Blade 300x

Blade mCX, mCX Tandem Rescue, CX2, CX3, mSR, SR, 120, 120SR, CP PRO, 400 3D
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: Luki35 » 1 lut 2014, o 15:38

Dwa razy juz sie odrywalem jakis czas tem :-/ Nie chcialbym dac kolejny raz ciala...
E-Sky Hunter, Blade 300 X

http://www.rcauto.pl/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=36487 - mój profil na RCAUTO
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 1 lut 2014, o 16:32

Jak było na Misiu: "Trzymać w oryginalnym opakowaniu a posłuży wiele lat"
Helikoptery
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...

Postautor: Luki35 » 1 lut 2014, o 16:42

:vhappy:

Chodzi mi abym mial rowne szanse, bo z moim doswiadczeniem lecac zle usyawionym helikiem kret murowany :-)

Ale cóż, raz sie zyje!

http://www.rcauto.pl/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=36487 - mój profil na RCAUTO
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 1 lut 2014, o 22:34

Luki, kliknij parę razy trymerem pod prawym drążkiem w prawo parę razy zanim wystartujesz.
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...

Postautor: Luki35 » 1 lut 2014, o 23:06

A po co? :)

Ponoć nie wolno ruszac trymerów na fbl...

Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 2 lut 2014, o 02:10

to zależy 3GX ustawiasz trymerami a konkretnie subtrimami. Ale w trybie setupu
Helikoptery
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...

Postautor: Luki35 » 3 lut 2014, o 18:43

Nie wytrzymałem dziś i popróbowałem oderwać dzikusa! :hammer: :hammer: :hammer: :gas: :gas:

Oto efekt po :

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Symek, to symek - w realu jest duuużo trudniej. Ciężko jest opanowac helika. A próby w domu to już w ogóle pomyłka :nono:

Albo mam nadal źle ustawione coś , albo nadal cienki Bolek ze mnie :dk:

Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 3 lut 2014, o 19:22

Na symku ustaw 250tke i wybierz najtrudniejszy poziom. Do tegobdorzuc trudne warunki atmosferyczne... będzie bliżej realiów ...
Ja teraz się przygotowuje do 450tki (w trakcie zamawiania). Na razie robię tak:
- goblin 700 do obczajania fizyki lotu bo czysto i powoli
- potem trening na 450tce poziom 100% i trochę zmiennej pogody
- zanim ruszę 450tke w realu chce latać na symku na 250tce w usawieniach jakie Ci polecam.
Będzie mniej zakończeń, choć i tak będzie ich wiele..
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Podziękował: 133 razy
Podziękowano: 67 razy

Postautor: Wiktor » 3 lut 2014, o 19:55

zmniejszałeś obroty lub i zwiększałeś coś kąty?
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...

Postautor: Luki35 » 3 lut 2014, o 20:07

Oceńcie ocb:

Gaz jak w manualu , a zmieniłem w fbl tylko na very soft

Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 3 lut 2014, o 20:10

chyba rozwaliłeś helikopter.

Ale czy to była wina sprzętu?
Helikoptery
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: shacker » 3 lut 2014, o 20:47

Ja tam nie wiem, ale ja tu w ogóle pilotowania nie widzę. Helik zaczyna się unosić, po czym odpływa (normalne) a pilot co robi? patrzy się i tyle. Zero przeciwdziałania.... Rozumiem jakby helik raz lewo-prawo-lewo i gleba, ale tu prawie nic. Może tak znieczuliłeś sobie apkę różnymi expo-d/r, że nawet jak odchylasz drążek, to reakcji brak. Nie wiem ale....
pamiętam, że pierwszą lekcją było podwozie treningowe i ślizganie się po podłodze np. po kwadracie, czyli trzymanie helika przy ziemi i uczenie się jak reaguje na prawy drążek. Na pierwszym filmiku widać, że autor ten etap pominął i nie panuje nad helikiem ślizgającym się po podłodze. Więc gdzie tu wychodzić na powietrze by mocniejsza gleba była?
DEVO 8S @ ALZRC 450 Pro V2 FBL (ZYX) / T-rex 600 Pro (MSH Brain)
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 3 lut 2014, o 20:57

Więcej miejsca do treningu. Na pewno nie w domu, czy w ogródku. Na tym poziomie umiejętności prosisz się tylko o kłopoty.
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 3 lut 2014, o 21:01

A najlepiej na trawa. Im większą tym lepsza.
I dobrze wyrobić sobie palca a holdzie. Niby nic ale ratuje kochane $$$ przy kretach...
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...

Postautor: Luki35 » 3 lut 2014, o 22:27

Nie wiem, czy znieczuliłem za bardzo, czy nie...Wszystko w apce mam na 100 % , a tylko w FBL dałem na low. NIe wiem, może coś muszę znienić w krzywej gazu.,..? Ja nie mówię, że dobry ze mnie pilot, ale po prostu mój helik kompletnie inaczej sie zachowuje niż sie spodziewałem po Phoenixie....
Wygląda to tak:
1) dodaję gazu...nic
2) dodaję gazu - niz
3) Dodaję gazu, powoli zaczyna znosić helika w lewo
4) Coraz bardziej go znosi i zazwyczaj kończy mi się powierzchnia, więc albo ryzykuję i podkręcam obroty, bądż lekko daje prawy drażek w prawo, wówczas zazwyczaj odrywa się i tu najciekawsze , po oderwaniu fajnie się unosi ale zazwyczaj znoosi go do tyłu. gdy zmniejsze choć troszkę gaz , helik momentalnie ląduje i już nie jest łatwo.
Z plusów to te nowe łopaty. Plastiki nie niszczą się tak szybko jak drewno. Tzn. po kontakcie z betonem i ścianą - nic się nie dzieje, ale nagle pękają po prostu. Cenowo są prawie 3 razy tańsze od drewna w Polsce , więc wychodzi oki.
Ale shacker ma pewnie rację: słaby ze mnie pilot. Musze raczej ćwiczyć w realu, bo po prostu za duża różnica między wirtualnem a moim Bladeuszem :dk:

