Nadajniki, odbiorniki - pytania, wybory, dyskusje...

Jaki wybrać, o co kaman...
Awatar użytkownika
Rafcal
Pierwsze koty za płoty...

Postautor: Rafcal » 6 paź 2024, o 15:36

Witam. Obecnie męczę symulator (na kontrolerze od ps4),nie ma tragedii ale jednak ten lewy gimbal ciągnie do centrum. Chcę zakupić jakąś apke żeby podłączyć do symulatora, ale żeby też posłużyła dalej z przyszłym modelem (nie wiem jeszcze co to będzie). Moje pytanie, spectrum, futaba, frisky, czy cokolwiek innego na co się zdecyduję, będę w stanie sparować z każdym modelem BNF? Czy chodzi tu tylko o kwestie podłączenia w heliku konkretnego odbiornika który współgra z daną apką i po sprawie?
Awatar użytkownika
LechuW
Elita forum...
Podziękował: 36 razy
Podziękowano: 15 razy
Kontaktowanie:

Postautor: LechuW » 7 paź 2024, o 07:24

Nie, nie każde radio sparujesz bezproblemowo z każdym heli. Oczywiście do każdego heli w większości możesz dodać pasujący odbiornik i wtedy zbindujesz. To co mam na myśli jeśli chodzi o pierwsze zdanie to: seria heli Blade BNF współpracuje natywnie ze Spektrum, Goosky ma wbudowany odbiornik Futaby. Jak widzisz są to dwa różne protokoły.
Sam od ponad pół roku latam na symku na Radiomaster TX16S mark II 4 in 1- i szczerze polecam. Za tą cenę jest to bardzo dobre radio.
Natomiast sam system EdgeTX jest już bardziej wymagający od takiego Spektrum.

Jeśli planujesz w większości Heli, zależy Ci na prostocie w ustawieniach i rozległej pomocy i wiedzy oraz masz przeznaczone więcej kasy to zacznij od Spektrum wg mnie.
Praktycznie każdy heli BNF ma instrukcję jak go ustawić ze Spektrum.
Od kilku lat są już satelitki z telemetrią.
Radio można update'ować prosto z samego radia.
Pozdrawiam,
Leszek
Goosky S2 SAB Raw 420 RAW 580 Kraken 580
R42
Vcontrol EVO TX16SMKII
Awatar użytkownika
kudzu
Elita forum...
Podziękował: 164 razy
Podziękowano: 97 razy

Postautor: kudzu » 7 paź 2024, o 09:04

Nie demonizowałbym tak EdgeTX: internet pomoże wystarczająco.
Kiedyś panował taki pogląd, że do symulacji powinno się posiadać osobną aparaturę, żeby nie zużywać potencjometrów. Teraz, gdy dostępne są dobre radia na halotronach, straciło to już sens.

Ja poszedłem taką drogą: kupiłem Radiomaster Boxer (nota bene od Leszka właśnie ;) ) z modułem 4 w 1, dzięki czemu uzyskałem apkę do symulatora, jednocześnie mogłem używać odbiorników Graupnera, mojego ówczesnego systemu, latać v911s, a i nawet oryginalny odbiornik Belta CPx sparowałem. Potem Graupnera zastąpiłem ELRSem, dokupując zewnętrzny moduł.

Fakt, te rozwiązania nie są plug&play. Trzeba trochę czasu poświęcić na konfigurację i aktualizacje. Benefitem jest bardzo duża elastyczność. Ale na lotnisku prestiżu nie ma ;)
Adam
SAB (Super Agile Brick) Goblin 380, 550
EdgeTX + Rotoflight + ExpressLRS
Awatar użytkownika
Ravp66
Stały bywalec...
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 17 razy

Postautor: Ravp66 » 7 paź 2024, o 15:51

A ja przewrotnie napiszę tak.
Każde dobre radio pod warunkiem, że Ci w rękach idealnie "leży". :D

p.s.
Oczywiście co kto uważa za "dobre radio". hmm
Futaba
Trochę śmiglaków, samolot i szybowiece.

pozdrawiam
Rafał
Awatar użytkownika
Rafcal

Postautor: Rafcal » 7 paź 2024, o 21:47

Raczej nie myślę o lataniu niczym innym niż heli na dany moment. Coś czułem że to nie będzie tak chop siup z tymi protokołami, sporo tego, ciężko ogarnąć… Fajny ten radiomaster. Czy 4 w 1 znaczy, że obsługuje 4 protokoły, czyli większy wybór bnf, z którymi będzie można bindowac?
Awatar użytkownika
kudzu
Elita forum...

