Heli - głowice, tarcze (rodzaje, sposób działania, ustawienia)

Zasady działania, ustawienia, modyfikacje...
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 14 sty 2014, o 11:40

OK. To spoko. A co sie stanie jeśli tarcza będzie ustawiona (mechanicznie) niedokładnie lub po prostu krzywo?
Czy FBL i tak ją "wyprostuje w locie"? Rozumiem, że rozjazd spowodowany nieprawidłowym ustawieniem może pojawić się przy oderwaniu od ziemie jedynie przez chwilę, po czym FBL go skoryguje?
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: shacker » 14 sty 2014, o 11:57

Generalnie tak - w końcu cały układ pracuje dynamicznie i położenie "poziome" raczej rzadko występuje po oderwaniu się od ziemi.
Natomiast mam pewne wątpliwości jak wpływa krzywa tarcza podczas jej gwałtownych ruchów np. w tiktokach - zwłaszcza jeśli w skrajnych położeniach jej nachylenie jest inne niż w neutrum. Teoretycznie system powinien to korygować, w praktyce nie wiem czy u mnie nie jest to powodem niechcianego obrotu modelu podczas figury. Zanim system zauważy, że helika przekręciło będzie on już leciał lekko w innym kierunku, więc lepiej jakby tego przekręcenia nie było.
DEVO 8S @ ALZRC 450 Pro V2 FBL (ZYX) / T-rex 600 Pro (MSH Brain)
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 14 sty 2014, o 14:04

Z powodu uniknięcia błędów w sterowaniu tarczą przed setupem wymagane jest wyzerowanie wszelkich trymerów, miksów i innych zależności między-kanałowych. A nawet zalecane jest przez doświadczonych wyłączenie obsługi trymów przy drążkach w apce, żeby przypadkiem czegoś nie ruszyć.

Wszędzie na forach powtarza się jedno - weź czystą pamięć, ustaw FBL-a i już nic w apce nie ruszaj. Jak już to tylko w sofcie przez USB.
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 14 sty 2014, o 16:41

Przypadkiem natrafiłem na głowicę SDC AZLRC. Czy to kwestia nazwenictwa czy obie głowice różnią się czymś od siebie?

Edyta:
Po bliższym przyjrzeniu się, mam wrażenie, że być może ryzyko zsunięcia snapa jest mniejsze ze względu na ułożenie pod innym kątem (pchająco)... hmm

Obrazek
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 14 sty 2014, o 17:41

eeee,

chyba to samo
Helikoptery
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 14 sty 2014, o 17:45

3GX'a się "trymuje" ale w trybie setupu. A konkretnie ustawia się go subtrimami. W BeastX masz ustawianie z menu fbl'a. ZXY tez ustawiasz z menu.
Ale w żadnym nie trymujesz podczas lotu- przy starcie on może rozpoznaje poziom ale nie centrum ustawienia mechanicznego bo to definiujesz przy setupie dlatego nie można mu mieszać. (chyba :D )
Helikoptery
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 14 sty 2014, o 18:02

shacker pisze:Generalnie tak - w końcu cały układ pracuje dynamicznie i położenie "poziome" raczej rzadko występuje po oderwaniu się od ziemi.
Natomiast mam pewne wątpliwości jak wpływa krzywa tarcza podczas jej gwałtownych ruchów np. w tiktokach - zwłaszcza jeśli w skrajnych położeniach jej nachylenie jest inne niż w neutrum. Teoretycznie system powinien to korygować, w praktyce nie wiem czy u mnie nie jest to powodem niechcianego obrotu modelu podczas figury. Zanim system zauważy, że helika przekręciło będzie on już leciał lekko w innym kierunku, więc lepiej jakby tego przekręcenia nie było.

