ROTORFLIGHT eksperymentalny FBL

Czy ktoś jeszcze pamięta flybara?
Awatar użytkownika
Piotr_T
Elita forum...
Podziękował: 75 razy
Podziękowano: 104 razy

Postautor: Piotr_T » 7 mar 2025, o 06:44

80 baksów za nowego FBL-a z wbudowanymi dwoma odbiornikami? Kurcze, to nawet do samych testów kusi, żeby kupić.

Pozdrawiam,
Piotr.
Wirniki - XL Power 550, Protos Mini 325 3S, SAB Mini Comet 280
Skrzydła - Zeta Wing-Wing Z-84 2S, LIDL EDF 2S, Multiplex Heron 2400 3S
Radiomaster Boxer 4in1
Awatar użytkownika
kudzu
Elita forum...
Podziękował: 164 razy
Podziękowano: 99 razy

Postautor: kudzu » 7 mar 2025, o 19:35

Piotr_T pisze:80 baksów za nowego FBL-a z wbudowanymi dwoma odbiornikami? Kurcze, to nawet do samych testów kusi, żeby kupić

Dokładnie! Zespół Rotorflight odwala świetną robotę. Byle się nie skończyło jak z Neuronem i Blheli.

Ja się przymierzam do Flydragona, ale teraz wersja Pro ma wyjść, więc może warto poczekać.
Adam
SAB (Super Agile Brick) Goblin 380, 550
EdgeTX + Rotoflight + ExpressLRS
Awatar użytkownika
Osa
Elita forum...
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: Osa » 7 mar 2025, o 20:35

A zbinduje się z Horusem X10?
Nie mogę doczytać
Horus X10
Pozdrawiam Adam
Awatar użytkownika
lopez
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: lopez » 7 mar 2025, o 20:56

Mz. powinien, tu piszą https://www.frsky-rc.com/product/archer-plus-rs/ że Archer plus obsługuje protokoły zarówno Accst D16 jak i Access. Ale przypuszczam, że może być konieczne wyrównianie wersji firmware'u w RX i TX, bo FrSky swego czasu sporo mieszał, teraz już nie jestem na bieżąco.
Pozdro,
Romek.
--
Trex 450 Pro+Sport Rotorflight
Awatar użytkownika
Osa
Elita forum...
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: Osa » 7 mar 2025, o 21:14

Jak obsługuje D16 to powinno zagrać. Trzeba się skusić
Horus X10
Pozdrawiam Adam
Awatar użytkownika
bjacek
Stały bywalec...
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 18 razy
Kontaktowanie:

Postautor: bjacek » 18 mar 2025, o 09:40

Mam te odbiorniki oraz ich wersję bez anteny zewnętrznej (https://modele24.pl/pl/archer-plus/146- ... mini.htmlm https://modele24.pl/pl/archer-plus/145- ... us-rs.html). Latam na Horusie X10 + Rotorflight od Radiomastera. Działają bez zarzutu. Kiedyś już na tym forum pisałem o RS Mini, który jest moim zdaniem szczególnie wygodny w helikopterze, którym nie lata się zbyt daleko od siebie. Przy moim lataniu wskaźnik błędów transmisji jest taki sam dla obu wersji odbiornika.
Awatar użytkownika
kudzu
Elita forum...

Postautor: kudzu » 3 cze 2025, o 13:26

Adam
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1778 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 3 cze 2025, o 14:17

Kurcze.... tak sobie myśle i myśle....
Wincentów się zbliża i ja mam zamiar z okazji tej okazji odkurzyć moje dwa śmigłowce. Obydwa z Brainami na pokładzie.
Zakładam, że wszystko będzie dobrze, ale coś mi się kojarzy, że Brainy czasami po długim czasie nie latania lubią .... zapomnieć wszystko co miały zaprogramowane.
Prawda to?
Mówimy o przestoju kilkumiesięcznym.... (Od Raciborza) ...
....
....
Gdyby tak się stało to może będzie to trigger żeby spróbować tego Rotorflighta....
... tylko głupia sprawa... Co ja bym właściwie musiał kupić?? Bo tak przeglądam ten wątek od początku i nie wiem.... mateksysa? flydragona, czy co... ??
... z drugiej strony to nie wiem czy nie trzymać się mojej zasady, żeby grzebać tak mało jak to możliwe, a w sumie setupy Braina mam zapisane... więc jak zapomniał, mogę po prostu wgrać z plików i cześć...
Awatar użytkownika
lopez
Zaczyna się rozkręcać...

