shacker pisze:Generalnie tak - w końcu cały układ pracuje dynamicznie i położenie "poziome" raczej rzadko występuje po oderwaniu się od ziemi.
Natomiast mam pewne wątpliwości jak wpływa krzywa tarcza podczas jej gwałtownych ruchów np. w tiktokach - zwłaszcza jeśli w skrajnych położeniach jej nachylenie jest inne niż w neutrum. Teoretycznie system powinien to korygować, w praktyce nie wiem czy u mnie nie jest to powodem niechcianego obrotu modelu podczas figury. Zanim system zauważy, że helika przekręciło będzie on już leciał lekko w innym kierunku, więc lepiej jakby tego przekręcenia nie było.
A co sie stanie jeśli tarcza będzie ustawiona (mechanicznie) niedokładnie lub po prostu krzywo?
super_mario2 pisze:System reaguje na niechciany ruch, po czym próbuje powrócić do stanu neutralnego. Jeśli stan neutralny powoduje dryf, to niestety ciągła kontra niepożądanego kierunku i tak spowoduje w końcu rosnące przechylenie modelu. Układy FBL bez self levelingu nie mają akcelerometrów i nie wrócą idealnie do poziomu same z siebie przy ciągłych poprawkach...
Brak wyważenia lub niewypoziomowana tarcza będzie znosić - sprawdzone w praktyce.
a po co zmieniasz wszystkie? Zmień tylko AILEcoptrex pisze:Po zmianie rewersów jest na odwrót,Aileron ok,a wysokość jest rozkalibrowana.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość