jest kilka wymiarów i nie zmierzę tego teraz, bo nie chce mi się już tego znowu rozbierać.
Generalnie w przekroju poprzecznym wygląda to mniej więcej tak:
uszczelka.PNG
Więc jest do zwymiarowania:
1. średnica zewnętrzna nr 1
2. średnica zewnętrzna nr 2
3. Średnica wewnętrzna
4. wysokość jednego "walca"
5. wysokość drugiego "walca"
6. kąt stożka na górze (tego wewnętrznego - tam taka jakby iglica (żółte) wchodzi i uszczelnia wylot).
Do tego całość jest zamontowana w nierozbieralnym zaworku(tego już nie rysowałem - poniżej falki)... Znaczy on MUSI być jakoś rozbieralny, ale nie udało mi się dojść jak.
Całość spoczywa płasko na korpusie zaworka, przez wszystko przechodzi na wylot iglica, w środku jest sprężynka... Wygląda jakby było fabrycznie zaprasowane na zawsze.
Problem powstał, bo wspomniany urwany kawałek opiłka stalowego (najpewniej z naboju z gazem) dostał się właśnie w ten stożek, między iglicę a uszczelkę.
Kilka strzałów, spowodowało, że wyrąbał nierówność w stożku i nawet jak go usunąłem - iglica była nieszczelna.
Ponieważ jednak plastik, jak wspominałem jest jakiś taki elastyczno-plastyczny udało mi się to z powrotem uszczelnić przez zadziałanie udarem na iglicę (po prostu wyklepałem gniazdo nap!3rd@lając młotkiem

(Z czuciem rzecz jasna)).
Legendy internetowe głoszą, że idzie dokupić sam zaworek...
Trzeba by napisać do Crossmana - producenta pukawki.
Oficjalnie tylko całe magazynki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.