Niestety nie.
System reaguje na niechciany ruch, po czym próbuje powrócić do stanu neutralnego. Jeśli stan neutralny powoduje dryf, to niestety ciągła kontra niepożądanego kierunku i tak spowoduje w końcu rosnące przechylenie modelu. Układy FBL bez self levelingu nie mają akcelerometrów i nie wrócą idealnie do poziomu same z siebie przy ciągłych poprawkach...

Brak wyważenia lub niewypoziomowana tarcza będzie znosić - sprawdzone w praktyce.
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 14 sty 2014, o 18:03

inna nazwa tego samego rozwiązania.
Pozdrawiam Mariusz
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 14 sty 2014, o 18:05

A co sie stanie jeśli tarcza będzie ustawiona (mechanicznie) niedokładnie lub po prostu krzywo?

bedzie walił na bok lub w ta stronę gdzie jest krzywa tarcza- autopsja :)
Helikoptery
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...

Postautor: shacker » 14 sty 2014, o 19:05

super_mario2 pisze:System reaguje na niechciany ruch, po czym próbuje powrócić do stanu neutralnego. Jeśli stan neutralny powoduje dryf, to niestety ciągła kontra niepożądanego kierunku i tak spowoduje w końcu rosnące przechylenie modelu. Układy FBL bez self levelingu nie mają akcelerometrów i nie wrócą idealnie do poziomu same z siebie przy ciągłych poprawkach...

Brak wyważenia lub niewypoziomowana tarcza będzie znosić - sprawdzone w praktyce.

No tak ale powiedź mi jak często latasz modelem nie dotykając drążków, tzn. w położeniu równowagi tarczy? 95% czasu jednak w jakiś sposób wpływasz z aparatury na tarczę i daleko jej wtedy do położenia równowagi.
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 14 sty 2014, o 21:21

Ale widzę jak zachowuje się model w zawisie. Gdy jest wyważony i ustawiony to wisi niemal sam (szczególnie duży).
Byle problem z balansem lub tarczą i od razu ucieka.
Pozdrawiam Mariusz
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
coptrex
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!

Postautor: coptrex » 30 kwie 2014, o 21:18

Witam.Posiadam moduł mikado ,stara v bar z alu żyroskopem.Po podłączeniu do odbiornika Sanwa RX -600 sytuacja wygląda następująco.Jeden kanał działa prawidłowo,tzn np,wysokość jest poprawna ,serwa wychylają sie w odpowiednim kierunku.natomiast Aileron[prawo ,lewo]chodzi odwrotnie.Drążęk w prawo ,głowica na lewo.Po zmianie rewersów jest na odwrót,Aileron ok,a wysokość jest rozkalibrowana.Każde serwo w innym kierunku.Nie wiem co robię nie tak.Proszę o jakieś porady .Ma instrukcje ,gdzie pokazanę są podłaczenia dla odbiorników Futaba,JR,Graupner.Nie wiem jak to jest w przypadku Sanwy SD 6.https://www.google.pl/search?q=v+bar+mi ... B200%3B150 Próbowałem pojedyńczo robić rewersy ,nic nie dało.Ciągle wracam do początku.Cały dzień nad tym siedzę i nic nie mogę wymyślić.Zmieniam rewersy w programie po podłaczeniu do kompa,jest to samo ,albo jeszcze gorzej.Nie miałem do czynienia z takim modułem.Bez niego wszystko śmiga jak trzeba.Już wiem ,co było nie tak.Wystarczyło zmienić tryb tarczy w radiu z ccpm na normal.Wszystko idzie na jednym kanale a stabilizator to przetwarza na 3.Transmitter Settings
It is sufficient to use a simple 4- channel transmitter with no active
mixing. This is because flight control and swash plate mixing will be
controlled entirely by the VBar. The only exception to this would be
cyclic to throttle in a nitro heli.
Select a model on your transmitter and set it to mechanical swash
mixing (no ccpm). This way, we have one receiver where one channel
is dedicated to each control function of elevator, aileron, pitch and
tail.
In addition, the pitch curve needs to be linear from 0 to 100%. Servo
travels must be set to 100%, and servo centers at mid position. Also,
make sure all subtrims are set to zero, and all servo directions to
normal. Reset dual rate to 100% and expo to linear, Turn off any tail
mixers that apply to your radio.
Bear in mind that some of these settings change with flight modes,
so you might need to reset them in all flight modes or copy one
setting to all the others.
Ostatnio zmieniony 3 maja 2014, o 08:46 przez coptrex, łącznie zmieniany 5 razy.
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 316 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 30 kwie 2014, o 21:20

