Hydepark - czyli bardzo brudny brudnopis (idealne miejsce na bzdury :) )

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 25 sie 2014, o 12:54

a poza tym jaki procent powierzchni wirnika jest nad kabinka/belką? Penie dane pomijalne, ważniejszy jest opór czołowy.
Helikoptery
Awatar użytkownika
valoos
Domownik forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 44 razy

Postautor: valoos » 30 sie 2014, o 23:42

Latamy na maszynkach o przeznaczeniu głównie akrobatycznym więc nacisk jest na symetrię i prostotę. W "dorosłych" maszynach gra jest warta świeczki bo występuje tam asymetria (lata się głównie na dodatnich kątach). Diabeł tkwi w szczegółach i zbyt dużo moim zdaniem można spiepszyć - chociażby większe ramie to gorszy moment bezwładności itp.
Poza tym ogólne światowe trendy (Goblin i spółka) to mistrzostwo dysypacji energii - duże masy, wielkie rpm, jeszcze większe lipole i maxymalne przeciążenia. Kto by tam się martwił jakąś ekonomią lotu...
Co jest nie zapisane zmierza do nieistnienia...
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 316 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 1 wrz 2014, o 08:54

valoos pisze:W "dorosłych" maszynach gra jest warta świeczki bo występuje tam asymetria (lata się głównie na dodatnich kątach).
akurat tu nie tyle chodzi o kąty ile o charakterytykę nośności profilu. Profil asymetryczny będzie miał siłę nośną już dla zerowego kąta natarcia a ponadto dla tej samej siły nośnej ma mniejszy opór (charakterystyka Cx jest przesunięta do góry). Nawet w helimodelarstwie stosuje się profile niesymetryczne (zwykle dwuwypukłe lub płaskowypukłe) w modelach makiet. Takie łopaty ma np firma Spinblades.
valoos pisze:Diabeł tkwi w szczegółach i zbyt dużo moim zdaniem można spiepszyć - chociażby większe ramie to gorszy moment bezwładności
Bezwładność wirnika jest problemem li tylko przy przyśpieszaniu i zwalnianiu. W "normalnym" 3D gdy włączony jest gowernor problem bezwładności jest pomijalny. Jest jeden przypadek gdy duża bezwładność wirnika jest bezcenna -autorotacja.
valoos pisze:Poza tym ogólne światowe trendy (Goblin i spółka) to mistrzostwo dysypacji energii - duże masy, wielkie rpm, jeszcze większe lipole i maxymalne przeciążenia. Kto by tam się martwił jakąś ekonomią lotu...
To akurat dotyczy modeli akrobacyjnych bo one z założenia są w powietrzu dość krótko (niezależnie czy zamierzenie czy niezamierzenie ;) ). Modele do lotów długodystansowych owszem są optymalizowane pod kątem zużycia energii :)
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Podziękował: 53 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 1 wrz 2014, o 10:49

W helikopterach ucieka się też przed prędkością dźwięku końcówki łopaty (mniejsze obroty a więcej łopat, odpowiedni profil i kształt), w modelach na razie nam to nie grozi...
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 1 wrz 2014, o 11:03

super_mario2 pisze:W helikopterach ucieka się też przed prędkością dźwięku końcówki łopaty (mniejsze obroty a więcej łopat, odpowiedni profil i kształt)
To jest powód dla którego trudno jest skonstruować szybko latający helikopter i dlatego charakterystyczna cechą tego typu projektów są wirniki o mniejszej niż standardowa średnicy - przykłady to Eurocopter X3 i Sikorski X2
Pozdrawiam, Grzegorz
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 1 wrz 2014, o 15:51

teoria jest chyba taka, że końcówki łopat nie bardzo mogą przekraczać barierę dźwięku.

Chociaż nie wiem jakie obroty mają takie wirniki ale łopaty 4m juz przy 1600 obr/min osiągają 18800m/min czyli prawie tyle co prędkość dźwięku a jak by doliczyć 300 km/h prędkości to ruch łopaty 90st do kierunku lotu przekracza pr/dźw.

Chyba, że coś bredzę kompletnie :)
Helikoptery
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 1 wrz 2014, o 16:22

wojtekr pisze:teoria jest chyba taka, że końcówki łopat nie bardzo mogą przekraczać barierę dźwięku.

Chociaż nie wiem jakie obroty mają takie wirniki ale łopaty 4m juz przy 1600 obr/min osiągają 18800m/min czyli prawie tyle co prędkość dźwięku a jak by doliczyć 300 km/h prędkości to ruch łopaty 90st do kierunku lotu przekracza pr/dźw.