Postautor: kudzu » 8 paź 2024, o 07:11

Rafcal pisze:Czy 4 w 1 znaczy, że obsługuje 4 protokoły, czyli większy wybór bnf, z którymi będzie można bindowac?

https://www.multi-module.org/basics/supported-protocols
Adam
Awatar użytkownika
HeliBoomer
Stały bywalec...
Podziękował: 8 razy

Postautor: HeliBoomer » 9 paź 2024, o 19:20

pytanie ogólne:

Czemu ostatnio na (tfu!) srejsbukach jest taki wysyp futaby? Dlaczego ludzie sie przesiadają z takich aparatur jak 18Z czy wyżej i obecne masowo sprzedają?
W świecie heli jeszcze okej, jestem w stanie to wytłumaczyć choćby zbieraniem funduszy "przez zimę" na nowy system od nowego sezonu (Mikado), ale zjawisko jest bardziej globalne, na grupach mniej związanych z heli a bardziej ze skrzydłami pojawiło się w ciągu ok 2 tygodni więcej ogłoszeń z futabami a niżeli z resztą aparatur razem wziętych..

Więc zapytuję, czy znowu jakieś cos wychodzi ale przez to że nie mam socjalmediów i nie wypalam sobie mózgu na sriktokach, srinstagramach czy srejsbukach omineło mnie info o jakiejś rewolucji u któregoś z producentów czy ki uj się dzieje?
Bo bywało już że (w innych hobby) dowiadywałem sie ostatni o róznych premierach o których daleko nie szukając społeczność na moim własnym serwerze disco wiedziała od dawna "bo przecież było na insta o tym to jak mozesz nie wiedzieć?"

...chore czasy.. żyjemy w chorych czasach..
(just saying)
...bo cały urok latania heli polega na tym że jest to trudne...
Awatar użytkownika
kudzu
Elita forum...

Postautor: kudzu » 9 paź 2024, o 20:19

kiedyś to były czasy… teraz nie ma czasów :(
Adam
Awatar użytkownika
helichris
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękowano: 9 razy

Postautor: helichris » 9 paź 2024, o 21:27

Wcale się nie dziwię że w chwili obecnej jest wiele starszych nadajników Futaby do sprzedania osobiście sprzedałem 2 nadajniki nie bez powodu obecnie dostępne są nadajniki nowej generacji troszeczkę bardziej zaawansowane.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1770 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 10 paź 2024, o 07:57

HeliBoomer pisze:pytanie ogólne:

Tu to akurat nie wiem i choć mam starą Futabę to gówno mnie to obchodzi, ale ...

HeliBoomer pisze:Czemu ostatnio na (tfu!) srejsbukach [...]
przez to że nie mam socjalmediów i nie wypalam sobie mózgu na sriktokach, srinstagramach czy srejsbukach [...]
ki uj się dzieje?
[...]dowiadywałem sie ostatni o róznych premierach
[...] "bo przecież było na insta o tym to jak mozesz nie wiedzieć?"

Normalnie kurvva! Nikt nie przyszedł i mo o tym nie powiedział, więc nie wiem. Czego nie rozumiesz zakuty amebowy łbie

:piwo2: :piwo2: :piwo2:
... normalnie powinniśmy się piwa napić kiedyś... i kurvva po lokalizacji widzę, że daleko nie mamy...
Jakby co - ja stawiam!

HeliBoomer pisze:...chore czasy.. żyjemy w chorych czasach..
(just saying)

Subiektywnie - tak, aczkolwiek obiektywnie .... od czasów prastarych kapci określanie obecnych czasów mianem "chorych" przez przemijające pokolenie jest ... normą, więc nie jesteśmy wyjątkiem...
... co też nie oznacza, że zawsze wszystko co się dzieje jest dobre:)
... Ale ogólnie, czasy to myślę, że są dokładnie takie jakie muszą być.
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Podziękował: 46 razy
Podziękowano: 641 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 10 paź 2024, o 09:14

HeliBoomer pisze:Więc zapytuję, czy znowu jakieś cos wychodzi ale przez to że nie mam socjalmediów i nie wypalam sobie mózgu na sriktokach, srinstagramach czy srejsbukach omineło mnie info o jakiejś rewolucji u któregoś z producentów czy ki uj się dzieje?