Postautor: lopez » 3 cze 2025, o 16:04

Algorytm wyboru wyglada mniej wiecej tak:
1. jesli masz w miare nowe radio z rodziny FrSky-a, to jest Vantac-rf007, ma wbudowany odbiornik FrSky
2. jesli masz Radio z ELRS-em, to FlyDragon, ma wbudowany odbiornik ELRS
3. w kazdym innym przypadku Radiomaster Nexus + własny odbiornik, ogarnie chyba wszystkie typy oprócz tych w wyjsciami PWM (jeden kanal-jeden kabel)
4. Lub najtańszy Mateksys G474, jest juz EOL, tylko resztki magazynowe lub z drugiej reki, idealny do ~450 bo ma wbudowany BEC i można cudować z dronowymi ESC

Jak spróbujesz, to może oznaczać dla Ciebie odkrycie hobby na nowo.
Pozdro,
Romek.
--
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 3 cze 2025, o 16:39

lopez pisze:[..]
3. w kazdym innym przypadku Radiomaster Nexus + własny odbiornik, ogarnie chyba wszystkie typy oprócz tych w wyjsciami PWM (jeden kanal-jeden kabel)

Czyli jak mam Futabe, to to...?

lopez pisze:Jak spróbujesz, to może oznaczać dla Ciebie odkrycie hobby na nowo.

A czemu? Jakiś zauważalnie lepszy od Braina w czymś jest?
W czym?
Awatar użytkownika
lopez
Zaczyna się rozkręcać...

Postautor: lopez » 3 cze 2025, o 18:21

aikus pisze:
lopez pisze:[..]

Czyli jak mam Futabe, to to...?

O ile odbiornik ma wyjscie S.bus, to tak

aikus pisze:
lopez pisze:Jak spróbujesz, to może oznaczać dla Ciebie odkrycie hobby na nowo.

A czemu? Jakiś zauważalnie lepszy od Braina w czymś jest?
W czym?

Lepszy gorszy to to subiektywna ocena, każdy ma inne potrzeby. Natomiast mnogość opcji i ustawień w RF jednym może otworzyc nowe możliwości, innych może przytłaczać, cos jak Windows i Linux :)
Pozdro,
Romek.
--
Awatar użytkownika
kudzu
Elita forum...

Postautor: kudzu » 3 cze 2025, o 20:18

aikus pisze:Kurcze.... tak sobie myśle i myśle....

Chyba za dużo :vhappy:

Moim zdaniem takie radykalne zmiany tuż przed wydarzeniem są najgorszym, co mógłbyś zrobić. Do RF trzeba podejść na spokojnie, bez presji. Zaczniesz się denerwować, że coś nie idzie po Twojej myśli i się zrazisz na dzień dobry.
Brainy są przecież super, a masz dwa. Też miałem Braina2, ale tylko w jednym modelu; drugi był kandydatem do eksperymentów, więc dostał najtańszy wówczas HW pod RF i jakoś się zakumplowaliśmy.