Chyba, że coś bredzę kompletnie :)

Bredzisz bardzo poprawnie - to jest właśnie problem helików. Przekraczanie przez łopaty bariery dźwięku było w przeszłości powodem wielu wypadków (katastrof). Pojawienie się nowszych, wytrzymalszych materiałów pozwoliło rozwiązać częściowo ten problem ale nadal on występuje. Nas to nie dotyczy bo przy prędkości wirnika 3000/min (50/sek) i długości łopaty np 450mm (od wału dal np T500) wychodzi raptem 140m/s. No chyba że się bije rekord prędkości na Banshee to wtedy może się pojawić problem bariery dźwięku (z samej prędkości postępowej jest prawie 100m/s a i łopaty długie)
Pozdrawiam, Grzegorz
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 1 paź 2014, o 19:50

Hejka maniacy...
Chcę kupić tablet:
- 8" format 4:3 lub zbliżony
- rozdzielczość nie mniej niż 1200x800
- matryca co najmniej IPS lub lepsza
- >=16 GB dysku (SSD)
- >= 2GB RAM
- min 2 rdzenie
- min 2GHz/rdzeń
- GPS
- modem 3G (bez 4G/LTE)
- WiFi
- Bluetooth
- slot microSD (obsługujący 32GB lub więcej)
- USB OTG
- slot SIM/GSM (1 lub 2)
- Android
- jak największy aku lub inaczej mówiąc - najdłuższy czas pracy
Budżet do 1000zł (ew do lekkiego podwyższenia)
Coś jak Dell Venue 8 lub Lenovo Yoga 8. Chciałbym mieć możliwość dokupienia jakiegoś sprytnego futerału (dell ma taki z obrotowych uchwytem) więc raczej markowe ale każda opcja jest do rozważenia.
Możecie coś poradzić?

PS: miałem przez miesiąc MyTab z Bedronki i z jednym wyjątkiem całkiem niezły do moich celów. Niestety ekran TFT zdyskwalifikował go...
Pozdrawiam, Grzegorz
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Podziękował: 53 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 1 paź 2014, o 20:46

Jak sobie coś wybierzesz to do mnie napisz.
Możesz rozwinąć 4G ale nie LTE ?
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 1 paź 2014, o 20:46

Miałem podobną zagwochę jakiś czas temu i ostatecznie skończyłem na smartfonie 6,5". Taki kompromis pomiędzy tabletem a noszeniem dwóch urządzeń ze sobą. Mi akurat zależało żeby mieć przy sobie dostęp do neta w miarę sensownie, ale żeby nie musieć chodzić z torbą. Ten rozmiar był granicznym do trzymania w kieszeni.

Dokładnie to mam to:

ino czarne i jeste bardzo zadowolony.

Szukałbym na portalach typu: pandawill.com, dx.com a nawet banggood... Po prostu.

Mnie total wyszedł 215$, ale teraz na pewno jest już taniej bo mam jakoś od wiosny.
Co do parametrów:
- rozdzielczość mocniejsza niż podałeś
- matryca też
- SSD - wewnętrzna chyba 16 + karta 32 albo 64 (nie pamiętam jaki max, ja używam 32)
- 2GB RAM
- rdzenie: 8 sztuk po 1.7 Ghz
- GPS tak
- modem 3G tak
- WiFi tak
- Bluetooth tak
- slot microSD (obsługujący 32GB lub więcej) tak
- USB OTG tak
- slot SIM/GSM - dwa porty na sima: duży i mały bodajze
- Android 4.2.3
- czas pracy: tu cudów nie oczekuj bo nie będzie. Ale ratować sie można powerbankiem - taki z 10Ah to koszt kilkunastu dolarów. Możesz też jechać z pakietów, które masz korzystając z HK adaptera 2-8S na 5v.
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 1 paź 2014, o 20:58

super_mario2 pisze:Jak sobie coś wybierzesz to do mnie napisz.
Możesz rozwinąć 4G ale nie LTE ?

