akurat tu nie tyle chodzi o kąty ile o charakterytykę nośności profilu. Profil asymetryczny będzie miał siłę nośną już dla zerowego kąta natarcia a ponadto dla tej samej siły nośnej ma mniejszy opór (charakterystyka Cx jest przesunięta do góry). Nawet w helimodelarstwie stosuje się profile niesymetryczne (zwykle dwuwypukłe lub płaskowypukłe) w modelach makiet. Takie łopaty ma np firma Spinblades.valoos pisze:W "dorosłych" maszynach gra jest warta świeczki bo występuje tam asymetria (lata się głównie na dodatnich kątach).
Bezwładność wirnika jest problemem li tylko przy przyśpieszaniu i zwalnianiu. W "normalnym" 3D gdy włączony jest gowernor problem bezwładności jest pomijalny. Jest jeden przypadek gdy duża bezwładność wirnika jest bezcenna -autorotacja.valoos pisze:Diabeł tkwi w szczegółach i zbyt dużo moim zdaniem można spiepszyć - chociażby większe ramie to gorszy moment bezwładności
To akurat dotyczy modeli akrobacyjnych bo one z założenia są w powietrzu dość krótko (niezależnie czy zamierzenie czy niezamierzenievaloos pisze:Poza tym ogólne światowe trendy (Goblin i spółka) to mistrzostwo dysypacji energii - duże masy, wielkie rpm, jeszcze większe lipole i maxymalne przeciążenia. Kto by tam się martwił jakąś ekonomią lotu...
To jest powód dla którego trudno jest skonstruować szybko latający helikopter i dlatego charakterystyczna cechą tego typu projektów są wirniki o mniejszej niż standardowa średnicy - przykłady to Eurocopter X3 i Sikorski X2super_mario2 pisze:W helikopterach ucieka się też przed prędkością dźwięku końcówki łopaty (mniejsze obroty a więcej łopat, odpowiedni profil i kształt)
wojtekr pisze:teoria jest chyba taka, że końcówki łopat nie bardzo mogą przekraczać barierę dźwięku.
Chociaż nie wiem jakie obroty mają takie wirniki ale łopaty 4m juz przy 1600 obr/min osiągają 18800m/min czyli prawie tyle co prędkość dźwięku a jak by doliczyć 300 km/h prędkości to ruch łopaty 90st do kierunku lotu przekracza pr/dźw.
Chyba, że coś bredzę kompletnie
super_mario2 pisze:Jak sobie coś wybierzesz to do mnie napisz.
Możesz rozwinąć 4G ale nie LTE ?
MacGyverek pisze:A masz też smartfona z 3G? Ja kupiłem ostatnio tablet bez modemu A w telefonie odpalamy funkcję tethering i udostępniam Internet na Taba. Plus taki że jest jeden abonament i tańszy tablet
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
miruuu pisze:Grzesiek, a do czego będzie potrzebny? Pytam, pod kątem tych 8 cali. Jeśli zawodowo to nie wnikam, ale jeśli co celów prywatnych, to osobiście uważam ten rozmiar na najgorszy. Taki ni w d... ni w oko. Za duży na kieszeń, za mały żeby był warty latania z torbą.
Ramotny pisze:why not Retina?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości