Hydepark - czyli bardzo brudny brudnopis (idealne miejsce na bzdury :) )

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 21 lis 2014, o 19:50

Troszkę mnie wkręciła dyskusja, zainstalowałem CWM i przez mój telefon przewinęło się kilka customowych ROMów. Od super lekkich na bazie SlimCata 120MB przez CyanogenMod 240MB i ROMów na jego bazie po ROMy bazujące na oryginalnym ROMie Samsunga gdzie największy jaki do tej pory ściągnąłem czyli Omega v39 zajmuje 1,86GB !
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 21 lis 2014, o 20:36

Niezle. A orientujecie sie czy android 5.0 istnieje juz w wersji pod china smartphone?
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Podziękował: 62 razy
Podziękowano: 45 razy

Postautor: karol » 21 lis 2014, o 20:58

Ja mam nexusa 5 wiec nie musze szukac, nie wiem jak bedzie z tymi chinskimi, ale raczej nie wroze na nich andka 5.0. Na samsungi, htc, juz sa pewnie.
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 21 lis 2014, o 21:05

Jak to jest z tym nexusami? To są LG czy Google?
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 21 lis 2014, o 21:08

Dlaczefo mialoby nie byc na chinskie piatki? Nie mowie od razu o oficjalnym wydaniu, ale o jakim zrootowanym i zmodyfikowanym robie przez "kogos"...
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...

Postautor: karol » 21 lis 2014, o 21:22

Nexusy dla googla robia rozne firmy jak LG, HTC, Asus.

Miruuu, wlasnie probem jest tego rodzaju, ze :

1. Trzeba taki rom przystosowac pod dane urzadzenie - glownie jest to mieszanie w kodzie itp. czasochlonna praca
2. Pozniej nadchodzi czas testowaniania.

I teraz sens robienia romu jest wtedy, jak jest troche tych urzadzen na rynku. Wiec wiecej ludzi do pracy i testowania. Zwroc uwage, ze takie mocne grupy co modyfikuja androida jak CM maja w swoich szeregach ok 400 ludzi. Glownie programisci i testerzy. Jak wejdziesz na strone CM zobacz na jakie telefony romy robia i zobaczysz ze chinczykow nie ma za duzo :(

Teraz zastanow sie, czy twoj telefon jest taki popularny, ze warto na niego robic roma. Najczesciej sie rootuje chinkolki i na wlasna reke cos sie kombinuje

Ogolnie jest w cholere roboty, a nikt chlopakow nie docenia. Sam siedze czesto nad kodem, wiec wiem jak to ciezko.
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 21 lis 2014, o 22:15

A to nie jest tak, że rom jest robiony pod jakiś konkretny rodzaj procesora (sory jeśli myle pojęcia :masakra: ). Na przykład ostatnio kolega zmieniał u siebie rom i powiedział mi, że szukał pod MTK6592 po prostu i wybrał sobie jakiś, który był przygotowany pod jakiś tam model (nie chiński). I z tego co widzę, to tych eMTeKów 6592 jest już całkiem sporo...
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 21 lis 2014, o 22:22

Mirru, procesor może być ten sam, ale kamera, modem i pozostały sprzęt już inny

Karol, masz nexusa więc zakładam że dostałeś system dosyć goły.
Stoję troszkę przed wyborem zanim zacznę wszystko w systemie ustawiać.
Czy zostać na romie na bazie samsungowej nakładki (jedyna rzecz którą zmieniam to launcher Nova) gdzie jest w zasadzie wszystko a w wersji customowej czyli aktualnie zainstalowanej Omega v39 nawet więcej.
Czy pójść goły system googlowy, bo taki ROM z aplikacjami jak na Nexusie też jest i powybierać do tego sobie aplikacje współpracujące a po zainstalowaniu wszystkiego i tak system powinien być lżejszy.

Możesz mniej więcej zdradzić jakie dodatki zainstalowałeś w systemie aby z niego się wygodnie korzystało, chodzi mi o widgety, dock, notification pannel (ikony z możliwoscią włączania i wyłaczania funkcji), lock screen (szybki dostęp do aplikacji), shutdown menu (aby móc przełączyć tryb pracy telefony plus ddatkowe funkcje jak np zrzut ekranu), i tego typu sprawy.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...

Postautor: karol » 22 lis 2014, o 12:01

Hej Kenobi

Tak, to prawda, ze nexusy dostaja czystego androida i sam musisz sobie instalowac apki. Ja w swoim nexusie mam same podstawowe plus :

1. SSHdroid - do laczenia poprzes ssh
2. IM - mutikomunikator,ale i tak GG mam przeportowane na jabbera
3. Nexus Media Import - czyta z kabla OTG bez roota
4. Light Flow - do zarzadzana kolorem diod Led
5. OSMAnd + - nawigacja
6. Skype - wiadomo
7. Tapatalk - wiadomo
8. utorrent - :)
9. VimTouch - edytor plikow z mozliwoscia zapisu z zaszyfrowaniem

Nie mam potrzeby rootowania go.

Co do Samsunga, wszystkie romy powstale na czystym andku (CM, Paranoid) sa ok, ale zalezy co potrzebujesz od telefonu. Tzn, czy chcesz uzywac w pelni sprzetu jaki jest na telefonie. Ja poszedlem inna droga, tzn zrootowalem telefon i zostalem na oficjalnym romie tylko uzywalem nastepujacych apek:

1. Titanium Backup - do mrozenia niechcianych appek, servisow
2. Greenify - do hibernowania apek ktore lacza sie co jakis czas (np Facebook)

Te dwie apki pozwolily mi uniknac zamulen, zwiekszyly wolna pamiec.
Nie chcialem CM bo chcialem wykorzystywac w pelni aparat i Kamere. Na CM nagrywanie bylo w max 720i a na sofcie Samsunga bylo 1080i. A zdjecia mialy bardzo naturalny HDR na sofcie samsunga.

Masz trzy wyjscia:
1. romy w stylu CM, Paranoid - czysty telefon bez zaciec, ale bez wykorystania pelnej jakosci sprzetu
2. romy oparte na oficjalnym sofcie - nigdy nie probowalem :) jak zobaczylem aroma installer to zglupialem :)
3. root na oficjlanym sofcie i uwywanie apek powyrzej,

Dlaczego romy oparte na czystm androidzie, nie zawsze wykozystuja w pelni moc telefonu? To jest akurat proste, o ile kod androida jest ogolnie dostepny to juz kod producentow nie. I tutaj jest problem :)
Ostatnio zmieniony 22 lis 2014, o 12:07 przez karol, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 22 lis 2014, o 12:04

Greeniy - chyba tego szukalem. Zainstaluje i sprawdze :)

Edit: nie ma tu jakiejs literowki bo nie moge znalezc?
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...

Postautor: karol » 22 lis 2014, o 12:08

miruuu pisze:Greeniy - chyba tego szukalem. Zainstaluje i sprawdze :)

Edit: nie ma tu jakiejs literowki bo nie moge znalezc?

Oczywiscie ,ze jest :) - ale poprawiona

tu masz link https://play.google.com/store/apps/details?id=com.oasisfeng.greenify
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 22 lis 2014, o 12:39

karol pisze:Hej Kenobi

Tak, to prawda, ze nexusy dostaja czystego androida i sam musisz sobie instalowac apki. Ja w swoim nexusie mam same podstawowe plus :

1. SSHdroid - do laczenia poprzes ssh
2. IM - mutikomunikator,ale i tak GG mam przeportowane na jabbera
3. Nexus Media Import - czyta z kabla OTG bez roota
4. Light Flow - do zarzadzana kolorem diod Led
5. OSMAnd + - nawigacja
6. Skype - wiadomo
7. Tapatalk - wiadomo
8. utorrent - :)
9. VimTouch - edytor plikow z mozliwoscia zapisu z zaszyfrowaniem

Nie mam potrzeby rootowania go.

Co do Samsunga, wszystkie romy powstale na czystym andku (CM, Paranoid) sa ok, ale zalezy co potrzebujesz od telefonu. Tzn, czy chcesz uzywac w pelni sprzetu jaki jest na telefonie. Ja poszedlem inna droga, tzn zrootowalem telefon i zostalem na oficjalnym romie tylko uzywalem nastepujacych apek:

1. Titanium Backup - do mrozenia niechcianych appek, servisow
2. Greenify - do hibernowania apek ktore lacza sie co jakis czas (np Facebook)

Te dwie apki pozwolily mi uniknac zamulen, zwiekszyly wolna pamiec.
Nie chcialem CM bo chcialem wykorzystywac w pelni aparat i Kamere. Na CM nagrywanie bylo w max 720i a na sofcie Samsunga bylo 1080i. A zdjecia mialy bardzo naturalny HDR na sofcie samsunga.