A nie jest tak że twój boomerski łeb po prostu zaczął z jakiegoś powodu popełniać błąd poznawczy?

Często jest tak że jak zaczniesz na coś zwracać uwagę to wydaje się że jest tego więcej niż było wcześniej.

Kiedyś były takie czasy że nadajnik kupowało się żeby używać go 10 lat. Teraz nie ma już czasów, cykl życia mają krótszy i tyle
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 10 paź 2024, o 10:15

.... ale to sie nie spina logicznie z wysypem UŻYWANYCH (zakładam, że przynajmniej w części sprawnych) aparatur na rynku wtórnym...
Awatar użytkownika
HeliBoomer
Stały bywalec...

Postautor: HeliBoomer » 10 paź 2024, o 11:33

Normalnie kurvva! Nikt nie przyszedł i mo o tym nie powiedział, więc nie wiem. Czego nie rozumiesz zakuty amebowy łbie

nie rozumiem bo nie chcę/szkoda mi czasu/życia/wstaw co chcesz człowieku identyfikujacy sie jako rózowy, pluszowy fortepian w rurkach i z nagimi kostkami
nie rozumiem bo w pełni swiadomie mój prywatny telefon to nokia bez funkcj9i smart, bo wystarczająco wypalam sobie łeb przez nascie godzin dziennie w pracy gapiąc sie w 4 monitory 32 calowe żebym chciał jeszcze tracić kalorie na obserwowanie spierdolizny współczesnych czasów, mam własne zycie na które nie mam czasu mimo ze prosiłem wielokrotnie, wysyłałem pisma ale nawet paszport polsatu nie pomógł w wydłuzeniu doby do 36h (yebane słońce!!) więc (cytujac MR.Spock) "to nielogiczne" , oraz (moim zdaniem) zwyczajnie debilne aby zamiast żyć swoim zyciem ekscytować się i tracić czas na obserwowanie życia innych..

... normalnie powinniśmy się piwa napić kiedyś... i kurvva po lokalizacji widzę, że daleko nie mamy...
Jakby co - ja stawiam!

pewnie w przyszłym sezonie gdzieś podjadę na jakieś polatanki, ten odpusciłem z braku czasu, plus cały czas mysle nad zrobieniem u siebie jakiegoś pola do latania bo miejsce jest, kwestia realizacji i logistyki która jest do ogarniecia 8-)

Subiektywnie - tak, aczkolwiek obiektywnie .... od czasów prastarych kapci określanie obecnych czasów mianem "chorych" przez przemijające pokolenie jest ... normą, więc nie jesteśmy wyjątkiem...
... co też nie oznacza, że zawsze wszystko co się dzieje jest dobre:)
... Ale ogólnie, czasy to myślę, że są dokładnie takie jakie muszą być.

chcąc uszanować że to jednak wątek o radiach pozostawiam to w takim stanie w jakim jest jednocześnie częściowo sie podpisując, bo jak zaczniemy sie o tym tu rozpisywać (a jesli pociagnę ten wątek wówczas na pewno zaczniemy) to bedzie za chwilę burdel offtopowy
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 10 paź 2024, o 12:14

Awatar użytkownika
Rafcal

Postautor: Rafcal » 11 paź 2024, o 19:58

kudzu pisze:
Rafcal pisze:Czy 4 w 1 znaczy, że obsługuje 4 protokoły, czyli większy wybór bnf, z którymi będzie można bindowac?

https://www.multi-module.org/basics/supported-protocols

Ok, czyli tak łopatologicznie. Skoro na tej długiej liście widzę SFHSS/Futaba, a w opisie goosky S1 https://modelhelicopters.co.uk/products ... 6849380552 :
Built-in S-FHSS protocol, compatible interfaces for S-BUS, PPM, DSMX. To oznacza że apka Futaba i Radiomaster będzie grał z S1 prosto z pudełka?
Idąc tym samym tropem https://modelhelicopters.co.uk/products ... 6530221256 opis OMP M1:
Receiver: OMP integrated receiver plus Futaba SFHSS, S-BUS & DSM ports for external Rx. Czyli też gra z futaba i radiomaster prosto z pudełka? A port DSM I DSMX to możliwość podłączenia ustrojstwa które będzie działać z apką Spectrum?