Rusz w końcu dupeńkę na łąkę i nie trać czasu na niepotrzebne grzebanie, bo wiem, że jesteś człowiekiem wielu pasji i masz co robić ;)
Adam
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 4 cze 2025, o 07:43

lopez pisze:[...]
Lepszy gorszy to to subiektywna ocena, każdy ma inne potrzeby. Natomiast mnogość opcji i ustawień w RF jednym może otworzyc nowe możliwości, innych może przytłaczać, cos jak Windows i Linux :)

Akurat Windows i Linux to tak naprawdę totalnie różna filozofia... Normalnie powiedziałbym, że "No tak, ilość opcji w Linuxie może przytłoczyć Windowsiarza".... ale kurde, może być dokładnie odwrotnie i jak popatrze ze swojej perspektywy - tak właśnie jest.
W Linuxie, in general, żeby coś było to muszę chcieć. i to włączyć. Albo skonfigurować.
W Windowsie bardzo często (a im nowsza wersja tym częściej) muszę się nagłówkować co zrobić jak czegoś nie chcę.
(swoją drogą, jak kogoś wkurwia Windows 11 to polecam ten filmik: https://www.youtube.com/watch?v=Y7F7Dmj7Nd0 )

Anyway, chyba kumam o co Ci chodzi i to mnie prowadzi do wniosku od którego zacząłem dzisiejszą rozkminę ... tylko odwrotnie postawionego ...

kudzu pisze:Chyba za dużo :vhappy:

Joo.... ale tego nie zmienie... :(
Mam to w BIOSie zakodowane...

kudzu pisze:Moim zdaniem takie radykalne zmiany tuż przed wydarzeniem są najgorszym, co mógłbyś zrobić. Do RF trzeba podejść na spokojnie, bez presji. Zaczniesz się denerwować, że coś nie idzie po Twojej myśli i się zrazisz na dzień dobry.

Pffff.... normalnie bym dokładnie to samo mówił, ale tu nie ma mowy o zmianie, tylko tak czy siak o zaczynaniu od początku....
Więc na wydarzeniu mógłbym (teoretycznie) sobie na spokojnie usiąść i wszystko robić... a jakby się na koniec udało polecieć - to super! Bonus.

... ale...

kudzu pisze:Brainy są przecież super, a masz dwa. Też miałem Braina2, ale tylko w jednym modelu; drugi był kandydatem do eksperymentów, więc dostał najtańszy wówczas HW pod RF i jakoś się zakumplowaliśmy.

No właśnie... i tego się będę trzymał... bo w końcu wszystko zaczęło się od założenia, że moje Brainy mnie możę już nie pamiętają....
.... a może pamiętaja...?

kudzu pisze:Rusz w końcu dupeńkę na łąkę i nie trać czasu na niepotrzebne grzebanie, bo wiem, że jesteś człowiekiem wielu pasji i masz co robić ;)

Jestem ... i nie ma co cisnąć jak człowiek całym sobą czuje, że będzie się zmuszał... zwłaszcza, że to tylko hobby...
Tylko i aż, ale ... moje być lub nie być od tego nie zależy...
Takie a nie inne wiatry wiały w moim życiu przez ostatnie dwa lata i tak a nie inaczej się to wszystko poukładało...
W międzyczasie Lotnisko w Regułach - jak dla mnie przestało istnieć... i jest jak jest.
....
Ale ciągnie mnie... ciągnie mnie w przestworza....
Raczej nigdy już nie będę latał tyle co kiedyś, ale to w końcu żadna zmiana, bo już od co najmniej kilku lat (przed tymi dwoma ostatnimi latami) nie latam tyle co kiedyś.
Ważne, żeby jakoś się udało czasem choć trochę polatać i częściej niż tylko dwa razy w roku - na Wincentów i na Racibórz...
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Podziękował: 46 razy
Podziękowano: 642 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 4 cze 2025, o 09:10

aikus pisze: coś mi się kojarzy, że Brainy czasami po długim czasie nie latania lubią .... zapomnieć wszystko co miały zaprogramowane.
Prawda to?
Mówimy o przestoju kilkumiesięcznym.... (Od Raciborza) ...
....
....
Gdyby tak się stało to może będzie to trigger żeby spróbować tego Rotorflighta....

Odkurz, lataj, zamiast wymyślać powody żeby nie latać
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 4 cze 2025, o 10:38

Tak się właśnie zbieram w tym kierunku... zbieram... zobaczymy co mi wyjdzie z tego zbierania ;)
Na Wincentowie się okaże.

Wróć do „Systemy FBL”