Grzesiek, to problem który występuje w większości urządzeń z androidem. Pamiętam jak jeszcze kiedyś w HTC Desice miałem tej pamięci 128 mb
Teraz w telefonie mam 2gb (z 16gb). Rzeczywiście ten podział irytuje, ale można mu zaradzić.
1. Instalujesz aplikację App2SD lub jej podobną. Za jej pomocą przenosisz sporą ilość aplikacji na SD - tą fizyczną. Z reguły nie da się przenieść aplikacji systemowych lub tych, które zawierają widgety ponieważ teoretycznie zagraża to stabilności systemu.
2. Jeśli to nie wystarczy (a powinno jeśli nie jesteś kolekcjonerem niepotrzebnych aplikacji, bo jednak wiekszość da się przenieść na SD), to instalujesz App Master. Możliwe, że ten przeniesie nieco więcej szajsu.
3. App Master genialnie przenosi wszystko na SD, ale sprawdza się przede wszystkim po zrootowaniu urządzenia. Wtedy ograniczenia przenoszenia są na tyle znikome, że ciężko już zapchać.
Co do wyczyszczenia urządzenia do stanu fabrycznego to sprawdź czy nie ma takiej funkcji w "setupie". U mnie jest. Wyłączasz telefon/tablet. Wciskasz i trzymasz boczny guzik podciszania i trzymając włączasz.