Masz trzy wyjscia:
1. romy w stylu CM, Paranoid - czysty telefon bez zaciec, ale bez wykorystania pelnej jakosci sprzetu
2. romy oparte na oficjalnym sofcie - nigdy nie probowalem :) jak zobaczylem aroma installer to zglupialem :)
3. root na oficjlanym sofcie i uwywanie apek powyrzej,

Dlaczego romy oparte na czystm androidzie, nie zawsze wykozystuja w pelni moc telefonu? To jest akurat proste, o ile kod androida jest ogolnie dostepny to juz kod producentow nie. I tutaj jest problem :)

Próbowałem oficjalny ROM 4.4.4 (nie jestem pewien czy to jest to samo co na nexusach)
Ale mi przeszkadzało bak paru funkcji co są standardowo z softem samsungowym (pytanie czy są na nexusie)
1. Przytrzymanie dolnego przycisku to wywołanie meneadzera aplikacji czyli szybkie przełączanie między aplikacjami.
2. Rozwinięcie notification bar daje ikony gdzie po jednym kliknięci mogłe włączać/wyłaczać funcje (wifi BT Transfer GPS) w googlowym trzeba rozwinąć potem kliknąć w rogu , potem na funkcji a potem ją przełączyć.
3. Pod lewym przyciskiem są ustawienia google online (nie pamiętam na pewno) zamiast ustawienia systemu jak do tej pory miałem we wszystkich andkach.

Ogólnie bez szybkiego włacznia/wyłaczani funkcji i szybkiego przełączania aplikacji ROM jest dla mnie spalony.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...

Postautor: karol » 22 lis 2014, o 12:49

Kenobi36 pisze:Próbowałem oficjalny ROM 4.4.4 (nie jestem pewien czy to jest to samo co na nexusach)
Ale mi przeszkadzało bak paru funkcji co są standardowo z softem samsungowym (pytanie czy są na nexusie)
1. Przytrzymanie dolnego przycisku to wywołanie meneadzera aplikacji czyli szybkie przełączanie między aplikacjami.
2. Rozwinięcie notification bar daje ikony gdzie po jednym kliknięci mogłe włączać/wyłaczać funcje (wifi BT Transfer GPS) w googlowym trzeba rozwinąć potem kliknąć w rogu , potem na funkcji a potem ją przełączyć.
3. Pod lewym przyciskiem są ustawienia google online (nie pamiętam na pewno) zamiast ustawienia systemu jak do tej pory miałem we wszystkich andkach.

Ogólnie bez szybkiego włacznia/wyłaczani funkcji i szybkiego przełączania aplikacji ROM jest dla mnie spalony.

1. Ma, w nexusie przyciskasz prawy klawisz i przeskakujesz z apki do apki
2. To mozesz miec uzywajac Power Toggles https://play.google.com/store/apps/details?id=com.painless.pc&hl=en
3. W androidzie 5.0 sciagam pasek powiedomien i mam tam ikonke ustawien. W KK tez tak bylo
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 22 lis 2014, o 12:55

Pod prawym nie próbowałem.
Ale i tak wkurzałoby mnie że klawisze szybkiego dostępu są używane do rzeczy których nie potrzebuje - Da się zmienić funkcje klaiwszy?
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...

Postautor: karol » 22 lis 2014, o 13:00

Kenobi36 pisze: Da się zmienić funkcje klaiwszy?

Mysle ze sie da, ale nigdy nie probowalem.
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 22 lis 2014, o 13:03

A jakąś aplikację aby ze 4 ikonki na ekranie blokowania był byśpoelcił ?
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...

Postautor: karol » 22 lis 2014, o 13:05

Kenobi36 pisze:A jakąś aplikację aby ze 4 ikonki na ekranie blokowania był byśpoelcił ?

NIe rozumiem oco pytasz
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 22 lis 2014, o 13:27

Jak włączasz telefon to trzeba go odblokować.
W szajsungu można umieścić na zablokowanym ekranie kilka ikon które jak przeciągniesz to od razu uruchamiają aplikację.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...

Postautor: karol » 22 lis 2014, o 13:31

Ok juz, czaje. Mysle ze to sa opcje dla launchera. Wiec na pewno jakis launcher to oferuje. Musisz poszukac. Ja nigdy tego nie potrzebowalem.
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 316 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 26 lis 2014, o 11:44

Z ciekawostek.
Drugi tablet (tym razem 10") został zamówiony w Banggood 02.10 a wysłany po trzech tygodniach 25.10!
Właśnie dojechał do mnie. Podróż "Registered Economy" trwała równiutko 4 tygodnie 25.10-25.11 ! Załamka...
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...

Wróć do „Brudnopis”