coptrex pisze:Po zmianie rewersów jest na odwrót,Aileron ok,a wysokość jest rozkalibrowana.
a po co zmieniasz wszystkie? Zmień tylko AILE
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...

Postautor: shacker » 1 maja 2014, o 08:59

Ciężko mi zrozumieć co i gdzie właściwie nie działa, ale czasem na takie zachowanie pomaga ustawienie ujemnego znaku w mikserze np. dla kątów ogólnych. W apce jeśli apka miksuje, w systemie FBL jeśli to on miksuje kanały. Wystarczy wtedy doprowadzić do sytuacji by np. wszystko chodziło dobrze, a skok ogólny odwrotnie, po czym zmienić znak miksowania dla tego skoku ustawiając wartość ujemną.
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 3 maja 2014, o 01:56

Wszystkie FBL-e zalecają, aby wyłączyć przed konfiguracją wszelkie miksy, trymery itp w apce. Może spróbuj z nową pamięcią?
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
pivvo
Pierwsze koty za płoty...
Podziękował: 1 raz

Postautor: pivvo » 12 cze 2014, o 12:56

Witam, mam pytanie jak w tytule, nie chciał bym przy pierwszym locie mieć kreta (poprzedni właściciel tak się pozbył helika :D ), dlatego chcę podejść profesjonalnie, wymieniłem aparaturę na Turnigi i widzę kolosalną różnicę przy ustawianiu tarczy, ale to jest temat do tutoriala w jaki sprzęt inwestować, wracając do tematu to zrobiłem przekładkę z E-sky 1:1 (inaczej - zgodnie z rozpiską kabelkomani jaka jest dołączona do CopterX'a) no i na apce Turnigi wyszło że sterowanie głowicą jest odwrócone (HR3) jak i PITCH musi być w rewersie, (oczywiście w apce set heli), według rysunku serwa są na swoich miejscach wychylenia tarczy są chyba OKi, bo jak wychylę drążek lotu do przodu to oba serwa PIT i AIL obniżają głowicę tarczy.
Pozdrawiam Piotr
Awatar użytkownika
Bazant
Domownik forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 21 razy

Postautor: Bazant » 6 paź 2014, o 21:42

To ze brak wypoziomowania tarczy powoduje dryf w ktoras strone rowniez sam sprawdzilem.

A jak to jest z ogonem? Czy "stan" początkowy tez ma znaczenie? Czy jesli nie bedzie ustawiony poprawnie to bedzie występować dryf ogona w któras strone?
Pytam bo wlasnie mam taki problem.
Ogon ucieka mi w lewo ( helik patrzac og gory obraca sie zgodnie z ruchem wskazowek zegara) - odrazu zaznacze ze wszystkie drazki ustawione na 0 w monitorze tak jak zyx chce.
I niewiem jak temu zaradzic? Ogolnie ogon trzyma sie niezle ale ten dryf jest strasznie denerwujacy.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 6 paź 2014, o 22:03

w HH?
Helikoptery
Awatar użytkownika
Bazant
Domownik forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 21 razy

Postautor: Bazant » 6 paź 2014, o 22:09

Tak HH, AVCS czy jak to tamsie zwie jeszcze.
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 316 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 6 paź 2014, o 22:13

Bazant pisze:Tak HH, AVCS czy jak to tamsie zwie jeszcze.

taka mała uwaga - HH i AVCS nie są tożsame...
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...

Wróć do „Ogólnie o modelach”