Sorry - to oczywiście bzdura. 3G mi wystarczy.
Pozdrawiam, Grzegorz
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Podziękował: 72 razy
Podziękowano: 171 razy

Postautor: MacGyverek » 1 paź 2014, o 21:09

A masz też smartfona z 3G? Ja kupiłem ostatnio tablet bez modemu A w telefonie odpalamy funkcję tethering i udostępniam Internet na Taba. Plus taki że jest jeden abonament i tańszy tablet :)

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, OMP M2 v2, DJI Mavic Air, HeliQuad 3D, GEPRC CineQueen, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 1 paź 2014, o 21:18

Grzesiek, a do czego będzie potrzebny? Pytam, pod kątem tych 8 cali. Jeśli zawodowo to nie wnikam, ale jeśli co celów prywatnych, to osobiście uważam ten rozmiar na najgorszy. Taki ni w d... ni w oko. Za duży na kieszeń, za mały żeby był warty latania z torbą.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 1 paź 2014, o 21:24

MacGyverek pisze:A masz też smartfona z 3G? Ja kupiłem ostatnio tablet bez modemu A w telefonie odpalamy funkcję tethering i udostępniam Internet na Taba. Plus taki że jest jeden abonament i tańszy tablet :)

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Tylko bateria siada
Helikoptery
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 1 paź 2014, o 21:26

miruuu pisze:Grzesiek, a do czego będzie potrzebny? Pytam, pod kątem tych 8 cali. Jeśli zawodowo to nie wnikam, ale jeśli co celów prywatnych, to osobiście uważam ten rozmiar na najgorszy. Taki ni w d... ni w oko. Za duży na kieszeń, za mały żeby był warty latania z torbą.

No dobrze. Powiedzmy że 8" jest do d..y. A co z 10 jest najgodniejsze polecenia w cenie do 1k?

Żadne gry wymagające 3D z morfingiem i innymi perdołami. PDFy, Internet, ebooki i trochę łamigłowek względnie lekkich gierek (grałem ostatnio w świetnego zjadacza czasu (nomen omen lotniczego) - Endless Traffic Control (Google play: ETC)

@ macGyverek: owszem mam (Lumia 720). Ale wygodniej mi mieć niezależny modem w tablecie.
@ wojtekr: owszem siada - przetestowane
Pozdrawiam, Grzegorz
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 1 paź 2014, o 21:33

Moja odpowiedź może będzie nieco ogólna, ale może naświetli temat a przynajmniej mój punkt widzenia poparty długim researchem (za telefono-tabletem rozglądałem się dobre kilka miechów). Moim zdaniem obecnie parametry marka, model itp nie mają większego znaczenia. Tym bardziej jeśli ograniczamy się do androida. Koncentrował bym się na parametrach i właśnie po parametrach przeleciałbym kilka chińskich sklepów (w tym te, o których pisałem wyżej).
Parametry, które podałeś są moim zdaniem dość trafione w obecne warunki i wymagania. Jedynie co to szukałbym czegoś z procesorem 4-8 rdzeniowym (raczej 8). WWydaje mi się, że najlepiej po prostu przejrzeć kilka popularniejszych chińskich sprzedawców po parametrach i powtórzyć kilka razy w odstępach kilku dniowych aż się trafi na promo w oczekiwanych kryteriach.
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 1 paź 2014, o 21:41

Pozdrawiam, Grzegorz
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 1 paź 2014, o 22:33

Jeśli chodzi o:

1. Procek i ram: ma taki jak mój tel na którym śmigają najnowsze gierki w 3D (typu nfs na przykład). Żadnej zawiechy, wszystko w najlepszej grafice.
2. Rozdzielczość będzie w 100% wystarczająca. Widzę jak jest u mnie, a u Ciebie jest większa o rozmiar ekranu.
3. Typ ekranu: ja bym sie trzymał IPSu jednak :/
4. Cenę: chyba ok, ale nie sprawdzałem ostatnio jak to wygląda obecnie
5. Baterię: całkiem duża, ale weź pod uwagę jedną rzecz. Jeśli myślisz o późniejszej wymianie baterii lub używania innej zapsaowej, od razu znajdź model, które ma dwie w zestawie, albo do którego dostępne są baterie w sprzedaży. Bo z tym niestety później różnie bywa. Oczywiście można zawsze wziąc inną po wymiarach i dopasować, ale po co..

Podsumowując... Znajdź taki z IPS i bierz :)
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 1 paź 2014, o 22:35

why not Retina?
Pozdrawiam, Grzegorz
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 1 paź 2014, o 22:49

Ramotny pisze:why not Retina?

Moge się mylić, ale po IPSie wiem czego się spodziewać. Z retiną natomiast jest taki problem, że krążą różne jej definicje, między innymi taka, która nawiązuje wyłącznie do rozdzielczości. W tym przypadku słowo retina w chińskim tablecie może (ale nie musi) być jedynie słowem.

Zarzyj tutaj na przykład:
http://www.tested.com/forums/pc-and-mac ... -displays/

Wróć do „Brudnopis”