Czy ta długa lista obsługiwanych protokołów Radiomaster oznacza że te protokoły sa po prostu obsługiwane, czy ze jest możliwość podpięcia konkretnego transmitera i wtedy będzie dopiero obsługiwać?

Z góry dzięki za cierpliwość
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Podziękował: 46 razy
Podziękowano: 641 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 14 paź 2024, o 13:47

Wbudowany odbiornik S1 powinien dać się połączyć z Futabą obsługującą S-FHSS.
Co do multimodułów itp wynalazków to raczej tak, ale trochę loteria, niektóre wymagają jakiegoś dostrajania częstotliwości itp. Należy pamiętać że to protokoły "podpierdolone" w wyniku reverse-engineeringu.
Awatar użytkownika
kudzu
Elita forum...

Postautor: kudzu » 20 paź 2024, o 20:56

mwx pisze:Co do multimodułów itp wynalazków to raczej tak, ale trochę loteria, niektóre wymagają jakiegoś dostrajania częstotliwości itp. Należy pamiętać że to protokoły "podpierdolone" w wyniku reverse-engineeringu.

Zgadza się - inżynieria wsteczna niestety. I fakt - dla niektórych protokołów trzeba dostroić kanały, ale to jest prosta operacja. Czy loteria - nie wiem. Większym helikiem pewnie bałbym się latać na multi, ale mikrusami? Taki nadajnik z wbudowanym multimodułem wydaje się do tego celu wręcz idealny. Tym właśnie się kierowałem w swoim wyborze - mam Boxera z multimodułem, który mi ogarnia v911s (niepotrzebnie, ale ogarnia), oryginalny odbiornik Belta (serio, CPX czeka na dobry moment), a nie wykluczam w przyszłości jakiegoś S1 właśnie; w bayu mam ELRSa do poważniejszych zastosowań 8-)
Adam
Awatar użytkownika
Rafcal

Postautor: Rafcal » 20 paź 2024, o 21:28

kudzu pisze:Zgadza się - inżynieria wsteczna niestety. I fakt - dla niektórych protokołów trzeba dostroić kanały, ale to jest prosta operacja. Czy loteria - nie wiem. Większym helikiem pewnie bałbym się latać na multi, ale mikrusami? Taki nadajnik z wbudowanym multimodułem wydaje się do tego celu wręcz idealny. Tym właśnie się kierowałem w swoim wyborze - mam Boxera z multimodułem, który mi ogarnia v911s (niepotrzebnie, ale ogarnia), oryginalny odbiornik Belta (serio, CPX czeka na dobry moment), a nie wykluczam w przyszłości jakiegoś S1 właśnie; w bayu mam ELRSa do poważniejszych zastosowań 8-)

Dlaczego idealny dla mikrusów, a bałbyś się latać większym helikiem?
Awatar użytkownika
kudzu
Elita forum...

Postautor: kudzu » 20 paź 2024, o 22:35

Bo, mimo wszystko, podzielam obawy Macieja. Upadek mikrusa jest mniej bolesny ;)
Adam
Awatar użytkownika
HeliBoomer
Stały bywalec...

Postautor: HeliBoomer » 20 paź 2024, o 22:42

kiedyś sie mówiło że małe helikoptery obcinają palce a duże obcinają ręce...

nie wiem czy wiesz Rafcal ale nawet był potwierdzony przypadek dekapitacji..

i nie ma co tego traktować po macoszemu, wypadki niestety były, są, i (oby jak najmniej) będą, dlatego ja po zimie stawiam ekran z poliwęglanu na swoim miejscu do latania, jedni powiedzą że przesada, inni że bez sensu, a ja wiem że mam dzieci do wychowania...

Wróć do „Ogólnie o nadajnikach i odbiornikach”