Btw. te dwie szramy na ścianie po kontakcie z plastikowymi łopatkami dały mi do myślenia odnośnie tego , co większy helik mógłby zrobić :nono: :nono: :kopara:

Do następnego kreta :banana:

Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 3 lut 2014, o 22:39

Musze raczej ćwiczyć w realu, bo po prostu za duża różnica między wirtualnem a moim Bladeuszem

Przede wszystkim na dużej przestrzeni- zawsze możesz uciec do góry. A jak tam tez będziesz rozwalał to znaczy, że symulator wita.
Helikoptery
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 3 lut 2014, o 22:42

Dokladnie. Mi ciężko bylo pierwszy pakiet zrobić mikrusem w chalupie a co dopiero 300tka..m tym bardziej ze wizja poodzieranych mebli tez pewnie nieco paraliżuje...
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...

Postautor: Luki35 » 4 lut 2014, o 07:27

Nie wiem. Dałem opcje very low, troszkę mi się wydaje (aczkolwiek pewności nie mam), że helik z leciutkim opóźnieniem reaguje na moje ruchy drągami (w sumie normalny objaw przy tego typu ustawieniach chyba). Nastepnym razem przestawię o jedną opcję w górę -to tak na początek.
Co do flying field, po prostu czasem tak mam: tu i teraz - wiem ,że to bardzo zły nawyk, ale cięzko mi to przezwycięzyć. Jeśli ktoś dotrwał na tym drugim filmiku z podwórkowych szaleństw, to widział , jaka była aura wokół... :hammer: :hammer: nie dość , że mało miejsca, to pod koniec startów, ilość luxów zaczynała zbliżać się do zera :nono:
Kamera jest z mooocno szerokokątnym obiektywem i mam ją na głowie. Znacznie powiększa obraz na ekranie. Krótko: w chacie miałem 1 m od jednej ściany, 1 m od szafki, z 0.5 m od drugiej szafki, a sam stałem gdzieś 1.5 m od helika. Na podwórku było trochę lepiej: na starcie helik stał tak 1.5 m od żywopłotu z prawej strony i tyle samo od bramy, z lewej miał jakieś 3-4 m do żywopłotu z drugiej strony (ale jak go zaczynało znosić, to oderwanie następowało ok. 1 m od żywopłotu po lewej). Ja stałem ok 4 m za nim, aczkolwiek bywało, że raz czy 2 razy musiałem odskakiwać, bo jak dziada znosiło na dup...sko, to szybko zbliżał sie do mnie (a pamiętając ślady jakie łopatki zostawiły na ścianie w salonie - wolałem nie ryzykować :thumb: :hammer: ).

Co do symka. Fakt, tam nadal okresowo rozwalam 250 i wiem, że nawet na symku słaby ze mnie zawodnik, ale po prostu różnica jest znacząca między rzeczywistym zachowniem i muszę razczej skupić się na kolejnych próbach w realu. A już na pewno nie będę kisić Bladego na półce, najwyzej go w koncu zniszcze doszczętnie - nie kupiłem go na wystawę :banana:
Ostatnio zmieniony 4 lut 2014, o 08:42 przez Luki35, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: shacker » 4 lut 2014, o 08:07

wojtekr pisze:
Musze raczej ćwiczyć w realu, bo po prostu za duża różnica między wirtualnem a moim Bladeuszem

Przede wszystkim na dużej przestrzeni- zawsze możesz uciec do góry. A jak tam tez będziesz rozwalał to znaczy, że symulator wita.

Wydaje mi się, że na tym etapie ucieczka do góry da tyle, że dłużej będzie spadał przed glebą. Naprawdę polecam opanowanie helika przed oderwaniem od ziemi - podwozie treningowe by się ślizgał na pingpongach i zabawa na podłodze, by go lepiej wyczuć. Chodzi o to by gdy leci na pilota wiedzieć w którym kierunku i jak mocno go pchnąć. Trzeba unikać sytuacji, gdy helik zaczyna się cofać, a pilot jedyne co robi, to gaz w dół. Tak samo start i lądowanie - podwozie pozwala nauczyć się łagodnie lądować, amortyzując mocniejsze przyziemienia.

Brak miejsca to inna sprawa, wiadomo że im więcej tym lepiej. Polecam halę na zimę, ale nie jest łatwo taką znaleźć. Płaska podłoga, dużo powietrza nad, ściany dalej niż w mieszkaniu - można ćwiczyć trochę więcej.
DEVO 8S @ ALZRC 450 Pro V2 FBL (ZYX) / T-rex 600 Pro (MSH Brain)
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 316 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 4 lut 2014, o 08:17

Do latania (wiszenia) w bardzo małych pomieszczeniach trzeba mieć już doświadczenie bo niestety helik jest troszkę nieprzewidywalny ze względu na zawirowania powietrza od wirnika. Wbrew pozorom nawet małe heliki to niezłe wentylatory i robią niezłe "zamieszanie" w pokoju czy garażu.
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...

Wróć do „E-Flite”