miruuu pisze:Greeniy - chyba tego szukalem. Zainstaluje i sprawdze
Edit: nie ma tu jakiejs literowki bo nie moge znalezc?
karol pisze:Hej Kenobi
Tak, to prawda, ze nexusy dostaja czystego androida i sam musisz sobie instalowac apki. Ja w swoim nexusie mam same podstawowe plus :
1. SSHdroid - do laczenia poprzes ssh
2. IM - mutikomunikator,ale i tak GG mam przeportowane na jabbera
3. Nexus Media Import - czyta z kabla OTG bez roota
4. Light Flow - do zarzadzana kolorem diod Led
5. OSMAnd + - nawigacja
6. Skype - wiadomo
7. Tapatalk - wiadomo
8. utorrent -
9. VimTouch - edytor plikow z mozliwoscia zapisu z zaszyfrowaniem
Nie mam potrzeby rootowania go.
Co do Samsunga, wszystkie romy powstale na czystym andku (CM, Paranoid) sa ok, ale zalezy co potrzebujesz od telefonu. Tzn, czy chcesz uzywac w pelni sprzetu jaki jest na telefonie. Ja poszedlem inna droga, tzn zrootowalem telefon i zostalem na oficjalnym romie tylko uzywalem nastepujacych apek:
1. Titanium Backup - do mrozenia niechcianych appek, servisow
2. Greenify - do hibernowania apek ktore lacza sie co jakis czas (np Facebook)
Te dwie apki pozwolily mi uniknac zamulen, zwiekszyly wolna pamiec.
Nie chcialem CM bo chcialem wykorzystywac w pelni aparat i Kamere. Na CM nagrywanie bylo w max 720i a na sofcie Samsunga bylo 1080i. A zdjecia mialy bardzo naturalny HDR na sofcie samsunga.
Masz trzy wyjscia:
1. romy w stylu CM, Paranoid - czysty telefon bez zaciec, ale bez wykorystania pelnej jakosci sprzetu
2. romy oparte na oficjalnym sofcie - nigdy nie probowalemjak zobaczylem aroma installer to zglupialem
3. root na oficjlanym sofcie i uwywanie apek powyrzej,
Dlaczego romy oparte na czystm androidzie, nie zawsze wykozystuja w pelni moc telefonu? To jest akurat proste, o ile kod androida jest ogolnie dostepny to juz kod producentow nie. I tutaj jest problem
Kenobi36 pisze:Próbowałem oficjalny ROM 4.4.4 (nie jestem pewien czy to jest to samo co na nexusach)
Ale mi przeszkadzało bak paru funkcji co są standardowo z softem samsungowym (pytanie czy są na nexusie)
1. Przytrzymanie dolnego przycisku to wywołanie meneadzera aplikacji czyli szybkie przełączanie między aplikacjami.
2. Rozwinięcie notification bar daje ikony gdzie po jednym kliknięci mogłe włączać/wyłaczać funcje (wifi BT Transfer GPS) w googlowym trzeba rozwinąć potem kliknąć w rogu , potem na funkcji a potem ją przełączyć.
3. Pod lewym przyciskiem są ustawienia google online (nie pamiętam na pewno) zamiast ustawienia systemu jak do tej pory miałem we wszystkich andkach.
Ogólnie bez szybkiego włacznia/wyłaczani funkcji i szybkiego przełączania aplikacji ROM jest dla mnie spalony.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości